ONEMAN FOOD

Τι να κάνεις με τους κεφτέδες της μάνας σου

ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ
01 ΙΟΥΛ. 2013 12:31

Πέρα από το προφανές, το ONEMAN σού προτείνει και μερικούς άλλους τρόπους να τους αξιοποιήσεις πριν καταλήξουν στο στομάχι σου.

Γράφοντας πριν από λίγο καιρό ένα κείμενο για τα κλασικά φαγητά που τρώμε μετά τη θάλασσα, ξέχασα να αναφερθώ στον βασιλιά, τον έναν και μοναδικό κεφτέ. Αντιλαμβανόμενος το λάθος μου (από τα δικά σας σχόλια και tweets) αποφάσισα να επανορθώσω. Και όχι μόνο να αποθεώσω τον κεφτέ αλλά να το πάμε κι ένα βήμα παραπέρα.

Γράφοντας πριν από λίγο καιρό ένα κείμενο για τα κλασικά φαγητά που τρώμε μετά τη θάλασσα, ξέχασα να αναφερθώ στον βασιλιά, τον έναν και μοναδικό κεφτέ. Αντιλαμβανόμενος το λάθος μου (από τα δικά σας σχόλια και tweets) αποφάσισα να επανορθώσω. Και όχι μόνο να αποθεώσω τον κεφτέ αλλά να το πάμε κι ένα βήμα παραπέρα.

ADVERTISING

Γιατί είναι σχεδόν διαστροφική η σχέση του Έλληνα με τον κεφτέ. Με αυτή τη μικρή στρογγυλή μάζα κιμά που τηγανίζεται ως σε άλλο βασανιστήριο στο καυτό λάδι για να σκουρύνει, να πάρει τις μυρωδιές τους και την απαραίτητη λιπαρότητα πριν οδηγηθεί με φοβερή μαεστρία στο στόμα σου. Είναι το μοναδικό φαγητό που δεν ήθελες κανένα αεροπλανάκι μικρός για να το φας. Κανένα παιχνίδι. Αρκεί να ήσουν εσύ κι ένα μπωλ κεφτέδες μπροστά σου.

Μικρή παύση για ιστορία. 15 ετών, οι γονείς μου φεύγουν για ταξίδι και η μάνα μου έχει σηκωθεί από νωρίς το πρωί για να τηγανίσει κεφτέδες να αφήσει στον μπουλούκο τον κανακάρη της για να μην πεινάσει. 50 χοντρούς μυρωδάτους κεφτέδες μέτρησε στο τεράστιο μπωλ που άφησε στην κουζίνα. Πάρτι έκανα στην ιδέα ότι θα έτρωγα κεφτέδες για 3 μέρες. Το μπωλ ήταν στην κουζίνα λοιπόν κι εγώ κατεβαίνω να τους βοηθήσω να βάλουν τις βαλίτσες στο αυτοκίνητο. Ανεβαίνω ξανά πάνω, κάνω στο σαλόνι τον χορό “μαλάκα είμαι 15 και θα μείνω 2 βδομάδες μόνος μου” και πηγαίνω στην κουζίνα. Το μπωλ στο πάτωμα, κάτι απομεινάρια κεφτέδων δεξιά κι αριστερά κι ο σκύλος να ρεύεται κρεμμύδια. Αυτά από παιδικά τραύματα για σήμερα.

ADVERTISING

Στο ζητούμενο. Στο τι μπορείς να κάνεις με τους κεφτέδες που με φοβερή προθυμία ετοιμάζει η μάνα σου κι εσύ τους έχεις σε αφθονία. Υπάρχουν τρόποι για να εξελίξεις το πιάτο σου και για να θέσεις τους κεφτέδες στην υπηρεσία σου. Ιδού μερικά παραδείγματα...

Ρίξ' τους στα μακαρόνια σου

Το θυμάμαι ακόμα αυτό το μεσημέρι που στην τηλεόραση στο γραφείο έπαιζε Μενεγάκη στο mute και ο Βασίλης Καλλίδης έφτιαχνε χοντρό μακαρόνι με κόκκινη σάλτσα και κεφτέδες. Δεν χρειαζόταν ήχος, δεν χρειαζόταν καν περιγραφή σε αυτή την πανδαισία που εκτυλισσόταν επί της οθόνης. Σοκ στους σιελογόνους όταν στη γαβάθα με το μακαρόνι, την μυρωδάτη σάλτσα και τους χοντρούς κεφτέδες πήγε και έτριψε μυζήθρα. Ή φέτα δεν θυμάμαι. Εγώ θα έτριβα φέτα Βασίλη. Πεινάμε Βασίλη.

Φτιάξε το καλύτερο τυλιχτό της ζωής σου

Τα τιμάω τα σουβλατζίδικα που προσφέρουν και μπιφτέκι στο σουβλάκι τους. Αλλά όταν παίζει κεφτές, γιατί να ζητήσεις την απείρως χειρότερη μάζα του μπιφτεκιού σε σχέση με τον ντελικάτο πυρήνα κρεμμυδογευσίας που αποτελεί ο κεφτές; Μία πίτα, ντομάτα, κρεμμύδι και τζατζίκι. Τίποτα άλλο. Εναλλακτικά του τζατζικιού θα έβαζα γιαούρτι για να μυρίζει ο κεφτές στο σουβλάκι και όχι το τζατζίκι.

Φτιάξε ένα ελληνικότατο σάντουιτς

Τι σημαίνει ελληνικότατο; Ότι θα παίξεις με τα κλασικά στοιχεία με τα οποία θα έπαιζες και σε ένα κλασικό κυριακάτικο μεσημέρι αν είχες έναν κεφτέ στο πηρούνι σου. Δεν θα τον έτρωγες με λίγη φέτα; Δεν θα τον βούταγες στην χωριάτικη για παπάρα; Οπότε. Πάρε ένα χωριάτικο φρατζολάκι με σουσάμι, κόψ' το στη μέση και λιώσε με τα δάχτυλα 3-4 κεφτέδες στο εσωτερικό του. Ρίξε αρκετό κρεμμύδι, ντομάτα, φέτα, ρίγανη και ελαιόλαδο και είσαι έτοιμος. Η πατάτα τηγανητή είναι στα έξτρα. Εξάλλου, έχουμε ξαναπεί, όλα τα φαγητά μπορούν να γίνουν σάντουιτς.

Ανέβασε level την πίτσα σου

Τυρί που λιώνει, μυρωδάτη σάλτσα ντομάτας και μικρά κομματάκια από τους κεφτέδες σου πάνω στο ζυμάρι; Τι άλλο θες δηλαδή; Το συγκεκριμένο mix μού θυμίζει κάτι από το Meatball Marinara σάντουιτς που σέρβιραν τα Subway πριν κλείσουν. Για πίτσα όμως λέγαμε ε; Ναι. Ωραία. Κεφτέδες και στην πίτσα. Από κάτι γύρους και κάτι τέτοια πολύ πιο λογικό είναι να τρίψεις 7-8 κεφτέδες ανάμεσα στα τυριά πριν την βάλεις για ψήσιμο.

Κάν' τους burger

Όλα εγώ; Οι Αμερικάνοι έχουν τα sliders, αυτές τις μικρογραφίες burger. Ε εσύ θα βάλεις πολλούς κεφτέδες σε ένα burger για να αντικαταστήσεις το μπιφτέκι. Πρόσεξε όμως. Επειδή σε σχέση με το αδιάφορο συνήθως μπιφτέκι που χρησιμοποιούμε στο burger, οι κεφτέδες έχουν πολύ ισχυρή παρουσία, οφείλεις να παίξεις ήρεμα στα υπόλοιπα υλικά. Μαρούλι, ντομάτα, κρεμμύδι, τυρί και κάποια μουστάρδα, μαγιονέζα ή σάλτσα ντομάτας (άντε κέτσαπ, burger είναι). Μην μπλέξεις με καραμελωμένα κρεμμύδια και μανιτάρια και guacamole και χάσεις την ουσία του κεφτέ.

Παίξε λίγο πιο gourmet στο σάντουιτς

Το έχεις το ελληνικό το σάντουιτς. Εντάξει. Αλλά με μία τόσο γευστική πρώτη ύλη, γιατί να μην παίξεις λίγο ακόμα; Στη συγκεκριμένη εκδοχή της φωτό που προτείνει στους Νεοϋορκέζους η Giada De Laurentiis, ανάμεσα στο ψωμί βρίσκεται κατσικίσιο τυρί, προσούτο, ρόκα και λίγη σάλτσα ντομάτας, παρέα με τους κεφτέδες.

Πεινάμε Βασίλη...