ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλιοφαγικό mashup v17: Χάρι Πότερ στα ελληνικά και επιστροφή Dan Brown

Όλα τα λινκς, οι ειδήσεις, τα εξώφυλλα που χρειάζεται να ξέρεις αυτή τη βδομάδα από το χώρο του βιβλίου.

Τι έχουμε σήμερα στο Βιβλιοφαγικό mashup: Τον Χάρι Πότερ στα ελληνικά, τους συγγραφείς με τη μεγαλύτερη επιρροή στο Χόλιγουντ, πως να κερδίσετε 1 βιβλίο το μήνα για πάντα, μια επίσκεψη συγγραφέα στη χώρα μας, την επιστροφή του Dan Brown, καλύτερα εξώφυλλα και φανταστικότερο τίτλο για τον προηγούμενο μήνα, τι βιβλιοσχετικό βγαίνει την Πέμπτη στα σινεμά, ε και φυσικά νέες κυκλοφορίες σε Ελλάδα και Αμερική και μπόλικα links.

Ο ΧΑΡΙ ΠΟΤΕΡ ΚΑΙ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Σίγουρα η πιο γνωστή κυκλοφορία στη χώρα μας μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα ήταν αυτη του θεατρικού σεναρίου για το ‘Ο Χάρι Πότερ και το καταραμένο παιδί’ που κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Ψυχογιός.

Το θεατρικό του Jack Thorne και της J. K. Rowling ξεκίνησε τον Ιούλιο στο Λονδίνο και η αγγλική έκδοση του βιβλίου κυκλοφόρησε την επόμενη ημέρα της πρεμιέρας του. Η ελληνική μετάφραση του ήρθε την Πέμπτη και είναι η 8η ιστορία του Χάρι, 19 χρόνια μετά τη Μάχη του Χόγκουαρτς. Με παιδιά και απ’ όλα, σχεδόν οικογενειακό δράμα είναι το ‘Καταραμένο Παιδί’.

Αν είστε ΧαριΠοτεράκια και δεν έχετε πιάσει ακόμη το βιβλίο στα χέρια σας, σας συγχαίρω για την αυτοσυγκράτηση σας.

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ

Οι βιτρίνες των βιβλιοπωλείων αρχίζουν και πάλι να ζωντανεύουν και σήμερα θα δούμε  3 επανεκδόσεις σημαντικών βιβλίων που βρίσκονταν εδώ και χρόνια εκτός κυκλοφορίας και 1 μεταφρασμένο φετινό μυθιστόρημα.

Το μυθιστόρημα ‘Τα τρία στίγματα του Πάλμερ Έλντριτς’ (1965) των Εκδόσεων Κέδρος είναι ένα από τα καλύτερα δείγματα επιστημονικής φαντασίας και από τα σπουδαιότερα έργα του Philip K. Dick. Η ζωή στις αποικίες του διαστήματος γίνεται ανεκτή μόνο με τη χρήση ενός ναρκωτικού, του Καν-Ντι, που μεταφέρει τους χρήστες σε έναν κόσμο παραισθήσεων. Ο βιομήχανος Πάλμερ Έλντριτς επιστρέφει όμως από το διαπλανητικό ταξίδι του με ένα νέο ναρκωτικό, το Τσου-Ζεντ, ακόμη πιο εθιστικό και ισχυρό, που απειλεί να ρίξει τον κόσμο σε μια ναρκωμένη ψευδαίσθηση την οποία ελέγχει ο ίδιος.

Ένα από τα βιβλία του Γιάννη Ξανθούλη επαναφέρουν στην κυκλοφορία οι Εκδόσεις Διόπτρα, το μυθιστόρημα ‘Ο χάρτινος Σεπτέμβρης της καρδιάς μας’ (1989). Ο Ξανθούλης μας πάει από την Αλεξανδρούπολη της δεκαετίας του ’50 μέχρι την Αθήνα στα μέσα του ’70, με οδηγό έναν άντρα που αφηγείται τη γνωριμία, τη σχέση και το γάμο του με τη γυναίκα του, μέχρι τη στιγμή που αυτός θα διαλυθεί.

Από τη Διόπτρα και ‘Το άρωμα της γυναίκας με τα μαύρα’ (1908), το τρίτο πιο δημοφιλές ανάγνωσμα του Gaston Leroux, πίσω από ‘Το φάντασμα της όπερας’ και ‘Το μυστήριο του κίτρινου δωματίου’. Σε αυτό, ξανασυναντούμε τον Ζοζέφ Ρουλεταμπίλ, τον δημοσιογράφο και ήρωα του Leroux στο ‘Μυστήριο του κίτρινου δωματίου’ και σε αρκετά ακόμη βιβλία του. Με ένα νέο μυστήριο και πολλούς νέους γρίφους, μαζί με παραπάνω στοιχεία για το ποιος είναι πραγματικά ο Ρουλεταμπίλ, το μυθιστόρημα σίγουρα αποτελεί μια εξαιρετική συνέχεια για όσους αγάπησαν το ‘Κίτρινο Δωμάτιο’.

Το φετινό έργο του Pierre Lemaitre με τίτλο ‘Τρεις μέρες, μια ζωή’ μας έρχεται από τις Εκδόσεις Μίνωας. Ένα 6χρονο αγόρι εξαφανίζεται από μια επαρχιακή πόλη της Γαλλίας και όταν δημοσιογράφοι και αστυνομικοί αρχίζουν να σκαλίζουν την υπόθεση κρυμμένα μυστικά αναταράσσουν τη φαινομενική ηρεμία του τόπου. Ο Lemaitre μετά το ‘Άλεξ’ που γνωρίσαμε πέρυσι, επανέρχεται αποφασισμένα για να αναδειχτεί σε μια από τις δυνατότερες φωνές του Ευρωπαϊκού αστυνομικού θρίλερ.

ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Μόλις 2 αξιόλογες νέες κυκλοφορίες αυτή τη φορά από Αμερική μεριά, πάντα οι τελευταίες εβδομάδες του μήνα υπολείπονται σε όγκο κυκλοφοριών.

‘All That Man Is’ του David Szalay, υποψήφιο για Man Booker Prize, για τις ζωές εννέα αντρών στην Ευρώπη, από την Κύπρο μέχρι το Βέλγιο, με κάθε κομμάτι του βιβλίου να εστιάζει στα διαφορετικά στάδια της ζωής ενός άντρα, από την τόλμη της εφηβείας μέχρι την αποδοχή των γηρατειών.

‘Deceit and Other Possibilities’ της Vanessa Hua, μια συλλογή διηγημάτων για μετανάστες στην νέα Αμερική που βαδίζει στη γραμμή ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν, μετανάστες όπως ένας σταρ του κινηματογράφου από το Χονγκ Κονγκ που τρέπεται σε φυγή μακριά από ένα σκάνδαλο και έναν Αμερικανοκορεάτη πάστορα που δεν είναι καθόλου αυτό που φαίνεται.

ΟΙ 25 ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΤΟΥ ΧΟΛΙΓΟΥΝΤ

Αυτή την εβδομάδα ανακοινώθηκε από το Hollywood Reporter η λίστα με τους συγγραφείς που έχουν τη μεγαλύτερη επιρροή στο Χόλιγουντ φέτος. Το 1-2, η J.K. Rowling και ο Stephen King, παραμένουν σταθεροί στις θέσεις τους από την προηγούμενη φορά. Στο 3 (ανεβασμένος από το 8 που βρισκόταν 2 χρόνια πριν) εμφανίζεται ο James Patterson, που σπρώχνει προς τα κάτω στο 4 τον George R. R. Martin και στο 5 την EL James.

Μεγαλύτερη άνοδο ο Neil Gaiman, που βρέθηκε από εκτός λίστας κατευθείαν στο νούμερο 9, με τις πολυαναμενόμενες μεταφορές στην τηλεόραση των ‘American Gods’ και ‘Good Omens’. Το ίδιο και ο Ernest Cline, στο 12, με το ‘Ready Player One’ του Spielberg. Τον αντίθετο δρόμο πήραν Nicholas Sparks και Laura Hillenbrand που από το 6 και το 10 αντίστοιχα της προηγούμενης 25άδας βρέθηκαν εκτός για το 2016.

Την πλήρη λίστα θα τη δείτε στο The Hollywood Reporter.

ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΖΩΗ

Το βιβλιοπωλείο Heywood Hill του Λονδίνου γιορτάζει φέτος τα 80 του χρόνια και διοργανώνει το The Library of a Lifetime Prize, το πρώτο λογοτεχνικό βραβείο για αναγνώστες.

Είναι πάρα πολύ απλό, μπορείτε όλοι σας να συμμετέχετε. Πηγαίνετε στο λινκ του βραβείου, βάζετε ονοματεπώνυμο και email και γράφετε το βιβλίο που σημαίνει περισσότερα για εσάς, που να έχει εκδοθεί στα αγγλικά μετά το 1936, και μπαίνετε σε μια κλήρωση.

Ο μοναδικός νικητής της κλήρωσης θα παίρνει ταχυδρομικά από το Heywood Hill ένα hardback βιβλίο κάθε μήνα για την υπόλοιπη ζωή του. Θα το ξαναγράψω με κεφαλαία για να δώσω έμφαση σε αυτό. ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΖΩΗ ΤΟΥ.

Κάτι μου λέει μέσα μου πως εγώ θα είμαι ο νικητής.

AND NOW, THIS

Ας σκάσει και λίγο το χειλάκι μας με τον Adam Ellis.

Ο RICHARD FORD ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Στην Ελλάδα θα ταξιδέψει ο συγγραφέας Richard Ford στις 10 και 12 Οκτωβρίου για να παραδώσει διαλέξεις στο κοινό της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Ο ‘Καναδάς’, το τελευταίο του μυθιστόρημα που διαβάσαμε από τις Εκδόσεις Πατάκη, υπήρξε από τα καλύτερα ξενόγλωσσα βιβλία της τελευταία διετίας για τη χώρα μας και αναμένεται σύντομα το ‘Ημέρες Ανεξαρτησίας’ του.

Ο DAN BROWN ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ

Νέους γρίφους υπόσχεται η επιστροφή του Robert Langdon, του καθηγητή Σημειολογίας του Χάρβαρντ και πρωταγωνιστή των βιβλίων του Dan Brown, που θα γίνει πραγματικότητα τον Σεπτέμβριο του 2017.

Όπως ανακοινώθηκε την περασμένη Τετάρτη, ο Dan Brown 4 χρόνια μετά το ‘Inferno’ (και στα ελληνικά, 2013, εκδόσεις Ψυχογιός) επιστρέφει με το 5ο βιβλίο του για τον Langdon, κι αυτή τη φορά το μυθιστόρημα θα ονομάζεται ‘Origin’. Ο Langdon ακολουθεί τα 2 πιο μακροχρόνια ερωτήματα της ανθρωπότητας και τη συγκλονιστική ανακάλυψη που θα τα απαντήσει, σε ένα βιβλίο που αναμένεται να γίνει best-seller πριν καν αγγίξει τα ράφια των βιβλιοπωλείων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Επίσης ο Καλός Άνθρωπος Tom Hanks σίγουρα χαίρεται, δεν είναι λίγο πράγμα αυτό, ας χαρούμε μαζί του.

ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΞΩΦΥΛΛΑ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

Για την ακρίβεια, την τελευταία φορά που μιλήσαμε για εξώφυλλα (και τίτλους) ήταν για τον Ιούλιο, μιας και ο Αύγουστος είχε τόσες λίγες νέες κυκλοφορίες που ήταν αδύνατο να διαλέξουμε κάτι.

Μη φανταστείτε πως τώρα είναι ιδιαίτερα καλύτερα τα πράγματα. Μου άρεσε όμως πολύ το χαμόγελο στο μαύρο εξώφυλλο του ‘Κάτι χαμογελάει στις σκιές’ του Ηλία Φουντούλη από τις Εκδόσεις Χρονικό. Επίσης δε με άφησαν αδιάφορο το μάτι του ‘Τα τρία στίγματα του Πάλμερ Έλντριτς’ για το οποίο μιλήσαμε και πιο πάνω, αλλά κυριότερα ο κρεμασμένος της ποιητικής συλλογής ‘Ο λαιμός του δήμιου’ του Αντρέα Τσιάκου από τις Εκδόσεις Straw Dogs.

Ο UBER-ΤΙΤΛΟΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

Ξύσαμε πάτο για τους τίτλους Αυγούστου/Σεπτεμβρίου, αφού σκεφτείτε πως το ‘Φλερτάροντας με τον διάβολο, απελευθέρωση στο φως’ ήταν το πιο ενδιαφέρον που βρήκα. Το οποίο βέβαια ανεβαίνει κατηγορία όταν το συνδυάσετε με τον υπότιτλο “Αληθινή Ιστορία”, με το tagline “Ότι και να γίνει… τελικά, ήταν ακριβώς αυτό που έπρεπε να γίνει!” και με αυτό το εξώφυλλο.

Εύφημος μνεία και στο παιδικό ‘Γιατί κλαίει η Μαργαρίτα;;;’, στην κατηγορία Χρήση Τριπλού Ερωτηματικού σε Τίτλο Βιβλίου, που μεταδίδει άμεσα την αγωνία του λόγου για τον οποίο κλαίει η καημένη η Μαργαρίτα. Πιθανολογώ επειδή το χορτάρι έχει βγάλει χέρια και προσπαθεί να την πιάσει; Λέω εγώ τώρα.

ΠΡΟΣΕΧΩΣ ΣΤΑ ΣΙΝΕΜΑ

Σημαντική εβδομάδα για τις ταινίες-που-προέρχονται-από-βιβλία, αφού θα δούμε στις ελληνικές αίθουσες των κινηματογράφων 3 ταινίες που δεν περνούν καθόλου απαρατήρητες.

Οι περισσότεροι από εσάς θα πάτε να δείτε ‘Το κορίτσι του τρένου’, τη μεταφορά του megabest-seller της Paula Hawkins, ‘The Girl on the Train’ (2015). Η Ρέιτσελ παρακολουθεί κάθε μέρα από το τρένο της ένα άγνωστο ζευγάρι και σύντομα θα γίνει μέρος της ζωής τους, αφού θα ανακαλύψει κάτι σοκαριστικό για αυτούς. Στο ψυχολογικό θρίλερ παίζουν οι Emily Blunt, Justin Theroux, Rebecca Ferguson, Haley Bennett και Allison Janney και τη σκηνοθεσία έχει ο Tate Taylor του ‘The Help’. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός, με τον ίδιο τίτλο, ‘Το κορίτσι του τρένου’ (2015).

Την Πέμπτη βλέπουμε και την ‘Αγανάκτηση’. Στην ταινία κάνει το σκηνοθετικό του ντεμπούτο ο παραγωγός James Schamus, ενώ πρωταγωνιστεί ο Logan Lerman του ‘The Perks of Being a Wallflower’. Το βιβλίο από το οποίο προέρχεται η ταινία ανήκει στον Philip Roth και ονομάζεται ‘Indignation’ (2008). Μας μεταφέρει στην Αμερική του ’50, εκεί που παρακολουθούμε τον Μάρκους να σπουδάζει σε ένα θρησκευτικό κολέγιο του Οχάιο και να έρχεται σε κόντρα με τον πρύτανη και να δημιουργεί μια σχέση με μια κοπέλα που αφυπνεί τη σεξουαλικότητα του. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πόλις, με τον ίδιο τίτλο, ‘Αγανάκτηση’ (2009).

Επίσης στα σινεμά βγαίνει ‘Εκείνη’, βασισμένη στο βιβλίο ‘Oh…’ (2012) του Γάλλου Philippe Djian, η νέα ταινία του Paul Verhoeven που πέρασε και από το φετινό Φεστιβάλ των Καννών, με την Isabelle Huppert στο ρόλο μιας επιτυχημένης επιχειρηματίας που η ζωή της θα αλλάξει όταν ένας άγνωστος της επιτίθεται στο σπίτι της. Το βιβλίο δεν κυκλοφορεί στα ελληνικά.

Γρήγορη αναφορά και στο επίσης γαλλικό ‘Ο Συγγραφέας’, που δε βασίζεται σε κάποιο βιβλίο αλλά εντάξει, με τέτοιον τίτλο ας μη λείπει από τη στήλη μας.

RANDOM LINKS

Το βιβλίο που καταρρίπτει το “και ζήσανε αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα” των κλασικών παραμυθιών, πώς ξοδεύουν οι Νομπελίστες τα λεφτά του βραβείου, ο ‘Φόνος στο Όριεντ Εξπρές’ της Αγκάθα Κρίστι θα γίνει ταινία με τους Kenneth Branagh, Johnny Depp, Michelle Pfeiffer, Daisy Ridley, Judi Dench, νέα interactive ‘Game of Thrones’ ebooks, ανακοινώθηκαν οι φετινοί 5 Under 35 Αμερικανοί συγγραφείς, 10 τρομακτικές ιδέες για Halloween κοστούμια εμπνευσμένα από τα βιβλία, απονεμήθηκαν τα Βραβεία Λογοτεχνικής Μετάφρασης, συγγραφείς YA λογοτεχνίας μοιράζονται τις εμπειρίες τους για την πρώτη φορά που ψηφίσαν, 5 βιβλιοθήκες της λογοτεχνίας που θα θέλαμε να επισκεφθούμε, σύγκριση ανάμεσα στα εξώφυλλα της Αμερικής και της Βρετανίας, ένα παλιό θέατρο στο Μπουένος Άιρες μετατράπηκε σε εντυπωσιακό βιβλιοπωλείο, ‘Το κουκλόσπιτο’ της Jessie Burton έρχεται στο BBC One, τι σημαίνουν αυτά τα 10 ονόματα του Τσαρλς Ντίκενς, μερικές ιδέες για sexting από την κλασική λογοτεχνία, ο Peter Rabbit έρχεται στον κινηματογράφο, μάθετε λίγα πράγματα για τη βιβλιοθήκη Billy των IKEA, ψάχνοντας τον τάφο του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, 6 βιβλία που ασχολούνται με τα ταξίδια στο χρόνο, τα πιο αμφισβητούμενα βιβλία του 2015 στην Αμερική, ποιο είναι το πιο πολυπαιγμένο θεατρικό έργο του Σαίξπηρ, οι 10 ομορφότερες από τις βιβλιοπόλεις του κόσμου, το πρόβλημα με τα πολύ μεγάλα βιβλία, σε μια πόλη του Texas περισσότεροι από 70,000 άνθρωποι παρέλαβαν ταχυδρομικά ένα βιβλίο που δεν παρήγγειλαν, 9 παιχνίδια κινητών για τους βιβλιόφιλους, νέο διήγημα του Έτγκαρ Κέρετ στον New Yorker.

ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟΦΑΓΙΚΑ MASHUPS