ΛΙΣΤΕΣ

Ο Flash ακούει K-pop, γίνε σαν τον Flash

Φτιάξαμε την απόλυτη kpop playlist του απόλυτου Speedster.

Μπορεί να απογοητεύθηκες από το ‘BvS’ και το ‘Suicide Squad’. Μπορεί να έχεις κουραστεί με το χάος γύρω από τον Ben Affleck και το αν θα πάρει ποτέ απόφαση να μείνει ή να φύγει από το franchise. Μπορεί και η ίδια Warner Bros. να απαγκιστρώνεται σιγά-σιγά από τις απαιτήσεις ενός κοινού σύμπαντος. Προβλέπω ωστόσο ότι δύσκολα θα αντισταθείς στην ένωση των μεγαλύτερων συμβόλων της DC. Και έχοντας ήδη δει την ταινία στην επίσημη ελληνική πρεμιέρα, θα σου πω ότι δεν έχεις και κανέναν λόγο να αντισταθείς.

Η αφήγηση έχει προβλήματα και το CGI ήθελε πολλή παραπάνω δουλειά, οι ήρωες όμως είναι απολαυστικοί και η χημεία τους λειτουργεί απολύτως. Γενικά Aquaman, ουίσκια, και K-pop. Αν δεν σε πειράζει να ξέρεις ένα πάρα, πάρα πολύ μικρό σπόιλερ που δεν θα σου χαλάσει με κανέναν τρόπο την πλοκή, θα σου εξηγήσω παρακάτω τι εννοώ. Αν δεν θέλεις να γνωρίζεις το παραμικρό, ώρα να αποχωρήσεις.

Και πάει που λες ο Batman να στρατολογήσει τον Flash όπως έχεις ήδη δει στα τρέιλερ. Βρίσκει την τρώγλη του (αυτό σπίτι δεν το λες), και μπαίνοντας διαπιστώνει ότι είναι άδεια και σκοτεινή. Το φως ανάβει αλλά όχι από τον ίδιο. Ο Flash έχει μπει στο παράπηγμά του και τραβώντας μια γεννήτρια ενεργοποιεί μηχανήματα, υπολογιστές, οθόνες, τα πάντα. H συνέχεια επί της οθόνης, αλλά θέλουμε να σταθείς στο βιντεοκλίπ που θα δεις να παίζει στην οθόνη πίσω από τον Bruce:

Λοιπόν, ο Barry Allen ακούει K-pop. Κορεάτικη ποπ μουσική δηλαδή. Το μουσικό φαινόμενο που πριν καταλάβει τον πλανήτη, έχει καταλάβει το Hot 100 του Billboard και σε λίγες μέρες τα American Music Awards.

Η συγκεκριμένη λεπτομέρεια σίγουρα προστέθηκε στα εκτεταμένα reshoots που έκανε ο Whedon για την ταινία, γιατί όταν ολοκληρώθηκαν τα βασικά γυρίσματα του ‘Justice League’, το ‘As If It’s Your Last’ των BLACKPINK δεν είχε καν κυκλοφορήσει. Είναι επίσης σίγουρα και ένα shoutout στο αγαπημένο K-pop γκρουπ του Ezra Miller που υποδύεται τον υπερήρωα.

Τσέκαρε Miller να λικνίζει γλουτούς σε ρυθμούς BLACKPINK:

Τι ξέρουμε, λοιπόν, για το K-pop γούστο του Flash; Για να δούμε:

– Έχει αδυναμία στα girl groups.

– Δείχνει προτίμηση στα dance κομμάτια από τις μπαλάντες.

– Στηρίζει πολύχρωμα βιντεο-εξτραβαγκάντσες που αγκαλιάζουν ακριβώς αυτό που ξεχωρίζει τη συγκεκριμένη βιομηχανία.

Δικός μου άνθρωπος είναι δηλαδή, μπορώ να φανταστώ και το υπόλοιπο Youtube playlist του. Το έφτιαξα παρακάτω κιόλας για να μπεις κι εσύ στη φούσκα μας. Ιδού τα αγαπημένα K-pop γκρουπ/τραγούδια του Barry:

GIRLS’ GENERATION, ΤΟ ΘΡΥΛΙΚΟ

Γιατί το ακούει ο Barry: Το ‘I Got A Boy’ είναι 3 τραγούδια σε 1 και γι’ αυτό είχε ξενίσει το σύμπαν όταν είχε κυκλοφορήσει. Σύντομα όμως έγινε ένα από τα μεγαλύτερα χιτ των Girls’ Generation, αγαπήθηκε από την παγκόσμια κριτική σε Rolling Stone, Pitchfork, Time και Billboard, και έσπαγε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο στο Youtube. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να έχει αντισταθεί ο Barry στο πιο bubblegum βίντεο που έχει γυριστεί ποτέ.

Λίγα λόγια για το γκρουπ: Οι Girls’ Generation είναι το μεγαλύτερο γυναικείο γκρουπ που έχει δει ποτέ η Κορέα και ένα από τα πιο επικερδή γκρουπ που έχει δει ο πλανήτης γενικότερα. Έχουν δοκιμάσει ό,τι κόνσεπτ μπορείς να φανταστείς, έχουν μπει στα σχολικά βιβλία (αλήθεια), έχουν εκπροσωπήσει την Κορέα σε τουριστικές καμπάνιες ως πρέσβειρες, έχουν υψηλότατη δημοτικότητα στο ευρύ κοινό και πέρα από τους φαν της K-pop, κάθε μέλος του band (και μιλάμε για 9 μέλη συνολικά, 8 από το 2014) έχει ακλόνητο name recognition, έχουν κάνει live σε αρένες σε όλον τον κόσμο για πάνω από 500.000 κόσμο (στην Ιαπωνία μάλιστα έκαναν συναυλία στο Tokyo Dome, αρένα που δυσκολεύονται να κλείσουν και μεγάλα ιαπωνικά acts), και φέτος κλείνουν 10 χρόνια από το ντεμπούτο τους. Για τη σύγκριση, σκέψου ότι οι Spice Girls που είναι το μεγαλύτερο γυναικείο γκρουπ έβερ, είχαν κλείσει 4 μόλις ενεργά χρόνια στη βιομηχανία πριν το reunion τους το 2007.

Πέρα από όλα αυτά ωστόσο, η μεγαλύτερη κληρονομιά τους θα είναι το boom από γυναικεία γκρουπ που ακολούθησε μετά την επιτυχία τους. Μέχρι τότε η Κορέα έδειχνε σαφή προτίμηση στα αντρικά ποπ γκρουπ, με τα κορίτσια να έρχονται τεταρτοπέμπτες και καταϊδρωμένες. Οι Girls’ Generation έστρωσαν τον δρόμο για κυριολεκτικά δεκάδες τραγουδίστριες.

Για το αγγλόφωνο του πράγματος, δες τες live τους στον David Letterman.

GIRLS’ GENERATION TTS, TO UNIT

Γιατί το ακούει ο Barry: Πληθωρικός ήχος, ανοικονόμητα set pieces που τσακίζουν το μάτι, απλό χορευτικό που σίγουρα μιμείται στον καθρέφτη,. Το λατρεύει. 

Λίγα λόγια για το γκρουπ: Οι TTS είναι ένα sub-unit των Girls’ Generation με 3 από τα (τότε) 9 μέλη. Δεν είμαστε συνηθισμένοι σε τέτοια υπο-γκρουπ στη Δύση, αλλά στην Κορέα είναι αρκετά διαδεδομένα.

2NE1, ΤΟ ΒΑΡΥ ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟ

Γιατί το ακούει ο Barry: Το ‘I Am the Best’ είναι το power anthem που χρειάζεσαι για να κατακτήσεις τον κόσμο. Το κλιπ του είναι έξαλλο. Ρόπαλα, αλυσίδες, τσίχλα και αυθάδεια. Το ακούει όταν χρειάζεται μικρή δόση κουράγιου.

Χρησιμοποιήθηκε από τη Microsoft σε διαφήμισή της για να κάνει diss στο Macbook Air. Γιατί το Surface Pro 3 tablet laptop ήταν απλά “το καλύτερο”.

Λίγα λόγια για το γκρουπ: Οι 2NE1 είναι (ήταν μάλλον, έχουν διαλυθεί) από τις πιο φιλικές στο δυτικό αυτί εισαγωγές στην K-pop και μέχρι πρόσφατα το Νο.2 μετά τις Girls’ Generation. Στην Κορέα τις ονόμαζαν “digital monsters”, γιατί κάθε φορά που έβγαζαν single διέλυαν το Ίντερνετ και όλα τα digital τσαρτ. Έχουν, επίσης, σχετικά μικρή δισκογραφία, με συνοχή και χιτ που σου κολλάνε αμέσως, οπότε είναι στάνταρ πρόταση για όποιον θέλει να δοκιμάσει λίγη K-pop.

WONDER GIRLS, ΤΟ ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΟ

Γιατί το ακούει ο Barry: ’80s ήχος, neon χρώματα, γκλίτερ και μαγιό. Τι ακριβώς να μην του αρέσει;

Λίγα λόγια για το γκρουπ: Οι Wonder Girls δεν ήταν το πρώτο γυναικείο γκρουπ στην Κορέα όταν βγήκαν το 2006 με το ‘Tell Me’, ήταν όμως οι πρώτες που έκαναν έκρηξη με το καλημέρα σας. Η Κορέα έκανε τα χορευτικά τους στον δρόμο (μέχρι και μια ομάδα αστυνομικών το έριξε έξω) και το πρώτο τους χιτ είχε παρομοιαστεί με “ιό του έθνους”.

RED VELVET, ΤΟ ΨΥΧΕΔΕΛΙΚΟ

Γιατί το ακούει ο Barry: Το υστερικό, quirky ‘Dumb, Dumb’ μπορεί και να μην του άρεσε στο πρώτο άκουσμα, αλλά μέχρι να καταλάβει τι συμβαίνει στο βίντεο εθίστηκε. Βασικά, όπως τον έκοψα παίζει να είναι και το αγαπημένο του στη λίστα.

Λίγα λόγια για το γκρουπ: Όταν βγήκαν οι Red Velvet υποσχέθηκαν ότι θα έχουν την “Red” πλευρά τους με upbeat, ξέφρενα τραγούδια, και τη “Velvet” με soul, r’n’b κομμάτια. Την κράτησαν την υπόσχεση και δεν κάνουν ποτέ πίσω σε μια απαιτητική χορογραφία, ακόμα και στις πιο slow απόπειρες. Από τα πιο αξιόπιστα γκρουπ όσον αφορά performance.

MISS A, TO KINHMA

Γιατί το ακούει ο Barry: Μιας που η τέχνη μιμήθηκε τη ζωή μία φορά με τις μουσικές προτιμήσεις του Miller, εμείς θα το πάμε και λίγο παρακάτω. Ο ηθοποιός δηλώνει φεμινιστής εδώ και χρόνια, έχει εκφραστεί πολλές φορές κατά της κουλτούρας του βιασμού, και δεν κολλάει να κατεβαίνει και με το πλακάτ του σε πορείες όταν χρειάζεται. Το ενδυναμωτικό ‘I Don’t Need A Man’ είναι το κινηματικό διάλειμμα της playlist.

Λίγα λόγια για το γκρουπ: Οι miss A είχαν το τραγούδι της χρονιάς όταν έκαναν ντεμπούτο με το ‘Bad Girl, Good Girl’ το 2010. Ήταν και το πρώτο γυναικείο γκρουπ με δύο μέλη με καταγωγή εκτός Κορέας, συγκεκριμένα Κίνα.

KARA, ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ

Γιατί το ακούει ο Barry: “Βάζω ταχύτητα, θα ξεπεράσω τον εαυτό μου ανεβάζοντας ρυθμούς”. Αν το ‘Step’ δεν είναι το κομμάτι που λιώνει ο Barry στον διάδρομο, δεν ξέρω ποιο είναι.

Λίγα λόγια για το γκρουπ: Μπορεί πλέον να θεωρείται δεδομένο ότι ένα επιτυχημένο K-pop γκρουπ θα δοκιμάσει την τύχη του και σε άλλες ασιατικές χώρες (ή και εκτός Ασίας πια), αλλά τουλάχιστον για την Ιαπωνία αυτό οφείλεται σε τεράστιο βαθμό στις KARA, την πρώτη γυναικεία μπάντα που σάρωσε εκεί. Με τις σχέσεις Κορέας-Ιαπωνίας να βρίσκονται πάντα σε ευαίσθητη ισορροπία, η υποδοχή και η πορεία των KARA απέκτησε μεγαλύτερη ακόμα σημασία και άνοιξε την πόρτα για τα επόμενα γυναικεία γκρουπ.

Σκέψου ότι το Υπουργείο Πολιτισμού της Ιαπωνίας έχει αναγνωρίσει τη δημοτικότητα της K-pop ως εργαλείο σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ των δύο λαών, την ίδια στιγμή που εθνικιστές επικρίνουν την εξάπλωση του είδους. Η εξάπλωση αυτή ονομάζεται Hallyu, κύμα δηλαδή στα κορεάτικα, ξεκίνησε στα ’90s με δειλά βήματα και acts που αποτελούσαν την εξαίρεση και όχι τον κανόνα, προχώρησε κυρίως μέσα από τηλεοπτικές σειρές που πουλήθηκαν εκτός Κορέας και έκαναν πάταγο, και πλέον έχει βασικές αγορές την Ιαπωνία, την Κίνα, την Ταϊβάν, την Νέα Ζηλανδία, την Αυστραλία, την Τουρκία, την Βόρεια Αμερική, τη Λατινική Αμερική, τη Γαλλία και την Αγγλία. Οι KARA έπαιξαν βασικό ρόλο στη σταθεροποίηση αυτή στα τέλη της περασμένης δεκαετίας.

F(X), ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ

Γιατί το ακούει ο Barry: Το ‘Red Light’ σε καλεί για την επανάσταση, για ένα θαύμα αλλαγής που πιστεύεις ότι έχει έρθει η ώρα να γίνει, ακόμα κι αν χρειαστεί να πείσεις μόνος σου όλους τους υπόλοιπους. Χρειάζεται και ένα σκοτεινό, ρισκέ τραγούδι στη λίστα γιατί έχει να βγάλει κι έναν πατέρα από τη φυλακή.

Λίγα λόγια για το γκρουπ: Οι f(x) ήταν εξαρχής ένα αντισυμβατικό συγκρότημα για τα mainstream δεδομένα της Κορέας. Εκτός από τον ήχο τους που πειραματίζεται περισσότερο από τη μεγάλη πλειοψηφία της ποπ σκηνής, δεν δίστασε να συμπεριλάβει ένα μέλος με ανδρόγυνο λουκ παρά τον συντηρητισμό της κορεάτικης κοινωνίας που προτιμά την έντονη θηλυκότητα ή την αθώα, κοριτσίστικη εμφάνιση στις σταρ του. Η Amber έγινε αντικείμενο σχολιασμού από την αρχή της καριέρας της, με τον κόσμο να την αποκαλεί ή να την μπερδεύει με αγόρι, αποφεύγει ωστόσο για τη σεξουαλικότητά της (πέρα από το γεγονός ότι έχει βαρεθεί να δηλώνει ότι είναι κορίτσι και μία αναφορά σε ένα πρώην αγόρι της σε συνέντευξη). Παρά τις δυσκολίες, είχε πάντα τη στήριξη των υπόλοιπων μελών του γκρουπ και την εκτίμηση της βιομηχανίας. Αυτή τη στιγμή, παρότι δεν έχει γλιτώσει από τα σχόλια ακόμα, είναι δημοφιλής και στο ευρύ κοινό και σε φαν άλλων γκρουπ.

TWICE, ΤΟ NEW ENTRY

Γιατί το ακούει ο Barry: Ο Flash, όπως λέει, χρειάζεται επιτέλους φίλους, οι TWICE στο ‘Ohh-Ahh’ χρειάζονται επιτέλους να ερωτευτούν. Οι TWICE προσπαθούν να ξεφύγουν από τα ζόμπι, εκείνος προσπαθεί να ξεφύγει από τη ζωή γενικότερα. Τα πηγαίνουν περίφημα.

Λίγα λόγια για το γκρουπ: Οι TWICE επιλέχθηκαν μέσα από ένα reality show όπου ο μελλοντικός παραγωγός τους, έβαζε τραγουδιστικές και χορευτικές δοκιμασίες σε όσα κορίτσια ήταν επιλαχόντα για το γκρουπ. Η τελική διαλογή πέτυχε διάνα. Εδώ και δύο χρόνια οι TWICE πουλάνε ασύλληπτα. Λέγεται μάλιστα πως αν συνεχίσουν με αυτόν τον ρυθμό επιτυχίας, θα είναι σύντομα οι επίσημες διάδοχοι των Girls’ Generation.

BLACKPINK, ΤΟ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ NEW ENTRY

Γιατί το ακούει ο Barry: Αφού αγαπάει ήδη το ‘As If It’s Your Last’, θα έχει όλα τα singles. Απλά έψαχνα ευκαιρία να ποστάρω το καλύτερο τραγούδι τους.

Λίγα λόγια για το γκρουπ: Λίγο παραπάνω από έναν χρόνο μετρά το γκρουπ, αλλά έχει ήδη κάμποσα No.1 στο Billboard World Digital Chart.

SPICA, ΤΟ ΥΠΟΤΙΜΗΜΕΝΟ

Γιατί το ακούει ο Barry: Το ‘Tonight’ είναι για την ανάλαφρη, χιπστεροανάπαυλα των παιδιών των λουλουδιών. Το βάζει λίγο πριν τον ύπνο για να κατεβάσει ταχύτητες.

Λίγα λόγια για το γκρουπ: Μάλλον το πιο υποτιμημένο K-pop γκρουπ. Αντίθετα με όλες τις μπάντες από ιστορίας κόσμου, δεν έχουν κανέναν αδύναμο κρίκο φωνητικά. Αυτό όμως δεν τις έχει βοηθήσει να βρουν αυτό το ένα μεγάλο χιτ που θα τις βάλει για τα καλά στο mainstream. Άπονη ζωή.

S.E.S., ΤΟ OLD SCHOOL

Γιατί το ακούει ο Barry: Νιώθω ότι μιλάμε για κλασική περίπτωση fanboy, οπότε εάν έχει χωθεί στην K-pop σίγουρα θα έχει ψάξει και τις αρχές της. Το ‘I’m Your Girl’ είναι κλασικός ’90s ήχος, πακέτο με τα απαραίτητα, παραπολυμέτρια video boxes και τα αμφιβόλου ποιότητας μαλλιά. Τεράστιο χιτ της δεκαετίας για την Κορέα.

Λίγα λόγια για το γκρουπ: Οι S.E.S. είναι πραγματικά οι OG των γυναικείων K-pop γκρουπ. Όταν εκείνες σκαρφάλωναν τα εγχώρια τσαρτ, οι μεταγενέστερες τις είχαν αφίσα στο δωμάτιο. Respect.

K.A.R.D., ΤΟ INTERNATIONAL ΜΕΙΚΤΟ

Γιατί το ακούει ο Barry: To ‘Oh Na Na’ είναι μακράν το πιο φιλικό κομμάτι της λίστας στο δυτικό αυτί. Με τα island beats του, με τα body rolls στη χορογραφία του, με τα όλα του. Με αγγλικό στίχο κιόλας θα βαρούσε το καλοκαίρι στο μπιτσόμπαρο.

Λίγα λόγια για το γκρουπ: Άλλη μία φορά προσπάθησε να φτιάξει μεικτή ποπ μπάντα με άνδρες και γυναίκες για μέλη και ήταν φιάσκο.

Γενικά ένα τέτοιο πρότζεκτ είναι πολύ επικίνδυνο οικονομικά για οποιαδήποτε δισκογραφική το δοκιμάζει, γιατί τα κορεάτικα K-pop fandoms στην πλειοψηφία τους στρέφονται εναντίον οποιουδήποτε συνεργάτη άλλου φύλου που σχετίζεται με τον αγαπημένο τους καλλιτέχνη/καλλιτέχνιδα. Κι αυτό επειδή τα acts αντιμετωπίζονται στο μάρκετινγκ αλά Bieber, σαν αγόρια και κορίτσια που θα μπορούσαν να είναι δικά σου αγόρια και κορίτσια. Είναι μέσα στην κουλτούρα των fan δηλαδή να αντιμετωπίζουν τον τάδε φίλο/φίλη του αγαπημένου του μέλους ως εχθρό που μπορεί να είναι σε ερωτική σχέση μαζί του και άρα δεν μπορεί να είναι δικός τους για πάντα (σε περίπτωση που σου φαίνονται αυτά τα fandoms αγριευτικά, να θυμίσω ότι υπήρξε φαν των Beatles που έστειλε ταχυδρομικά τον εαυτό της στη μπάντα).

Οπότε σκέψου ένα γκρουπ που αποτελείται από γυναίκες και άνδρες να δουλεύουν μαζί, να ζουν μαζί στο ίδιο σπίτι, να κάνουν τα πάντα μαζί. Μιλάμε για καυτή πατάτα στα χέρια του άμοιρου παραγωγού που θα πρέπει με κάποιον τρόπο να αντιμετωπίσει ένα χάος από hate mail (στην καλύτερη περίπτωση).

Η δεύτερη προσπάθεια όμως στέφθηκε με επιτυχία. Οι K.A.R.D. έχουν κάνει τον ντόρο τους στην Κορέα, κάνουν ακόμη μεγαλύτερο στη Δύση όμως. Το “monster rookie” γκρουπ όπως τους αποκαλούν, βάζει φωτιά στα iTunes με κάθε νέα του κυκλοφορία. Μάλιστα η Αμερική είναι ανάμεσα στις χώρες με τα περισσότερα downloads. Το ‘Forbes’ έχει προβλέψει παγκόσμια επιτυχία. Πρακτικά την έχουν ήδη έχοντας κάνει τουρ σε Βόρεια και Νότια Αμερική μέσα στους λίγους μήνες ύπαρξής τους.

B.O.A., ΤΟ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ SOLO

Γιατί το ακούει ο Barry: Γιατί προσπαθεί να μάθει τα βήματα της BoA χωρίς να μπουρδουκλωθεί, η τύπισσα είναι beast στον χορό. Και γιατί ως ένα από τα ελάχιστα 100% αγγλόφωνα τραγούδια από κορεάτικο act στη λίστα, δεν τον βασάνισε μέχρι να πιάσει το νόημα. Είναι κομματάρα επίσης, βασικό.

Λίγα λόγια για το γκρουπ: Κανένα γκρουπ, η BoA δεν χρειάζεται ασίστ. Εκπαιδευόταν στον χορό και το τραγούδι από τα 11, έκανε το ντεμπούτο της στα 13, και σχεδόν 20 χρόνια μετά ονομάζεται δικαίως “Queen of K-pop”. Θυμάσαι πιο πάνω που λέγαμε ότι ήταν δύσκολο να κάνει κάποιος crossover στην Ιαπωνία; Ε, η BoA ήταν η πρώτη που το έκανε και δεν άνοιξε μύτη. Χώρια από τον σαματά στην Κορέα λέμε τώρα.

Μιλούσε τόσο άπταιστα τη γλώσσα, είχε αφομοιώσει τόσο καλά την κουλτούρα, που πέρασε πολύς καιρός μέχρι να αντιληφθεί το κοινό ότι ήταν Κορεάτισσα. Μέχρι και σήμερα η BoA δεν θεωρείται K-pop act στην Ιαπωνία, αλλά δικιά τους. Όσο για την Κορέα, εκεί μπορεί να εξαφανιστεί για αιώνες χωρίς να χάσει τίποτα από το household name που έχει χτίσει. Και είναι μόλις 31.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

To κορεάτικο ‘Reply 1988’ ανάμεσα στις καλύτερες σειρές του ’16
Οι K.A.R.D. βάζουν το καλοκαίρι στον χειμώνα
Το ONEMAN ανακαλύπτει την K-pop μαζί με την υπόλοιπη υδρόγειο