ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

10 βραδιές που δεν χάνονται στο φετινό Ταινιόραμα

‘Handmaiden’, Trier και το ‘Suspiria’ του Argento λίγο πριν το ριμέικ. Ξεψαχνίζουμε το πρόγραμμα του αγαπημένου καλοκαιρινού θεσμού και βρίσκουμε τα must του Ιουνίου.

Η ετήσια σινεφίλ όαση στο σινεμά Άστυ βρίσκεται ήδη στην 3η βδομάδα, όμως καθώς μπαίνουμε στον Ιούνιο και οι περισσότερες νέες ταινίες στις αίθουσες είναι -ας το πούμε έτσι- όχι ακριβώς άχαστο σινεμά. (Υπάρχουν εξαιρέσεις φυσικά και θα τις βλέπουμε εδώ μαζί σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.) Όμως αν υπάρχει ένα κινηματογραφικό ραντεβού που είναι πάντα εγγύηση, είναι το Ταινιόραμα στο Άστυ.

Για σχεδόν δύο μήνες κάθε καλοκαίρι, το αγαπημένο σινεμά στην πλατεία Κοραή μετατρέπεται σε κάτι σαν κινηματογραφικό τζουκ μποξ, παίζοντας κάθε μέρα και 3 διαφορετικές ταινίες που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία- είτε απολύτως κλασικές ταινίες του σινεφίλ κανόνα, είτε πιο σύγχρονα αγαπημένα, με πιο πρόσφατη προσθήκη το υπέροχο ‘Rider’ της Chloe Zhao που βγήκε στις αίθουσε μόλις τον περασμένο μήνα. (Και, spoiler alert για τον επερχόμενο μας Έλεγχο Εξαμήνου, είναι στο τοπ-5 της χρονιάς για μένα, ως τώρα.)

To φετινό πρόγραμμα είναι δομημένο σε μια λογική φεστιβαλικής γιορτής, με Best of επιλογές από τα 3 μεγαλύτερα Φεστιβάλ κινηματογράφου (Κάννες, Βενετία, Βερολίνο), συν φυσικά τις απαραίτητες κλασικές τριπλέτες με τους Bunuel και τους Orson Welles. Η διοργάνωση διαρκεία φέτος 7 βδομάδες, περιλαμβάνει 143 ταινίες, και το εισιτήριο για την κάθε μέρα (και για τις 3 ταινίες μαζί) είναι στο χαμηλότατο 5ευρω. Οι ώρες προβολές είναι χοντρικά 6-8-10, αναλόγως και διάρκειας των ταινιών.

Το αναλυτικό πρόγραμμα το διαβάζεις εδώ.

Καθώς λοιπόν μπαίνουμε σήμερα στον Ιούνιο, επιλέγουμε 10 φανταστικές βραδιές από το πρόγραμμα αυτού του μήνα (το φετινό Ταινιόραμα διαρκεί ως τις 4 Ιουλίου, δυστυχώς στην λήξη δεν προβάλλεται το ‘Magic Mike XXL’ όπως θα έπρεπε, αλλά ελπίζω στο μέλλον να ληφθεί υπόψη).

Τρίτη 5 Ιουνίου

Κλασικές 5: Έκλειψη – Σαλό – Η Εγκληματική Ζωή του Αρτσιμπάλντο ντε λα Κρουζ

Έχω βάλει δύο επιλογές με classics εδώ στην αρχή γιατί είναι τρομερές οι συνθέσεις κι επειδή αργότερα πατάει σχεδόν εξ ολοκλήρου στις Κάννες το πρόγραμμα. Εδώ έχουμε την πιο γερή ευρωπαϊκή επιλογή με αγαπημένο Antonioni, κλασικό Pasolini και κοφτερό Bunuel.

Αν πρέπει να δεις μία: H ‘Έκλειψη’ ανήκει αναμφίβολα στη λίστα ταινιών που πρέπει οπωσδήποτε να δεις κάποια στιγμή στη μεγάλη οθόνη.

Κυριακή 10 Ιουνίου

Κλασικές 7: Βιριδιάνα – Μερικοί το Προτιμούν Καυτό – Πολίτης Κέιν

Επίσης κλασικό αλλά ετούτο το σετάκι έχει μέσα μια τέλεια κωμωδία και την πιο διάσημη ταινία στην ιστορία του κινηματογράφου, οπότε το λες και πιο ευπώλητο. Το απόγευμα ξεκινά με λίγο απαραίτητο Bunuel (early drinks και ‘Βιριδιάνα’, αυτό έλεγα πάντα), περνάμε στην prime time με Monroe, Lemmon και Tony Curtis (πάνω στην ώρα για το δεύτερο ή/και τρίτο ποτάκι), και ‘Πολίτης Κέιν’ για το σβήσιμο. Φίλοι και φίλες, αυτό είναι που λένε Καλό Σινεμά.

Αν πρέπει να δεις μία: Δε μπορεί να τονιστεί αρκετά το πόσο το ‘Καυτό’ είναι μια αληθινά τέλεια κωμωδία.

Δευτέρα 11 Ιουνίου

Κάννες 7: O Θείος Μπούνμι Θυμάται τις Προηγούμενες Ζωές του – Μυστικά και Ψέματα – Η Γεύση του Κερασιού

Σας έβαλα την κωμωδία χτες οπότε σήμερα έχουμε περιθώριο για λίγο βαριές Κάννες. Ο Χρυσός Φοίνικας του Apichatpong παραμένει μια φιλμική εμπειρία, το δράμα του Mike Leigh ομολογώ έχω δεκαετίες να το δω και αναρωτιέμαι πώς κρατάει (αλλά μεγάλο σουξέ στην εποχή του), και φυσικά όπου υπάρχει Kiarostami σεβόμαστε.

Αν πρέπει να δεις μία: Τον Kiarostami τον αγαπώ πάνω από όλα, όμως επειδή τον πετυχαίνουμε κάπως πιο συχνά σε διάφορα αφιερώματα, νομίζω αν ήταν να δώσω μόνο 2 ώρες για σινεμά αυτή τη μέρα θα τις έδινα στον Θείο Μπούνμι γιατί εντάξει, αυτό αξίζει να ζηστεί στο σινεμά.

Τετάρτη 13 Ιουνίου

Βερολίνο 7: Ο Καίσαρας Πρέπει να Πεθάνει – Όλα για την Αγάπη – Πρώτος Έρωτας

Δε θα μπορέσω ποτέ να αντισταθώ στην απίστευτα παράδοξη ταινία του Vinterberg που αψηφά τους νόμους της φύσης και παρουσιάζει μια ιστορία αγάπης που δε μοιάζει με καμία άλλη. Εδώ πλαισιώνεται από δύο αληθινά ενδιαφέρουσες ταινίες, από τους σαιξπηρικούς Taviani στον ‘Καίσαρα’ και πρo-’Gomorra’ Matteo Garrone στον ‘Πρώτο Έρωτα’.

Αν πρέπει να δεις μία: Έχει τρομερό ενδιαφέρον το πώς απέδρασαν από την ασφυξία του Δόγματος οι δύο ορίτζιναλ δογματικοί, ο Trier κι ο Vinterberg. O Trier έκανε ένα μιούζικαλ με τη Bjork κι ο Vinterberg έκανε ένα sci-fi ρομάντζο σε ένα μέλλον όπου η βαρύτητα έχει χάσει την δύναμή της. Είχαν πράγματα να βγάλουν από μέσα τους οι άνθρωποι, λογικό είναι. Ο Bergman έβαλε τα γέλια όταν είδε τι έκανε ο Vinterberg, η ταινία έχει 32/100 στο metacritic, αλλά εγώ την είχα δει όταν ήμουν 19 χρονών και την αγάπησα για πάντα.

Παρασκευή 15 Ιουνίου

Βενετία 5: H Κόρη του Στρατιώτη Δεν Κλαίει Ποτέ – Ακίνητες Ζωές – Ο Τελευταίος Έρωτας

Συγγνώμη θα περάσω κατευθείαν στο ψητό. Ο Jia Zhangke (για τη νέα σπουδαία του οποίου, ‘Ash Is Purest White’, γράψαμε φέτος ύμνους από τις Κάννες) είναι ένας από τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες στον κόσμο και το ‘Still Life’, για το οποίο κέρδισε το Χρυσό Λιοντάρι στη Βενετία, μια από τις σημαντικότερες δουλειές του. Όχι πως έχει κάνει ποτέ κάτι ασήμαντο αλλά λέμε τώρα.

Κυριακή 17 Ιουνίου

Κλασικές 10: Suspiria – Τρόμος στην Όπερα – Φρανκενστάιν Τζούνιορ

4 ώρες αγνός Dario Argento; ΝΑΙ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΟΛΥ. Δε θα βαρεθώ ποτέ στη ζωή μου να βλέπω το λατρεμένο ‘Τρόμος στην Όπερα’ και φυσικά πάνω από όλα το κλασικό Χριστουγεννιάτικο χιτ ‘Suspiria’, λίγο πριν έρθει το πολυαναμενόμενο ριμέικ, από τον φίλο του σάιτ, Luca Guadagnino. (Σιγουράκι Βενετίας, θα τα πούμε από εκεί όταν έρθει η ώρα). Και για σβήσιμο έχουμε το αγέραστο κλάσικ ‘Φρανκενστάιν Τζούνιορ’, ό,τι καλύτερο.

Αν πρέπει να δεις μία: Όχι, Κυριακή είναι, χωράνε κι οι τρεις.

Δευτέρα 18 Ιουνίου

Κάννες 10: Γυρίζω Σπίτι – Velvet Goldmine – Οικογενειακή Γιορτή

Έχω καιρό να δω το ‘Velvet Goldmine’ και δε θα έλεγα όχι σε μια χαλαρή δευτερούλα βράδυ με το κλασικό φιλμ του Todd Haynes, ο οποίος νομίζω πρέπει συλλογικά να συμφωνήσουμε πως δεν σκηνοθέτησε ποτέ το ‘Wonderstruck’ κι η τελευταία του ταινία ως τώρα είναι το ‘Carol’. Ναι; Τώρα, δε ξέρω τι είδους double feature θα έκανε αυτή η ταινία με το ‘Festen’ του Vinterberg (για τον οποίον μιλάγαμε και λίγο πιο πάνω) αλλά έχω μια αρρωστημένη περιέργεια να το διαπιστώσω.

Αν πρέπει να δεις μία: Αν είδες το ‘Όλα για την Αγάπη’ και το λάτρεψες, δες την ‘Οικογενειακή Γιορτή’. Αν είδες το ‘Όλα για την Αγάπη’ και φρίκαρες, ε, δες την ‘Οικογενειακή Γιορτή’.

Κυριακή 24 Ιουνίου

Κάννες 12: Ατίθαση Καρδιά – Ροζέτα – Μόνος Εναντίον Όλων

Εδώ οι Κάννες κατεβάζουν την πιο γερή τους 11άδα, έχουμε μπει και σε μουντιαλική περίοδο εξάλλου. Το αριστούργημα του David Lynch είναι από τις ταινίες που δεν υπάρχει ποτέ αρκετά πειστικός λόγος για να μην ξαναδεί κάποιος (το πιο σταθερό ετήσιο ραντεβού του Ταινιοράματος, ακυρώνουμε τα πάντα και στηνόμαστε για Lula και Sailor), η νύχτα κλείνει με γερό ντεμπούτο Gaspar Noe ο οποίος φέτος στις Κάννες μπορεί και να έφερε την καλύτερη ταινία της καριέρας του (το βραβευμένο ‘Climax’ που θα δούμε του χρόνου στις αίθουσες εδώ). Ανάμεσα σε Lynch και Noe βρίσκεται το πιο κλασικό φιλμ των αδερφών Dardenne.

Αν πρέπει να δεις μία: Το ‘Ατίθαση Καρδιά’. H απάντηση είναι πάντα το ‘Ατίθαση Καρδιά’.

Κυριακή 1 Ιουλίου

Κάννες 19: Ανάμεσα στους Τοίχους – Κλίματα Αγάπης – Φως Μετά το Σκοτάδι

Όλη το τελευταίο 10ημερο του φετινού Ταινιοράματος είναι ένα best of Καννών που πετάει τη μία ταινιάρα μετά την άλλη, όμως ετούτη η τριάδα είναι επίσης πάρα πολύ χαρακτηριστική και ιδιαίτερη. Ο αξέχαστος Χρυσός Φοίνικας του Laurent Cantet ανοίγει τη βραδιά, δυνατός Ceylan στη μέση, σκηνοθεσία-δυναμίτης του Reygadas στο κλείσιμο. Άψογο.

Αν πρέπει να δεις μία: Του Cantet είναι νομίζω η αγαπημένη μου από αυτές, όμως θα ήθελα πάρα πολύ να ξαναδώ στο σινεμά την αποστομωτική εναρκτήρια σεκάνς του ‘Φως Μετά το Σκοτάδι’, όπου σημειωτέον διευθυντής φωτογραφίας είναι ο Alexis Zabe του ‘Florida Project’.

Τετάρτη 4 Ιουλίου

Κάννες 22: Χορεύοντας στο Σκοτάδι – Δίψα – Φόνος στην Ομίχλη

Τελευταία μέρα του Ταινιοράματος κι έχουμε τον Trier να ξεδίνει μετά το Δόγμα με το κλασικό του μιούζικαλ, έχουμε βαμπιρικό Park Chan-wook (του οποίο το εκπληκτικό ‘Handmaiden’ επίσης προβάλλεται στο Ταινιόραμα, ρίχτε μια ματιά) και κλείσιμο με το πρωτότυπο ‘Insomnia’ με Stellan Skarsgard. Και μετά από αυτά καρφί σπίτι για προβολή του ‘Magic Mike XXL’ φυσικά.

Αν πρέπει να δεις μία: Όταν μια απάντηση μπορεί να είναι Park Chan-wook, τότε η απάντηση είναι Park Chan-wook.

*Το Ταινιόραμα στο Άστυ διαρκεί ως τις 4 Ιουλίου. Αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ.

|Η ποπ κουλτούρα μέσα από εικόνες| Ακολούθησε το Ιnstagram account του PopCode.