ΒΙΒΛΙΟ

Τα 10 βιβλία που προτείνει ο Obama να διαβάσεις

(Σε περίπτωση που ψάχνεις κάποιον με κύρος και coolness να βοηθήσει στις αναγνωστικές καλοκαιρινές σου αγορές-δανεισμούς)

Ψυχραιμία, παιδιά. Όχι, Ο Barack δεν έκανε στροφή στην καριέρα του, δεν πρόκειται να γίνει σύμβουλος βιβλίου. False Alarm. Αλλιώς έχουν τα πράγματα.

Ο Barack Obama, ο τέως Πλανητάρχης και νυν και αεί Barack της κουλ πλευράς των δενξερωκαιεγωπόσων φαν του μεταξύ όλων των άλλων είναι και μεγάλος βιβλιοφάγος. ‘Τεράστιος’, αν θέλουμε να υιοθετήσουμε τον χαρακτηρισμό του Travel and Leisure. Σε περίπτωση που ακόμα διατηρείς κάποιες αμφιβολίες, τότε μπορούμε να επικαλεστούμε και την γραφική παραδοχή του ίδιου στο βιβλίο του ‘Όνειρα από τον Πατέρα μου’ όπου γράφει: “Τα σαββατοκύριακα που συνήθως δεν δούλευα, μου άρεσε να απομονώνομαι σε ένα άδειο διαμέρισμα και να αφήνω τα βιβλία να μου κάνουν συντροφιά“.

Τώρα λοιπόν που είμαστε πεπεισμένοι ότι ο πρώτος μαύρος και πιο κουλ Πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ ξέρει ΚΑΙ από βιβλία μπορούμε να ξεκινήσουμε αυτό που κάνουμε με τα κεφαλαία γράμματα και τους μεσότιτλους και να δούμε μαζί τα βιβλία που ο Barack σε συνέντευξή τους στους New York Times κατέδειξε ως τα βιβλία που πρέπει όλοι να διαβάσουμε. Αν δεν το έχουμε ήδη κάνει.

*Παρεμπιπτόντως, όσοι έχουν το 11 στα 11 ας του το δηλώσουν με ένα tweet. Και ας είναι αμένσιοτο. Δεν πειράζει. Δεν προσβάλλεται ο Obama.

1. ΟΙ ΓΥΜΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ, ΤΟΥ ΝΟΡΜΑΝ ΜΕΙΛΕΡ

Μία μικρή περιγραφή: Πρόκειται για την ιστορία μιας διμοιρίας νεαρών Aμερικανών στρατιωτών καθώς διασχίζουν το κατεχόμενο από τους Iάπωνες νησί Aνοπόπεϊ. Παγιδευμένοι μέσα στη σύγχυση μιας σώμα με σώμα μάχης και απειλούμενοι συνεχώς από ελεύθερους σκοπευτές, οδηγούνται στα όρια της ανθρώπινης αντοχής. Mε μοναδικό τους εφόδιο την επιθυμία να επιζήσουν, και με κάποια αμυδρά όνειρα για το μέλλον, ο ένας μετά τον άλλο βλέπει τις μύχιες ελπίδες και τους βαθύτερους φόβους του να αποκαλύπτονται κάτω από την ανελέητη ένταση της μάχης. Eίκοσι χρόνων και κάτι, ο Mέιλερ παίρνει μέρος στο B’ Παγκόσμιο Πόλεμο πολεμώντας στον Eιρηνικό. Oι γυμνοί και οι νεκροί, αυτό το συγκλονιστικό αριστούργημα εφιαλτικού ρεαλισμού, κυκλοφόρησε τρία χρόνια μετά τη λήξη του πολέμου κι έκανε αμέσως διάσημο τον Mέιλερ σε όλο τον κόσμο.

Το βιβλίο κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Καστανιώτη.

2. ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ ΜΟΝΑΞΙΑ, ΤΟΥ ΓΚΑΜΠΡΙΕΛ ΓΚΑΡΣΙΑ ΜΑΡΚΕΣ

Μία μικρή περιγραφή: Το ‘Εκατό Χρόνια Μοναξιά’ αποτελεί θεματικά μια ενότητα με τρία άλλα προηγούμενα μυθιστορήματα του συγγραφέα και με δύο από τις συλλογές διηγημάτων. Είναι το βασικό σκηνικό όπου εμφανίζονται, ολοκληρώνονται ή συμπληρώνονται οι ιστορίες και οι ήρωες. Εδώ ολοκληρώνεται το δράμα του Συνταγματάρχη που δεν έχει κανέναν να του γράψει και τον συναντούμε, νεαρό ακόμα, να παραδίδει την περιουσία του επαναστατικού στρατού και να παίρνει την απόδειξη από το χέρι του ίδιου του συνταγματάρχη Αουρελιάνο Μπουενδία. Μαθαίνουμε το τέλος της ιστορίας από τα Ανεμοσκορπίσματα και βλέπουμε τους ήρωες της Κακιάς Ώρας να ξαναζούν στο πρόσωπο του Χοσέ Αρκάδιο Μπουενδία. Συναντούμε περαστικιά την Αθώα Ερέντιρα και την άσπλαχνη γιαγιά της και γνωρίζουμε τη μοναξιά της εξουσίας, τη μοναξιά του μίσους και του πολέμου και πως οι λαοί που καταδικάστηκαν “σε εκατό χρόνια μοναξιά δεν είχαν δεύτερη ευκαιρία πάνω στη γη”. Ο ίδιος ο συγγραφέας στο λόγο που έβγαλε στην απονομή του βραβείου Νόμπελ μίλησε για τη μοναξιά της Λατινικής Αμερικής και ζήτησε από τ’ ανεπτυγμένα κράτη να δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία σ’ αυτούς τους λαούς, ιδιαίτερα στις μέρες μας που αγωνίζονται για την πολιτική τους αυτονομία.

Το βιβλίο κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Λιβάνη.

3. ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑΡΙΟ, ΤΗΣ ΝΤΟΡΙΣ ΛΕΣΙΝΓΚ

Μία μικρή περιγραφή: Το ‘Xρυσό Σημειωματάριο’ εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1962 και θεωρείται πλέον ένα από τα μείζονα μυθιστορήματα του 20ού αιώνα. Αφηγείται την ιστορία της ‘Αννας Βουλφ, μιας χωρισμένης μητέρας και μυθιστοριογράφου, η οποία παλεύει ενάντια στο συγγραφικό μπλοκάρισμα στο Λονδίνο της δεκαετίας του ’50. Από φόβο μήπως τρελαθεί, καταγράφει τα βιώματά της σε τέσσερα χρωματιστά σημειωματάρια. Στο μαύρο σημειωματάριο καταγράφει τη συγγραφική της ζωή, στο κόκκινο τις πολιτικές της απόψεις, στο κίτρινο τη συναισθηματική της ζωή και στο μπλε καθημερινά γεγονότα. Ωστόσο, είναι το πέμπτο σημειωματάριο -το χρυσό- το οποίο ενώνει τα νήματα της ζωής της και κρατάει το κλειδί της ανάρρωσής της. Τολμηρό, διαφωτιστικό και απαραίτητο, το Xρυσό σημειωματάριο είναι η συναρπαστική περιγραφή μιας γυναίκας σε αναζήτηση προσωπικής και πολιτικής ταυτότητας, αντιμέτωπης με το τραύμα της συναισθηματικής απόρριψης και της σεξουαλικής προδοσίας, με την επαγγελματική αγωνία και τις εντάσεις της φιλίας και της οικογένειας. Το αριστούργημα της νομπελίστριας συγγραφέως σε νέα μετάφραση.

Το βιβλίο κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Καστανιώτη.

4. THE WOMAN WARRION, ΤΗΣ MAXINE HONG KINGSTON

Μία μικρή περιγραφή: Μία Κινεζοαμερικανίδα διηγείται κινέζικους μύθους, οικογενειακές ιστορίες και γεγονότα από την παιδική της ζωή στην Καλιφόρνια και εξηγεί πώς αυτά διαμόρφωσαν την προσωπικότητά της.

Το βιβλίο δεν κυκλοφορεί στα ελληνικά.

5. THE UNDERGROUND RAILROAD, ΤΟΥ COLSON WHITEHEAD (ΥΠΟΓΕΙΟΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ, ΤΟΥ ΚΟΛΣΟΝ ΓΟΥΑΪΤΧΕΝΤ)

Μία μικρή περιγραφή: Το βιβλίο που κέρδισε το φετινό βραβείο Πούλιτζερ (2017) έχει ηρωίδα του, τη νεαρή σκλάβα Κόρα, η οποία δραπετεύει από απάνθρωπη φυτεία της Γεωργίας, ανοίγει μια καταπακτή και επιβιβάζεται σε τρένο, που μέσα από ένα σύστημα τούνελ περνάει υπόγεια κάτω από τις πολιτείες του Νότου. Είμαστε στα 1850, τέτοια τρένα δεν υπήρχαν. Ο Γουάιτχεντ, όμως, κάνει μια ιδιοφυή λογοτεχνική μεταφορά του παράνομου δικτύου των πολέμιων της δουλείας, που βοηθούσαν τους μαύρους να το σκάσουν και τους μετέφεραν στον Βορρά. Η Κόρα μέχρι να φτάσει στην ελευθερία, ενώ συνεχώς βρίσκεται στο κατόπι της ο κυνηγός σκλάβων Ριτζγουέι, περνάει από πλήθος περιπέτειες.

Το βιβλίο δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμα στα ελληνικά.

6. ΓΚΙΛΙΑΝΤ: ΤΟΠΟΣ ΜΑΡΤΥΡΙΑΣ, ΤΗΣ ΜΕΡΙΛΙΝ ΡΟΜΠΙΝΣΟΝ

Μία μικρή περιγραφή: Το βραβευμένο με Πούλιτζερ, ‘Γκίλιαντ’, είναι γραμμένο ως μια επιστολή ενός εβδομηνταεξάχρονου πάστορα μιας μικρής πόλης της Αϊόβα προς τον μικρούλη γιο του, ώστε να το διαβάσει αυτός όταν θα έχει μεγαλώσει. Ο Τζον Έιμς, ο ήρωας του βιβλίου, έχει προβλήματα με την καρδιά του και ξέρει ότι δεν του έχει απομείνει πολύς χρόνος ζωής, γι’ αυτό θέλει να κληροδοτήσει στο γιο του τόσο την ιστορία της οικογένειάς του, όσο και κάποιες περαιτέρω νουθεσίες. Η επιστολή αυτή γίνεται επίσης για τον συγγραφέα της η αφορμή να αναστοχαστεί την παρελθούσα ζωή του και την περιπεπλεγμένη σχέση του με τον Τζακ, τον βαφτισιμιό του και γιο του καλύτερού του φίλου, ενός άλλου πάστορα της πόλης, ονόματι Μπάουτον. Ο Έιμς παλεύει συνεχώς με ζητήματα αμφισβήτησης και πίστης, ανθρώπινης παραβατικότητας και συγχώρεσης, βασάνων και χάριτος. Στρέφεται διαρκώς σε στοχαστές του παρελθόντος, προκειμένου να βρει το νόημα της ζωής.

Το βιβλίο κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Εν Πλω.

7. ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ, ΤΟΥ ΣΙΞΙΝ ΛΙΟΥ

Μία μικρή περιγραφή: Το 1967 η Γιέ Γουέντζι γίνεται μάρτυρας του ξυλοδαρμού μέχρι θανάτου του πατέρα της από τους Ερυθροφρουρούς κατά την διάρκεια της Πολιτιστικής Επανάστασης στην Κίνα. Το γεγονός αυτό δεν θα καθορίσει μόνο την υπόλοιπη ζωή της, αλλά και το μέλλον της ανθρωπότητας. Τέσσερις δεκαετίες αργότερα, η αστυνομία του Πεκίνου ζητά από τον μηχανικό νανοτεχνολογίας Γουάνγκ Μιάο να διεισδύσει σε μια μυστική σέχτα επιστημόνων ύστερα από μια σειρά ανεξήγητων αυτοκτονιών. Η έρευνα του Γουάνγκ θα τον οδηγήσει σε ένα περίεργο διαδικτυακό παιχνίδι και θα τον παρασύρει σε ένα εικονικό κόσμο που κυριαρχείται από την ανεξέλεγκτη και απρόβλεπτη αλληλεπίδραση των τριών ήλιων του. Αυτό είναι το πρόβλημα των τριών σωμάτων και είναι το κλειδί για τα πάντα: το κλειδί για τον θάνατο των επιστημόνων, το κλειδί για μια συνωμοσία που καλύπτει έτη φωτός και το κλειδί για την απειλή αφανισμού που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.

Το βιβλίο κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Ψύχαλος.

8. ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΠΟΥ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΕ, ΤΗΣ ΤΖΙΛΙΑΝ ΦΛΙΝ

Μία μικρή περιγραφή: Πόσο καλά πιστεύεις πως γνωρίζεις αυτόν που αγαπάς; Αυτό πρέπει να αναρωτήθηκε ο Νικ Νταν το πρωινό της πέμπτης επετείου του γάμου του διαπιστώνοντας ότι η σύζυγός του Έιμι έχει εξαφανιστεί. Η αστυνομία αμέσως υποψιάζεται τον Νικ. Οι φίλοι της αποκαλύπτουν ότι η Έιμι φοβόταν τον Νικ και ότι του κρατούσε μυστικά.  Αυτός παίρνει όρκο πως τα πράγματα δεν ήταν έτσι. Ωστόσο, η έρευνα στον υπολογιστή του δείχνει ότι ο Νικ αναζητούσε  περίεργες πληροφορίες στο διαδίκτυο σχετικά με θανάτους από ασφυξία ή πνιγμό, με απομακρυσμένες δασώδεις περιοχές, ή με το πού μπορεί κανείς να προμηθευτεί αρσενικό. Παρά τα ενοχοποιητικά αυτά στοιχεία, ο Νικ επιμένει στην αθωότητά του, μολονότι υπάρχουν και κάποιες επίμονες κλήσεις στο κινητό του που περιπλέκουν τα πράγματα. Τι έχει λοιπόν συμβεί στην όμορφη σύζυγο του Νικ;

Το βιβλίο κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο.

9. FATES AND FURIES, ΤΗΣ LAUREN GROFF

Μία μικρή περιγραφή: Κάθε ιστορία έχει δύο πλευρές. Κάθε σχέση έχει δύο όψεις. Μερικές φορές συμβαίνει και το κλειδί για έναν υπέροχο γάμο δεν είναι οι αλήθειες του αλλά τα ψέματά του.

Το βιβλίο δεν κυκλοφορεί στα ελληνικά.

10. ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΣΟΛΟΜΟΝ, ΤΗΣ ΤΟΝΙ ΜΟΡΙΣΟΝ

Μία μικρή περιγραφή: ‘Το τραγούδι του Σόλομον’, της βραβευμένης με Νόμπελ Τόνι Μόρισον, έχει από καιρό κατακτήσει μια θέση ανάμεσα στα μεγάλα έργα της λογοτεχνίας. Η Μόρισον αφηγείται μια γεμάτη δύναμη ιστορία για τις ζωές μιας μαύρης οικογένειας που ζει στο Μίσιγκαν. Μέσα από αυτήν την ιστορία η Μόρισον εξερευνά την ανεξίτηλη σφραγίδα της δουλείας, την απόκρυφη κουλτούρα των γυναικών, τη δίψα για σεβασμό, τη βία και πολλά ακόμα θέματα του καιρού μας. Kαταφέρνει να βυθίσει τους αναγνώστες της στην καρδιά των ηρώων της με μια ανθρωπιά και μαστοριά που ελάχιστοι συγγραφείς διαθέτουν. Το αποτέλεσμα είναι μια βαθιά συγκινητική και έξυπνη ιστορία που θα θυμάστε για καιρό.

Το βιβλίο κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Οδυσσέας.

(Κεντρική φωτογραφία: AP Images/Susan Walsh)