ΣΙΝΕΜΑ

Οι απαραίτητες συνθήκες για να δεις ταινία σε 4K

Το ραντεβού δόθηκε, η παρέα μαζεύτηκε, ήταν όμως όλα όπως έπρεπε;

Το μήνυμα που έστειλα στον άρχοντα του PopCode, Θοδωρή Δημητρόπουλο, ήταν σαφές. “Πες μου μια ταινία αντάξια του νέου μας Blu-ray 4K Ultra HD player από την Sony”. Πέρασαν μερικά λεπτά και μία συζήτηση που είναι πολύ βαρετή για να την μεταφέρω αλλά συνοψίζεται στο ότι ο Θοδωρής αναρωτήθηκε γιατί αποκτήσαμε μια τέτοια συσκευή κι εγώ του απάντησα εν μέσω αποθέωσης και πανηγυρισμών ότι είναι η συσκευή αναπαραγωγής που θα έχουμε στο Σπίτι της 24MEDIA. Είναι όπως λέει και το moto, “ο κινηματογράφος στο σπίτι μας”. Ποιος θα τον έφερνε, αν όχι η εταιρεία που έχει λανσάρει το blu-ray και γνωρίζει από 4K όσα ξέρει ο Θοδωρής από σίνεμα.

Η ομάδα του PopCode ενθουσιάστηκε, τα high five έπεφταν βροχή αλλά το sad trombone δεν άργησε να ηχήσει από εμένα. “Παιδιά, το Σπίτι θα είναι έτοιμο τέλη Οκτώβρη. Το Blu-ray μας θα το δοκιμάσουμε πρώτα σε ένα από τα δικά μας σπίτια”. Όπως και έγινε. Το κουτί άνοιξε και το Sony UBP-X800 έκανε την εμφάνισή τους μετά βαΐων και κλάδων μπροστά στους ανυπόμονους θεατές. Η μαγεία της μεγάλης οθόνης συμπυκνωμένη σε μια compact συσκευή.

Η κατάλληλη παρέα

Με αλφαβητική σειρά, οι Ιωσηφίνα Γριβέα, Θοδωρής Δημητρόπουλος, Ναστάζια Καπέλλα, Ναταλία Καραντάνη και Χρήστος Χατζηιωάννου παρατάχθηκαν στον ανετότατο καναπέ για να βιώσουν από κοντά τι σημαίνει να φέρνεις την εμπειρία 4K UHD στην άνεση του σπιτιού σου. Η συγκεκριμένη συσκευή αναπαραγωγής με τη λεπτομερή της ανάλυση, με κινηματογραφικό χρώμα και ήχο, σε βάζει στο κέντρο της δράσης. Όλος ο ρεαλισμός, όλες οι λεπτομέρειες, όλα όσα ποτέ φαντάστηκε ο εκάστοτε σκηνοθέτης να δείξει στους θεατές του γίνονται -σχεδόν- βίωμά σου.

Και όπως θα καταλάβεις και από τις γλαφυρότατες εικόνες, άπαντες απόλαυσαν την εμπειρία. Βλέπεις, το να δεις μια ταινία θέλει σωστή παρέα. Πρέπει να εξοστρακίσεις τους πολυλογάδες. Να έχεις δίπλα σου ανθρώπους που αν πουν κάτι, θα συνεισφέρει στην διασκέδαση ή στην συζήτηση για την ταινία. Η παρέα που είχε στηθεί ήταν ιδανική και φειδωλή στα λόγια. Ήταν όμως πεινασμένη.

Η ιδανική ταινία

Στην αναζήτηση ταινίας είχα βάλει μόνο έναν όρο. Να είναι σε ανάλυση 4K Ultra HD για να μπορέσουμε να εγκαινιάσουμε το Sony UBP-X800 με την πραγματικά κατάλληλη ταινία για την περίσταση. Άκουσα τον Θοδωρή και την Ιωσηφίνα να μουρμουράνε για Νύχτες Πρεμιέρας, για ένα remake, κάτι τέτοιο. Θα δώσω τον λόγο στην Ιωσηφίνα να μας εξηγήσει “Γιατί Donnie Darko;”.

Η αυγή του κινηματογραφικού 21ου αιώνα μας έδωσε ένα πυρετώδες όνειρο.

Το ‘Donnie Darko’ του Richard Kelly βρήκε χώρο στη νοσταλγία μας, αλλά όχι επειδή θυμόμαστε να το σχολιάζουμε αγκαλιά με ποπ κορν στο διάλειμμα κάποιας αίθουσας. Η ταινία, παρά τα πολύ θετικά σχόλια που έβαλε στη βαλίτσα της όταν έφυγε από το Φεστιβάλ Sundance, μετά βίας έβγαλε το budget της πριν αποσυρθεί άρον-άρον από τα σινεμά. Βρέθηκε όμως στα ράφια με τα DVD, βρήκε την ταμπέλα της ως “μεταμεσονύκτια ταινία για weirdos” (πραγματική κατηγορία ταινιών για φιλμ που βρήκαν δεύτερη ευκαιρία μέσα από νυχτερινές προβολές) και έδωσε και σε μας την τύχη να είμαστε οι κουλ της παρέας όταν την προτείναμε.

Έτσι λοιπόν, παρότι η ταινία πήγε στις αίθουσες σε ευρεία κυκλοφορία για πρώτη φορά φέτος με τη 4K ανάλυσή της, ο πιο τίμιος τρόπος να τη δεις, ο σωστός, ο αυθεντικός, ο ορίτζιναλ, είναι με τους φίλους σου σε έναν καναπέ. Με πιο τίμια φυσικά συνέχεια τη συζήτηση για τη γοητευτική του παραφιλολογία μετά τους τίτλους τέλους. Στη νέα κόπια τα βλέπεις όλα πιο καθαρά κι εντυπωσιακά από ποτέ, αλλά η αξία του πρωτοεμφανιζόμενου Gyllenhaal, της αγαπημένης μας αδερφής του Maggie, της dark Drew Barrymore και ενός Patrick Swayze που θα σου καταστρέψει το ‘Dirty Dancing’, παραμένει ίδια.

Ευχαριστούμε Ιωσηφίνα, καταλάβαμε.

Ο σωστός player

Αυτός που θα κοσμεί το Σπίτι της 24MEDIA για να ακριβολογούμε. Αυτός που βλέπετε στις εικόνες και είμαστε περήφανοι να λέμε ότι είναι το πρώτο αντικείμενο του Σπιτιού που έφτασε στα γραφεία μας. Γιατί όμως “έπρεπε” να έχουμε αυτόν τον player της Sony στο Σπίτι; Ίσως διότι συμπυκνώνει το τεχνολογικό προβάδισμα και την εμπειρία της Sony και, με την καινοτομία που ενσωματώνει, υπόσχεται να δώσει νέες διαστάσεις στην απόλαυσή μας.

 

Το 4K Ultra HD Blu-Ray player δείχνει τα πάντα με μεγαλύτερη λεπτομέρεια από ποτέ. Σε συνδυασμό με την ευκρίνεια 4K, το HDR ζωντανεύει τις σκοτεινές σκηνές αυξάνοντας τη φωτεινότητα και διατηρώντας συγχρόνως το λεπτομερές μαύρο – λες και βλέπεις τις σκηνές να εξελίσσονται μπροστά στα μάτια σου. Παράλληλα, η υποστήριξη του νέου φάσματος χρωμάτων BT.2020, προσφέρει πολύ μεγαλύτερο εύρος χρωμάτων από τα συμβατικά τηλεοπτικά σήματα, επιτρέποντας την πιο ρεαλιστική απόδοση των χρωμάτων. Όσο για τον ήχο, το Dolby Atmos και το DTS:X, φροντίζουν να είναι πραγματικά κινηματογραφικός

Τελικά, το Donnie Darko ήταν ό,τι έπρεπε για αυτή την πρεμιέρα. Γιατί το εύρος του, από το science fiction στη σκοτεινή μελαγχολία, βρήκε το κατάλληλο μέσο προβολής. Το Blu-ray 4K Ultra HD μας καθήλωσε με την εικόνα και τον ήχο του, μας έβαλε «μέσα» στην ταινία και μας έκανε να μη βλέπουμε την ώρα να ξαναπιάσουμε θέση γύρω του.

Την ίδια στιγμή που μπορείς να παίξει ΤΑ ΠΑΝΤΑ. Η ισχύς αναπαραγωγής του UBP-X800 εκτείνεται πέρα από τους δίσκους Blu-ray 4K UHD. Μπορείς να παρακολουθήσεις, να ακούσεις και να μεταδώσεις μέσω ροής σχεδόν οτιδήποτε σου αρέσει, συμπεριλαμβανομένων των περισσότερων φορμά βίντεο HD και ήχου υψηλής ανάλυσης και πολλών δημοφιλών υπηρεσιών ροής.

Η γλυκιά νοσταλγία για την εποχή του Donnie Darko βρήκε σε αυτή τη συσκευή τον κατάλληλο «αγωγό» για να μας κυριεύσει. Δώσαμε ραντεβού για ακόμα περισσότερες θεάσεις όταν με το καλό μπούμε στο Σπίτι μας. Το κακό με το 4K UHD είναι ότι δεν έχει γυρισμό. Οπότε θα περιμένουμε πώς και πώς εκείνες τις ταινίες που θα πληρούν τα κριτήρια για να “μπουν” κι εκείνες με την σειρά τους στο Σπίτι μας.

Για το τέλος φυλάξαμε μια οσκαρική φωτογραφία με κάθε έναν από τους πρωταγωνιστές στον δικό του χωροχρόνο, στο δικό του ονειρικό σύμπαν. Ο Αμπατζής ακόμα γελάει με τη φάτσα μου.