ΦΑΓΗΤΟ

Βάζουμε στη σειρά τα φαγητά της καλοκαιρινής ταβέρνας

Από τους κολοκυθοκεφτέδες μέχρι το φρέσκο ψάρι, αποδίδουμε γευστική δικαιοσύνη.

Είσαι στο νησί. Ξυπνάς, πλένεσαι, παίρνεις την πετσέτα και το μαγιό σου και φεύγεις για την παραλία. Εκεί, κάνεις τις βουτιές σου, διαβάζεις, κοιμάσαι, παίζεις λίγο ρακέτες, ακούς μουσική, παίρνεις σημαντικές αποφάσεις για τη νέα σεζόν όσο βρίσκεσαι κάτω απ’ το νερό (νόμος) και μαζεύεις βοτσαλάκια που μοιάζουν με τους παιδικούς σου ήρωες.

Όλα τα παραπάνω όμως, είναι απλά το ζέσταμα, ένα ιδανικό πρελούδιο, για μία και μοναδική στιγμή απόλυτης αρμονίας: εκείνης που θα κάτσεις στο τραπέζι της ταβέρνας και με τη συνοδεία ενός ποτηριού ούζο, μιας παγωμένης μπύρας ή λίγου κρασιού (ή και όλων αυτών μαζί, εμείς δεν κρίνουμε) θα παραγγείλεις μαζί με την παρέα σου τον μισό κατάλογο.

Υπάρχουν ωστόσο μερικά φαγητά που ξεχωρίζουν. Κάποιες αγαπημένες σταθερές που είναι πια συνώνυμες του ελληνικού καλοκαιριού. Με κάθε σεβασμό λοιπόν στις ντόπιες λιχουδιές κάθε νησιού και χωριού, που έχουν τη δική τους μαγεία, ξεχωρίσαμε τα 15 κλασικά κι αγαπημένα μας φαγητά, που κάνουν την εμπειρία της καλοκαιρινής ταβέρνας να μοιάζει με επίσκεψη σε όνειρο.

(Όχι ότι τον χειμώνα δεν τρώμε όλα τα παρακάτω βέβαια, αλλά δίπλα στη θάλασσα, με το κύμα να σκάει μια ανάσα απ’ την καρέκλα σου, είναι αλήθεια ότι αποκτούν άλλη αξία). Ας κερδίσει το νοστιμότερο.