ΣΙΝΕΜΑ

Ώρα να μιλήσουμε για τα spoilers του ‘Avengers: Infinity War’

Έ-ε-εφτασε. Καιρός να το συζητήσουμε.

Πόσο πολύ περίμενες γι’ αυτήν την ταινία. Πες μας πόσο.

Δέκα χρόνια (από θριάμβους και στραβοπατήματα) μετά, είναι δύσκολο να διανοηθεί κανείς πόσο παράτολμο ήταν κάποτε το όραμα του Kevin Feige για τα Marvel Studios.

Χωρίς τα δικαιώματα των πιο δημοφιλών χαρακτήρων της στο ευρύ κοινό και με μια επιλογή κάστινγκ αμφιλεγόμενη από την ανακοίνωσή της, η Marvel δοκίμασε να ποντάρει τα πάντα στο ‘Iron Man’ και φαινόταν αποφασισμένη για την απόσβεση. Ακόμα κι όταν ο Edward Norton του ‘Incredible Hulk’ και ο Rhodey του Terrence Howard χάθηκαν με το καλημέρα, το στούντιο συνέχισε με το πλάνο του αποδίδοντας πολλά, πολλά παραπάνω από τα μέγιστα. Για την ακρίβεια, έχει μάλλον αποδείξει πως το κινηματογραφικό του σύμπαν είναι μεγαλύτερο από κάθε σταρ, κάθε σκηνοθέτη, κάθε χαρακτήρα που δεν έχει μπει ακόμα στο ρόστερ του.

Φτάσαμε όμως, το ‘Infinity War’ είναι γεγονός, και ήρθε η ώρα να το κουβεντιάσουμε.

Αυτονόητο από τον τίτλο, αλλά ακολουθούν spoilers.

1. Η ΑΚΑΤΟΣ ΤΟΥ ASGARD ΚΑΙ ΟΙ ΜΙΣΟΙ ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΤΗΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΑΝ. ΤΟ ΠΕΡΙΜΕΝΑΜΕ;

Θοδωρής: Η ‘άκατος’ είναι μια λέξη που πρέπει να χρησιμοποιούμε συχνότερα, ας το πούμε κι αυτό.

Όσο για τους νεκρούς, όχι δεν το περίμενα. Ήταν όσο πιο κοντά σε ξεκίνημα θα μπορούσε υποθέτω να φτάσει ταινία της Marvel στο ξεκίνημα του ‘Alien 3’, όπου οι 2 χαρακτήρες που μετά κόπων και βασάνων είχαν διασωθεί στο ‘Aliens’ δολοφονούνται στους ΤΙΤΛΟΥΣ ΑΡΧΗΣ.

Δυνατό σαν ξεκίνημα, αλλά υπογραμμίζει ένα γενικότερο πρόβλημα που είχα καθ’ όλη τη διάρκεια του ‘Infinity War’: Μπορεί να μεταφέρθηκαν εδώ όλοι -σχεδόν- οι χαρακτήρες των προηγούμενων 20 ταινιών, αλλά ελάχιστες από τις εντάσεις τους. Το ‘Thor Ragnarok’ έβαλε πρόσφυγες σε μια, εχμ, άκατο κι εδώ αυτό το ξεκάνουν στην πρώτη σκηνή. Το ‘Civil War’ έσκισε το σύμπαν ηρώων στα δύο κι εδώ η φάση είναι “ε, τώρα τι να γίνει, πάμε”. Το ‘Age of Ultron’ έστησε μια δυναμική ανάμεσα στη Black Widow και τον Bruce Banner κι εδώ έχουμε ένα νεύμα. Για Wakanda και Black Panther, ας μη μιλήσουμε καν.

Ιωσηφίνα: Αυτό το πρόβλημα της δυνατής εισαγωγής διατρέχει πολλές ταινίες που θέλουν να σοκάρουν πριν προλάβεις να βολευτείς στην καρέκλα σου. Είναι ποδαρικό που κρατά την προσοχή σου, αλλά η φιλοσοφία πίσω από τη δημιουργική απόφαση είναι επιφανειακή.

Γενικά το ‘Infinity War’ ήταν ένας άθλος ως κόνσεπτ ταινίας και αναγνωρίζω τη δυσκολία του να φέρεις τόσους χαρακτήρες και υποπλοκές μαζί, αλλά όταν κληρονομείς τόσους χαρακτήρες, σχέσεις και εντάσεις όπως λες, δεν πρέπει να τους θυσιάσεις στον βωμό της συνοπτικής διαδικασίας. Με εξαίρεση τον Loki και τον Heimdallr δεν γνωρίζαμε και δεν ήμασταν δεμένοι με τους Asgardians που πέθαναν, αλλά η επιβίωσή τους ήταν βασικό μέρος του arc του Thor στο ‘Ragnarok’.

Όπως κι εσύ δεν περίμενα τόσους νεκρούς, αλλά εάν η αφήγηση μας είχε δώσει τη δράση λίγο πριν τους δούμε αιμόφυρτους, ο αντίκτυπος θα ήταν διαφορετικός.

2. Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ LOKI: ΠΡΟΒΛΕΨΙΜΟΣ; ΟΡΓΑΝΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ; ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ;

Ιωσηφίνα: Για τον επικείμενο θάνατο του Loki είχα ξαναγράψει. Ήταν το σιγουράκι της ταινίας για μένα. Οπότε ναι, ήταν προβλέψιμος, αλλά ήταν και από τις περιπτώσεις που αυτό δεν λειτούργησε αρνητικά. Ο Loki έχει παίξει πολλές φορές πια το παιχνίδι του κατεργάρη θεού που σε προδίδει για να σε βοηθήσει στο τέλος, κι έτσι αν υποθέσουμε ότι δεν έχουν κάτι άλλο να τον κάνουν είχε έρθει η ώρα του.

ΑΛΛΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΝΑ ΤΟΝ ΚΑΝΟΥΝ.

Η μετενσάρκωση του Loki στον Kid Loki είναι ό,τι πιο μαγικό έχει κάτι η Marvel στα ‘Journey Into the Mystery’ κόμικ. Φανταστική εσωτερική αναζήτηση της ταυτότητάς του ως θεός και σατανάς, συγκινητική ιστορία αποδοχής, τέλειο arc με τη Hela και πολυεπίπεδες σχέσεις με όλους όσους είχαν γνωρίσει (και σιχτιρίσει) ποτέ τον Loki. Είναι ιδανική ευκαιρία αυτή για να κρατήσουν τον χαρακτήρα και να τον ανανεώσουν με ευφάνταστο τρόπο. Σούπερ μετάβαση και στην επόμενη φάση του στούντιο.

Θοδωρής: Ο Loki δεν την έβγαζε καθαρή με τίποτα. Αυτός είναι ο μόνος θάνατος από όσους είδαμε που θα παραμείνουν, νομίζω. Για πιθανότητες ανάστασης στηρίζω 100% την πρόβλεψη/επιθυμία σου για τσόγλανο μπόμπιρα Loki.

3. VALKYRIE: ΠΕΘΑΝΕ OFF-SCREEN Ή ΕΚΠΛΗΞΗ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΜΕΡΟΥΣ;

Θοδωρής:

Ιωσηφίνα:

4. ΑΛΛΕΣ ΑΠΟΥΣΙΕΣ: HAWKEYE, ANT-MAN, THE WASP, SHARON CARTER, LADY SIF

Θοδωρής: Όλο αυτό το παρεάκι, μαζί με την Valkyrie και παρέα με την Captain Marvel σχηματίζουν ένα φίνο παρεάκι που θα έρθει να βοηθήσει την κατάλληλη στιγμή.

Ιωσηφίνα: Έτσι-έτσι. Είναι φίρμες, και πολύ βεντέτες, και θα κάνουν είσοδο.

5. ΣΤΟ 'RAGNAROK' Ο BANNER ΚΙΝΔΥΝΕΥΕ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ HULK ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ. ΤΩΡΑ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ. ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ;

Θοδωρής: Ότι οι σεναριογράφοι του MCU πραγματικά δυσκολεύονται να τον γράψουν με αληθινά ενδιαφέροντα τρόπο όταν έχει τον έλεγχο της δύναμής του.

Ιωσηφίνα: Σίγουρα. Παρότι τον απόλαυσα στο 'Ragnarok', δυστυχώς έκαψαν το χαρτί του 'Planet of Hulk' που θα μπορούσε να δώσει κινηματογραφική ζωή στον χαρακτήρα για κάποια χρόνια ακόμη. Ο Hulk γίνεται εύκολα προβληματικός χαρακτήρας δομικά και θέλει αρκετά breaks για να τον ανανεώνεις. Από δω και πέρα εγώ απλά εύχομαι να μη συνεχίσει να είναι απλά εκεί για να σπάει πλάκα και κόκαλα όπως στο 'Infinity War'. Υπάρχει τρόπος για να τον κρατήσεις ενδιαφέροντα. Πώς, ας πούμε, διαμορφώνεται ένας άνθρωπος που αποκτά απόλυτο έλεγχο ενός υπερόπλου; Τι αντίκτυπο έχει αυτό στην ψυχολογία του; Υπάρχει εξάρτηση; Και θέλει όντως να ξεφορτωθεί την άλλη του πλευρά ή όχι; Είναι ερωτήματα που έχουν τεθεί στα κόμικ και μπορούν να εξερευνηθούν ακόμη παραπάνω.

6. Η GAMORA ΗΤΑΝ Η ΘΥΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗ SOUL STONE. ΠΩΣ ΕΙΔΑΜΕ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ; ΠΩΣ ΝΙΩΘΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΟΥ THANOS;

Ιωσηφίνα: Ολόκληρη εκείνη η σεκάνς ήταν μάλλον το πιο ανθρώπινο κομμάτι της ταινίας. Με την έννοια ότι είχε συναίσθημα και διάλογο που αποκάλυπτε κάτι παραπάνω για τους εμπλεκόμενους χαρακτήρες. Την ίδια στιγμή όμως ήταν σαν το Kit-Kat της ταινίας. Ένα διάλειμμα που θύμιζε πιο ουσιαστικές φάσεις που έχουμε δει σε προηγούμενες ταινίες του MCU, ένα δευτερόλεπτο πριν ξεφουσκώσει κάτω απ' την πίεση της υπόλοιπης πλοκής. Επίσης, το framing της τελευταίας πράξης της σκηνής ήταν απαράδεκτο. Αποχαιρετάμε - υποτίθεται έστω - έναν γυναικείο χαρακτήρα που έχουμε μάθει καλά πια και η κάμερα καδράρει τα δάκρυα του Thanos. Η Gamora είχε μισό δευτερόλεπτο κάδρο καθώς έπεφτε, ο Thanos είχε όλη την προσοχή. Έτσι μετατοπίζεις την αφήγηση στο δικό του πρόσωπο ως πιο σημαντικό και, αλήθεια, όχι. Σαν τον βιασμό της Sansa που χρησιμοποιήθηκε πιο πολύ για να δούμε τον Theon να χτυπιέται. Νο, θενκ γιου.

Θοδωρής: Αυτό το σκηνικό θα έπρεπε να είναι όλη η ταινία. Για μένα. Αν κάτι με έπιασε αληθινά ήταν η μοναχική μελαγχολία ενός παντοδύναμου όντος, του Thanos. Αλλά ένιωσα πως αυτό ήταν πολύ πνιγμένο μέσα στην ταινία έτσι όπως ήταν δομημένη. Ως σκοτεινό προτελευταίο κεφάλαιο, θα ήθελα πάρα πολύ να υπάρχει μια προσέγγιση πιο κοντινή σε αυτή του 'Half-Blood Prince' της JK Rowling, το αγαπημένο μου 'Harry Potter' βιβλίο. Εκεί η δράση σχεδόν φρενάρει και το βιβλίο ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με τον μεγάλο villain της σάγκα, και μάλιστα αυτό γίνεται ενώ παράλληλα στήνεται στο περιθώριο και το όλο 'Infinity War'-τύπου σκηνικό με τους πεμπτουσιωτές. Εκείνη η ισορροπία ήταν ιδανική, εδώ νιώθω πως η δυναμική Thanos-Gamora κάπως καταπνίγεται στο μέσο μιας ταινίας-πάνελ του ComiCon. Ενιγουέι, μου άρεσε πολύ αυτό το στοιχείο του φιλμ, και στηρίζω φυσικά και τον ενισχυμένο ρόλο της Karen Gillan ως συνέπεια.

7. Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ PETER DINKLAGE ΚΑΙ ΤΟ STORMBREAKER

Θοδωρής: Εξυπνάδες!

Ιωσηφίνα: Μέχρι να καταλάβω ακριβώς τι αποπειράθηκαν να κάνουν με το μέγεθος του χαρακτήρα αισθανόμουν πολύ άβολα, αλλά εντάξει, είχα βιαστεί. Για το Stormbreaker θα πω απλά ότι εάν ήταν να πεθάνει ο Thor για να φτιαχτεί, τελικά δεν θα είχε και πολύ νόημα η δημιουργία του, αλλά ok. Ας πούμε ότι άξιζε γιατί ο teen Groot είναι τα πάντα.

8. ΗΤΑΝ Η ΜΑΧΑΙΡΙΑ ΣΤΟΝ TONY Η ΠΡΩΤΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ WTF ΣΤΙΓΜΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ;

Ιωσηφίνα: Ναι. Ναι, ήταν. Μου κόπηκε η ανάσα. Αφηγηματικά και δραματουργικά θα ήταν λάθος να πεθάνει χωρίς να επανενωθούν οι ορίτζιναλ Avengers, αλλά ήταν τόσο απροσδόκητο εκείνη τη στιγμή που τα 'χασα. Έχοντας κιόλας περάσει πολύ χρόνο με τον χαρακτήρα μέχρι τότε, δεν έμοιαζε καθόλου φθηνό ή σοκ απλά για το σοκ. Θα έλεγα ότι τελικά αποδείχθηκε ότι ήταν το δεύτερο μιας που αντιστράφηκε αμέσως, αλλά αυτό που έκρυψε ο Strange όσον αφορά την απόφασή του φαίνεται να είναι απαραίτητη λεπτομέρεια για την επόμενη ταινία. Πολύ καλοφτιαγμένη σκηνή πάντως.

Θοδωρής: Τέλεια τα λες, ερώτησή μου, έτσι ακριβώς, η πρώτη στιγμή που γούρλωσα μάτι. Πολύ δυνατό, είχα actually πιστέψει για μια στιγμή ότι μπορεί να πέθαινε εκεί ο Tony. Και βασικά είχε στηθεί τόσο καλά αυτή η σκηνή που ξενέρωσα που τελικά δεν πέθανε.

9. ΤΟ SNAP ΤΟΥ THANOS: ΠΟΙΟΙ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ ΚΑΙ ΠΟΙΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ ΩΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟ;

Ιωσηφίνα: Λοιπόν, έχουμε και λέμε. Black Panther, Spider-Man, Starlord, Bucky Barnes, Falcon, Scarlet Witch, Maria Hill και Nick Fury. Ξέχασα κανέναν; Τελοσπάντων, εκεί που είναι δεν με ακούνε.

Προσωπικά, με το που είδα τον Black Panther να εξαφανίζεται, ήξερα ότι τίποτα που έβλεπα δεν είχε νόημα. Είναι τόσο ακραία απίθανο να πεθάνει ο συγκεκριμένος (ή ο Spider-Man λίγο αργότερα) που με πέταξε εντελώς από την ταινία. Είμαι σίγουρη ότι υπάρχουν τεχνικοί και αφηγηματικοί λόγοι που οι OG Avengers ήταν αυτοί που έπρεπε να μείνουν ζωντανοί (προς το παρόν), αλλά μόνο με εκείνους θα ένιωθα ότι κάτι συμβαίνει πραγματικά (βλ. Tony πιο πάνω). Για καλύτερο θα βάλω τον Peter και τη δουλειά του Tom Holland. "I don't want to go, sir". Τι καλό ηθοποιάκι. Και μόνο που μου σταμάτησε το eyerolling αξίζει ένα μπράβο.

Θοδωρής: Ως καλύτερο δεν ξέρω, αλλά έχω χειρότερο: Τη στιγμή που έγινε σκόνη ο Black Panther, μια τρομερή μη-παρουσία της ταινίας, ένιωσα το στόρι να με κλωτσάει πίσω στην πραγματικότητα. Ξέρω ότι εδώ είναι που πολύς κόσμος άρχισε να νιώθει το σοκ όλης της σεκάνς αλλά αυτός ο 'θάνατος' με ξεκόλλησε συναισθηματικά από οτιδήποτε ακολούθησε γιατί ήταν η ακριβής στιγμή που συνειδητοποίησα πως προφανώς ό,τι ακολουθήσει δε θα ισχύσει. Το reset button είναι πολύ συχνή πατερίτσα του sci-fi γραψίματος (το 'Doctor Who', που το λατρεύω κατά τα άλλα, το κάνει όοοοοολη την ώρα*) και ξενερώνω όταν γίνεται τόσο εμφανές πως έχουμε μπει σε reset button περιοχή. Με όποιον τρόπο κι αν γίνει, επειδή η Marvel μας έχει επαιδεύσει τόσο πολύ να περιμένουμε επιστροφή όποιου φαινομενικά πεθαίνει, μου ήταν αδύνατον να νιώσω σοκ απέναντι σε αυτό το μακελειό.

10. ΤΑ ΜΕΛΛΟΝΤΑ ΠΟΥ ΕΙΔΕ Ο DOCTOR STRANGE ΚΑΙ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΙΑ #ΤΙΜΑΣΚΡΥΒΟΥΝ

Ιωσηφίνα: Σύμφωνα με τον Doctor Strange και όλα τα πιθανά μέλλοντα που είδε, μόνο σε 1 καταφέρνουν να νικήσουν τον Thanos. Αργότερα και λίγο πριν εξαφανιστεί λέει στον Tony ότι αυτός «ήταν ο μόνος τρόπος».

Είναι όλα οργανωμένα από τον Strange; Έχει δημιουργηθεί κάποιο παράλληλο σύμπαν με τους χαρακτήρες που εξαϋλώθηκαν; Και πόσο μεγάλη είναι η σημασία του Tony σε όσα θα ακολουθήσουν πραγματικά;

Θοδωρής: Αυτό είναι τέλειο σημείο και είμαι πολύ excited για να μάθω τι ακριβώς έχει παιχτεί εδώ. Με κάποιο τρόπο το μοναδικό καλό μέλλον που είδε ο Strange εμπλέκει τον Tony Stark και το ότι ο Thanos παίρνει όντως στο χέρι του όλα τα πετράδια. Αν ο Strange έχει bug-άρει το πετράδι ή αν ποντάρει σε μια ψυχολογική μεταστροφή του Thanos δεν έχω ιδέα, και ούτε ποιος είναι ο ρόλος του Stark σε αυτό. Ωραίο μπλέξιμο.

11. ΠΟΙΟΙ ΘΑΝΑΤΟΙ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΑΝΤΙΣΤΡΑΦΟΥΝ; ΤΥΧΟΝ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΛΑΝΟ ΤΩΝ ΚΑΛΩΝ Ή ΕΞΙΛΕΩΣΗ ΤΟΥ THANOS;

Θοδωρής: Κανείς δε θα παραμείνει εκτός του Loki. Πιστεύω πως με κάποιο τρόπο όλο αυτό θα κορυφωθεί με τον Thanos να γυρίζει πίσω το χρόνο μέχρι το σημείο του θανάτου της Gamora για να τον αντιστρέψει, σβήνοντας στην πορεία κι όλο το ενδιάμεσο θανατικό. Αλλά ο Loki θα παραμείνει νεκρός, του το είπε εξάλλου καθαρά, χοχο. Σε αυτό το σημείο να πούμε κιόλας ότι ο Brolin είναι actually πολύ καλός σε ένα ρόλο που δεν φαινόταν δυνατόν κάτι τέτοιο.

Ιωσηφίνα: Συμφωνώ. Και ναι, ο Loki είναι ο μόνος θάνατος που θα μείνει. Τουλάχιστον όπως τον ξέρουμε και (δεν) τον εμπιστευόμαστε. Γιατί έρχεται ο Kid Loki, ε, ε, ε;;;

Ε, ΚΑΛΗ ΜΟΥ MARVEL;

12. ΤΟ TEASE ΤΗΣ CAPTAIN MARVEL

 

Θοδωρής: Σούπερ ήταν! Γενικά μου άρεσε η post-credit σκηνή. Αναρωτιέμαι αν η Captain Marvel μπορεί να αναλάβει έναν τύπου Adam Warlock ρόλο από το κόμικ και να ηγηθεί της ομάδας κρούσης-αντίστασης. Ή αν αυτός θα είναι ο Tony Stark ή/και ο Steve Rogers που θα επανενωθούν ΚΑΙ θα θυσιαστούν με κάποιο τρόπο δίνοντας πάσα στη νέα γενιά Εκδικητών.

Ιωσηφίνα: Και τα δύο σενάρια πολύ πιθανά! Προβλέπω Captain Marvel και Doctor Strange για νέους leaders των Avengers, Cap νεκρό αλλά σύμβολο και τους υπόλοιπους με κάποιον τρόπο μέσα κι έξω από την επόμενη φάση.

13. ΕΙΝΑΙ ΤΟ «MOTHERF---» ΤΟΥ NICK FURY ΤΑ ΠΙΟ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ;

Ιωσηφίνα: ΕΝΤΕΛΩΣ.

Θοδωρής: Μόνο αν η πρώτη του φράση όταν ζωντανέψει ξανά είναι «Yippee ki-yay».

Η ποπ κουλτούρα μέσα από εικόνες| Ακολούθησε το Ιnstagram account του PopCode.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

Κάποιος άλλαξε το καστ των Avengers με σταρ των ‘90s (και παίζει να το προτιμάμε)
18 πράγματα που πρέπει να θυμάσαι πριν δεις το ‘Avengers: Infinity War’
Είσαι έτοιμος να πεις αντίο στον Captain America;
Quiz: Ποιος από τους ορίτζιναλ Avengers είσαι;