ΛΙΣΤΕΣ

Πώς το ‘The Predator’ θα ανανεώσει (επιτέλους) το αιματηρό franchise

Ξέρουμε τι θα βλέπεις φέτος τον Σεπτέμβριο.

Έχουν περάσει τριάντα και κάτι χρόνια από το “Get to the choppuh!!1!”.

Από τότε εσύ έχεις μεγαλώσει και το franchise του ‘Predator’ έχει μετρήσει 2 σίκουελ και 3 crossover ταινίες. Κανείς από τους απογόνους της εκρηκτικής ταινίας του 1987 όμως δεν έχει καταφέρει να γίνει η πρώτη πραγματικά καλή συνέχειά του. Έχουμε βρει όμως τον πιο ικανό ανάδοχο στη σκυταλοδρομία και έχουμε βάσιμες υποψίες ότι είναι το επερχόμενο ‘The Predator’.

Το PopCode είδε με καλό μάτι το συγκεκριμένο σίκουελ απ’ όταν ανακοινώθηκε ο Shane Black ως βασικός συντελεστής του. Τώρα που εξασφαλίσαμε αποκλειστικές δηλώσεις από τον ίδιο, το καστ και άλλους συντελεστές, νιώθουμε όλο και πιο σίγουροι ότι οι ελπίδες μας θα αποζημιωθούν.

Ακολουθούν οι οκτώ βασικοί λόγοι παρακάτω:

Η ΥΠΟΘΕΣΗ

2018: Ένας πρώην Army Ranger και στρατιώτης των Special Forces, ο Quinn McKenna (Boyd Hollbrook, ‘Narcos’), συναντά έναν μυστηριώδη εξωγήινο κατά τη διάρκεια μιας αποστολής του στο Μεξικό. Αργότερα θα μάθει ότι το πλάσμα είναι Predator. Στέλνει μέρος της τεχνολογίας του εξωγήινου πίσω στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ο γιος του Rory (Jacob Tremblay, ‘Room’) θα αποκωδικοποιήσει τη γλώσσα που πρέπει να χρησιμοποιήσει κανείς για να τη θέσει υπό τον έλεγχό του.

Αυτή η κίνηση θα τον εκθέσει στη σοβαρή απειλή των Predators. Ο Quinn που στο μεταξύ βρίσκεται υπό κράτηση για ψυχιατρικές εξετάσεις από την κυβέρνηση (όπου ψυχιατρικές εξετάσεις βάλε δικαιολογία για να μην αποκαλύψει όσα ξέρει), δραπετεύει με μια ομάδα πρώην συμπολεμιστών του με σκοπό να σώσει τον γιο του. Όλοι μαζί θα είναι οι «loonies».

Οι loonies λοιπόν θα ανακαλύψουν στην πορεία μια μεγάλη συνωμοσία (και εξωγήινους πιο έτοιμους από ποτέ).

Ο SHANE BLACK

Ο Black που υποδύθηκε τον Hawkins στην πρώτη ταινία δεν προσλήφθηκε στην πραγματικότητα για το υποκριτικό του ταλέντο. Είχε γράψει το σενάριο του ‘Lethal Weapon’ λίγους μήνες νωρίτερα, κι έτσι τον έκαναν μέρος του καστ για να μπορεί να κάνει επιτόπου αλλαγές στο σενάριο. Ανάμεσα στα σενάρια που έχει γράψει από τότε είναι και τα ‘Lethan Weapon 2/3/4’, ‘Kiss Kiss Bang Bang’, ‘Iron Man 3’ και ‘The Nice Guys’.

PREDATORS 2.0

Το ‘The Predator’ θα μπει βαθύτερα στην μυθολογία των επικίνδυνων εξωγήινων. Έχουν εξελιχθεί προσαρμόζοντας το γενετικό υλικό άλλων ειδών για να γίνουν πιο δυνατοί, πιο έξυπνοι και πιο θανάσιμοι από πριν.

ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ

Shane Black: Υπάρχουν ευθείες αναφορές στην πρώτη ταινία, στην πρώτη επίσκεψη και στον Dutch Schaefer (Arnold Schwarzenegger). Υπάρχουν κάποιες φήμες σχετικά με απαγωγές από εξωγήινους.

Fred Dekker (συν-σεναριογράφος): Ήμασταν πολύ ενθουσιασμένοι που θα επισκεπτόμασταν ξανά αυτό που μας έδωσε τις πρώτες μας εμπειρίες, αυτό που μας συνάρπαζε όταν ήμασταν νεότεροι. Ήταν σαν να ήμασταν φοιτητές κινηματογράφου ξανά. Στην αρχή το νιώθαμε σαν χαβαλέ. Φυσικά, δυόμισι χρόνια μετά, έχουμε εργαστεί σκληρά και έχουμε προσπαθήσει να φτιάξουμε την καλύτερη δυνατή ταινία. Και νομίζω ότι θα χαρώ πολύ όταν το τελειώσουμε, μόνο και μόνο επειδή πιστεύω ότι αυτό που θα έχουμε στα χέρια μας στο τέλος της διαδικασίας θα το αξίζει.

ΤΟ ΧΙΟΥΜΟΡ

Boyd Holbrook (‘McKenna’ στην ταινία): [O Black] είναι πραγματικά ευφυέστατος. Όποιο κι αν είναι το θέμα μιας σκηνής βρίσκει τρόπο να προσθέσει το κωμικό στοιχείο. Αλλά την ίδια στιγμή σε έχει πάντα στην τσίτα.

ΤΟ ΕΥΡΟΣ

Shane Black: Η έλξη του κόνσεπτ ήταν ότι δεν θα το αντιμετωπίζαμε καθαρά σαν ταινία φαντασίας, αλλά σαν μια πιο προσγειωμένη ταινία αλληλεπίδρασης με UFO. Έχει υπάρξει μια εισβολή μετά την αρχική τους επίσκεψη. Οι Predators εξακολουθούν να κυνηγούν στη Γη και οι άνθρωποι πλέον έχουν αρχίσει να το παρατηρούν. Αυτή είναι η βασική ιδέα, ότι υπάρχει μια μερίδα ανθρώπων που αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει και κάνει έρευνα […] Θέλαμε να κάνουμε κάτι πιο μοντέρνο και νομίζω καταφέραμε να του δώσουμε μια διαφορετική αίσθηση. Διευρύναμε και μεγαλώσαμε ελαφρώς τη διάσταση του αντίκτυπου των Predators στον πλανήτη. Αντί να το περιορίσουμε σε ένα μικρό καστ και μια συγκεκριμένη τοποθεσία, του επιτρέψαμε να επεκταθεί λίγο περισσότερο.

Larry Fong (Διευθυντής Φωτογραφίας): Ήθελα να είναι ωμότερο κατά κάποιον τρόπο. Και αληθινό. Λαμβάνει χώρα στο εδώ και στο τώρα. Ακόμα κι αν έχει εξωγήινους και διαστημόπλοια, ήθελα να του δώσω μια αίσθηση ρεαλισμού χωρίς να μοιάζει με ντοκιμαντέρ.

ΟΙ DIRTY DOZEN

Shane Black: Ήθελα να πάρω την παραδοσιακή ομάδα σκληροτράχηλων στρατιωτών από ντούκια κομάντο και να παίξω λίγο με το κόνσεπτ. Είναι κατά κάποιον τρόπο ένα πιο σφιχτό, πιο μοχθηρό γκρουπ. Σαν τους Dirty Dozen (‘Και οι 12 Ήσαν Καθάρματα’) αντί για τη τέλεια ομάδα καταδρομών. Είναι άτομα κάπως κατεστραμμένα που έχουν κάτι να αποδείξουν. Είναι μάλλον η τελευταία ομάδα ανθρώπων που θα περίμενες να τα βάλουν με μία απειλή από το διάστημα, μια απειλή που ούτε ο στρατός δεν μπορεί να αντιμετωπίσει. Όλα εξαρτώνται από αυτούς.

Thomas Jane (‘Baxley’ στην ταινία): Δεν διάβασα καν το σενάριο. Μου τηλεφώνησε [ο Black] και μου ανέφερε ότι κάνει μια ταινία ‘Predator’ και θα είναι υπόθεση με μεγάλο καστ και το συγκεντρώνει. Μου είπε, «είναι τραυματισμένοι ψυχικά από τις μάχες και τον πόλεμο, υποφέρουν όλοι από μετατραυματικό σύνδρομο, καταλήγουν όλοι μαζί στο ίδιο λεωφορείο και μετά τα βάζουν με εξωγήινους». Τέλεια, του είπα, υπολόγισέ με.

Η ΒΙΑ

Shane Black: Βλέπεις τα νύχια του Wolverine στις κατάλληλες για ανηλίκους ταινίες των X-Men και σκέφτεσαι ότι λογικά σκοτώνει μ’ αυτά. Αργότερα για το ‘Logan’ το έδειξαν γιατί είναι νύχια, προφανώς και τα περνάει μέσα απ’ το κεφάλι του κόσμου. Στην ίδια λογική, με το ‘Predator’ θέλαμε να το ρίξουμε έξω. Αν πρόκειται να κόψει το κεφάλι κάποιου, θέλω να το δω. Αυτή ήταν η προσέγγισή μας. Αν θες να τον αντιμετωπίσεις, θα πρέπει να κατατρομάζει τους βασικούς χαρακτήρες ως επιβλητικός και στυγνός αντίπαλος.

***

* Το ‘The Predator’ (‘Ο Κυνηγός) θα κυκλοφορήσει στις ελληνικές αίθουσες από την Odeon στις 13 Σεπτεμβρίου.

|Η ποπ κουλτούρα μέσα από εικόνες| Ακολούθησε το Ιnstagram account του PopCode.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

To καστ του ‘Predator’ (θα) είναι φονικό
30 χρόνια Predator: 12 πράγματα που δεν ήξερες για την ταινία