ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλιοφαγικό mashup v18: Υπόθεση Elena Ferrante

Όλα τα λινκς, οι ειδήσεις, τα εξώφυλλα που χρειάζεται να ξέρεις αυτή τη βδομάδα από το χώρο του βιβλίου.

Με το θέμα που απασχόλησε τον κόσμο του βιβλίου ολόκληρη την περασμένη εβδομάδα θα ασχοληθούμε σήμερα στο καινούριο Βιβλιοφαγικό mashup. Φυσικά, έχουμε και πολλές νέες κυκλοφορίες, πολλά links, νέα site και νέες εξόδους ταινιών που προέρχονται από βιβλία, γενικά έχουμε ό,τι πιο φρέσκο υπάρχει σας λέω.

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΕΛΕΝΑ ΦΕΡΑΝΤΕ

Μια από τις ιστορίες της χρονιάς για τη λογοτεχνία ήταν η αποκάλυψη, μέσα στην εβδομάδα που μας πέρασε, της πραγματικής ταυτότητας της Elena Ferrante.

Ή τέλος πάντων αυτό ισχυρίζεται το New York Review of Books και ο δημοσιογράφος Claudio Gatti, που σκάλισε και ανακάλυψε πως πίσω από το ψευδώνυμο της Ferrante βρίσκεται η Anita Raja, μια μεταφράστρια που ζει στη Ρώμη. Αν σας ενδιαφέρει πως έφτασε σε αυτό το συμπέρασμα ο Gatti, διαβάζετε το αρχικό κείμενο και το συνοδευτικό του.

Εάν δεν ξέρετε την Elena Ferrante, πιθανά να ζείτε κάτω από κάποια πέτρα. (Καλωσήλθατε κοντά μας!) Την τελευταία διετία η Ιταλίδα συγγραφέας είναι ίσως το πιο hot όνομα της παγκόσμιας λογοτεχνίας και η Τετραλογία της Νάπολης που έχει γράψει θεωρείται από τα σημαντικότερα έργα του 21ου αιώνα. Την ελληνική μετάφραση του πρώτου βιβλίου, το ‘Η υπέροχη φίλη μου‘, το συμπεριέλαβα και στη λίστα με τα καλύτερα βιβλία για το πρώτο μισό του 2016.

Η ίδια έχει δηλώσει επανειλημμένα πως θέλει να παραμείνει ανώνυμη και η αποκάλυψη του Gatti αντιμετωπίστηκε από τον κόσμο του βιβλίου με έντονη δυσαρέσκεια. Πολλοί μίλησαν για σεξισμό, έλλειψη σεβασμού, για ένα ξεσκέπασμα που δεν ωφελεί σε τίποτα, είτε δημοσιογραφικά είτε καλλιτεχνικά. Γράφτηκαν πολλά στη διάρκεια της εβδομάδας και για να πάρετε μια καλή ιδέα του τι συνέβη, ορίστε 10 από τα σημαντικότερα κείμενα, σε τυχαία σειρά:

  1. Το Vox εξηγεί την αποκάλυψη και το σάλο που ακολούθησε.
  2. Το New Republic έχει τίτλο ‘Η Σεξιστική Μεγάλη Αποκάλυψη’.
  3. Το Times Literary Supplement εξηγεί γιατί το ίδιο δε θα είχε δημοσιοποιήσει την πραγματική της ταυτότητα.
  4. Το New Inquiry μιλά για το πως η αποκάλυψη είναι μια ευθεία επίθεση στο έργο της Ferrante και σε ό,τι αυτό αντιπροσωπεύει.
  5. Το Literary Hub ζητά να αφήσουν την Elena Ferrante ήσυχη.
  6. Το New Yorker γράφει για την επιλογή της συγγραφέως να εκδώσει με ψευδώνυμο.
  7. O Guardian αναρωτιέται ποιον νοιάζει ποια είναι πραγματικά η Ferrante.
  8. Το Flavorwire καταπιάνεται με την επιλογή του Giatti να κυνηγήσει το θέμα και την αιτιολόγηση του ίδιου.
  9. Το n+1 ρωτάει τι είναι τελικά αυτό που θέλουμε από τους συγγραφείς μας.
  10. Το Quartz σημειώνει πως η αποκάλυψη της είναι μια ιστορία για την απόρριψη της συναίνεσης, ακριβώς όπως και τα έργα της.

(Κεντρική εικόνα via)

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ

Ανάμεσα στις νέες κυκλοφορίες για τις οποίες θα μιλήσουμε σήμερα βρίσκονται 5 βιβλία του 20ου αιώνα και μόλις 1 φετινό. 6 αξιόλογα νέα βιβλία έχουμε καιρό να δούμε μέσα σε 1 εβδομάδα στα ελληνικά βιβλιοπωλεία, ανοίξτε τις τσέπες σας.

Η μοναδική φετινή κυκλοφορία είναι το νέο μυθιστόρημα του Yann Martel, ‘Τα ψηλά βουνά της Πορτογαλίας‘ (2016) που έρχεται από τις Εκδόσεις Ψυχογιός. Μέσα σε αυτό ο Martel μας ξεναγεί στην Πορτογαλία του περασμένου αιώνα, ενώνοντας τις ιστορίες 3 ανθρώπων: Ενός νεαρού που προσπαθεί να βρει ένα ασυνήθιστο αντικείμενο που μπορεί να αλλάξει την Ιστορία, ενός γιατρού που αγαπά την Άγκαθα Κρίστι και έρχεται αντιμέτωπος με τα αποτελέσματα της αναζήτησης του προηγούμενου και ενός Καναδού γερουσιαστή, που με παρέα έναν χιμπατζή φτάνει στο χωριό των προγόνων του.

Πολύ σημαντικά βιβλία και τα ‘Ζούσαμε πάντα σ’ ένα κάστρο‘ (1959) της Shirley Jackson από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο και ‘Ημέρα Ανεξαρτησίας‘ (1995) του Richard Ford από τις Εκδόσεις Πατάκη.

Το βιβλίο της Jackson αφηγείται την creepy ιστορία της Μέρικατ Μπλάκγουντ και της οικογένειας της, της μεγάλης αδερφής της Κόνστανς και του άρρωστου θείου τους Τζούλιαν. Η Κόνστανς κατηγορήθηκε πριν χρόνια πως δηλητηρίασε την υπόλοιπη οικογένεια και, παρότι αθωώθηκε, στο χωριό δεν έχουν σταματήσει να βλέπουν με κακό μάτι την οικογένεια. Πολύ δυνατό, αν πρέπει να διαλέξε ένα από όλα τα σημερινά βιβλία για να διαβάσετε, ας είναι αυτό.

Η ‘Ημέρα Ανεξαρτησίας’ είναι το βιβλίο για το οποίο ο Ford πήρε το Pulitzer Prize του. Μια ματιά στον Αμερικανικό τρόπο ζωής, το μυθιστόρημα ακολουθεί τον Φρανκ Μπάσκομπ. Λίγο μετά από ένα διαζύγιο και το τέλος της καριέρας του Φρανκ ως αθλητικογράφου, εκείνος επισκέπτεται στη διάρκεια ενός Σαββατοκύριακου την πρώην γυναίκα του, το γιο του, τη γυναίκα με την οποία βρίσκεται τώρα και τους ενοίκους μιας από τις ιδιοκτησίες του.

Από κει και πέρα έχουμε: την επανέκδοση από τις Εκδόσεις Εστία του έργου του Milan Kundera, ‘Η αβάσταχτη ελαφρότητα της ύπαρξης‘ (1984) που βρισκόταν εκτός κυκλοφορίας εδώ και μερικά χρόνια, το μυθιστόρημα ‘Το Μάτι‘ (1965) του Vladimir Nabokov σε νέα έκδοση από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο και το ‘Απόκρυφο Βερολίνο‘ (1927) του Franz Hessel από τις Εκδόσεις Κριτική, που μας ξεναγεί στην Ευρωπαϊκή μητρόπολη της δεκαετίας του ’20.

ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

9 νέες εκδόσεις και στην Αμερική, νομίζω τα 6+9 βιβλία είναι νέο ρεκόρ για τη στήλη, κι αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό, για τέτοια ζούμε εμείς, περιμένω το 16 με ανυπομονησία.

Nicotine‘ της Nell Zink, όπου η Penny, μια απόφοιτος διοίκησης επιχειρήσεων, ξεκινά να συναναστρέφεται τους αναρχικούς καταληψίες που βρίσκει να μένουν στο σπίτι του πρόσφατα νεκρού πατέρα της. ‘Today Will Be Different‘ της Maria Semple, για την Eleanor, μια νορμάλ γυναίκα που η ζωή της βρίσκεται άνω κάτω και πρέπει να αντιμετωπίσει ένα οικογενειακό μυστικό κατά τη διάρκεια μιας καθόλου, καθόλου καλής ημέρας που όλα πάνε στραβά.

The Mortifications‘ του Derek Palacio, για μια διασπασμένη Κουβανή οικογένεια που φτάνει στην Αμερική με την υπόσχεση μια καλύτερης ζωής, αφήνοντας πίσω της τον πατέρα, έναν επαναστάτη που αρνείται να φύγει από την πατρίδα του. ‘Stranded‘ του Bracken MacLeod, ένα τρομακτικό μυθιστόρημα για ένα πλοίο μένει παγωμένο στον Αρκτικό Κύκλο και το πλήρωμα του, το οποίο θερίζει μια μυστηριώδης αρρώστια, στην προσπάθεια τους να σπάσουν τον πάγο, βλέπουν κάτι στον ορίζοντα που πιθανά να είναι ο προορισμός τους.

The Wangs vs. the World‘ της Jade Chang, σε ένα από τα ντεμπούτα της χρονιάς, όπου ο Charles Wang, πατριάρχης και επιχειρηματίας, έχει χάσει τα λεφτά του στην κρίση και θέλει να επιστρέψει στην Κίνα για να διεκδικήσει τη γη της οικογένειας. Πριν από αυτό, παίρνει την οικογένεια του σε ένα ταξίδι από τη μια πλευρά της Αμερικής μέχρι την άλλη, την κρυψώνα της μεγάλης του κόρης στη Νέα Υόρκη. ‘The Angel of History‘ του Rabih Alameddine, για τον Jacob, ποιητή από την Υεμένη που, στη διάρκεια μιας νύχτας σε μια ψυχιατρική μονάδα, αναπολεί τη ζωή του, μεγαλώνοντας σε ένα πορνείο της Αιγύπτου και ζώντας στο Σαν Φρανσίσκο κατά την περίοδο της έξαρσης το AIDS, ενώ το επισκέπτονται ο Σατανάς, ο Θάνατος και 14 διαφορετικοί άγιοι.

The Mammoth Book of Kaiju‘, μια συλλογή 27 διηγημάτων που ασχολούνται με τα Kaiju, τα Ιαπωνικά τέρατα του κινηματογράφου. ‘Crosstalk‘ της Connie Willis, για ένα ζευγάρι ερωτευμένων που αποφασίζουν να υποβληθούν σε μια απλή ιατρική επέμβαση για να αυξήσουν την ενσυναίσθηση μεταξύ τους, αλλά τα πράγματα δεν πάνε όπως θα έπρεπε και η γυναίκα βρίσκει τον εαυτό της να συνδέεται με κάποιον άλλο, με τρόπο πολύ μακριά από αυτόν τον οποίο είχε στο μυαλό της. ‘Savant‘ του Nik Abnett, για τον Tobe, έναν από τους ανθρώπους που διατηρούν, χωρίς να ξέρει κανείς πως, μια ασπίδα γύρω από τη Γη που την κρατά κρυμμένη από τους εξωτερικούς κινδύνους, τη στιγμή που όλα θα κινδυνέψουν να καταρρεύσουν και τον Metoo, το βοηθό του.

AND NOW, THIS

Ώρα για λίγο Luke Cage, που διαβάζει το ‘Little Green‘ του Walter Mosley, ένα από τα πιο πρόσφατα μυθιστορήματα του συγγραφέα με πρωταγωνιστή τον ντετέκτιβ Easy Rawlins. Σε αυτή τη σκηνή του 2ου επεισοδίου της σειράς, ο Luke με τον Pop συζητούν κι άλλα βιβλία, όπως το ‘Shaft‘ του Ernest Tidymanκαι την τετραλογία του Donald Goines με ήρωα τον Kenyatta. Φανταστική σκηνή.

ΤΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ

Ένα νέο site ξεκίνησε αυτές τις μέρες ο εκδοτικός οίκος Gutenberg, με τίτλο ‘Τα Ψαγμένα Βιβλιοπωλεία‘. Το οποίο ναι μεν έχει εντελώς cringeworthy όνομα, αλλά πρόκειται βασικά για μια καλή ιδέα: Θέλει να παρουσιάσει τα όμορφα, ανεξάρτητα, ξεχωριστά ελληνικά βιβλιοπωλεία που έχουν το δικό τους χαρακτήρα.

Μέσα από βίντεο όπως αυτό που βλέπετε παραπάνω για το Booktalks στο Παλαιό Φάληρο, κάθε βιβλιοπωλείο θα έχει τη δική του σελίδα στο site, που μοιάζει απλό και με στυλ. Δεν υπάρχουν ανεβασμένα πολλά βιβλιοπωλεία προς το παρόν, αλλά σιγά σιγά θα εμπλουτίζεται με αυτά που θα προτείνουν οι ίδιοι οι αναγνώστες. Ωραία προσπάθεια, τα στηρίζουμε εμείς αυτά, περιμένω να δω και τις επόμενες επιλογές.

ΠΡΟΣΕΧΩΣ ΣΤΑ ΣΙΝΕΜΑ

Άλλες 3 ταινίες που αποτελούν adaptations βιβλίων βγαίνουν αυτή την Πέμπτη στα σινεμά, τι θα προλάβουμε πάλι παναγίτσα μου. Οπότε ακούστε τι θα κάνω: θα βαθμολογήσω πόσο πιθανό είναι να πήγαινα εγώ να δω την κάθε ταινία.

 

Η νέα ταινία στην οποία ο Tom Hanks θα σπάει τον ένα γρίφο πίσω από τον άλλο είναι εδώ. Το ‘Inferno‘ είναι η 3η περιπέτεια του Robert Langdon που βρίσκεται στη μεγάλη οθόνη, μετά τα ‘Κώδικας Ντα Βίντσι’ και ‘Ιlluminati – Οι πεφωτισμένοι’. Αυτή τη φορά, o Langdon ξυπνά στο νοσοκομείο με αμνησία και προσπαθεί να σώσει τον κόσμο από έναν παλαβό που θέλει να εξαπολύσει ένα λοιμό που έχει κάποια σχέση με την ‘Κόλαση’ του Δάντη. Γιατί φυσικά και θα είχε σχέση με την ‘Κόλαση’ του Δάντη ο λοιμός, αμ τι. Δίπλα στον Tom Hanks βρίσκεται η Felicity Jones και στη σκηνοθεσία και πάλι ο Ron Howard. Το βιβλίο του Dan Brown κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός με τον ίδιο τίτλο, ‘Inferno‘ (2013). Πιθανότητα να το έβλεπα: 31%

 

Να κάτι που δε θα περίμενες. Το ‘Fingersmith‘ (2002), ένα από τα γνωστότερα μυθιστορήματα της Sarah Waters, έρχεται στα σινεμά από τη Νότια Κορέα και τον Chan-wook Park. ‘Η Υπηρέτρια‘ αφορά την έλξη της κληρονόμου μιας μεγάλης περιουσίας και της προσωπικής της βοηθού, μιας νεαρής κλέφτρας που έχει σκοπό να εκμεταλλευτεί την ευγενή κυρία της. Το βιβλίο διαδραματίζεται στο Λονδίνο του 19ου αιώνα, ενώ η ταινία μας μεταφέρει στην Κορέα του 1930. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Αλεξάνδρεια με τον τιτλο ‘Η κλέφτρα‘ (2007). Πιθανότητα να το έβλεπα: 74%

 

Τέλος, έχουμε το ‘Θάρρος ή Αλήθεια‘. Η ταινία, στην οποία πρωταγωνιστούν οι Dave Franco και Emma Roberts, αφορά μια κοπέλα που βρίσκεται στην τελευταία τάξη του λυκείου και βρίσκει τον εαυτό της μέσα σε ένα ονλάιν παιχνίδι Αλήθειας ή Θάρρους, όπου η κάθε της κίνηση χειραγωγείται από μια ανώνυμη κοινότητα “θεατών”. Το βιβλίο της Jeanne Ryan από το οποίο προέρχεται ονομάζεται ‘Nerve‘ (2012) και δεν κυκλοφορεί στα ελληνικά. Πιθανότητα να το έβλεπα: 39%

ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ ΣΤΟ E-MAIL ΣΑΣ

Πως θα σας φαινόταν να φτάνανε καθημερινά κομμάτια από διηγήματα συγγραφέων όπως οι Anthony Marra και Chimamanda Ngozi Adichie στο email σας;

Το Season of Stories είναι ένα newsletter που θα κρατήσει μόλις 11 εβδομάδες και θα μας φέρει διηγήματα γνωστών συγγραφέων όπως οι παραπάνω. Ένα νέο διήγημα θα φτάνει στο email σας, μέσα από 4 κομμάτια, από την Τρίτη μέχρι και την Παρασκευή κάθε εβδομάδας και η πρώτη αποστολή θα γίνει αύριο, προλαβαίνετε ακόμη να γραφτείτε δηλαδή.

Εγώ πάντως γράφτηκα, για να δούμε αν θα τα διαβάσω όντως.

ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ LEMONY SNICKET;

Ξέραμε πως σύντομα θα δούμε στο Netflix το ‘A Series of Unfortunate Events‘, τη σειρά 13 βιβλίων του Lemony Snicket, τώρα όμως ξέρουμε και πότε ακριβώς. Στις 13 Ιανουαρίου τα 8 επεισόδια της πρώτης σεζόν θα είναι έτοιμα για streaming και είμαι πολύ excited για αυτό. Κι έχουμε και τον Patrick Warburton, που παίζει τον ίδιο το συγγραφέα, να μιλάει σε ένα κάπως meta teaser της σειράς που θα δείτε παραπάνω.

Θυμίζω πως τον Count Olaf παίζει ο Neil Patrick Harris και πως τα βιβλία δε βρίσκονται πια σε κυκλοφορία στα ελληνικά, μιας και ο εκδοτικός Ελληνικά Γράμματα που εξέδωσε τη σειρά δεν υφίσταται πια.

RANDOM LINKS

Ποιος θα κερδίσει το φετινό Νόμπελ Λογοτεχνίας, ανταπόκριση από το φετινό Φantasticon, ένα Χριστουγεννιάτικο γεύμα στη στολισμένη τραπεζαρία του Hogwarts, ανακοινώθηκαν οι φιναλίστ των φετινών National Book Awards, η λογοτεχνία των τρομακτικών κλόουν, δείτε το πρώτο επεισόδιο της εκπομπής της ΕΡΤ-2 ‘Οι βιβλιοθήκες της Αθήνας‘, η Arundhati Roy επιστρέφει 20 χρόνια μετά το ‘Ο Θεός των μικρών πραγμάτων’ της με νέο βιβλίο, 8 πλάσματα που υπήρξαν φανταστικοί σύντροφοι σε βιβλία της speculative fiction, το ‘American Gods’ έρχεται και σε κόμικς, η σέξι βιβλιοθηκάριος του Saturday Night Live, υπάρχει ένα βιβλιοπωλείο στη Βενετία που πλημμυρίζει συχνά, τα 7 καλύτερα θρίλερ που διαδραματίζονται μέσα σε τρένατι είναι αυτό που κάνει ένα παιδικό βιβλίο καλό, ζωγραφιές των καλύτερων βιβλιοπωλείων του κόσμου, ο John Green μιλά για την αποτυχία του να ακολουθήσει συγγραφικά την επιτυχία του ‘The Fault in Our Stars’, 11 μυθιστορήματα για την εξερεύνηση του διαστήματος, υπάρχει μια γιαπωνέζικη λέξη για την πρακτική του να αγοράζεις βιβλία που δε διαβάζεις, μια λίστα με retellings κλασικών βιβλίων της λογοτεχνίας, 10 speculative fiction διηγήματα για όσους έχουν μόνο 10 λεπτά για διάβασμα,χιλιάδες βιβλία ξαναμπαίνουν στα ράφια της New York Public Library, 5 βιβλία με ζωντανές κούκλες και μαριονέτες, Βρετανός έμπορος βιβλίων δολοφονήθηκε για ένα σπάνιο αντίτυπο του ‘The Wind in the Willows’, 40 εξώφυλλα για τον ‘Φρανκενστάιν’ της Mary Shelley.

ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟΦΑΓΙΚΑ MASHUPS