FESTIVALS

10 αγαπημένα συγκροτήματα του Kurt Cobain

Προετοιμαζόμαστε κατάλληλα για να δούμε το 'Kurt Cobain: About A Son' στις 20/11 στο Gagarin.

Στην αυριανή Δευτέρα του ‘Gimme Shelter Film Festival’ θα προβληθεί στο Gagarin το μουσικό ντοκιμαντέρ ‘Kurt Cobain: About A Son’, το οποίο βασίζεται στις συνεντεύξεις του Cobain με τον δημοσιογράφο Michael Azerrad, οι οποίες είχαν πραγματοποιηθεί με αφορμή το βιβλίο ‘Come As You Are: The Story of Nirvana’.

Παράλληλα, η κάμερα καταγράφει εικόνες από  τις πόλεις Aberdeen, Olympia και Seattle, μέρη που ο Cobain θεωρούσε το σπίτι του και έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη ζωή του.

Στην ταινία ακούγονται οι μουσικές από αγαπημένους καλλιτέχνες του Cobain και αυτό μας ενέπνευσε να αφιερώσουμε αυτό το άρθρο στα αγαπημένα του συγκροτήματα.

Ο Kurt Cobain έγραψε στο ημερολόγιο του το 1993 τα 50 αγαπημένα του άλμπουμ, αλλά ακόμη και αυτή την πληροφορία να μην είχαμε, διασκεύασε και μίλησε για τους αγαπημένους του καλλιτέχνες πολλές φορές.

Melvins

Μετά την επιτυχία του ‘Nevermind’, ο Kurt Cobain μίλησε σε συνέντευξή του για τους Melvins, που ήξερε και προσωπικά από καιρό, και αυτό σήμανε και την εκτόξευση της καριέρας τους. Από εκεί που δεν τους ήξερε κανείς, δέχθηκαν προτάσεις από τεράστιες δισκογραφικές.

Fun trivia: Ο frontman των Melvins, Buzz Osborne, ήταν εκείνος που σύστησε τον Cobain στον Dave Grohl.

Meat Puppets

Οι Meat Puppets ήταν από τα συγκροτήματα που επηρέασαν μουσικά τον Kurt Cobain. Στο διάσημο ‘MTV Unpugged’ οι Meat Puppets ανέβηκαν στη σκηνή για να παίξουν τα κομμάτια τους ‘Plateau’, ‘Oh Me’ και ‘Lake of Fire’ μαζί με τους Nirvana.

Sonic Youth

Ενώ πολλά συγκροτήματα της λίστας έγιναν γνωστά εξ αιτίας των Nirvana, με τους Sonic Youth έγινε το αντίθετο. Οι Nirvana χρωστάνε ίσως τα πάντα σε αυτούς, αφού το tour που έκαναν μαζί τους, ήταν ο βασικός λόγος που υπέγραψαν με την DGC Records. Ο Cobain τους έχει Νο1 στη λίστα του με τα αγαπημένα του άλμπουμ.

Bikini kill

Η frontwoman τους συγκροτήματος Kathleen Hanna, μια μέρα έγραψε στον τοίχο του Kurt Cobain “Kurt Smells Like Teen Spirit”. Τότε ο Kurt τα είχε με την Tobi Vail, επίσης μέλος των Bikini Kill, η οποία φορούσε το αποσμητικό ‘Teen Spirit’. Η Kathleen το γραψε για να τον κοροϊδέψει, ο Kurt το πήρε ότι αναφερόταν στο αναρχικό, επαναστατικό πνέυμα του και έτσι εμπνεύστηκε το πιο ίσως mainstream τραγούδι των Nirvana. Μήνες μετά την κυκλοφορία του κομματιού έμαθε τι πραγματικά εννοούσε η Kathleen.

Ίσως το πιο fun trivia στην ιστορία της μουσικής.

Hole

Courtney Love.

Raincoats

Ένα ακόμη συγκρότημα, που δεν ήξερε κανείς, μέχρι ο Cobain να δηλώσει μεγάλος φαν στις σημειώσεις του άλμπουμ ‘Incesticide’ των Nirvana.

The Vaselines

Ο Kurt Cobain όχι μόνο διασκεύασε το ‘Son of a Gun’, το ‘Molly’s Lips’ και το ‘Jesus Doesn’t Want Me for a Sunbeam’ των Vaselines, αλλά έλεγε παντού ότι τους θεωρεί τους καλύτερους τραγουδοποιούς που υπάρχουν. Η μέχρι τότε άγνωστη, σκωτσέζικη, διαλυμένη μάλιστα μπάντα, απέκτησε ξαφνικά μεγάλο fanbase και πλέον έχουν επανενωθεί.

Fun trivia: Ο Kurt ονόμασε την κόρη του Frances από το όνομα της Frances McKee των Vaselines.

Gang of Four

Ο Kurt όχι μόνο τους συμπεριέλαβε στα 50 αγαπημένα του άλμπουμ, αλλά δήλωσε ότι οι Nirvana ξεκίνησαν ως “a Gang of Four and Scratch Acid ripoff”.

Scratch Acid

Αυτά που λέγαμε πριν.

Wipers

Οι Wipers είναι ένα ακόμη συγκρότημα που επηρέασε τους Nirvana και που ακούστηκε μετά από τις δηλώσεις αγάπης του Cobain. Οι Nirvana διασκεύασαν μάλιστα δύο κομμάτια τους το ‘D-7’ και το ‘Return of the Rat’.

+ BONUS

Lead Belly

Άλλος ένας καλλιτέχνης που τίμησε, διασκευάζοντας ιστορικά υπέροχα το ‘Where did you sleep last night’ στο ‘MTV Unplugged’.

Daniel Johnston

Αρκεί να ρίξει κανείς μία ματιά στο αγαπημένο μπλουζάκι του Kurt Cobain για να καταλάβει πόσο του άρεσε. Αξίζει όμως πραγματικά να δεις το ‘The Devil and Daniel Johnston’, για να μάθεις τα πάντα για εκείνον.

David Bowie

Εδώ δεν χρειάζονται εξηγήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ

David Bowie, the man who sold the world

INFO

Δευτέρα 20 Νοεμβρίου

Οι πόρτες ανοίγουν στις  19:00

19:30 – Προβολή AMERICAN ARTIFACT

22:00 – Προβολή KURT COBAIN: ABOUT A SON

Gagarin205, Λιοσίων 205, Αθήνα. Tηλ: +30 2114112500

Η προπώληση γίνεται online στο viva.gr, τηλεφωνικά στο 11876 και στα Seven Spots, Reload Stores, Media Markt και Βιβλιοπωλεία Ευριπίδης.

Τιμή Ημερήσιου Εισιτηρίου: 7 ευρώ (προπώληση & ταμείο).

H τιμή ημερήσιου εισιτηρίου ισχύει για όλες τις προγραμματισμένες προβολές και εκδηλώσεις της συγκεκριμένης ημέρας.

[email protected]

www.gimmeshelterfestival.com

Facebook Page

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ

Από Kurt Cobain μέχρι Queen: Το Gimme Shelter έχει πρόγραμμα
Γιατί ο Kurt Cobain ήταν ο τελευταίος μεγάλος ροκ σταρ