ΜΟΥΣΙΚΗ

Ο Pharrell Williams έγραψε ένα κομμάτι που δεν θα ακούσουμε ποτέ

Καλό είναι όμως να φροντίσουμε να το ακούσουν τα παιδιά μας.

Πρόσφατα μιλήσαμε για τη Βιβλιοθήκη του Μέλλοντος. Το 2014 φυτεύτηκαν 1000 έλατα στη Nordmarka της Νορβηγίας και από τότε και κάθε χρονιά ένας συγγραφέας γράφει ένα έργο το οποίο θα παραμείνει αδιάβαστο μέχρι το 2114. Τότε θα κοπούν αυτά τα έλατα για να φτιαχτεί χαρτί για να εκδοθούν τα βιβλία.

Τώρα ήρθε η μουσική να συμβάλλει σε ένα πρότζεκτ παρόμοιας φιλοσοφίας. O Pharrell Williams έγραψε το κομμάτι ‘100 Years’ το οποίο θα παραμείνει αδημοσίευτο για 100 χρόνια ή ίσως και για πάντα.

Το μοναδικό αντίγραφο του ‘100 Years’ είναι γραμμένο σε ένα πήλινο βινύλλιο, φτιαγμένο από το χώμα της πόλης Cognac και κλεισμένο σε μία χρονοκάψουλα, που θα καταστραφεί αν βυθιστεί στο νερό. Αν δεν κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να σταματήσουμε την κλιματική αλλαγή, το κομμάτι δεν θα ακουστεί ποτέ ξανά.

Το ‘100 Years’ παρουσιάστηκε μία μόνο φορά μπροστά σε 100 τυχερούς καλεσμένους σε ένα κλειστό πάρτι ακρόασης στην Σανγκάη.

Όλο το εγχείρημα ήταν πρωτοβουλία των ανθρώπων πίσω από το κονιάκ LOUIS XIII, το οποίο λόγω της περιορισμένης και εξειδικευμένης παραγωγής του συμβάλλει ελάχιστα στην εκπομπή CO2, βασικού παράγοντα στην κλιματική αλλαγή.

«Είμαστε πάρα πολύ περήφανοι για αυτό το καινοτόμο project», δήλωσε ο Ludovic du Plessis, Global Executive Director του LOUIS XIII κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης. «Η φύση και ο χρόνος είναι στην καρδιά των δράσεων μας. Εάν το περιβάλλον είναι ασταθές, ακόμα και ο καλύτερος cellar master δε θα ήταν ικανός να δημιουργήσει το εξαιρετικό blend του LOUIS XIII.  Η παγκόσμια υπερθέρμανση είναι ένα από τα σημαντικότερα θέματα του 21ου αιώνα. Με το μουσικό κομμάτι «100 Χρόνια – το τραγούδι που θα ακούσουμε μόνο αν ενδιαφερόμαστε», ευελπιστούμε να εμπνεύσουμε το κοινό ανά τον κόσμο ώστε να αναλάβει δράση». Δεν είναι πρώτη φορά που το LOUIS XIIΙ οραματίστηκε ένα διαφορετικό μέλλον. Το 2015 συνεργάστηκε με τον περίφημο ηθοποιό και δημιουργικό οραματιστή, John Malkovich, για να δημιουργήσει την ταινία «100 χρόνια: Η ταινία που δε θα δεις ποτέ», ένα καλλιτεχνικό έργο που προκαλεί σκέψη και διερευνά τη σχέση του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος.

«Σαν εταιρεία πρέπει να πράττουμε το καλύτερο, για να κάνουμε τον κόσμο μας ένα ωραίοτερο μέρος. Αλλά κανένας άνθρωπος μόνο του ή ένα brand δε θα καταφέρει να σταματήσει την παγκόσμια υπερθέρμανση από μόνο του – πρέπει να γίνει από παγκόσμιες ενοποιημένες δράσεις από τους ανθρώπους όλου του κόσμου. Μαζί είμαστε πολύ πιο δυνατοί από ότι ένα άτομο ή ένα brand μόνο του.  Εδώ δεν πρόκειται για μια πόλη ή μια χώρα αλλά για ολόκληρο τον πλανήτη. Η ανησυχία μας δεν είναι για το Cognac, αλλά για κάθε πόλη ανά τον κόσμο.»

«Η πρόθεση μας είναι να αποτελέσει πηγή έμπνευσης και αυτό ήρθε πολύ φυσικά, δουλεύοντας με τον Pharell Williams, σε αυτό το project. Δεν είναι μόνο ένας από τους πιο ταλαντούχους και δημιουργικούς ανιθρώπους στη μουσική, σήμερα, είναι μια από τις πιο δυνατές φωνές στον κόσμο, που επηρεάζουν στο θέμα της κλιματικής αλλαγής, ειδικά τις νεότερες γενιές».

Εκατό χρόνια μπροστά κυριολεκτικά.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

4 αριστουργήματα που έχουν ήδη γραφτεί, αλλά θα διαβαστούν τον επόμενο αιώνα