ΒΙΒΛΙΟ

10 φορές που η ποπ κουλτούρα αγάπησε τον Σνούπι και τα ‘Peanuts’

Ταινίες κινουμένων σχεδίων, κόμικς και ‘Arrested Development’. Ή πώς ο Σνούπι έγινε ένα μεγάλο φαινόμενο.

Όταν μιλάμε για εμβληματικούς ήρωες της ποπ κουλτούρας, τότε λίγοι είναι πιο διάσημοι από τον Σνούπι. Ο θρυλικός σκύλος είναι μόνο ένα από τα μέλη της παρέας των ‘Peanuts’, δηλαδή το διάσημο κόμικ στριπ του Charlez Schulz, που ξεκίνησε να δημοσιεύεται τον Οκτώβριο του 1950 και έφτασε μέχρι και το Φλεβάρη του 2000, συμπληρώνοντας δηλαδή μισό αιώνα ζωής υπό την διεύθυνση του ίδιου ανθρώπου!

Το ‘Peanuts’ ήταν μικρές στιγμές της καθημερινότητας των ανήλικων ηρώων του, παιδιά με μια εντελώς ενήλικη θεώρηση του κόσμου, εξερευνώντας ψυχολογικές και φιλοσοφικές πτυχές της ζωής με τρόπο που ελάχιστα πράγματα ποτέ μπόρεσαν. Πρωταγωνιστής είναι ο Τσάρλι Μπράουν, διάσημος για την έλλειψη αυτοπεποίθησης, και δίπλα του συναντάμε μια στρατιά από αναγνωρίσιμους χαρακτήρες σαν τη Λούσι (που πάντα τον ξεγελάει με τον ίδιο τρόπο), τον Λάινους (και την κουβέρτα του) και φυσικά τον Σνούπι που αράζει στο σκυλόσπιτό του.

Η επίδραση του ‘Peanuts’ στην ποπ κουλτούρα δεν μετριέται σε συγκεκριμένες αναφορές, καθώς έχει μια διαρκή παρουσία για πάνω από μισό αιώνα τώρα. Πέρσι βγήκε στις αίθουσες μια νέα ταινία, 65 χρόνια μετά την πρεμιέρα του κόμικ, και δεν φαίνεται πως θα υπάρξει ποτέ κάποιο τέλος. Το εξαιρετικό ‘Peanuts Movie’ προβάλλεται αυτό το μήνα στα Novacinema, Mπορείς μάλιστα να το απολαύσεις όποτε και όπως θες χάρη στην υπηρεσία Nova On Demand, που επιτρέπει στους συνδρομητές Nova3play να αποκτήσουν πρόσβαση στις μεγάλες πρεμιέρες όποτε αυτοί το επιθυμούν.

Και θα το απολαμβάνουμε για πολλά χρόνια ακόμα, όπως απολαμβάνουμε δεκαετίες τώρα οτιδήποτε έχει να κάνει με τα ‘Peanuts’ μέσα από ταινίες, σειρές, θεατρικές παραστάσεις, ακόμα και μουσική. Αυτή είναι μια δεκάδα περιπτώσεων όπου η ποπ κουλτούρα δεν έκρυψε την αγάπη της για τον Σνούπι και την παρέα του.

Το χριστουγεννιάτικο αριστούργημα ‘A Charlie Brown Christmas’

Το special επεισόδιο του 1965 έχει εξελιχθεί σε ένα από τα μεγάλα, κλασικά εορταστικά standards της αμερικάνικης τηλεόρασης. Η χριστουγεννιάτικη περιπέτεια της παρέας του Σνούπι προβάλλεται τουλάχιστον δύο φορές στη διάρκεια κάθε εορταστικής περιόδου στις ΗΠΑ, έχει κερδίσει βραβεία Emmy και Peabody, ενώ το τζαζ σάουντρακ έχει πωλήσεις που ξεπερνούν τα 4 εκατομμύρια.

Από το υπέροχα μελαγχολικό ξεκίνημα (με τον Τσάρλι Μπράουν να μην νιώθει τα Χριστούγεννα) μέχρι απόλυτα κλασικές και εμβληματικές σκηνές (όπως αυτή του ομαδικού χορού) αυτό είναι ένα φιλμάκι που δε θα ξεπεραστεί ποτέ.

Τα πάντα στο ‘Arrested Development’

Η θρυλική κωμωδία λάτρευε το ‘Peanuts’ περισσότερο από όλους μας και το απέδειξε κάνοντας διαρκείς αναφορές. Όχι μόνο ποπ αναφορές σε διαλόγους, αλλά και οπτικές, με σκυλόσπιτα στο background ή, διασημότερα, με τον Τζορτζ Μάικλ του Michael Cera να περπατάει α λα Τσάρλι Μπράουν με σκυμμένο το κεφάλι. Εδώ μια απολαυστική λίστα όλων των αναφορών.

Αυτός ο χαρακτήρας στο ‘Kill Bill’

Στο πρώτο μέρος του ταραντινικού αριστουργήματος, ένας απλός σερβιτόρος στο House of Blue Leaves υπηρετεί την O-Ren και τους συνεργάτες της και είναι διαρκώς φοβισμένος από αυτούς. Τον φωνάζουν “Τσάρλι Μπράουν” επειδή ΟΚ, κοίτα τον.

Η υπέροχη περσινή ταινία ‘Peanuts Movie’

Αν υπάρχει κάτι που σημαίνει 100% οικογενειακή διασκέδαση, αυτό είναι η κινουμένων σχεδίων ταινία ‘Peanuts Movie’, που μεταφέρει τον Σνούπι και την παρέα των θρυλικών χαρακτήρων του Charles Schulz στη μεγάλη οθόνη, πάνω στην ώρα για τον εορτασμό των 65 χρόνων από την πρεμιέρα του κόμικ. Η ταινία, που πήρε χρόνια για να φτιαχτεί (η φροντίδα αυτή φαίνεται στο αποτέλεσμα), έχει γραφτεί μάλιστα από τον γιο και τον εγγονό του ίδιου του Schulz, επιβεβαιώνοντας έτσι το πόσο κοντά στο πνεύμα του ορίτζιναλ παραμένει. Εφόσον μάλιστα μιλάμε για ήρωες τόσο συνυφασμένους με το πνεύμα της εορταστικής περιόδου, μπορεί η κάθε οικογένεια να τη δει με την ησυχία της όποτε θέλει, εκμεταλλευόμενη τις δυνατότητες που προσφέρει η υπηρεσία Nova On Demand: με μια απλή σύνδεση του αποκωδικοποιητή με το ίντερνετ.

Ο χορός του Σνούπι στη ‘Buffy’

Σε ένα επεισόδιο του κλασικού ‘Bufy the Vampire Slayer’, ο Xander πρέπει να αποδείξει στη Willow πως είναι ο ίδιος, κι όχι ο κακός σωσίας του. (Μη ρωτάτε.) Οπότε τι καλύτερη απόδειξη, από το να της κάνει επί τόπου τον χορό του Σνούπι από το ‘Charlie Brown Christmas’, που βλέπανε οι δυο τους όταν ήταν παιδιά- όπως υποθέτουμε και κάθε παιδί μεγαλώνοντας στην Αμερική.

Το κλασικό εορταστικό επεισόδιο για το Halloween

Στο ‘It’s the Great Pumpkin, Charlie Brown’, η παρέα ετοιμάζεται να γιορτάσει το Χάλογουιν και το αποτέλεσμα είναι ένα από τα κλασικότερα εποχικά specials στην ιστορία της αμερικάνικης τηλεόρασης, με animation για σεμινάριο. Μια από τις σπουδαιότερες σκηνές είναι αυτή όπου ο Σνούπι πετάει με το σκυλόσπιτό του, που θεωρείται μια από τις διασημότερες στιγμές στην ιστορία του κινουμένου σχεδίου

Η κάφρικη διασκευή ‘Dog Sees God’

Θεατρική παραγωγή του 2004 που φαντάζεται την παρέα των ‘Peanuts’ στα σχολικά τους χρόνια ως καμμένους έφηβους με ένα σωρό ψυχολογικά και νομικά προβλήματα καθώς προσπαθούν να καταλάβουν τη θέση τους στον κόσμο. Δεν αποτελεί φυσικά επίσημη διασκευή, καθώς κρύβει τα ονόματα των χαρακτήρων στους οποίους βασίζεται, όμως αυτό δεν έχει αποτρέψει την παραγωγή από το να γνωρίσει μεγάλη επιτυχία, να επεκταθεί σε παραγωγές σε Αγγλία και Καναδά και να μαζέψει μπόλικα βραβεία.

Το ντύσιμο του Κέβιν στο ‘Office’

Δε θα κάτσουμε να απαριθμήσουμε φυσικά μία μία τις πραγματικά αμέτρητες αναφορές στα ‘Peanuts’ στις διάφορες τηλεοπτικές σειρές, αλλά αυτή εδώ είναι απλά μαγική. Ο επικός Κέβιν του ‘Office’ ντύθηκε Τσάρλι Μπράουν για το Χάλογουιν επειδή, δειχτείτε το, κι εσείς αν μοιάζατε με τον Κέβιν, Τσάρλι Μπράουν θα ντυνόσασταν. Ή Κέβιν.

H κατά λάθος αναφορά του John Lennon

Αυτό είναι επικό: ένα αμερικάνικο περιοδικό όπλων χρησιμοποίησε κάποτε για τίτλο τη φράση Happiness is a Warm Gun, σαν αναφορά στο βιβλίο των ‘Peanuts’ που είχε τίτλο ‘Happiness is a Warm Puppy’. Ο John Lennon, χωρίς να γνωρίζει την προέλευση, πήρε αυτό τον τίτλο του άρθρου και τον έκανε τίτλο τραγουδιού στο ‘White Album’ των Beatles. Μια υπέροχη απόδειξη πως κάτι που δημιουργείς μπορεί να ζει αιώνια, ακόμα και μέσω ακούσιας αναπαραγωγής.

Το πολυπαιγμένο θεατρικό ‘You’re a Good Man, Charlie Brown’

Ξεκίνησε off-Broadway το 1967 και μες στην επόμενη τριετία είχε ήδη επεκταθεί στο West End, το Broadway και σε τουρνέ στις ΗΠΑ, ενώ στη διάρκεια των δεκαετιών έκτοτε έχουν υπάρξει διάφορες αναβιώσεις. Η διάσημη θεατρική μεταφορά δεν είναι απλά θρυλική από μόνη της, χάρη στα χρόνια επιτυχίας και στα πολλά βραβεία που έχει κερδίσει (το revival του ‘99 κέρδισε μάλιστα και 2 βραβεία Tony), αλλά ακόμα περισσότερο εκεί που μετράει, δηλαδή στον κόσμο: χάρη στους διάσημους χαρακτήρες και στην απλότητα της παραγωγής, είναι μια από τις πιο δημοφιλείς επιλογές για παραστάσεις ερασιτεχνικού θεάτρου, κάτι που το κάνει βέβαιο πως δε θα ξεχαστεί ποτέ.

Η εκπληκτικές εκδόσεις της Fantagraphics

Η αμερικάνικη εκδοτική εταιρεία κόμικς Fantagraphics (με τις πιο προσεγμένες εκδόσεις στο χώρο) ξεκίνησε το 2004 να εκδίδει ανά 6μηνο σε εντυπωσιακές, hardcover συλλογές, τα άπαντα των ‘Peanuts’ ξεκινώντας από το 1950 και φτάνοντας ως το σήμερα, καλύπτοντας περίπου 2 χρόνια στριπ ανά τόμο. Τις εισαγωγές στους διάφορους τόμους έγραψαν άνθρωποι σαν τον σκηνοθέτη John Waters, τον δημιουργό των ‘Simpsons’ Matt Groening και τον Alec Baldwin, ενώ στον τελευταίο τόμο (η συλλογή ολοκληρώθηκε φέτος!) την εισαγωγή έγραψε ο ίδιος ο Barack Obama. Η απόκτηση αυτής της συλλογής είναι πρότζεκτ ζωής, με την έννοια πως μέσα σε αυτές τις σελίδες, βρίσκεται κάθε αλήθεια που χρειάζεσαι σε αυτή τη ζωή.