ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

H Brie Larson είναι η επόμενη Χολιγουντιανή super-star

H 27χρονη Καλιφορνέζα έχει ήδη ένα Όσκαρ καθώς ετοιμάζεται να πρωταγωνιστήσει στη δική της Marvel περιπέτεια.

Σε κάποιο παράλληλο σύμπαν, η Brie Larson είναι ακόμα μια από εκείνες τις “ώπα ώπα κάπου την ξέρω αυτήν, πού την ξέρω; πού την ξέρω;;” ηθοποιούς, την τιμημένη εκείνη κατηγορία από καρατερίστες που όλοι αγαπάμε να βλέπουμε σε σειρές και σε ταινίες αλλά που σπάνια συγκρατούμε το όνομά τους.

Κανείς όμως δε θα χρειάζεται πολλές περαιτέρω συστάσεις για να θυμηθεί το όνομα της Brie Larson.

To φοβερό είναι πως θα μπορούσε άνετα να έχει εξελιχθεί έτσι η καριέρα της, δηλαδή βρισκόταν σε αυτή τη διαδρομή. Είχε 2-3 καλούς τηλεοπτικούς χαρακτήρες, έπαιζε αξιομνημόνευτους σύντομους ρόλους σε έξυπνες, καλτ ταινίες, είχε ακόμα και έναν εντυπωσιακό πρωταγωνιστικό ρόλο σε Λατρεμένη Ανεξάρτητη Ταινία. Όλα τα σημάδια έδειχναν πως η Brie Larson θα γινόταν εκείνη η ηθοποιός που λατρεύεις εσύ και οι τρεις φανατικοί σινεφίλ γνωστοί σου, αλλά ο υπόλοιπος πλανήτης δεν ξέρει.

Και μετά ήρθε το Όσκαρ, για το καθηλωτικό ‘Room’, όπου παίζει την αποφασισμένη μητέρα ενός αγοριού, μαζί με το οποίο βρίσκονται κλειδωμένοι, απομακρυσμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο. Αυτό το ερμηνευτικό tour de force έκανε τη χολιγουντιανή βιομηχανία να υποκλιθεί στη Larson πέρσι, καθώς για μήνες πριν την οσκαρική τελετή ήμασταν βέβαιοι πως αυτή θα κέρδιζε. Λογικά τα μέλη της Ακαδημίας απολάμβαναν ξανά και ξανά την ερμηνεία της όπως μπορείς κι εσύ, ανακαλύπτοντάς την στην υπηρεσία Nova On Demand, όποτε θες, και βλέποντάς την όπως εσύ θες.

 

Και μετά το Όσκαρ έρχεται ο King Kong και έρχεται η Marvel και να είστε σίγουροι, θα έρθουν κι άλλα βραβεία. Η προφανής σύγκριση εδώ είναι με την Jennifer Lawrence, άλλη μια νεαρή ηθοποιό που ήρθε από τα indies και έφτιαξε όνομα ισορροπώντας οσκαρικά θεάματα με εμπορικό σινεμά. Όμως η Brie Larson διαθέτει ήδη ένα πιο ενδιαφέρον range από εκείνο της Lawrence, έχοντας αποδείξει πως είναι άνετη τόσο σε πρωταγωνιστικούς όσο και σε πιο περιφερειακούς ρόλους (κλέβοντας την παράσταση με την ίδια ευκολία), και αρπάζοντας με ενθουσιασμό την ευκαιρία να ντυθεί Captain Marvel μετά, όχι πριν, το Όσκαρ. Ακόμα πιο σημαντικά, η πρώτη power move που έκανε μετά τη νίκη της στα Όσκαρ δεν ήταν να κυνηγήσει κάποιο πρότζεκτ Μεγάλου Σκηνοθέτη, αλλά να κλειδώσει το σκηνοθετικό της ντεμπούτο.

Επίσης τραγουδάει, να το πούμε κι αυτό.

 

Πώς έχει ήδη τόσα ταλέντα και τόσα ενδιαφέροντα χωρίς να τη νοιάζει να περιορίσει τον εαυτό της σε ένα πράγμα; Θυμάται ότι άρχισε να παίζει από τα 7, σε παλιότερό της Q&A στο Oneman, αλλά δεν έχει ιδέα γιατί:

Θυμάσαι τι έκανες εσύ όταν ήσουν 7; (γελάει). Ούτε εγώ! Δεν ξέρω. Δεν υπάρχει κανείς στην οικογένειά μου στη βιομηχανία διασκέδασης οπότε δεν έχω ιδέα. Αλλά είναι δώρο όταν ξέρεις τι θέλεις να κάνεις στη ζωή σου.

Ή έστω όταν καταφέρνεις ό,τι δοκιμάζεις.

Ας μάθουμε καλύτερα τη Brie Larson μέσα από αυτούς τους 10+4 ρόλους-κλειδιά, και ας προετοιμαστούμε για ένα μέλλον όπου θα τη βλέπουμε ακόμα πιο συχνά.

UNITED STATES OF TARA

Για 3 σεζόν στο δράμα της Diablo Cody έπαιζε την άλλοτε σκληρή, άλλοτε εγωίστρια κόρη της Tara. H Kate έφτιαξε κι ένα βιντεοκλίπ ως Princess Valhalla το οποίο, ΟΚ, δεν θέλαμε να μειώσουμε το Όσκαρ κανενός, αλλά ποιο Όσκαρ τώρα, δείτε εδώ αριστούργημα:

 

SCOTT PILGRIM VS. THE WORLD

Έπαιξε την Envy στο σπουδαίο ‘Scott Pilgrim’ του Edgar Wright, μία ταινία στην οποία τα πάντα είναι ακραία αξιομνημόνευτα, και την Envy την θυμόμασταν ένα τσικ παραπάνω. Εδώ τραγουδά στην ταινία το ‘Black Sheep’:

 

21 JUMP STREET

Στο εκπληκτικά καλύτερο από όσο είχε δικαίωμα να είναι, ‘21 Jump Street’, κάθεται εδώ στον καναπέ δίπλα στον Δύο Φορές Υποψήφιο Για Όσκαρ Jonah Hill όσο εκείνος προσπαθεί να ξεπεράσει τα παιδικά του τραύματα και να τη φιλήσει. Ο Channing Tatum είναι επίσης τριγύρω.

DON JON

Στην διασκεδαστική ταινία του Joseph Gordon-Levitt παίζει την φοβερή αδερφή του κεντρικού χαρακτήρα, η οποία περνά τη μισή της εμφάνιση στην ταινία χωρίς να μιλάει ή φαινομενικά να ασχολείται με οτιδήποτε άλλο πέραν του κινητού της. Αλλά ακούμε. Πάντα ακούμε. Μη νομίζετε ότι δεν ακούμε. Monica Martello, μια αληθινή κρυφή ηρωίδα της εποχής μας.

SHORT TERM 12

Όταν είχε βγει η ταινία στο σινεμά γράφαμε τότε:

Πρωταγωνιστεί η Μπρι Λάρσον που είναι η Επόμενη Μεγάλη Ελπίδα, και είναι φανταστική και σε αυτή την ταινία, το ότι δεν προτάθηκε για Όσκαρ ας πούμε είναι η απόδειξη πως οι ψηφοφόροι βλέπουν ακριβώς έντεκα ταινίες το χρόνο.

H δικαίωση δε θα αργούσε.

COMMUNITY

Για 3 επεισόδια έπαιξε τη Rachel, την κοπέλα του Abed. Μόνο αγάπη. Και για αυτήν και για τον Abed και για τους δυο τους μαζί.

THE SPECTACULAR NOW

H ταινία στην οποία χωρίζει τον Miles Teller με το καλημέρα. Κλασική Sundance ανεξάρτητη, με ένα πρωταγωνιστικό τρίο (Larson, Teller, Shailene Woodley) που είναι κάπως η εθνική ελπίδων του χολιγουντιανού ερμηνευτικού star system.

TRAINWRECK

Παίζει την προσγειωμένη αδερφή της Amy Schumer στην περσινή κωμωδία και καταφέρνει να μην κάνει τον κλασικού τύπου ρόλο της να γίνεται καθόλου κουραστικός.

ROOM

Στο ‘Room’ η Larson είναι συγκλονιστική, απλά και καθαρά. Παίζει μια μητέρα που παγιδευμένη σε ένα δωμάτιο βοηθάει τον γιο της να επιβιώσει δίνοντάς του δύναμη και φαντασία να επιβιώσει. Η δύναμη της ερμηνείας της Larson έστειλε την ταινία σε ένα μάτσο τεράστιες οσκαρικές υποψηφιότητες (μεταξύ των οποίων και ταινία + σκηνοθεσία!) κερδίζοντας φυσικά το Α’ Γυναικείου Ρόλου όπως έγινε εμφανές από αρκετά καιρό πριν την απονομή. Θυμάται η Larson από τη δική της παιδική ηλικία τι της έφερε στο μυαλό το ‘Room’:

Η μητέρα μου δε μπορούσε να καν να πληρώσει για happy meals εκείνο τον καιρό. Και θυμάμαι εκείνη την εποχή ως μια από τις σπουδαιότερες στιγμές της ζωής μου. Η μητέρα μου έχει αυτή την εκπληκτική φαντασία και γέμισε με τόση ζωή εκείνο το μικρό χώρο που ποτέ δεν ένιωσα πως κάτι έλειπε. Δεν συνειδητοποιούσα καν ότι δεν είχαμε τίποτα.

Χάρη στις δυνατότητες που προσφέρει η Nova μπορείς να κάνεις εγγραφή του προγράμματος ή να κάνεις χρήση του pause & play, και να καθίσεις να δεις το ‘Room’ όποτε και όπως σε βολεύει. Μια τέτοια ταινία αξίζει τις καλύτερες συνθήκες θέασης.

KONG: SKULL ISLAND

Η πρώτη της ταινία που κυκλοφορεί μετά το Όσκαρ είναι ένα εμβληματικό franchise movie όπου θα παίζει τον, ας πούμε, ρόλο της Fay Wray. Ή και όχι, δεν ξέρουμε, στο τρέιλερ δεν λέει λέξη. Ποιο είναι το πρόβλημά σου, Χόλιγουντ;; Έξαλλος είμαι. Η ταινία πάντως φαίνεται πολύ καλή.

Θυμήσου κι αυτά στο μέλλον

CAPTAIN MARVEL / AVENGERS: INFINITY WAR

H Larson, ύστερα από έντονη φημολογία μηνών θα γίνει πράγματι η πρώτη υποερηρωίδα της Marvel που θα ηγηθεί δικής της ταινίας. Αλλά μέχρι να γίνει αυτό, θα τη δούμε να κάνει την πρώτη της εμφάνιση ως Carol Danvers στο ‘Avengers: Infinity War’ που τώρα γυρίζεται.

THE GLASS CASTLE

Η δεύτερη ταινία του σκηνοθέτη του ‘Short Term 12’ τον επανενώνει με την Brie Larson η οποία για να παίξει εδώ αντικατέστησε (μαντέψτε) την Jennifer Lawrence. Κάτι μας λέει πως αυτή η συνεργασία των δυο τους θα πάει οσκαρικά καλύτερα.

UNICORN STORE

Γυρίζεται ήδη, από τη Larson που πρωταγωνιστεί και σκηνοθετεί, σε παραγωγή (ναι, αλήθεια) Πάρι Κασιδόκωστα. Στηρίζουμε.

Μέχρι το επόμενο λοιπόν.