RELEASE ATHENS

Η νύχτα που τα ’90s έτρεξαν προς το μέρος μας φορώντας Reebok Rapide

Στο φετινό Release Athens Festival χορτάσαμε νοσταλγία.

Η θρυλική δεκετία του ’90 αναβιώνει με τον πιο φρέσκο μουσικό τρόπο στο φετινό Release Athens Festival στην Πλατεία Νερού. Μέσα από τρεις βραδιές (οι δύο έχουν ήδη ολοκληρωθεί κι έχουν περάσει στην ιστορία και στις καλύτερες αναμνήσεις μας) γεμάτες ήχους και νοσταλγία.

Τα ’90s ήταν καλές μέρες και ωραίες εποχές. Όχι επειδή τα θυμούνται ως τα ανέμελα νιάτα τους όσοι έχουν περάσει τα 30 και τα αναπολούν, αλλά επειδή ήταν όντως ανέμελα χρόνια, ταυτισμένα με την αναζήτηση μιας ταυτότητας για την οποία η μουσική και το στυλ ήταν καθοριστικά. Στα ’90s, η σχέση σου με τα συγκροτήματα, τα ρούχα και τα αθλητικά παπούτσια καθόριζε σε μεγάλο βαθμό και τη ‘φυλή’ στην οποία αργά ή γρήγορα θα εντασσόσουν και το είδος της επανάστασης την οποία αργά ή γρήγορα θα ασπαζόσουν.

Στη φετινή διοργάνωση του Release πήραμε γερές δόσεις και από τους δύο πυλώνες των ’90s. Είδαμε δυνατά Lineups και βιώσαμε τη μεγάλη επιστροφή του πιο θρυλικού sneaker εκείνης της δεκαετίας, του Reebok Rapide. Τα παπούτσια που γεννήθηκαν τότε και διαμόρφωσαν την αισθητική και τις απαιτήσεις μας ήταν εκεί, σε ένα booth γεμάτο ενέργεια και πολλές εκπλήξεις, αλλά και στα πόδια μας. Φορώντας ένα ζευγάρι sneakers -που από την πρώτη τους εμφάνιση ξεχώρισαν για τον ανορθόδοξο σχεδιασμό και την ασυνήθιστη ‘σιλουέτα’ τους- περπατήσαμε πολύ, χορέψαμε ακόμο πιο πολύ και ξεχωρίσαμε χωρίς να προσπαθήσουμε καθόλου.

Την πρώτη μέρα η μεγάλη σκηνή υποδέχθηκε για αρχή τους Lip Forensics , τους Sworr και την Kid Moxie. Ένα ευχάριστο ‘ζέσταμα’ που οδήγησε με τον καλύτερο τρόπο στην εμφάνιση του πρώτου main act από τον πολυαναμενόμενο Rag’n’Bone Man που απέδειξε, περίτρανα, ότι μπορεί να σταθεί γερά επάνω στη σκηνή όπως και εμείς κάτω από αυτή.

Στο διάλειμμα, η ατμόσφαιρα στην Πλατεία Νερού είχε εμπλουτιστεί από αυτό το μείγμα χαράς και προσμονής και από την υπεραίσθηση που μόνο μια μεγάλη υπαίθρια συναυλία μπορεί να ενεργοποιήσει στους ανθρώπους. Στο booth της Reebok το πάρτι συνεχιζόταν. Το ρετροφουτουριστικό ταμπλό βιβάν με τους χορευτές που ξεπηδούσαν από την κολοσσιαία τηλεόραση θύμιζε διαστημόπλοιο που προσθαλασσώθηκε σε ένα πέλαγος από ανθρώπους. Δεν μπορούσες να μην το παρατηρήσεις και δεν μπορούσες να μη συμφωνήσεις ότι τα sneakers στην πραγματικότητα φτιάχτηκαν για να φοριούνται σε συναυλίες. Για να διευκολύνουν τους ανθρώπους να χορεύουν, να χτυπιούνται, να αγγίζονται και να αγκαλιάζονται. Τα λευκά Reebok με τις μπλε και κόκκινες γραμμές και τα all time classic μαυρα Rapide θα μπορούσαν κάλλιστα να μπουν στο μουσικό hall of fame. Κανονικοί βετεράνοι, μοιάζουν να έχουν ζήσει αμέτρητες συναυλίες. Αν και, μεγάλο κομμάτι της παράστασης έκλεψαν και τα πιο περιπετειώδη sneakers, με τα έντονα χρώματα που παρέπεμπαν straight to the ’90s. Ειλικρινά, δεν κατάλαβα αν τα λιμπίζονταν περισσότερο όσοι τα είχαν όντως φορέσει τη δεκαετία του ’90 ή αυτοί που τα έβλεπαν για πρώτη φορά μπροστά τους, σαν αποκαλυπτικό blast from the past.

Μ’ αυτήν την αίσθηση ηλεκτρισμού στο αίμα μας, λοιπόν, υποδεχθήκαμε στις 23:00 τον Richard Aschroft που κατάφερε να μετατρέψει τη βραδιά σε κάτι ακόμα πιο μοναδικό και συναρπαστικό με τραγούδια που αγαπούσαμε από παλιά αλλά και κάποια που αγαπήσαμε εκεί.

Ακούσαμε μεταξύ άλλων τα ‘Velvet Morning’ ‘Sonnet’, το ‘Space and Time’, ‘Lucky Man’ αναμένοντας με προσμονή το διαχρονικό ‘Bittersweet Symphony’ που έκλεισε τη βραδιά και απέδειξε ότι το κλασικό είναι και παραμένει η μεγαλύτερη αξία. Όπως και τα Reebok Rapide, άλλωστε, που μας χάρισαν μία υπέροχη πρώτη βραδιά και έδωσαν το δικό τους στίγμα για την αρχή και τη συνέχεια του μουσικού φεστιβάλ του καλοκαιριού που έδωσε και πρόκειται να δώσει πολλές και σημαντικές συγκινήσεις.

Το επόμενο ραντεβού είναι στις 17/6 που θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε -για μια ακόμη φορά- την καλύτερη μουσική πατώντας γερά στα πόδια μας φορώντας τα καλύτερα παπούτσια.

 

Oι 4 χρωματικοί συνδυασμοί του Rapide υπάρχουν διαθέσιμοι στο reebok.gr και στα καταστήματα Sneaker 10.

|Η ποπ κουλτούρα μέσα από εικόνες| Ακολούθησε το Ιnstagram account του PopCode.