ΒΙΒΛΙΟ

5 best sellers που αρχικά απορρίφθηκαν από τους εκδοτικούς

Από τη Τζόαν Ρόουλινγκ έως τον Τζορτζ Όργουελ, η λογοτεχνική ιστορία είναι γεμάτη από συγγραφείς που έλαβαν τις περίφημες επιστολές απόρριψης.

Η έκδοση ενός βιβλίου, ειδικά ενός πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα, δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Αν νομίζεις δηλαδή πως με το που θα γράψεις ΤΕΛΟΣ στην τελευταία σελίδα τους αριστουργήματός σου, η επόμενη μέρα θα σε βρει στο τυπογραφείο να διαλέγεις εξώφυλλο, με ένα πολυσέλιδο συμβόλαιο στα χέρια σου…. Ε, δεν ξέρω πώς να στο πω, αλλά καμία σχέση.

Μην το παίρνεις όμως κατάκαρδα, όπως θα δεις και παρακάτω έχει συμβεί και στους καλύτερους. Εκτός και αν διαλέξεις άλλον τρόπο, τον ΒΟΟΚΟΟ. Θα στο εξηγήσουμε και αυτό παρακάτω! Κι από 1/8 ξεκινάει μια νέα υπηρεσία, η διάθεση των βιβλίων των συγγραφέων του Bookoo από το βιβλιοπωλείο των Εκδόσεων Ψυχογιός.

Ο Χάρι Πότερ και η φιλοσοφική λίθος, Τζόαν Ρόουλινγκ

“Τις απορρίψεις του Πότερ τις έχω φυλαγμένες σε ένα κιβώτιο στη σοφίτα μου” είχε γράψει η πρώτη γυναίκα συγγραφέας στον κόσμο που έγινε δισεκατομμυριούχος, με αφορμή ένα νέο κύμα απορρίψεων που είχε λάβει, όταν μετά την ολοκλήρωση του φαινομένου του Χάρι Πότερ αποφάσισε να συνεχίσει τη συγγραφική της καριέρα με ψευδώνυμο.

Καυτή σοκολάτα, Τζόαν Χάρις

Στην ίδια συζήτηση στο twitter πρόσθεσε την εμπειρία της και η Τζόαν Χάρις: «Αν έβαζα μαζί όλες τις απορριπτικές επιστολές για το Καυτή σοκολάτα, θα έφτιαχνα ολόκληρο γλυπτό», έγραψε. Για την ιστορία, το βιβλίο της εκδόθηκε το 1999 και όπως μάλλον ήδη γνωρίζεις έγινε best seller, ενώ γυρίστηκε και σε ταινία το 2000 με τη Ζυλιέτ Μπινός και έλαβε 5 υποψηφιότητες για Οσκαρ.

Αναζητώντας το χαμένο χρόνο, Μαρσέλ Προυστ

Λογικά γνωρίζεις πως το βιβλίο Αναζητώντας το χαμένο χρόνο (1913) αφορά την παρακμή της αριστοκρατίας και την άνοδο των μεσαίων τάξεων, που σημειώθηκαν στην Γαλλία κατά την διάρκεια της Τρίτης Δημοκρατίας και το τέλος του αιώνα. Αυτό που ίσως δεν ξέρεις είναι πως πρόκειται για αυτοέκδοση, καθώς μετά τις αλλεπάλληλες απορρίψεις ο συγγραφέας αποφάσισε να πληρώσει για να δει το έργο του να κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία.

Το ίδιο μπορείς να κάνεις και εσύ, καθώς πλέον υπάρχει ακόμα πιο εύκολος τρόπος να εκδώσεις, να προωθήσεις και να πουλήσεις το βιβλίο σου, μέσω του BOOKOO, της νέας πρωτοποριακής online υπηρεσίας, με την οποία κάθε συγγραφέας μπορεί να δημιουργήσει μόνος του το βιβλίο του, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να «παραγγείλει»  υπηρεσίες εικονογράφησης, επιμέλειας, σχεδιασμού εξωφύλλου και να πουλήσει το έργο του σε όλο τον κόσμο, κρατώντας όλα τα κέρδη για τον εαυτό του.

Λυκόφως, Στέφανι Μέιερ

Πριν βρεθεί o εκδότης που θα πίστευε στην ιστορία της έφηβης Bella που ερωτεύτηκε τον βρικόλακα – συμμαθητή της, προηγήθηκαν 14 επιστολές απόρριψεις, από εκδότες που μάλλον δεν μπορούσαν να διανοηθούν πως το βιβλίο θα πουλούσε εκατομμύρια αντίτυπα και θα φιγουράριζε στη λίστα των Bestseller των New York Times για 91(!) συνεχόμενες εβδομάδες.

Η φάρμα των ζώων, Τζορτζ Όργουελ

«Ανιαρό, προβλέψιμο και βαρετό» ήταν τα επίθετα που χρησιμοποιήθηκαν για το εμβληματικό βιβλίο του Όργουελ “Η Φάρμα των Ζώων”.  Συνολικά  απορρίφθηκε από 4 εκδοτικούς οίκους για να εκδοθεί το 1946 από τους Secker and Warburg και να πουλήσει σχεδόν 20 εκατομμύρια αντίτυπα. Πλέον, αναγνωρίζεται ως εμβληματικό έργο τεράστιας κοινωνικής και πολιτικής σημασίας.

Bonus:

Luisa May Alcott

Ακόμα και στην απίθανη περίπτωση που δεν έχεις διαβάσει στην παιδική σου ηλικία τη μυθιστορηματική αυτοβιογραφία της Αμερικανίδας συγγραφέως, που γράφτηκε το 1868 και εκτυλίσσεται  την εποχή του Αμερικανού Εμφύλιου Πολέμου, είναι πολύ πιθανόν να έχεις δει την κινηματογραφική μεταφορά τους (1994). Η επιτυχία του βιβλίου ήταν τόσο μεγάλη που η συγγραφέας, έναν χρόνο μετά την κυκλοφορία του, είχε ξεχρεώσει τα σοβαρότατα χρέη της οικογένειάς της και έγραφε στο ημερολόγιό της πως πλέον μπορεί να πεθάνει ήσυχη. Λίγα χρόνια νωρίτερα όμως, σε μία άλλη της λογοτεχνική απόπειρα είχε λάβει την εξής προτροπή: “Καλύτερα να παραμείνετε αφοσιωμένη στη διδασκαλία. Δεν μπορείτε να γράψετε”.

Αν αναρωτιέσαι τι είναι ακόμα χειρότερο από μία επιστολή απόρριψης, η απάντηση είναι εύκολη: το να μην λάβεις καμία απόκριση, καθώς πολλοί εκδοτικοί πολύ απλά δεν προλαβαίνουν καν να απαντάνε. Αν λοιπόν γράφεις, αλλά θέλεις να αποφύγεις την ψυχοφθόρα και χρονοβόρα διαδικασία εγκρίσεων από παραδοσιακούς εκδοτικούς οίκους, αν θέλεις να γράφεις στον δικό σου χρόνο χωρίς πίεση και προθεσμίες, αλλά παράλληλα να παρακολουθείς την εξέλιξη της παραγγελίας σου, στην οποία έχεις απόλυτη ελευθερία ενώ παράλληλα διατηρείς στο ακέραιο και την αποκλειστικότητα των πνευματικών σου δικαιωμάτων, τότε το bookoo.gr θα δώσει στις λέξεις σου τη μορφή και την εξωστρέφεια -σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή- που τους αξίζει. Μέσα από πολύ απλά βήματα, στην άνεση του προσωπικού σου χώρου, μπορείς να οργανώσεις τη δουλειά σου και να κάνεις πραγματικότητα τα μεγαλύτερα όνερά σου.

 

Όπως άλλωστε έχει πει και ο Ντισραέλι, “όταν θέλω να διαβάσω ένα βιβλίο, γράφω ένα”. Μήπως ήρθε η σειρά σου;

|Η ποπ κουλτούρα μέσα από εικόνες| Ακολούθησε το Ιnstagram account του PopCode.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Τα καλύτερα βιβλία του 2018 (ως τώρα)
Ο Μίκαελ Κατς Κρέφελ μας λέει να προσέχουμε τους γείτονες μας