JOSS WHEDON

Η μεταγραφή της χρονιάς: Η DC κλέβει τον σκηνοθέτη των ‘Avengers’

Αφού καθοδήγησε για χρόνια το σύμπαν της Marvel, o Joss Whedon θα γράψει και σκηνοθετήσει μια σόλο ταινία με την Batgirl για την κινηματογραφική DC.

Πάνω ακριβώς στο απόγειο των εορτασμών για τα 20 χρόνια της ‘Buffy’, με βίντεο που επανενώνουν όλο το καστ και με κείμενα για τη σειρά να γεμίζουν το ίντερνετ (και αυτό το σάιτ), ήταν μάλλον το ιδανικό timing για να κυκλοφορήσει το νέο που έβγαλε χτες το Variety: πως η DC/Warner είναι κοντά σε συμφωνία με τον Joss Whedon για να γράψει και σκηνοθετήσει μια ταινία Batgirl για το κινηματογραφικό τους σύμπαν.

Σα να λένε, α, πολύ ωραία, αυτή η σειρά που συζητάτε ένα μήνα τώρα και που τόσο πολύ σας άρεσε, με τη νεαρή ηρωίδα, τους έξυπνους διαλόγους και την απολαυστική δράση; Δε θα ήταν τέλειο αν βάζαμε το δημιουργό της σειράς να τα κάνει όλα αυτά στο σινεμά για μια από τις πιο δημοφιλείς (αλλά ακραία παραμελημένες όσο αφορά τα κινηματογραφικά τους σχέδια) ηρωίδες μας;

Η Batgirl, κατά κόσμον Barbara Gordon, είναι η κόρη του επιθεωρητή Jim Gordon και στην vigilante μορφή της είναι σύμμαχος του Batman και των υπολοίπων ηρώων της Γκόθαμ. Έχει ένα βασανισμένο backstory καθώς στο πολυσυζητημένο κόμικ ‘The Killing Joke’ του Alan Moore o Joker την πυροβολά και την αφήνει παράλυτη. Στην πιο πρόσφατη εκδοχή της η Barbara περπατά και η ταινία του Whedon αναμένεται να βασιστεί σε αυτή την εκδοχή.

Η άλλη βέβαια διάσταση της όλης συμφωνίας έχει να κάνει με τον ίδιο τον Whedon ως σημαντικό κεφάλαιο της κινηματογραφικής υπερηρωικής ιστορίας. Όταν το ‘Avengers’ που έγραψε και σκηνοθέτησε έγινε η 3η εμπορικότερη ταινία όλων των εποχών πριν 5 χρόνια, ο Whedon θεμελίωσε το κινηματογραφικό σύμπαν της Marvel, με το στούντιο μάλιστα να του ανανεώνει το συμβόλαιο για τα επόμενα 3 χρόνια σε ένα ρόλο γενικού δημιουργικού συμβούλου για όλες τις ταινίες. Στη διάρκεια αυτής της περιόδου η Marvel τελειοποίησε τη φόρμουλα της επιτυχίας παράγοντας μόνο επιτυχίες.

Την ίδια όμως περίοδο ο Whedon ετοίμαζε το ‘Age of Ultron’, στο οποίο η Marvel παρενέβη αρκετά στο βαθμό που σε όλη τη διάρκεια του press tour της ταινίας, το στόρι έγινε η ίδια η δυσαρέσκεια του σκηνοθέτη απέναντι στο στούντιο. Αμέσως μετά την κυκλοφορία του φιλμ ο Whedon έκοψε τους δεσμούς με τη Marvel κι έκτοτε, για σχεδόν 2 χρόνια, το μοναδικό του πρότζεκτ που είχε ακουστεί ήταν ένα κόμικ (που μάλλον δε θα δούμε ποτέ) για -μισό, έρχεται- μια θηλυκή, βικτωριανή εκδοχή του Batman.

Η Batgirl δεν θα είναι ταινία εποχής, όμως έρχεται ως ιδανικό πιθανό πρότζεκτ για κάθε εμπλεκόμενη πλευρά. Η DC/Warner, ύστερα από χρόνια παθών και δυσκολιών σε μια παράλογα (μη) οργανωμένη προσπάθεια να αντιγράψει το μοντέλο της Marvel με πάρα πολύ αμφιλεγόμενα αποτελέσματα, φέρνει στο ρόστερ της τον άνθρωπο που ουσιαστικά πρωτοπέτυχε αυτό που τόσο καιρό προσπαθούν να κάνουν. Ο ίδιος ο Whedon απεμπλάκη από ένα δεσμό που δημιουργικά πλέον δεν τον άφηνε ευχαριστημένο (εξάλλου ήταν πάντα ένας δημιουργός που αποζητούσε την εξέλιξη και τα νέα πράγματα) και μπορεί, εικάζουμε, με τη νέα του συμφωνία να έχει απόλυτο χώρο ελευθερίας να βγάλει από μέσα του αυτό το συνδυαστικό στόρι ‘Buffy αλλά φτιαγμένη ως Batman’ που ξεκάθαρα έχει άχτι τόσα χρόνια.

(Η ταινία επίσης περιγράφεται από το Variety ως σόλο, και με το DC Universe στην ρευστή κατάσταση που βρίσκεται, εικάζουμε πως ο σκηνοθέτης θα έχει όση ελευθερία χρειάζεται από τα όποια δεσμά των τριγύρω ταινιών του σύμπαντος.)

Επιπλέον, οι δύο πλευρές δοκιμάζουν μια νέα συνεργασία, πάνω από μια δεκαετία αφότου ναυάγησε η απόπειρά τους να κάνουν μαζί μια ταινία ‘Wonder Woman’ πολύ πριν ο Tony Stark κάνει την πρώτη του πτήση. (Ο Whedon έγραψε ένα σενάριο -πολλές φορές- αλλά το πρότζεκτ εγκαταλείφθηκε.)

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Βλέποντας από κοντά του Avengers, το απόλυτο κινηματογραφικό supergroup

Και η Batgirl; Και η Batgirl είναι νικήτρια. Τα τελευταία χρόνια έχουν ακουστεί δεκάδες πιθανές DC/Warner ταινίες σε διάφορα στάδια ανάπτυξης. Μέχρι και οι Metal Men κι ο Black Adam. Οι Gotham City Sirens θα έχουν ταινία. Συζητιέται ως κι ο Lobo. Η Batgirl δεν ακούστηκε ποτέ και πουθενά- πρέπει κανείς να υποθέσει πως η εμφάνιση του χαρακτήρα στο πλάνο του στούντιο έρχεται ως απευθείας αποτέλεσμα των συζητήσεων με τον Whedon.

Όσο περιμένουμε τις υπογραφές και τις ανακοινώσεις να πέσουν, οι συζητήσεις τώρα αναπόφευκτα μεταφέρονται στο ερώτημα του ποια ηθοποιός θα ενσαρκώσει τη Barbara. Θα ακουστούν πάρα πολλά ονόματα τις ερχόμενες βδομάδες, λογικά δε θα πρέπει να υπάρχει ηθοποιός γύρω από τα 25 αυτή τη στιγμή που να μη θέλει το ρόλο. (Η πρώτη μου σκέψη ήταν η Hailee Steinfeld, ίσως επειδή είδα σχετικά πρόσφατα το ‘The Edge of Seventeen’ στο οποίο είναι τρομερά καλή.) (Και μπορεί να έχει και μιούζικαλ νούμερο, λέω εγώ τώρα.)

Στο μεταξύ, στη Marvel, όχι πως θα ανησυχούν, μια χαρά πάνε οι δουλειές αν μη τι άλλο, μα είναι κάπως σίγουρο. Ότι βλέποντας τον Whedon να αναλαμβάνει μια πολλά υποσχόμενη σόλο ηρωίδα στο μεγάλο τους ανταγωνιστή, και βλέποντας την Scarlett Johansson να πρωταγωνιστεί στο ‘Ghost in the Shell’ αυτή τη βδομάδα (σε μια ακόμα απόδειξη του πόσο πολύ ήθελε η ScarJo ένα δικό της action franchise), πως θα μπορούσαν άνετα τόσα χρόνια να έχουν κάνει πραγματικότητα μια αληθινά εξαιρετική σόλο ταινία για την Black Widow.

Ίσως και να είναι αυτή η εξέλιξη μια αφορμή για να ανανεώσουν κι εκείνοι τη δική τους φόρμουλα. Ίσως οι πάντες να βγουν νικητές.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

H ‘Buffy’ ανήκει στο τηλεοπτικό πάνθεον
10 απαραίτητα έργα του Joss Whedon
‘Age of Ultron’: Δεν μπορείς να σταματήσεις την εξέλιξη
Το ‘Batman V Superman’ είναι μια ταινία που μισεί τους ήρωές της
Squad Files: Μιλήσαμε με όλα τα μέλη της ‘Suicide Squad’