ΛΙΣΤΕΣ

9 ρόλοι που θα παίξει στο μέλλον ο Νίκολας Κέιτζ

Από γιατρούς-κλόουν και καρτούν, μέχρι τον εαυτό του.

Διαβάζοντας το κείμενο για τις ταινίες που ξεχώρισαν στο Sundance, εξέφρασα στην Ιωσηφίνα την έκπληξή μου για την φωτογραφία του ματωμένου Nicolas Cage και για το γεγονός πως πρωταγωνιστεί σε ένα από τα θρίλερ της χρονιάς.

Σαν να μην τρέχει τίποτα, η Ιωσηφίνα άρχισε να μου περιγράφει την πλοκή της ταινίας (ο ηθοποιός τα βάζει με ανθρωπόμορφα τέρατα και θρησκόληπτους) και τις αντιδράσεις του κοινού, προσθέτοντας -επίσης σαν να μην τρέχει τίποτα- πως φέτος θα δούμε τον Cage και σε ακόμη ένα θρίλερ που αναμένεται να ξεχωρίσει, το ‘Mom and Dad’. Μέχρι και υποψήφιος για Όσκαρ μπορεί να είναι ξανά για το πρώτο, αμέ.

Ομολογώ ότι στην αρχή ξαφνιάστηκα και απόρησα, στη συνέχεια όμως η απορία στράφηκε προς τον εαυτό μου. Αλήθεια, γιατί παραξενεύτηκα; Μια απλή ματιά στη φιλμογραφία και τους ρόλους που έχει ενσαρκώσει ο ηθοποιός είναι αρκετή για να σε κάνει να περιμένεις από εκείνον τα πάντα. Μπορεί να μην είναι εύκολο να απαντήσεις στο αιώνιο ερώτημα αν είναι καλός ή κακός ηθοποιός, σίγουρα όμως, είναι ικανός να υποδυθεί τον οποιοδήποτε, σε ταινίες και πρότζεκτ υπεράνω υποψίας.

Κι επειδή μας αρέσει να είμαστε πάντα ένα βήμα μπροστά, προσπάθησα να μαντέψω τις μελλοντικές δουλειές του Cage. Φαντασία, λεφτά για να πληρώσει τις νεκροκεφαλές του και γκριμάτσες να υπάρχουν κι είμαι βέβαιος ότι θα έλεγε το ναι σε δευτερόλεπτα.

DR CLOWN

Η υπόθεση: Ο Nicolas Cage υποδύεται έναν διαβητολόγο, ο οποίος τα Σαββατοκύριακα απολαμβάνει να εργάζεται ως κλόουν σε παιδικά πάρτι. Ο χαρακτήρας του είναι ανύπαντρος και περνάει κρίση μέσης ηλικίας, με αποτέλεσμα στο μεγαλύτερο κομμάτι της ταινίας να τον βλέπουμε καθισμένο στον καναπέ, βαμμένο κλόουν με κόκκινη μύτη, να κλαίει και να αυνανίζεται. Η ζωή του αποκτάει νέο ενδιαφέρον όμως, όταν τον προσκαλούν να δουλέψει στο παιδικό πάρτι που διοργανώνει για την κόρη της ο σχολικός έρωτας του πρωταγωνιστή.

Η βαθμολογία που θα πάρει στο Imdb: 4,6.

Το πόρισμα: Η ταινία θα θεωρηθεί αυτόματα καλτ κι η ερμηνεία του θα αποθεωθεί.

EMBASSY

Η υπόθεση: Ο Nicolas Cage υποδύεται έναν υπάλληλο της πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Ελλάδα, ο οποίος ανακαλύπτει κατά λάθος ένα σχέδιο δολοφονίας κατά του πρέσβη. Μην γνωρίζοντας ποιον να εμπιστευτεί, ο πρωταγωνιστής προσπαθεί να ανακαλύψει τον εγκέφαλο και να αποτρέψει την εκτέλεση του σχεδίου με μοναδικό σύμμαχο τον Τίτο, έναν αδέσποτο σκύλο που κοιμάται έξω από την πρεσβεία. Ανήμερα της 17ης Νοέμβρη φτάνει η στιγμή που το σχέδιο θα πάρει σάρκα και οστά. Θα μπορέσουν ο Cage με τον Τίτο να το αποτρέψουν χωρίς να αφήσουν πίσω τους αθώα θύματα;

Η βαθμολογία που θα πάρει στο Imdb: 3,3.

Το πόρισμα: Η κλασική ετήσια διεκπεραιωτική περιπέτεια του Cage.

LOONEY TUNES

Η υπόθεση: Ο Nicolas Cage τολμάει το επόμενο βήμα και πρωταγωνιστεί ως ο εαυτός του, δίπλα στον Bugs Bunny, τον Daffy Duck και τα υπόλοιπα καρτούν, προσπαθώντας να σώσει τον κόσμο από τον καπιταλισμό. Στην πορεία, ερωτεύεται την Lola Bunny και μας χαρίζουν την πρώτη ωμή ερωτική σκηνή ανάμεσα σε άνθρωπο και κουνέλι-καρτούν. Στο τέλος της ταινίας, βλέπουμε πως όλα αυτά βρίσκονταν στο κεφάλι του πρωταγωνιστή, ο οποίος είχε πάρει LSD. Ακόμα πιο μετά, μαθαίνουμε ότι η ίδια η ταινία δεν υπήρξε ποτέ, αλλά προέκυψε στη φαντασία του Cage επειδή είχε καπνίσει τις στάχτες του σκύλου του.

Η βαθμολογία που θα πάρει στο Imdb: 8,6.

Το πόρισμα: Αριστούργημα το οποίο θα οδηγήσει τον Cage στο να αποκηρύξει τις αληθινές γυναίκες και να στραφεί αποκλειστικά στα κουνέλια-καρτούν και θα αποκτήσει φανατικούς φίλους παρ’ ότι κανείς δεν θα το δει ποτέ.

THE OFFICE

Η υπόθεση: Καμία σχέση με την γνωστή κωμωδία. Ο Nicolas Cage υποδύεται ένα γραφείο σε μεγάλη πολυεθνική. Όσο η υπόλοιπη ταινία εκτυλίσσεται κανονικά, εκείνος κάθεται σε στιλ γέφυρας, παριστάνοντας το μεγάλο γραφείο του διευθυντή, έχοντας πάνω του έναν υπολογιστή, κορνίζες, χαρτιά και μια κούπα καφέ.

Η βαθμολογία που θα πάρει στο Imdb: 6,1.

Το πόρισμα: Ο αντισυμβατικός του ρόλος θα του χαρίσει μια υποψηφιότητα για Όσκαρ, μια Χρυσή Σφαίρα κι ένα χρόνιο πρόβλημα στη μέση.

THE ROBINSONS

 

Η υπόθεση: Ο Nicolas Cage κάνει τη στροφή στην τηλεόραση και πρωταγωνιστεί στο sit-com ‘The Robinsons’, το οποίο μας μεταφέρει στη βαρετή ζωή της οικογένειας Robinson σε κάποιο προάστιο των Η.Π.Α. Ο ηθοποιός ενσαρκώνει τον αρχηγό της οικογένειας, ο οποίος σε κάθε επεισόδιο έρχεται αντιμέτωπος με ξεκαρδιστικές περιπέτειες, όπως το να φτιάξει το χαλασμένο μπάρμπεκιου, να συνεννοηθεί με την έφηβη κόρη του και να ξεπαρκάρει χωρίς να ρίξει τη γλάστρα με την αζαλέα στην αυλή του.

Η βαθμολογία που θα πάρει στο Imdb: 1,1.

Το πόρισμα: Η σειρά θα παιχτεί για πέντε σεζόν, παρά το γεγονός πως δεν την παρακολουθεί κανένας, με αποτέλεσμα για αρκετό καιρό να επικρατεί η φήμη πως ο Nicolas Cage έχει πεθάνει.

RETURNING TO LAS VEGAS

Η υπόθεση: Κάθε ηθοποιός που σέβεται τον εαυτό του, κάποια στιγμή στην καριέρα του πείθεται να κάνει ένα sequel της μεγαλύτερης επιτυχίας του με αποκλειστικό σκοπό τα λεφτά. Μετά από πίεση 3 λεπτών, ο Cage πείθεται και πρωταγωνιστεί στην μεγάλη συνέχεια του ‘Leaving Las Vegas’ παρά το γεγονός πως ο χαρακτήρας του στην αρχική ταινία είχε πεθάνει. Στην νέα ταινία, το φάντασμα του Ben Sanderson επιστρέφει στο Las Vegas και στοιχειώνει όλες τις ιερόδουλες της πόλης, μέχρι να ξαναβρεί την Sera. Όταν τη βρίσκει, ζουν μαζί ευτυχισμένοι. Για λίγο. Σύντομα, ο Ben βαριέται την οικογενειακή ζωή και το ρίχνει στο ποτό, το οποίο όμως τρυπάει και στάζει από το άυλο κορμί του. Μια συγκλονιστική ερμηνεία του Cage, ο οποίος για να επιστρέψει στο ρόλο του Ben έχασε 2 κιλά κι έμεινε αξύριστος για 4 μέρες.

Η βαθμολογία που θα πάρει στο Imdb: 5,7.

Το πόρισμα: Η ταινία θάβεται από τους κριτικούς ωστόσο εισπρακτικά σημειώνει τεράστια επιτυχία, κάτι που φέρνει την άμεση παραγωγή και δεύτερης συνέχειας, στην οποία ο Cage θα υποδύεται το ζόμπι.

THE ROOM 2

Η υπόθεση: Σεισμός. Nicolas Cage και Tommy Wiseau ενώνουν τις δυνάμεις τους για την τεράστια συνέχεια του ‘The Room’. Αυτή τη φορά, ο Wiseau αναλαμβάνει τη σκηνοθεσία και γράφει το σενάριο μαζί με τον Cage, ο οποίος βγαίνει μπροστά από την κάμερα για να υποδυθεί τον Βλάντισλαβ, τον ξάδερφο του Johnny που γύρισε από την Πολωνία για να εκδικηθεί τον Mark και τη Lisa. Σε όλη την ταινία, ο Cage μιλάει με άψογη πολωνική προφορά και έχει μακρύ μαύρο μαλλί.

Η βαθμολογία που θα πάρει στο Imdb: 4,2.

Το πόρισμα: Η ταινία σπάει όλα τα εισπρακτικά ρεκόρ, με τον Cage να αγοράζει με την αμοιβή του έναν Πύργο στην Τρανσιλβανία.

LUST

Η υπόθεση: Πρόκειται για το νέο πρότζεκτ του Χριστόφορου Παπακαλιάτη. Ο Cage, υποδύεται την μητέρα του Μάρκου (τον οποίο υποδύεται ο Χριστόφορος), σε έναν ανατρεπτικό ρόλο που αποτελεί μια αλληγορία για τον κοινωνικό και φυλετικό ρατσισμό, τον έρωτα και τα υψηλά ενοίκια στο Ψυχικό. Στο τέλος της ταινίας, ο Cage νομίζει πάλι ότι είναι πουλί, σε μια σκηνή που τελικά δεν μπαίνει ποτέ στο έργο.

Η βαθμολογία που θα πάρει στο Imdb: 9,7.

Το πόρισμα: Ο Χριστόφορος κερδίζει το Όσκαρ σκηνοθεσίας και ο Nicolas Cage το Όσκαρ ‘Α ανδρικού ρόλου.

CAGED

Η υπόθεση: Ο Nicolas Cage υποδύεται τον εαυτό του σε μια συγκλονιστική αυτοβιογραφική ταινία για την οποία ξεσπάνε διαμάχες, καθώς ο ηθοποιός ισχυρίζεται ότι δεν έδωσε ποτέ άδεια για να γυριστεί η συγκεκριμένη ταινία, ενώ στο τέλος ισχυρίζεται ότι δεν κατάφερε να ενσαρκώσει τον εαυτό του αρκετά πειστικά.

Η βαθμολογία που θα πάρει στο Imdb: 10.

Το πόρισμα: Η ταινία πάει κατευθείαν σε DVD και θα εκτιμηθεί αληθινά μόνο μετά τον θάνατο του ηθοποιού.