ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Στο ‘Logan Lucky’ ο Daniel Craig δεν είναι ο κατάσκοπος που έχεις συνηθίσει

Ο Craig ανακοινώθηκε πρόσφατα πως θα συνεχίσει ως 007, όμως στην ταινία του Steven Soderbergh θα τον δεις αλλιώς. Με αφορμή αυτόν τον διαφορετικό ρόλο, θυμόμαστε τους κορυφαίους του ως τώρα.

Στο ‘Logan Lucky’, τίποτα δε θα θυμίζει 007. Στην heist movie του Soderbergh (μετά το ‘Ocean’s 11’ και την υπόλοιπη τριλογία) ο Craig παίζει τον Joe Bang, έναν φυλακισμένο με ειδίκευση στα εκρηκτικά, που μια συμμορία τον έχει τόση μεγάλη ανάγκη που αναγκάζεται να τον βοηθήσει να αποδράσει από τη φυλακή, ώστε μαζί να ληστέψουν μια τράπεζα.

Ακούγεται απλό και fun και είναι. Το Esquire πρόσφατα έγραψε πως “ο Daniel Craig πρέπει να επιστρέψει ως Joe Bang, όχι ως James Bond” και είναι μάλιστα τέτοιο το φρεσκάρισμα που, έξυπνα, το ‘Logan Lucky’ τον αναφέρει στους τίτλους ως “introducing Daniel Craig”. Σαν να μας τον συστήνει από την αρχή δηλαδή. H νέα μας γνωριμία μαζί του θα γίνει την Πέμπτη 31 Αυγούστου όταν η ταινία βγει στις αίθουσες από την Σπέντζος Film.

Εμείς εδώ είχαμε συμπεριλάβει τον Craig στις καλύτερες ερμηνείες του 2017, ήδη από το τρέιλερ της ταινίας. (Όντως, αλήθεια.) Και κοίτα, φαίνεται πόσο πολύ το διασκεδάζει.

Αλλά για να αποκτήσει αξία η ανατρεπτική αυτή εμφάνιση του Craig, σημαίνει πως πρώτα ο ηθοποιός είχε στήσει μια συνεπή, στιβαρή περσόνα στο σινεμά στο πέρασμα των χρόνων. Με αφορμή λοιπόν την στροφή του στο ‘Logan Lucky’, ρίχνουμε μια ματιά στους 5 κορυφαίους ρόλους του Daniel Craig, που τον έκαναν το όνομα που είναι σήμερα.

Ως Mikael στο ‘Κορίτσι με το Τατουάζ’

O David Fincher γύρισε τη δική του εκδοχή του Σουηδικού χιτ βάζοντας στον κεντρικό ρόλο τον Craig, ο οποίος παίζει τον Mikael με τέλεια ψυχρότητα, απολύτως ταιριαστή με την περσόνα του σκληρόπετσου, αποστασιοποιημένου κατασκόπου που έχει τελειοποιήσει.

Ως Steve στο ‘Μόναχο’

Σε μια από τις πιο κρυφά καλές του ερμηνείες, παίζει έναν εθελοντή από τη Νότιο Αφρική στο εξαιρετικό ιστορικό θρίλερ του Steven Spielberg για τη σφαγή της Ολυμπιάδας του ’72. Πριν τον δούμε ως Bond, o Craig εδώ επιδεικνύει ήδη μια τάση προς την παγερή ένταση, ταιριάζοντας ιδανικά σε ένα πλαίσιο αγωνίας και ρεαλιστικής δράσης.

Ως ΧΧΧΧ στο ‘L4YER CAKƐ’

Ουσιαστικά η ταινία που ξεκίνησε την καριέρα του, κάνοντάς τον άμεσα φαβορί για τον Bond της νέας εποχής. Αυτό το στυλιζαρισμένο crime δράμα από την Αγγλία γυρίστηκε από τον Matthew Vaughn (μετέπειτα του ‘Kingsman’, πολύ ταιριαστά) και είδε τον Craig να ενσαρκώνει ιδανικά τον Λονδρέζο εγκληματία γνωστό ως ΧΧΧΧ, ο οποίος θέλει να εγκαταλείψει το εμπόριο κοκαϊνης. Παγερά βλέμματα, σωματική δράση, μεγάλη ένταση. Εδώ ο Craig έγινε ο κατάσκοπος που μετά γνωρίσαμε.

Ως Connor στο ‘Road to Perdition’

Πριν από όλα αυτά, στον πρώτο του αξιοσημείωτο ρόλο, ο Craig είχε παίξει τον εκδικητικό γιο του μαφιόζου Paul Newman στην ατμοσφαιρική, και γεμάτο υπόγεια ένταση, νουάρ διασκευή κόμικ, από τον οσκαρικό σκηνοθέτη Sam Mendes.

Ως Bond, James Bond στο ‘Casino Royale’

Και, φυσικά, ο Bond. Ο Daniel Craig επανακαθόρισε το ρόλο του φλεγματικού ήρωα για τον 21ο αιώνα με τρόπο αναγκαίο στην εποχή μετά τον Jason Bourne. Έξαφνα ο Bond ήταν πολύ πιο λιγομίλητος, πιο έντονος, πιο γκρίζος. Κι ο Daniel Craig τα εκπροσώπησε όλα αυτά με τρόπο καθοριστικό.

ΚΙ ΑΛΛΟΣ BOND

Όταν τα γάντια του Daniel Craig κόστισαν εκατομμύρια στο James Bond
Είναι το ‘Skyfall’ το καλύτερο Bond όλων των εποχών;
Εκεί που έχει ταξιδέψει ο Bond

Μπόνους: Ως Stormtrooper στο ‘The Force Awakens’

Γιατί όχι, επειδή μπορούσε.

*Το ‘Logan Lucky’ κυκλοφορεί στις αίθουσες την Πέμπτη 31 Αυγούστου από την Σπέντζος Film, ενώ μπορείτε να το δείτε πρώτοι σε ειδικές προβολές και σε επιλεγμένους κινηματογράφους την Τρίτη 29 και την Τετάρτη 30 Αυγούστου.