REVIEWS

‘Incorporated’: Matt Damon και Ben Affleck ξεκίνησαν πόλεμο με τις πολυεθνικές

Στο 'Incoporated', τη νέα τηλεοπτική σειρά επιστημονικής φαντασίας στην οποία οι παλιόφιλοι είναι παραγωγοί, το μέλλον όλων μας είναι κάτι παραπάνω από εφιαλτικό. Επίσης πολύ πιθανό, τελικά, να μας προκύψει.

Οι παραθάλασσιες μητροπόλεις έχουν γίνει όλες υποβρύχιες, η μισή Αμερική είναι έρημος, το Ρέικιαβικ φημίζεται για τις παραλίες του και -πάνω από όλα- απόλυτο κουμάντο κάνουν παγκοσμίως οι αδίστακτες πολυεθνικές. Όλα αυτά στο σωτήριο έτος 2074, όπου κάθε πόλη που έχει απομείνει όρθια χωρίζεται κατά βάση στις κόκκινες ζώνες όπου με το ζόρι επιβιώνουν οι εξαθλιωμένοι φτωχοί και τις πράσινες όπου ζουν ζωή χαρισάμενη -υπό βαριά οπλισμένη φρουρά- οι πλούσιοι και οι υπάλληλοι των πολυεθνικών.

Αυτό είναι μέσες άκρες το concept πίσω από την καλύτερη σειρά επιστημονικής φαντασίας αυτή τη στιγμή (ισάξια με το ‘The 100’, αλλά όχι τόσο καλή όσο το ανυπέρβλητο ‘Battlestar Galactica’, για να σου δώσω ένα point of reference) με εμάς να παρακολουθούμε την προσπάθεια του νεαρού executive -και έξοχου χάκερ- Ben Larson, γέννημα θρέμμα της κόκκινης ζώνης, να σκαρφαλώσει αρκετά στην ιεραρχία της μαμάς εταιρίας ώστε να μπορέσει να βρει τι απέγινε στον παιδικό του έρωτα.

Ουσιαστικά το Incoporated είναι ένα εξαιρετικά καλοφτιαγμένο κατασκοπικό θρίλερ (σ.σ. η εταιρία δεν ξέρει, φυσικά, το ποιόν του πρωταγωνιστή), ντυμένο με το μανδύα του sci-fi και μπολιασμένο με αρκετά high tech καλούδια που θα μπουν στη ζωή μας προσεχώς (βλέπε αυτοκινούμενα αυτοκίνητα, γενετικά πειραγμένα παιδιά, συσκευές παρακολούθησης κτλ), που έρχεται να τονίσει με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο την ανισότητα μεταξύ αυτών των δυο -στρατοσφαιρικά αντίθετων- κόσμων.

Βλέπεις, αν έχεις γεννηθεί στην κόκκινη ζώνη, επειδή π.χ. είσαι πρόσφυγας λόγω κλίματος (climate refugee), η μοναδική πιθανότητα που έχεις να ξεφύγεις είναι να γίνεις είτε μπράβος, είτε escort σε κάποιο club στο οποίο έχουν το δικαίωμα να πηγαίνουν μόνο τα υψηλά στελέχη, είτε να πάρεις κάποια -σπάνια- υποτροφία (είτε γιατί είσαι πολύ έξυπνος, είτε πολύ ταλαντούχος π.χ. σε κάποιο sport).

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Τα καλύτερα επεισόδια της χρονιάς

Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αυτοί που ζουν στην πράσινη ζώνη περνάνε και πολύ καλύτερα, αφού -παρότι είναι ντυμένοι λες και είναι εξώφυλλα στο GQ ή στη Vogue- και παιδιά δεν μπορούν να κάνουν χωρίς άδεια και πέφτουν συχνά πυκνά θύματα απαγωγών (όταν πηγαίνουν στην κόκκινη ζώνη για να πιουν, να σνιφάρουν ή να πηδήξουν) και -το πιο σημαντικό- μοναδικός τους στόχος είναι να είναι αρκετά παραγωγικοί ώστε να συνεχίσουν να αποτελούν μέρος/ καλολαδωμένο γρανάζι της εταιρίας.

Για να μην σου πω ότι αυτοί (λέμε τώρα) περνάνε και χειρότερα, αφού σε περίπτωση που κάποιος πάψει να είναι χρήσιμος ή αποφασίσει να πάει σε άλλη εταιρία, οι πρακτικές που ακολουθούνται δεν είναι ακριβώς, εχμ, κομψές. Στην καλύτερη περίπτωση σε βασανίζουν και σε σκοτώνουν. Στη χειρότερη απλώς σου τερματίζουν τη σύμβαση, φροντίζοντας ταυτόχρονα να σου διαγράψουν τη μνήμη, και σε παρατάνε στην άκρη του δρόμου. Με εσένα να μην μπορείς να θυμηθείς ούτε ποιος είσαι, ούτε ποιοι είναι αυτοί που αγαπάς και σε αγαπάνε.

Πέρα από τα ονόματα των Matt Damon και Ben Affleck, που λειτουργούν προφανώς ως μέγα κράχτες, θα αναγνωρίσεις μεταξύ άλλων στο cast την βετεράνο Julia Ormond ως την CEO της εταιρίας, τον -πάλαι ποτέ πρόεδρο των ΗΠΑ στο ’24’- Dennis Haysbert ως τον αρχιμπράβο της και τον -χαιτοφόρο Dewey του ‘Justified’- Damon Herriman ως τον μέντορα του πρωταγωνιστή.

Συνολικά το ‘Incoporated’ (δημιούργημα των ταλαντούχων Ισπανών David and Alex Pastor του κινηματογραφικού ‘Self/less’), όσον αφορά την ατμόσφαιρα, θα σου φέρει σίγουρα στο νου κάτι από την αποστείρωση τύπου ‘Gattaca’. Κάτι που μόνο καλό το λες.

Όπως επίσης σίγουρα θα σε αγχώσει για το γεγονός ότι όλα όσα βλέπεις είναι τόσο, μα τόσο εύκολο όντως να μας συμβούν. Ναι, μέχρι και η σπαραξικάρδια διαφήμιση στην οποία κάθε κινέζικη οικογένεια καλείται να δώσει μόλις 100 γιουάν το μήνα για να βοηθήσει τον Χ μικρό Johnny, το πεινασμένο Αμερικανάκι προσφυγόπουλο, να βάλει μια κουταλιά φαγητό στο στόμα του.

Για αυτό σου λέω, το ‘Incoporated’ είναι εντελώς εφιαλτικό, σαφώς παραπάνω από π.χ. το ‘Walking Dead’. Καλού κακού, πάντως, κάνε ένα σταυρό παραπάνω μπας και, στο μέλλον, καταλήξουμε να το αποκαλούμε και προφητικό.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Οι 20 καλύτερες σειρές του 2016