ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλιοφαγικό mashup v54: Οι πιο ακριβοπληρωμένοι συγγραφείς της χρονιάς

Όλα τα λινκς, οι ειδήσεις, τα εξώφυλλα που χρειάζεται να ξέρεις αυτή τη βδομάδα από τον χώρο του βιβλίου.

Να ‘μαστε και πάλι εδώ, μετά από κενό μιας Δευτέρας και πριν από κενό μιας ακόμα Δευτέρας, να μιλήσουμε για όλα όσα συνέβησαν όσο λείπαμε:

ΟΙ ΠΙΟ ΚΑΛΟΠΛΗΡΩΜΕΝΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

Αυτή τη λίστα την είδαμε και πέρυσι και φέτος είναι ακόμη πιο βαρετή. Από τους 11 πρώτους της λίστας, οι 9 βρίσκονταν εκεί και πέρυσι, με τους Dan Brown και Rick Riordan που αποτελούν τις νέες “εισόδους” στη λίστα να είναι απλά στη 12η θέση πέρυσι.

Έχουμε εσωτερικές αλλαγές βέβαια, με το σημαντικότερο γεγονός να είναι πως ο James Patterson έχασε μετά από 3 συνεχόμενες χρονιές την πρωτιά της λίστας και τη J.K. Rowling να είναι πλέον στην κορυφή, αλλά και τον Dan Brown να ανεβαίνει δυναμικά, με την προκαταβολή για το νέο του βιβλίο που περιμένουμε τον επόμενο μήνα να πιάνει 8ψήφιο νούμερο.

Ορίστε η πλήρης λίστα:

1. J.K. Rowling $95 εκατ.

2. James Patterson $87 εκατ.

3. Jeff Kinney $21 εκατ.

4. Dan Brown $20 εκατ.

5. Stephen King $15 εκατ.

6. John Grisham $14 εκατ.

6. Nora Roberts $14 εκατ.

8. Paula Hawkins $13 εκατ.

9. EL James $11.5 εκατ.

10. Danielle Steel $11 εκατ.

10. Rick Riordan $11 εκατ.

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ

Μπορεί να βρισκόμαστε πια για τα καλά μέσα στον Αύγουστο, τον πιο εκδοτικά ήσυχο μήνα του χρόνου, αλλά στις 2 τελευταίες εβδομάδες έχουμε 2 επανεκδόσεις σημαντικών βιβλίων που δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε.

Οι Εκδόσεις Άγρα ανατυπώσανε το ‘2666’ του Roberto Bolaño, ένα βιβλίο που εκδόθηκε στα ελληνικά το 2011 αλλά είχε εξαντληθεί και βρισκόταν εκτός κυκλοφορίας εδώ και αρκετά χρόνια.

Από τα σπουδαιότερα έργα της λ̶α̶τ̶ι̶ν̶ο̶α̶μ̶ε̶ρ̶ι̶κ̶ά̶ν̶ι̶κ̶η̶ς̶ παγκόσμιας λογοτεχνίας, το ‘2666’ ασχολείται με τους ανθρώπους που βρίσκονται, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, στη Σάντα Τερέσα, μια πόλη στην οποία, μέσα στη διάρκεια μιας δεκαετίας, εκατοντάδες γυναίκες έχουν εξαφανιστεί και δολοφονηθεί. Δημοσιογράφοι, ντετέκτιβ, καθηγητές, συγγραφείς, όλοι αναζητούν κάτι σε αυτή την πόλη της ερήμου, ανάμεσα στην Αμερική και το Μεξικό.

Το βιβλίο εκδόθηκε ένα χρόνο μετά το θάνατο του συγγραφέα και τώρα είναι η ευκαιρία μας να το (ξανά)κρατήσουμε στα χέρια μας και στα ελληνικά.

Το γνωστότερο έργο του Truman Capote, το ‘Εν ψυχρώ’ (‘In Cold Blood’, 1965), βρήκε και πάλι το δρόμο του για τα βιβλιοπωλεία περισσότερο από μια δεκαετία από την τελευταία έκδοση του στα ελληνικά και με νέα μετάφραση.

Η αφήγηση του βιβλίου χωρίζεται σε 2 μέρη, με το πρώτο να ασχολείται με την οικογένεια Κλάττερ και την καθημερινότητα των 4 μελών της και το δεύτερο να παρακολουθεί 2 άντρες, τους Ρίτσαρντ Γιουτζίν Χίκοκ και Πέρρυ Έντουαρντ Σμιθ, οι οποίοι δολοφόνησαν το βράδυ της 15ης Νοεμβρίου 1959 ολόκληρη την οικογένεια. Η έρευνα του Capote για το γεγονός ήταν εξαιρετική και το χρονογράφημα του είναι ένα πολύ σημαντικό έργο που έλειπε τα τελευταία χρόνια από τα βιβλιοπωλεία.

Η πρόταση της στήλης αυτή την εβδομάδα είναι: Μη χάσετε την ευκαιρία να τα πιάσετε και τα 2 αυτά βιβλία στα χέρια σας.

ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Μπόλικα φρέσκα βιβλία από την πλευρά της Αμερικής σήμερα, ειδικά για τα είδη της speculative λογοτεχνίας. Φαίνεται το καλοκαιράκι ευνοεί τον τρόμο, την επιστημονική φαντασία και το φανταστικό, ποιος ξέρει. Για να πούμε λίγα λόγια για το καθένα.

The Grip of It’ της Jac Jemc, με ένα ζευγάρι που βρίσκει καταφύγιο σε ένα νέο σπίτι, όπου θα ανακαλύψει πως είναι στοιχειωμένο, με όλο και πιο παράξενα γεγονότα να συμβαίνουν με επίκεντρο τη νέα τους κατοικία, με το κτίριο να αποσυντίθεται μπροστά στα μάτια τους και τους ίδιους να βρίσκονται σε κρίση και να ψάχνουν απελπισμένα την πηγή των βασανιστηρίων τους.

A Man of Shadows’ του Jeff Noon, ένας άτυχος ντετέκτιβ προσλαμβάνεται για να βρει έναν έφηβο φυγά που ίσως να έχει μια παράξενη σχέση με έναν serial killer ο οποίος τριγυρνά στους δρόμους κι όλα αυτά συμβαίνουν στη Dayzone, όπου το φως δε σβήνει και η νύχτα δεν πέφτει ποτέ.

After On’ του Rob Reid, ένα σατιρικό βιβλίο όπου στο κοντινό μέλλον ένα νέο social network, η Phluttr, έχει πρόσβαση σε κάθε μήνυμα που έχει ποτέ σταλθεί και οι ικανότητες της είναι ατελείωτες, ενώ τα μεγάλα μυαλά της Silicon Valley θα προσπαθήσουν να τη σταματήσουν από το να κατακτήσει ολόκληρο τον κόσμο.

The Half-Drowned King’ της Linnea Hartsuyker, πρώτο μέρος μιας τριλογίας που αντλεί έμπνευση από τα Ισλανδικά έπη και διαδραματίζεται στον 9ο αιώνα, με τον νεαρό διάδοχο ενός βασιλείου των Βίκινγκς να προδίδεται από τον θετό του πατέρα και να ορκίζεται εκδίκηση, βρίσκοντας βοήθεια σε έναν Σκανδιναβό πολεμιστή που σε μια προφητεία ονομάζεται σαν ο μελλοντικός βασιλιάς.

The Hole’ της Hye-Young Pyun, μια ιστορία τρόμου από την Κορέα, όπου ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα σκοτώνει τη γυναίκα του Oghi και αφήνει τον ίδιο παράλυτο, με την πεθερά του να αναλαμβάνει την φροντίδα του και τον ίδιο να μένει παραμελημένος για ώρες στο κρεβάτι του ενώ η ίδια ασχολείται με τον κήπο του σπιτιού, που η γυναίκα του Oghi δεν πρόλαβε να καλλιεργήσει πριν το θάνατο της.

The Address’ της Fiona Davis, ιστορικό μυθιστόρημα για την ιστορία 2 γυναικών που ζουν με διαφορά 100 χρόνων και των οποίων οι ζωές σχετίζονται με τη “The Dakota”, την πιο διάσημη κατοικία της Νέας Υόρκης, που κρατά μυστικά και ευκαιρίες που η Sara Smythe και η Bailey Camden δε θα μπορούσαν ποτέ να φανταστούν πως θα ζούσανε.

Strange Practice’ της Vivian Shaw, με πρωταγωνίστρια την Greta Helsing, γιατρό των απέθαντων, που έχει κληρονομήσει την εργασία της από τις προηγούμενες γενιές της οικογένειας της και κρατά υγιείς τους απέθαντους του Λονδίνου, μέχρι που μια σέκτα μοναχών αρχίζει να σκοτώνει τους ανθρώπους και τα τέρατα της πόλης και η Greta θα πρέπει να τους σταματήσει, αν θέλει να κρατήσει τη δουλειά και τη ζωή της.

Sour Heart’ της Jenny Zhang, μια συλλογή διηγημάτων που φωτίζει την εμπειρία των Κινέζων μεταναστών μέσα από τα μάτια νεαρών κοριτσιών, με τις ιστορίες του βιβλίου να διατρέχουν γενιές και ηπείρους και να μιλούν για τον αντίκτυπο του αγώνα που κάνουν οι γονείς τους και των εμπειριών του παρελθόντος τους.

New People’ της Danzy Senna, η ιστορία της Maria και της Khalil που ζουν στο Brooklyn των 90s, 2 μαύρες Αμερικανίδες αλλά με το ίδιο, ανοιχτού χρώματος, δέρμα, που παντρεύονται και προσπαθούν να ανακαλύψουν μαζί τον νέο κόσμο όπου οι παραδοσιακοί ορισμοί για τη φυλή και την ταυτότητα δεν συμφωνούν με τον παλιό.

The Clockwork Dynasty’ του Daniel H. Wilson, όπου η νεαρή ανθρωπολόγος June ανακαλύπτει ένα τρομερό μυστικό μέσα σε μια μηχανική κούκλα 300 χρόνων και μεταφέρεται σε ένα μυστικό κόσμο γεμάτο ανθρωποειδείς μηχανές με υπερφυσικές δυνάμεις, μια φυλή που ζει κρυφά ανάμεσα στους ανθρώπους εδώ και αιώνες.

The Dark Net’ του Benjamin Percy, με ένα αρχαίο κακό να συγκεντρώνεται στις πιο σκοτεινές γωνιές του ίντερνετ αλλά μια ομάδα, που αποτελείται από έναν τεχνοφοβικό δημοσιογράφο, έναν χάκερ, έναν πρώην ευαγγελιστή που υποφέρει από τους προσωπικούς του δαίμονες και μια 12χρονη που φορά προσθετικά μέλη για να βλέπει, προσπαθεί να το σταματήσει πριν αυτό εξαπλωθεί στον πραγματικό κόσμο.

A Beautiful Poison’ της Lydia Kang, όπου στα τέλη του 19ου αιώνα στους δρόμους της Νέας Υόρκης η νεαρή Allene αναρωτιέται αν είναι όντως η Ισπανική γρίπη που σκοτώνει τους ανθρώπους της πόλης και πολλούς ανθρώπους του στενού της κύκλου, ενώ φαίνεται πως όλοι έχουν δηλητηριαστεί και κάθε θάνατος συνοδεύεται από ένα μυστηριώδες σημείωμα, με τους φίλους της Jasper και Birdie να τη βοηθούν να ανακαλύψει τι έχει συμβεί.

MAN BOOKER PRIZE

Γεμάτη μεγάλα ονόματα είναι φέτος η longlist του Man Booker Prize, του σημαντικότερου λογοτεχνικού βραβείου του αγγλόφωνου κόσμου.

Ανάμεσα στα 13 βιβλία βρίσκονται τα τελευταία μυθιστορήματα συγγραφέων όπως οι George Saunders, Paul Auster, Colson Whitehead, Zadie Smith, Arundhati Roy, Ali Smith, που θα κονταροχτυπηθούν για μια θέση στη shortlist που θα ανακοινωθεί στις 13 Σεπτεμβρίου και μετά για το ίδιο το βραβείο, που περιμένουμε στις 17 Οκτωβρίου.

Ας δούμε αναλυτικά τους 13 τίτλους:

  • ‘4 3 2 1’ του Paul Auster

  • ‘Days Without End’ του Sebastian Barry

  • ‘History of Wolves’ της Emily Fridlund

  • ‘Exit West’ του Mohsin Hamid

  • ‘Solar Bones’ του Mike McCormack

  • ‘Reservoir 13’ του Jon McGregor

  • ‘Elmet’ της Fiona Mozley

  • ‘The Ministry Of Utmost Happiness’ της Arundhati Roy

  • ‘Lincoln in the Bardo’ του George Saunders

  • ‘Home Fire’ της Kamila Shamsie

  • ‘Autumn’ της Ali Smith

  • ‘Swing Time’ της Zadie Smith

  • ‘The Underground Railroad’ του Colson Whitehead

Να πούμε πως 3 από τα βιβλία τα περιμένουμε σίγουρα στα ελληνικά: Τον Σεπτέμβριο έρχεται το ‘Lincoln in the Bardo’ του George Saunders από τις Εκδόσεις Ίκαρος με τον τίτλο ‘Λήθη και Λίνκολν’, αλλά και το ‘Days Without End’ του Sebastian Barry από τον ίδιο εκδοτικό την άνοιξη του 2018, ενώ κάποια στιγμή μέσα στην επόμενη χρονιά και το ‘4 3 2 1’ του Paul Auster.

Φαβορί; Με τόσα μεγάλα ονόματα είναι πολύ δύσκολο να πούμε, αλλά να κάτι που μπορώ να μαντέψω: Δε θα το σηκώσει κανένα από τα ονόματα που ανέφερα στην αρχή. #boldpredictions

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΑ TRAILERS

Ούτε 1, ούτε 2, ούτε 3, αλλά 4 διαφορετικά trailers ταινιών που μας ενδιαφέρουν πολύ εμάς εδώ στο Βιβλιοφαγικό mashup χτυπήσανε τα ίντερνετς τις προηγούμενες ημέρες. 2 από αυτά αφορούν βιογραφίες συγγραφέων, 1 μεταφορά ενός nonfiction κόμικς και 1 μια από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς.

Ας ξεκινήσουμε με το ‘Call Me By Your Name’, την κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου του André Aciman που αφορά την ερωτική σχέση του ενός 17χρονου αγοριού με έναν 24χρονο Αμερικανό, στην Ιταλία της δεκαετίας του ‘80. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Armie Hammer και Timothée Chalamet και την περιμένουμε τον Νοέμβριο στα σινεμά. Εγώ την είδα τον Φεβρουάριο στην Berlinale και τη συμπεριέλαβα στις καλύτερες ταινίες που παρακολούθησα εκεί. Μην τη χάσετε.

Η βιογραφική ταινία του J. D. Salinger ονομάζεται ‘Rebel in the Rye’, ας ξεκινήσουμε με αυτό το στοιχείο. Αναρωτιέμαι ποιους άλλους τίτλους απέρριψαν για να φτάσουν σε αυτό. Η ταινία βγαίνει τον Σεπτέμβριο και στο καστ της βρίσκονται οι Nicholas Hoult (που υποδύεται τον Salinger), Zoey Deutch, Kevin Spacey, Sarah Paulson, Victor Garber, Hope Davis και Lucy Boynton.

Και αφού είπαμε Nicholas Hoult να αναφέρω πως ο ηθοποιός βρίσκεται στην κορυφή της λίστα των υποψηφίων για το ρόλο του J.R.R. Tolkien, στη βιογραφία που ετοιμάζεται για το μεγάλο συγγραφέα του φανταστικού.

Το ‘My Friend Dahmer’ είναι ένα ιδιαίτερο κόμικ, στο οποίο ο δημιουργός του John Backderf μιλά για τη φιλία του στην εφηβεία με τον serial killer Jeffrey Dahmer, από την ηλικία των 12 ετών μέχρι και τον πρώτο του φόνο, 2 εβδομάδες μετά την αποφοίτηση από το λύκειο. Τώρα το κόμικ μεταφέρεται στο σινεμά, σε μια μικρή παραγωγή που ετοιμάζεται να βγει το φθινόπωρο στα σινεμά. Φαίνεται το ίδιο disturbing με το κόμικ και αυτό είναι πραγματικά ένα κοπλιμέντο.

Τη σχέση του A. A. Milne, δημιουργού του ‘Winnie the Pooh’, με τον γιο του Christopher Robin εξερευνά το ‘Goodbye Christopher Robin’ που περιμένουμε τον Οκτώβριο, με πρωταγωνιστές τους Domhnall Gleeson, Margot Robbie, Kelly Macdonald, Phoebe Waller-Bridge και τον μικρό Will Tilston. Δεν ενθουσιάζομαι με κάτι τέτοια ομολογώ, αλλά ελπίζω να είναι πιο ενδιαφέρον από ό,τι φαίνεται στο trailer.

AND NOW, THIS

Δεν ξέρω, εγώ δεν τα βλέπω πολύ καλά τα reviews για το Airbnb του Δράκουλα, νομίζω θα επιλέξω τη λίμνη της Νέσσι για τις διακοπές μου.

Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΟ #INSTAVIVLIO

Συγκεκριμένα οι 2 προηγούμενες εβδομάδες. Στις περισσότερες από τις οποίες τα βιβλία των διακοπών σας κάνανε ωραίο σετάκι με τα μέρη των διακοπών σας, οπότε ας δούμε 3 από τις αγαπημένες μας φωτογραφίες του #instavivlio από αυτό το διάστημα.

Bookface Friday#currentlyreading #themidwichcuckoos #johnwyndham

A post shared by Vassia Karkouli (@themodisher) on

ΑΝΤΙΟ MICHIKO

Πριν μερικές ημέρες ανακοίνωσε την αποχώρηση της από την ενεργό δράση η Michiko Kakutani, ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της λογοτεχνικής κριτικής παγκοσμίως.

Η Kakutani ξεκίνησε να γράφεις τις κριτικές της στους New York Times το 1983 και έγινε γνωστή για τις ιδιαίτερα σκληρές απόψεις της για βιβλία μεγάλων, κατά γενική ομολογία, συγγραφέων, αλλά και για τις κριτικές στις οποίες χρησιμοποιούσε τις φωνές χαρακτήρων της ποπ κουλτούρας, όπως του Holden Caulfield, του Austin Powers, της Holly Golightly, του Brian Griffin και της Elle Woods.

Οι κόντρες της με τον David Foster-Wallace, του Jonathan Franzen, τη Susan Sontag, τον Haruki Murakami και άλλους μας διασκεδάζουν μέχρι και σήμερα, αλλά παρά το φόβο των δημιουργών για τα όσα έγραφε, η Kakutani έσπρωξε επίσης τις καριέρες σπουδαίων, τότε πρωτοεμφανιζόμενων, συγγραφέων σε νέα ύψη με τα λόγια της που τυπώνονταν στους Times.

Έχουν γραφτεί αρκετά πράγματα για την κριτικό τις τελευταίες ημέρες, αλλά ξεκινήστε με τα κείμενα του Atlantic και του Guardian, αν θέλετε να μάθετε περισσότερα.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΣΕ TALK SHOWS

Αρκετό ενδιαφέρον έχει το συγκεκριμένο βίντεο, μια ακόμη επίσκεψη συγγραφέα σε talk show της Αμερικανικής τηλεόρασης. Δηλαδή αρκετό ενδιαφέρον για άνθρωπο που έχει γράψει βιβλίο με θέμα το Minecraft και περνάει από το ‘The Late Show with Stephen Colbert’ για να το προωθήσει.

Αυτός λοιπόν είναι ο Max Brooks, γιος των Mel Brooks και Anne Bancroft και συγγραφέας του ‘World War Z’, που ειδικεύεται στα ζόμπι και είναι μάλλον από αυτά τα one-trick pony που δύσκολα θα ξεπεράσουν ποτέ το μεγάλο τους χιτ. Εδώ μιλάει με τον Colbert για το πως μεγάλωσε και το πως έφτασε να γράφει για τα ζόμπι. Μιλάει και λίγο για το ‘Minecraft: The Island’, το πρώτο επίσημο μυθιστόρημα με θέμα το διάσημο video game, αλλά εμείς τι να πούμε για αυτό, ας παίξουμε καλύτερα το παιχνίδι.

RANDOM LINKS

Η Μεγάλη Βίβλος του Stephen King: Το έπος του ‘Μαύρου Πύργου’, αφιέρωμα στα εξώφυλλα βιβλίων στην Ελλάδαη ιστορία της δυστοπικής λογοτεχνίας από το 1920 μέχρι σήμερα, τα 10 καλύτερα πάρτι της λογοτεχνίας, 10 βιβλία στα οποία ουτοπικές κοινότητες παίζουν κεντρικό ρόλο, ένα κείμενο για την κληρονομιά που έχει αφήσει ο Stephen King στη λογοτεχνία, ανακαλύψτε τις συνδέσεις των έργων του King με τον ‘Μαύρο Πύργο’, τα 100 καλύτερα δυστοπικά λογοτεχνικά έργα11 δυστοπικά μυθιστορήματα από ολόκληρο τον κόσμο, το PBS ετοιμάζει σειρά 8 επεισοδίων για να ανακαλύψει το αγαπημένο βιβλίο της Αμερικής, το να διαβάζεις δυνατά μαζί με άλλους είναι πιο σημαντικό από όσο φαντάζεσαι, ένα 10χρονο κοριτσάκι έσωσε το bookmobile που τροφοδοτούσε με βιβλία την περιοχή της, τα 10 σπουδαιότερα sidekicks του φανταστικού και της επιστημονικής φαντασίας, 6 βιβλία που γίνανε ταινίες ενώ όλοι λέγανε πως θα ήταν αδύνατο να μεταφερθούν στον κινηματογράφο, επίσκεψη στο νησί που ενέπνευσε τη ‘Χώρα του Ποτέ’, οι 10 καλύτερες γυναίκες ντετέκτιβ της λογοτεχνίας, 12 βιβλία που κρύβουν μέσα τους άλλα βιβλία, 14 βιβλία που μιλούν για βιβλία, ο Chris Ware μιλά για το πως είναι να γράφεις ιστορίες από την οπτική των άλλων11 εστιατόρια της λογοτεχνίας που θα θέλαμε να υπήρχαν στην πραγματικότητα, το ‘The Commuter Pig Keeper’ κέρδισε το φετινό βραβείο για τον πιο παράξενο τίτλο, γιατί η τόνωση του booktube στην Ελλάδα είναι ό,τι χρειάζεται το βιβλίο αυτή τη στιγμή, οι 10 καλύτεροι eBook Readers για Android, 5 περίπλοκα βιβλία που θα σας κάνουν να χάσετε την επαφή σας με την πραγματικότητα, μέσα στον παράξενο και υπέροχο κόσμο του Jane Austen cosplay, αναλύοντας την εκπροσώπηση των φύλων ανάμεσα σε 34,476 χαρακτήρες κόμικς, τα πραγματικά κτίρια πίσω από τα σπίτια της λογοτεχνίας, 10 βιβλία στα οποία πρωταγωνιστούν ένορκοι, 7 πράγματα που συνθέτουν το ιδανικό καφέ για έναν αναγνώστη, η “up lit” είναι το νέο τρεντ της λογοτεχνίας, προς υπεράσπιση του να αγοράζεις βιβλία στα ταξίδια σου, 5 βιβλία για video games, φωτογραφίες από τις εθνικές βιβλιοθήκες 17 χωρώνη γέννηση του Αμερικανικού Νουάρ με το ‘In a Lonely Place’ της Dorothy B. Hughes.

Η στήλη διακόπτει και πάλι τη ροή της λόγω Δεκαπενταύγουστου και θα επιστρέψει τη Δευτέρα 21/8.