Φωτογραφίες: Αναστάσης Μαυρογιάννης
GAMES

Πώς δύο νέοι κατασκεύασαν τα πρώτα κυλινδρικά επιτραπέζια

Η Κατερίνα και ο Κωνσταντίνος λάτρευαν τα επιτραπέζια, τώρα σε καλούν να παίξεις τα δικά τους.

Η βασική αδυναμία του Αναστάση είναι οι πρωτεύουσες του κόσμου. Αδυναμία που μου χάρισε μία σχετικά εύκολη νίκη, πριν ο νεαρός φωτογράφος του PopCode πάρει την εκδίκησή του στις σημαίες του κόσμου, με το Καμερούν να μου στερεί το 2-0 και να οδηγεί την μονομαχία μας σε παράταση. Δίπλα μας η Κατερίνα Κυριακούδη και ο Κωνσταντίνος Τζαγκαράκης χαμογελούν με περηφάνια. Γιατί βλέπουν ότι τα Learning Tube, τα κυλινδρικά επιτραπέζια που κατασκεύασαν οι ίδιοι στη Θεσσαλονίκη, κατέκτησαν ακόμα δύο φανατικούς παίκτες. Και έναν φανατικό εχθρό του Καμερούν.

*Φωτογραφίες: Αναστάσης Μαυρογιάννης

Διαχρονικά δεχθήκαμε δύο ερεθίσματα που επηρέασαν τις επιλογές μας και αποτέλεσαν τη ναυαρχίδα αυτής της προσπάθειας. Μελετώντας για χρόνια την κατηγορία των παιχνιδιών, παρατηρήσαμε πως υπάρχει ουσιαστική έλλειψη καινοτόμων και ποιοτικών παιχνιδιών που μιλούν απευθείας στην καρδιά και τις ανάγκες του Έλληνα καταναλωτή. Αυτό συνέβη κυρίως γιατί οι περισσότερες εταιρείες του κλάδου επιδίδονται σε ένα “κυνήγι κωδικών” κυρίως κινεζικής προέλευσης ή αναλώνονται σε ανακυκλώσεις και παραλλαγές ιδεών, που μπορεί σαφώς να επιφέρουν τα προσδοκόμενα κέρδη, αλλά δεν λαμβάνουν όμως σχεδόν καθόλου υπόψη την κουλτούρα, τη νοοτροπία και τις προτιμήσεις του Έλληνα. Ταυτόχρονα ως γονείς, βρεθήκαμε αρκετές φορές σε σύγχυση, όταν καλούμασταν να επιλέξουμε πραγματικά ποιοτικά παιχνίδια για το παιδί μας, που θα εξασφάλιζαν ουσιαστικό χρόνο και διάδραση μαζί του. Έτσι γεννήθηκε η σειρά Learning Tube, αναφέρει η Κατερίνα και περιγράφει την πορεία της εταιρείας την τελευταία επταετία.

Η εταιρείας μας K-Toyz ξεκίνησε τις δραστηριότητές της το 2011 με τη δημιουργία του πρώτου επιτραπέζιου γνώσης, αφιερωμένο στην Retro εποχή και όσα έζησε ο Έλληνας τις δεκαετίες του ‘70, του ‘80 και του ‘90, το “RetroΕπιτραπέζουμε”. Σήμερα επεκτείνεται με την παραγωγή της εκπαιδευτικής σειράς επιτραπέζιων παιχνιδιών νέας γενιάς με το brand “LearningTube”. Τα LearningTube είναι τα πρώτα παιχνίδια που απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες από 3 ετών και στα οποία μπορούν να συμμετέχουν όλοι με κοινό ενδιαφέρον συμμετοχής. Συνδυάζουν τις αξίες ενός κλασσικού καλού επιτραπέζιου γνώσης με κάρτες με τις νέες τεχνολογίες, καθώς παράλληλα διαθέτουν unlimited  βάση περιεχομένου για χρήση μέσω smartphone, έτσι ώστε το παιχνίδι να μη σταματά ποτέ! Πρόκειται για παιχνίδια με απλά gameplay, εύκολα κατανοητά από μικρούς και μεγάλους, τα οποία αφορούν όλες τις ηλικίες και προσφέρουν γνώσεις χρήσιμες για μια ζωή. Αποτελούν στην πραγματικότητα ένα συνδυασμό καλού βιβλίου και καλού παιχνιδιού, που προάγουν τον πολιτισμό και έχουν ως στόχο την γνωριμία με τα έθνη, την κουλτούρα και τον πολιτισμό τους.

Η σειρά περιλαμβάνει 4 προϊόντα – θεματικές ενότητες: ”Οι Σημαίες του Κόσμου”, “Οι Πρωτεύουσες του Κόσμου”, “Οι Εφευρέτες του Κόσμου” και ”Τα Μνημεία του Κόσμου”. Κάθε προϊόν έχει αναπτύξει τη δική του δυναμική, με τις “Σημαίες”, ωστόσο, να είναι η Νο1 επιλογή από τους καταναλωτές, καθώς αποτελούν ένα εύκολο προς απομνημόνευση concept και πολύ οικείο σε λογική. Οι “Πρωτεύουσες του Κόσμου” και τα “Μνημεία του Κόσμου” ακολουθούν, ενώ οι “Εφευρέτες” συμπληρώνουν μια οικογένεια γνώσεων που ο καθένας θα πρέπει να κατακτήσει.

Ποια είναι, όμως, η διαδικασία κατασκευής των συγκεκριμένων επιτραπέζιων; Ο Κωνσταντίνος εξηγεί.

Τα επιτραπέζια μας σχεδιάζονται και παράγονται αποκλειστικά από εμάς, στο γραφείο μας στη Θεσσαλονίκη. Το πρώτο στάδιο είναι αυτό που αποκαλούμε development και αφορά τη συλλογή του περιεχομένου, τις μελέτες, τους ορθογραφικούς και συντακτικούς ελέγχους και την ταξινόμηση τους βάσει της δυσκολίας και της λογικής συνοχής που πρέπει να διαθέτει το εκάστοτε προϊόν. Στη συνέχεια σχεδιάζεται η συσκευασία, τα εικαστικά των κουτιών και των περιεχομένων, ενώ ταυτόχρονα επιλέγονται και οι πρώτες ύλες για την παραγωγή τους. Όταν ολοκληρωθεί αυτό το στάδιο αρχίζει η παραγωγική διαδικασία και ταυτόχρονα ξεκινά η διαδικασία των ελέγχων επί των τελικών δειγμάτων όπως αυτά θα πωλούνται στα ράφια των καταστημάτων. Παράλληλα, ειδικά εργαστήρια αναλαμβάνουν τους χημικούς ελέγχους και ελέγχους καταλληλόλητας, ώστε όχι απλώς τα προϊόντα να ακολουθούν τις διατάξεις που ορίζει η Ευρωπαϊκή νομοθεσία αλλά το παιχνίδι να κρίνεται ασφαλές στο 100%. Μόλις η παραγωγή ολοκληρωθεί ξεκινά ο δειγματισμός τους στα καταστήματα και οργανώνεται η επικοινωνία τους στα μέσα (digital, instorepromo, έντυπα υλικά κτλ). Τέλος, συντονίζεται η έγκαιρη αποστολή των προϊόντων στα σημεία και φυσικά το follow up για την υποστήριξη των σημείων πώλησης.

Το (φωτογραφικό μάτι) του Αναστάση πέφτει πάνω στην ειδική κυλινδρική συσκευασία που έχει κλέψει τις εντυπώσεις.

Το παιχνίδι σε κύλινδρο αποτέλεσε μια πραγματική καινοτομία και επανάσταση για την κατηγορία των επιτραπέζιων, τα οποία παραδοσιακά τοποθετούνται σε τεράστια ορθογώνια κουτιά που τις περισσότερες φορές αν και είναι άδεια σε περιεχόμενο δημιουργούν όμως την ψευδαίσθηση του μεγάλου που χορταίνει το μάτι. Τα Learning Tube είναι δίκαια σε όψη, λογική και περιεχόμενο. Είναι γεμάτα κάρτες, δεν διαθέτουν παιδικό σχεδιασμό καθώς αποτελούν ιδανικό δώρο και για μεγάλους, οι κάρτες τους είναι υψηλής αντοχής χωρίς εγκοπές και επικίνδυνες γωνίες, ενώ ο κύλινδρος εξασφαλίζει την εύκολη μεταφορά του παιχνιδιού παντού, στο αυτοκίνητο, στο εξοχικό, στην παραλία κτλ.

Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι η συσκευασία διαθέτει μεταλλικά πώματα για αντοχή και ασφάλεια, ενώ εσωτερικά το περιεχόμενο είναι κατασκευασμένο από 100% ανακυκλώσιμο χαρτί και εκτυπώσεις από ασφαλή μελάνια, ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Δεν υπάρχουν περίπλοκοι, περιττοί εξοπλισμοί όπως ταμπλό, κλεψύδρες, ζάρια κτλ, καθώς το παιχνίδι είναι άμεσο και στηρίζεται στην ουσία του περιεχομένου του, τονίζει ο Κωνσταντίνος που περηφανεύεται ότι στις «Σημαίες» είναι ανίκητος. Στον απέναντι πάγκο ο μορφασμός της Κατερίνας δείχνει ότι η κυριαρχία του αμφισβητείται. Ανοιχτά. Οι δυο τους γελούν και μας περιγράφουν την ειδική online πλατφόρμα που έχουν δημιουργήσει ώστε να ανανεώνεται συνεχώς το περιεχόμενο των παιχνιδιών τους.

Για τη δημιουργία της αξιοποιήσαμε μια απλή και δωρεάν τεχνολογία που είναι διαθέσιμη προς όλους μέσω ios και android συσκευές, αυτή των QR Codes. Κάθε παιχνίδι διαθέτει στο εσωτερικό του ένα χάρτινο κύβο ο οποίο όταν σκαναριστεί από smartphone ή tablet μεταφέρει τον παίκτη στο διαδικτυακό περιβάλλον του παιχνιδιού. Εκεί υπάρχει μια εξατομικευμένη εφαρμογή (app) με βάση δεδομένων την οποία διαχειριζόμαστε 24ώρες/24ωρο και έχουμε τη δυνατότητα να αλλάζουμε, να ανανεώνουμε και να εμπλουτίζουμε διαρκώς. Τα επιτραπέζια στη σύγχρονη εποχή οφείλουν να εκσυγχρονίζονται, να ακολουθούν τις τάσεις και να διατηρούν αναλλοίωτο το ενδιαφέρον των παικτών, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες προς αυτή την κατεύθυνση, καταλήγουν, περιγράφοντας τα μελλοντικά σχέδια της ομάδας.

Οι μελλοντικοί μας στόχοι περιλαμβάνουν την κατάκτηση ενός σημαντικού μεριδίου αγοράς, την ανάπτυξη της γκάμας με νέες θεματικές ενότητες και μετέπειτα την οργάνωση της παρουσίας των προϊόντων μας στις διεθνείς αγορές. Θεωρούμε πως η Ελλάδα σφύζει από δημιουργικότητα και πρέπει να πρωτοστατεί με πετυχημένα εμπορικά concepts.

Και πάνω από όλα, να γνωρίζει τη σημαία του Καμερούν!

Info: www.learningtube.gr

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

6 νέοι της Θεσσαλονίκης που ξεχωρίζουν με τις ιδέες και το έργο τους
Μία επίσκεψη στην Οικία Τέλλογλου