ΒΙΒΛΙΟ

5 βιβλία τρόμου για να χάσεις τον ύπνο σου

Όχι, δεν είχαμε και στο χωριό μας Halloween. Ευκαιρία όμως να μιλήσουμε για τρομοβιβλία.

Ο Οκτώβριος στην Αμερική είναι ο μήνας του Halloween και του τρόμου. Όσο προχωράνε οι μέρες τα ίντερνετς θα γεμίζουν με τρομακτικές (ή και σέξι/τρομακτικές, εντάξει) στολές και στολισμούς, αρκετές horror ταινίες θα βγουν στα σινεμά, οι σειρές θα προβάλουν τα σπέσιαλ Halloween επεισόδια τους, το πορτοκαλί και το μαύρο θα αναδειχτούν σε χρώματα της εποχής, οι έλληνες θα αρχίσουν να μοιράζουν “είχες και στο χωριό σου Halloween” σε όποιον μιλήσει για τη γιορτή. Αααχ, τα όμορφα του Οκτώβρη.

Όπως όμως συμβαίνει σε αρκετές περιπτώσεις, δεν υπάρχει καλύτερο πράγμα για να μπει κανείς στο πνεύμα μιας εποχής από ένα βιβλίο. Τρομακτικό βιβλίο, στην περίπτωση μας.

Άλλωστε το λέει κι ο φίλος μας ο Neil Gaiman, που το 2011 ξεκίνησε το All Hallow’s Read. Θα τον ακούσετε στο βίντεο να τα λέει όμορφα, αλλά με λίγα λόγια το All Hallow’s Read είναι η πρακτική του να δωρίζουμε τρομακτικά βιβλία την περίοδο του Halloween, μια “παράδοση” που ξεκίνησε ο ίδιος το 2011.

Και μιας και το είδος του τρόμου στη χώρα μας έχει μικρό κοινό, κι επειδή έχουμε μιλήσει διεξοδικά για τον Stephen King (και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε), σήμερα θα σας παρουσιάσουμε 5 βιβλία που θα σας τρομάξουν και θα σας διασκεδάσουν, που μπορεί να ξέρετε μπορεί και όχι, από συγγραφείς που δε λέγονται Stephen King, έτσι προς τιμήν του Jack-o’-lantern.

ΚΑΤΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ

Τίτλος: Hex

Συγγραφέας: Thomas Olde Heuvelt, Ολλανδός, μόλις στα 33 του και, υποθέτω όπως τον βλέπω, μέλος σε boyband.

Πότε: 2016. Κλέβω λίγο, γιατί το βιβλίο βγήκε το 2013 στα Ολλανδικά, αλλά εντάξει, μετράμε κανονικά τη φετινή του αγγλική μετάφραση. Ο Heuvelt έχει εκδώσει άλλα 4 μυθιστορήματα στα ολλανδικά και η sci-fi ιστορία του ‘The Day The World Turned Upside Down’ (διαβάστε τη) υπήρξε η πρώτη μεταφρασμένη ιστορία που κέρδισε Hugo Award, συγκεκριμένα το Hugo Award for Best Novelette του 2015.

Τι παίζει: Όποιος γεννιέται στην πόλη του Black Spring, είναι καταδικασμένος να μείνει μέχρι να πεθάνει. Όποιος εγκαθίσταται, δε φεύγει ποτέ. Η μικρή πόλη είναι στοιχειωμένη από τη Black Rock Witch, μια γυναίκα του 17ου αιώνα με ραμένα μάτια και στόμα, που περπατά στους δρόμους και μπαίνει σε όποιο σπίτι θελήσει. Όλοι ξέρουν πως τα μάτια της δεν πρέπει ποτέ να ανοιχτούν. Οι γέροντες του Black Spring έχουν αποκλείσει την πόλη από τον έξω κόσμο χρησιμοποιώντας πανίσχυρα συστήματα ασφαλείας, για να μην επιτρέψουν στην κατάρα τους να εξαπλωθεί. Οι έφηβοι της πόλης όμως, αποφασίζουν να σπάσουν τους αυστηρούς περιορισμούς και να κάνουν viral το στοιχειό του Black Spring, κι έτσι ρίχνουν την πόλη στις σκοτεινές, μεσαιωνικές πρακτικές του παρελθόντος.

Για ποιον είναι αυτό το βιβλίο: Για όσους έχουν αδυναμία στις κλειστοφοβικές ιστορίες. Για όσους θέλουν να διαβάσουν κάτι για τη σκοτεινή πλευρά της ανθρώπινης φύσης. Για όσους θέλουν να ξεφύγουν από τους Αμερικανούς συγγραφείς.

Κυκλοφορεί στα ελληνικά: ΟΧΙ. Αλλά κάτι μου λέει πως δε θα αργήσουμε να το δούμε στα ελληνικά, έχει την πάστα βιβλίων τρόμου που θα μπορούσαν να ενδιαφέρουν ελληνικούς εκδοτικούς.

ΚΑΤΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ

Τίτλος: House of Leaves

Συγγραφέας: Mark Z. Danielewski, με αυτό το βιβλίο ξεκίνησε την καριέρα του (και πολλοί κακότροποι λένε πως την έκλεισε κιόλας).

Πότε: 2000. Ο Danielewski επανήλθε το 2006 με ένα ακόμη μυθιστόρημα και το 2015 με τον πρώτο τόμο του ‘The Familiar’, μιας ιστορίας που θα ολοκληρωθεί σε 27 τόμους. Ναι, κι εγώ ιδέα δεν έχω.

Τι παίζει: Η νεαρή οικογένεια του φωτορεπόρτερ Will Navidson μετακομίζει σε ένα νέο σπίτι και σύντομα ανακαλύπτει πως κάτι πάει στραβά: το σπίτι είναι μεγαλύτερο μέσα από ό,τι έξω. Τα παράξενα φαινόμενα του σπιτιού, που ολοένα αυξάνονται, θα εξερευνηθούν και θα καταγραφούν από τον Will, που θα δημιουργήσει το ντοκιμαντέρ ‘The Navidson Record’. Ο Zampanò, ένας τυφλός γέρος, καταγράφει σε χαρτιά το ντοκιμαντέρ και αργότερα αυτό το υλικό θα βρεθεί από τον Johnny Truant, αφηγητή του βιβλίου, στο διαμέρισμα του γέρου στο οποίο μετακομίζει. Φωτογραφίες, υποσημειώσεις, κενές σελίδες, πηγές από άρθρα, αναφορές και παραθέσεις, παιχνίδι με τις γραμματοσειρές αποτελούν μεταξύ άλλων το μυθιστόρημα, που περικλείει πολλά διαφορετικά είδη λογοτεχνίας μέσα του.

Για ποιον είναι αυτό το βιβλίο: Για όσους προτιμούν να διαβάσουν ένα μεγάλο, από πολλές απόψεις, έργο και να αντιμετωπίσουν ένα αφηγηματικό παιχνίδι. Για όσους θέλουν περισσότερα πράγματα από μόνο τρόμο στον τρόμο τους. Για όσους θέλουν να έχουν ένα μη-κανονικό βιβλίο στη συλλογή τους.

Κυκλοφορεί στα ελληνικά: ΟΧΙ. Οι Εκδόσεις Πόλις είχαν εκδώσει το βιβλίο πίσω στο 2005, αλλά πλέον δε βρίσκεται σε κυκλοφορία. Μάλιστα αποτελεί μια από τις κατηργημένες εκδόσεις που ψάχνει ο περισσότερος κόσμος στην Ελλάδα. Ελπίζω σε σύντομη επανέκδοση. Ο ελληνικός του τίτλος ήταν ‘Σπίτι από φύλλα’.

ΚΑΤΙ ΚΛΑΣΙΚΟ

Τίτλος: The Haunting of Hill House

Συγγραφέας: Shirley Jackson, μια συγγραφέας που επηρέασε ανθρώπους όπως οι Neil Gaiman, Stephen King και Richard Matheson. Ξεχασμένη για μερικές δεκαετίες, κάνει μεγάλο comeback παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια.

Τι παίζει: 4 άνθρωποι φτάνουν στο Hill House για να μείνουν μερικές εβδομάδες. Ο Dr. Montague, καθηγητής μεταφυσικών φαινομένων που αναζητά αποδείξεις για το στοίχειωμα του σπιτιού, η Theodora, βοηθός του, η Eleanor, μια φιλική, εύθραστη νεαρή γυναίκα που έχει εμπειρία με φαντάσματα και ο Luke, ο μελλοντικός κληρονόμος του σπιτιού. Στην αρχή η διαμονή τους μοιάζει να καταλήγει απλά σε μια τρομακτική συνάντηση με ανεξήγητα φαινόμενα. Όμως το Hill House συγκεντρώνει τις δυνάμεις του και σύντομα θα διαλέξει κάποιον από τους 4 επισκέπτες για να κάνει δικό του.

Για ποιον είναι αυτό το βιβλίο: Για όσους επιθυμούν περισσότερο ψυχολογικό τρόμο. Για όσους προτιμούν να διαβάσουν ένα από τους Μεγάλους του είδους του τρόμου. Για όσους έχουν αδυναμία στις ιστορίες στοιχειωμένων σπιτιών.

Κυκλοφορεί στα ελληνικά: ΟΧΙ. Οι Εκδόσεις Επιλογή το κυκλοφορήσαν το ’93, με τον τίτλο ‘Οι Δαίμονες του Χιλ Χάουζ’, αλλά βρίσκεται χρόνια εκτός κυκλοφορίας. Υποψιάζομαι όμως πως, με το revival της Shirley Jackson να είναι πλέον μια πραγματικότητα και με το επίσης spooky, αν και όχι horror, βιβλίο της ‘Ζούσαμε πάντα σ’ ένα κάστρο’ να έχει βγει στα βιβλιοπωλεία πριν λίγες μέρες από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο, θα εκδοθεί σύντομα και αυτό στα ελληνικά.

ΚΑΤΙ ΣΑΝ KING

Τίτλος: NOS4A2

Συγγραφέας: Joe Hill, το μεσαίο από τα 3 παιδιά του Stephen King. Εντάξει, υποσχέθηκα πως δε θα έχει King η λίστα, δεν είπα τίποτα για Hill, χο χο.

Πότε: Αρκετά φρέσκο, του 2013. Είναι το προτελευταίο του μυθιστόρημα, ο Hill έχει γράψει συνολικά 4 μυθιστορήματα, 1 συλλογή διηγημάτων και το κόμικ ‘Lock & Key’.

Τι παίζει: Η Βικτόρια έχει ένα μυστικό: μπορεί να βρίσκει χαμένα πράγματα. Δεν καταλαβαίνει και η ίδια πως συμβαίνει ακριβώς, αλλά περνώντας με το παιδικό της ποδήλατο από μια συγκεκριμένη, παλιά γέφυρα, μεταφέρεται μέσα σε μερικές στιγμές εκεί που πρέπει, όπου κι αν είναι αυτό. Μια μέρα όμως θα συναντήσει τον Τσαρλς Μανξ, έναν άντρα που οδηγεί τη Ρολς Ρόις του με τις NOS4A2 πινακίδες της και παγιδεύει παιδιά, μεταφέροντας τα έξω από την πραγματικότητα και προς ένα τρομακτικά απόκοσμο λούνα πάρκ που ονομάζεται Χριστουγεννότοπος. Χρόνια αργότερα, η Βικ, το μοναδικό παιδί που ξέφυγε ποτέ από τον Μανξ, έχει μεγαλώσει και προσπαθεί να ξεχάσει. Ο Μανξ όμως δεν ξέχασε, κι όταν όλα όσα αγαπά η Βικ κινδυνεύσουν, οι δρόμοι τους θα διασταυρωθούν ξανά.

Για ποιον είναι αυτό το βιβλίο: Για όσους αγαπούν τον King. Για όσους δε συμπαθούν τα Χριστούγεννα και θέλουν ακόμη περισσότερους λόγους για να συνεχίσουν να τα μισούν. Για όσους τη βρίσκουν με τα spooky παιδάκια σε ταινίες.

Κυκλοφορεί στα ελληνικά: ΝΑΙ. Ο τίτλος του είναι ‘Νοσφεράτου’ και έχει βγει από τις Εκδόσεις Bell το 2014.

ΚΑΤΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ

Τίτλος: We Eat Our Own

Συγγραφέας: Kea Wilson, της οποίας αυτό είναι το πρώτο μυθιστόρημα.

Πότε: 2016, ανήκει κι αυτό στη φετινή φουρνιά πολύ ενδιαφέροντων horror βιβλίων.

Τι παίζει: Όταν ένας ανώνυμος, επίδοξος ηθοποιός στη Νέα Υόρκη της δεκαετίας του ’70 δέχεται το τηλεφώνημα ενός αινιγματικού σκηνοθέτη που τον θέλει για μια καλλιτεχνική ταινία γυρισμένη στον Αμαζόνιο, δε διστάζει και ταξιδεύει για τη Νότια Αμερική. Αντικαθιστά έναν άλλο ηθοποιό που παραιτήθηκε αφού είδε το σενάριο, ένα σενάριο που τώρα ο σκηνοθέτης λέει πως δεν υπάρχει. Η ταινία βγαίνει εκτός μπάτζετ και η ομάδα παραγωγής είναι έτοιμη να καταρρεύσει, ο αέρας είναι τόσο υγρός που το σελλιλόιντ διαλύεται. Αυτό όμως που ο ηθοποιός δεν καταλαβαίνει είναι πως η μεγαλύτερη απειλή είναι η ίδια η πόλη και η μυστηριώδης οικονομία που τροφοδοτεί αυτό το απομονωμένο σημείο της ζούγκλας. Αμερικανοί επιχειρηματίες, διεθνείς λαθρέμποροι ναρκωτικών και Κολομβιανοί αντάρτες μάχονται για το μέλλον της Νότιας Αμερικής. Ο ηθοποιός νόμιζε πως αυτός θα ήταν ο ρόλος που θα μπορούσε να του αλλάζει τη ζωή. Τώρα ανησυχεί αν θα επιβιώσει από την ταινία.

Για ποιον είναι αυτό το βιβλίο: Για τους φανς των Giallo των 70s. Για όσους θέλουν να δοκιμάσουν μια νέα φωνή στον τρόμο. Για όσους προτιμούν horror χωρίς την παρουσία του μεταφυσικού.

Κυκλοφορεί στα ελληνικά: ΟΧΙ. Και θα μου έκανε μεγάλη (θετική) εντύπωση αν το βλέπαμε ποτέ σε εκδοτικό της χώρας μας, δεν το πιστεύω.