ΣΙΝΕΜΑ

Διαχρονική απορία: Τι διάολο σημαίνει το ‘Reservoir Dogs’;

Κάπου εκεί έξω υπάρχει μια καλή θεωρία για τον ανεξήγητο τίτλο της πρώτης ταινίας του Tarantino.

Όλοι έχουμε δει την ταινία, όλοι την έχουμε αγαπήσει και όλοι έχουμε αποδεχτεί ότι το τίτλος της είναι απλώς μια Ταραντινιά: δεν σημαίνει τίποτα συγκεκριμένο, δεν έχει καμία φοβερή συνάφεια με την πλοκή αυτή καθ’ αυτή και ίσως γι’ αυτό είναι και τόσο πετυχημένος. Με έναν παράξενο τρόπο, έχει συμβάλει στο cult status του φιλμ.

Ο ίδιος ο Tarantino έχει αποφύγει συστηματικά να διευκρινίσει γιατί η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του ονομάστηκε ‘Reservoir Dogs’. Κάθε φορά που τον ρωτούσαν απαντούσε ότι ήταν “μια έμπνευση της στιγμής” και πήγαινε παρακάτω.

Την ίδια ομερτά έχουν τηρήσει και οι πρωταγωνιστές της ταινίας, είτε συνειδητά είτε επειδή κι εκείνοι δεν έχουν την παραμικρή ιδέα για το τι σημαίνει ο τίτλος της. Ο μακαρίτης Lawrence Tierney, για παράδειγμα (ο Joe στην ταινία), είχε εκτιμήσει κάποτε ότι ο τίτλος αναφέρεται “σε κάτι σκυλιά που τριγυρνάνε έξω από μια δεξαμενή”. Τόσο απλά, τόσο αφοριστικά, τόσο εκτός τόπου και χρόνου.

Η πιο – ας πούμε – λογική εξήγηση μπορεί να εντοπιστεί στην αργκό των συμμοριών της δεκαετίας του ’70. Rat (μτφ αρουραίος) ήταν το ‘καρφί’, ο ρουφιάνος ή ο undercover αστυνομικός. Οι αρουραίοι που έχουν τις φωλιές τους κοντά σε δεξαμενές ή μικρές λίμνες είναι συνήθως καλοθρεμμένοι και μεγάλοι σε διαστάσεις, οπότε κατ’ αντιστοιχία, ένας αρουραίος σε μέγεθος σκύλου είναι ένας ρουφιάνος πρώτου μεγέθους.

Η πιο παλαβή θεωρία, πάντως, είναι η γνήσια Ταραντινιά. Ο σκηνοθέτης, λίγο πριν καταφέρει να γυρίσει την πρώτη του ταινία, εργαζόταν σε ένα βίντεο κλαμπ και έβλεπε καθημερινά περισσότερες ταινίες απ’ όσες όλοι οι πελάτες του μαζί. Ένα από τα μεγάλα του κολλήματα εκείνο το διάστημα ήταν το ‘Au Revoir Les Enfants’ του Λουί Μαλ. Ο Tarantino αγαπούσε πολύ την ταινία, αλλά η γαλλική προφορά του ήταν για κλάματα. Όποτε μιλούσε σε κάποιον γι’ αυτήν, αυτό που ακουγόταν ήταν κάτι σαν ‘Reservoir Dogs’.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

Το τολμηρό τέλος του ‘Se7en’ ήταν απλά ένα ατύχημα
Το ορίτζιναλ τέλος του ‘Jurassic Park’ ήταν πολύ διαφορετικό
Black Mirror: Η ερμηνεία πίσω απ’ τον τίτλο της σειράς θα σε στοιχειώσει