CREDIT: 123RF
ΒΙΒΛΙΟ

5 Ευρωπαίοι συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας που πρέπει να διαβάσεις

Το καλοκαίρι σημαίνει ταξίδι. Το ίδιο και το βιβλίο. Αυτές οι 5 επιλογές θα σου κρατήσουν ιδανική παρέα.

Αααχ, καλοκαιράκι. Ξέρω τι σκέφτεστε όλοι αυτό τον καιρό: Θάλασσες, άραγμα, κοκτέιλ και ταξίδια. Εγώ όμως θα πρέπει να συμπληρώσω πως το καλοκαίρι είναι από καλύτερες εποχές για διάβασμα και είμαι σίγουρος πως πολλοί ανυπομονείτε να βρεθείτε σε άλλα μέρη, μακριά από την καθημερινότητα, παρέα με ένα βιβλίο.

Όμως πολλοί από εσάς δεν θα έχετε την ευκαιρία να ταξιδέψετε φέτος, και σας καταλαβαίνω, το ίδιο έχω πάθει κι εγώ. Σκέφτηκα λοιπόν, αφού εμείς οι αναγνώστες ταξιδεύουμε και μέσα από τα όσα διαβάζουμε, να κάνουμε μια βόλτα στην Ευρώπη μέσα από τα βιβλία.

Και δεν ξέρω αν σκέφτεστε κάτι καλύτερο για καλοκαιρινή αποσυμπίεση από το να ξεκινήσετε ένα καλογραμμένο αστυνομικό βιβλίο, κάτι που θα σας συνεπάρει και θα προσθέσει λίγη αδρεναλίνη στην καλοκαιρινή ραστώνη του Ιούλη. Εγώ πάντως καλύτερο δεν έχω.

Διάλεξα λοιπόν 5 βιβλία των Εκδόσεων Μεταίχμιο, από 5 σπουδαίους Ευρωπαίους συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας, που ο καθένας τους μας μεταφέρει μέσα στη δική του συναρπαστική ιστορία, με ήρωες που θα έρθουν αντιμέτωποι με άπιαστους εγκληματίες και φοβερές δοκιμασίες, για να δροσίσουν μέσα στη ζέστη του φετινού καλοκαιριού και εμάς που θα μείνουμε στην πόλη, αλλά και κάθε έναν από όσους κάνουν τη βόλτα τους στις ελληνικές παραλίες.

ΠΑΜΕ ΝΟΡΒΗΓΙΑ

Jo Nesbø

Τον Nesbo τον ξέρετε, συστάσεις δεν χρειάζεται. Το μεγαλύτερο όνομα της σκανδιναβικής αστυνομικής λογοτεχνίας, ο σουπερ σταρ των αστυνομικών θρίλερ και δημιουργός του επιθεωρητή Χάρι Χόλε δεν θα μπορούσε να μην ξεκινά αυτή τη λίστα. Ο συγγραφέας εκπροσωπεί τη Νορβηγία και φέρνει σίγουρα μια δροσιά στα αναγνώσματά μας.
 

Από τον Nesbo διάλεξα τον Μάκβεθ, το πιο πρόσφατο από τα βιβλία του και κομμάτι της σειράς ‘Hogarth Shakespeare Project’, στην οποία διάσημοι συγγραφείς ξαναγράφουν με το δικό τους στιλ τα έργα του William Shakespeare. Εδώ ο Νορβηγός καταπιάνεται με τον Μάκβεθ, με τον σαιξπηρικό ήρωα να έχει τον ρόλο ενός αστυνομικού στη διεφθαρμένη Σκωτία της δεκαετίας του ‘70, ο οποίος ανέρχεται στην ιεραρχία και, καθώς εθίζεται στα ναρκωτικά και την όλο και μεγαλύτερη δύναμη που αποκτά και με την αγαπημένη του Λαίδη να τον σπρώχνει, βυθίζεται όλο και περισσότερο στην παράνοια, την απληστία και τη βία ενώ προσπαθεί να καθαρίσει την περιοχή από τους εμπόρους ναρκωτικών που την τρομοκρατούν.

Το βιβλίο πετυχαίνει δύο πράγματα, να παντρέψει τη γραφή του Nesbo με το διάσημο σαιξπηρικό δράμα, ελκύοντας και τους φανς αυτών των δύο διαφορετικών λογοτεχνικών ειδών και δημιουργών.
 

ΠΑΜΕ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Harald Gilbers

Και όχι απλά Γερμανία αλλά Βερολίνο κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, αφού το ‘Σκοτεινό Βερολίνο’, το βιβλίο του Gilbers που διάλεξα για αυτήν εδώ τη λίστα, διαδραματίζεται τον Μάιο του 1944.

Ο Γερμανός συγγραφέας μάς συστήνει τον Εβραίο πρώην επιθεωρητή της δίωξης κοινού εγκλήματος Ρίχαρντ Οπενχάιμερ, ο οποίος απελευθερώνεται αφού του ζητείται να βοηθήσει τον αξιωματικό των Ες Ες που προσπαθεί να λύσει ένα σοβαρό έγκλημα: τις τελετουργικές δολοφονίες γυναικών που όλες τους συνδέονται με το Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα, στο βομβαρδισμένο από τους Συμμάχους Βερολίνο.

Όμως ο Οπενχάιμερ ξέρει πως όταν η υπόθεση εξιχνιαστεί, θα βρίσκεται στο έλεος των Ες Ες, με τον αγώνα του να λύσει το μυστήριο των φόνων να είναι ένας αγώνας και για τη δική του ζωή.

Ένας Εβραίος ερευνητής ψάχνει έναν serial killer στο Βερολίνο του ‘44 λοιπόν, δεν ξέρω εσείς τι λέτε, εγώ αυτό το λέω clutch πάντως. Βιβλίο που δεν χάνεται, βιβλίο για να το πιάσετε τώρα και να το αφήσετε αφού γυρίσετε και την τελευταία του σελίδα.
 

ΠΑΜΕ ΑΓΓΛΙΑ

Tony Parsons

Εκεί που θα γνωρίσουμε τον Μαξ Γουλφ, τον επιθεωρητή της Υπηρεσίας Ανθρωποκτονιών του Λονδίνου, σε μια ακόμα από τις περιπέτειές του. Στους ‘Εκτελεστές’ ο Parsons γράφει για τον Γουλφ την πιο αγωνιώδη από τις ιστορίες του.

Στη βρετανική πρωτεύουσα δρα μια συμμορία αυτόκλητων εκτελεστών, με θύματά της εγκληματίες που για διάφορους λόγους δεν έχουν καταδικαστεί από τη δικαιοσύνη. Οι εκτελέσεις μεταδίδονται ζωντανά μέσα από του Youtube και αφορούν μέχρι στιγμής το μέλος μιας συμμορίας που κακοποιούσε μικρά κορίτσια, τον μεθυσμένο οδηγό που παρέσυρε ένα παιδί και τον ναρκομανή που άφησε σε κώμα έναν πρώην Βρετανό στρατιώτη.

Με την κοινή γνώμη να στρέφεται με το μέρος των δολοφόνων και την πόλη να είναι ανάστατη, ο Γουλφ αναζητά αυτούς τους αυτόκλητους τιμωρούς και δεν θα σταματήσει πουθενά, ακόμα κι όταν η εκδίκηση μοιάζει να βρίσκεται πιο κοντά από ό,τι είχε φανταστεί.

Οι ζεστές νύχτες στις οποίες διαδραματίζεται το μυθιστόρημα θα μπλεχτούν με τις δικές σας ζεστές νύχτες αυτού του καλοκαιριού καθώς γυρνάτε τις σελίδες του με αγωνία. Μην το χάσετε, βρετανική αστυνομική λογοτεχνία στα καλύτερά της.

ΠΑΜΕ ΣΟΥΗΔΙΑ

Jens Lapidus

Πάμε λίγο πιο βόρεια και ανατολικά τώρα, για να κάνουμε μια στάση στο ταξίδι μας στη Σουηδία και να συναντήσουμε τον Jens Lapidus, τον συνήγορο υπεράσπισης και συγγραφέα που μας έχει χαρίσει εξαιρετικές αστυνομικές υποθέσεις τα τελευταία χρόνια και στα ελληνικά.

Στο πιο φρέσκο βιβλίο του, το ‘Πρώτη μούρη’, μας παρουσιάζει και πάλι το ατρόμητο δίδυμο των Τέντι και Έμελι, ενός πρώην κακοποιού και μιας δικηγόρου, που αυτή τη φορά προσπαθούν να ξεσκεπάσουν το μυστικό δίκτυο που δρα εδώ και δεκαετίες στη Στοκχόλμη και εκμεταλλεύεται νεαρές κοπέλες. Η ειδική ομάδα που έχει στήσει η αστυνομία της πόλης δεν καταφέρνει να βρεθεί κοντά στη λύση του μυστηρίου, ενώ στο παρελθόν κανένας από όσους έχουν απειλήσει το δίκτυο δεν έχει μείνει ζωντανός.

Κάποιος προσπαθεί να βρεθεί εμπόδιο στην έρευνά τους αλλά οι δυο τους δε θα σταματήσουν πουθενά για να καθαρίσουν την πόλη από το δίκτυο που εδώ και χρόνια βρίσκεται ανεξέλεγκτο στους δρόμους της.

Το ζευγάρι των Έμελι και Τέντι είναι ίσως ένα από τα πιο απροσδόκητα ζευγάρια πρωταγωνιστών της αστυνομικής λογοτεχνίας και ο Lapidus φέρνει κάτι διαφορετικό στα αναγνώσματα που σας προτείνω, σε ένα βιβλίο γεμάτο αγωνία και δράση.

ΠΑΜΕ ΕΛΛΑΔΑ

Γρηγόρης Αζαριάδης

Δεν νομίζω να πιστέψατε πως θα μπορούσε να λείπει η Ελλάδα από αυτή τη λίστα. Είπαμε, καλοκαιράκι, ταξίδια, οπότε δεν γινόταν να μην υπάρχει κι ένας Έλληνας συγγραφέας κάπου εδώ.

Ο Γρηγόρης Αζαριάδης είναι ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της σύγχρονης ελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίας και ο ‘Σκοτεινός λαβύρινθος’ του μας φέρνει μια από τις λίγες γυναίκες ερευνητές του είδους, την αστυνόμο Τρύπη.

Η Τρύπη ερευνά τη δολοφονία μιας οικογένειας μέσα στο σπίτι τους στον Μαραθώνα, με πέντε από τα μέλη της να βρίσκονται κατακρεουργημένα στο αγρόκτημά τους. Η μέθοδος των δολοφόνων παραπέμπει προς επαγγελματίες, με την αστυνόμο να αναζητά τους εκτελεστές, αλλά και αυτόν που έδωσε τη σκοτεινή εντολή θανάτου, ενώ την ίδια στιγμή η Σοφία, η μοναδική επιζήσασα της οικογένειας, ετοιμάζεται να κυνηγήσει η ίδια τους φονιάδες και να ζητήσει εκδίκηση για την καταστροφή ολόκληρης της οικογένειάς της.

Ο Αζαριάδης μάς φέρνει σε επαφή με τον υπόκοσμο της σύγχρονης Αθήνας, μέσα από ένα μυθιστόρημα που κρύβει αρκετές εκπλήξεις και πολλά μυστικά. Δεν έχω καμία αμφιβολία πως είτε ο ‘Σκοτεινός λαβύρινθος’ σας συντροφεύσει σε κάποια παραλία, είτε τον διαβάσετε στο μπαλκόνι σας, θα σας συνεπάρει.

|Η ποπ κουλτούρα μέσα από εικόνες| Ακολούθησε το Ιnstagram account του PopCode.