ΥΓΕΙΑ

Γίνεται να παχύνεις μόνο από τη μυρωδιά ενός burger;

Η επιστημονική απάντηση είναι: 'Ω, ναι'.

Θυμάσαι που για πλάκα λέγαμε ή γράφαμε ‘Καλά ε, αυτό το πιάτο με παχαίνει και μόνο που το βλέπω‘; Ε, κομμένη η πλάκα. Αν σκεφτούμε ότι οι Επιστήμονες σήμερα, μας λένε ότι η όσφρηση μίας λιχουδιάς μπορεί να παχύνει, τότε το μέλλον της όρασης δεν είναι και πολύ ευοίωνο. Δεν συμφωνείς;

Ας δούμε όμως τι έγινε με την μυρωδιά και πώς βρέθηκε να κάθεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

Μία έρευνα του Πανεπιστημίου του Μπέρκλεϊ πάνω στη διατροφική συμπεριφορά μερικών ποντικών, ξεκίνησε το κακό. Οι Επιστήμονες λοιπόν, που ανέλαβαν να ταΐσουν τα όχι και τόσο προσφιλή τρωκτικά με διάφορες παχυντικές λιχουδιές, παρατήρησαν ότι τα ποντίκια με έντονη την αίσθηση της όσφρησης είχαν την τάση να παίρνουν περισσότερο βάρος από τα αντίστοιχα που δεν μύριζαν και τόοοοσο καλά το burger που βρισκόταν σε απόσταση αναπνοής. Εν τω μεταξύ, μέσα σε όλο αυτό το ωραίο κλίμα, τα ποντίκια που δεν είχαν καθόλου όσφρηση, απεδείχθη ότι έπαιρναν μόλις 10% περισσότερο βάρος από αυτό που θα έπαιρναν αν ακολουθούσαν μία κανονική διατροφή.

Την ίδια ώρα και στην αντίστοιχη μέτρηση, τα ποντίκια με κανονικά ανεπτυγμένη την όσφρηση έπαιρναν έως και 100% περισσότερο βάρος.

Αντίστροφα τώρα, όταν τα ποντίκια δεν είχαν τη δυνατότητα να μυρίσουν το φαγητό τους επανέρχονταν στα φυσιολογικά τους κιλά, χωρίς να χρειαστεί να αλλάξουν διατροφή.

Αυτά τα ωραία συνέβησαν στο Μπέρκλεϊ. Και τώρα είμαστε εμείς εδώ να πρέπει να σου προτείνουμε να κλείνεις την μύτη σου κάθε φορά που περνάς έξω από σουβλατζίδικο ή που ο διπλανός σου στο γραφείο τρώει burger ή πίτσα (παρεμπιπτόντως, αν το κάνει μην του ξαναμιλήσεις). Αφού οι Επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ενδεχομένως το να ‘μπλοκάρεις’ τις μυρωδιές που σε περιτριγυρίζουν μπορεί να βοηθήσει στο να μειωθούν οι λιγούρες ή η τάση για υπερφαγία σε υπέρβαρους που προσπαθούν να χάσουν κιλά.

Βέβαια, για να μην φτάσουμε και στο άλλο άκρο, πρέπει να πούμε ότι η απώλεια βάρους δεν μπορεί να επέλθει μόνο με τον αποκλεισμό της όσφρησης. Και το πιο σημαντικό: Ο όποιος αποκλεισμός, οφείλει να γίνει για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Και αυτό γιατί σύμφωνα με την Επιστήμονα Celine Riera “Οι άνθρωποι που δεν έχουν την αίσθηση της της μυρωδιάς έχουν την τάση να πέφτουν σε κατάθλιψη και αυτό γιατί η όσφρηση έχει άμεση σχέση με την συμπεριφορά” και έτσι ο αποκλεισμός της μυρωδιάς για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως η ίδια καταλήγει στο SFGate μπορεί να οδηγήσει στο “Να χαθεί η ευχαρίστηση για φαγητό“.

Να μυρίζεις ή να μην μυρίζεις; Ιδού η απορία. Και το συμπέρασμα: Δεν υπάρχει ελπίδα.