ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλιοφαγικό mashup v46: Μια ταινία για τον Βόλντεμορτ

Όλα τα λινκς, οι ειδήσεις, τα εξώφυλλα που χρειάζεται να ξέρεις αυτή τη βδομάδα από το χώρο του βιβλίου.

Πριν 1 χρόνο η στήλη (και το PopCode) έκανε την αρχή της και εμείς σήμερα θα το γιορτάσουμε με ένα ακόμα χορταστικό βιβλιοφαγικό mashup!

Τι έχουμε αυτή τη φορά: Βιβλία για τη ζωή του Βαν Γκογκ, πολέμους στα άστρα, την έκθεση της Documenta, τα ζόμπι και άλλα, trailers από κινηματογραφικές μεταφορές βιβλίων, βιβλιοφαγικά events σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, κινητές βιβλιοθήκες, fan films για διάσημους κακούς και όπως πάντα #instavivlio και πολλά links.

ΜΙΑ ΤΑΙΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΟΛΝΤΕΜΟΡΤ

Μετά από αρκετούς μήνες αβεβαιότητας, το πρότζεκτ μιας ομάδας φανς του Χάρι Πότερ, προχωρά με την άδεια της Warner Bros.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή: Πριν αρκετούς μήνες οι Gianmaria Pezzato και Stefano Prestia αποφάσισαν να φτιάξουν μόνοι τους μια ταινία που θα μιλούσε για τον Βόλντεμορτ, τον παντοδύναμο μάγο του Χάρι Πότερ, στη νεαρή του ηλικία και θα εξερευνούσε το πως το όνομα του έφτασε να τρομοκρατεί τους μάγους ολόκληρου του κόσμου. Η αρχική έμπνευση για το έργο ήταν το 6ο μέρος της σειράς, το ‘Ο Χάρι Πότερ και ο Ημίαιμος Πρίγκιψ’.

Οι ερασιτέχνες δημιουργοί ζήτησαν οικονομική βοήθεια μέσω του Kickstarter για να προχωρήσουν, αλλά η Warner Bros, εταιρία που έχει τα κινηματογραφικά δικαιώματα του Χάρι Πότερ, απαγόρευσε τη συνέχεια του πρότζεκτ. Έτσι, η ταινία μπήκε στο ράφι.

Τώρα όμως η Warner έδωσε την άδεια στους Pezzato και Prestia, και στην εταιρία παραγωγής που έχουν στήσει, την Tryangle, ώστε να προχωρήσουν επιτέλους στην ιστορία που θέλουν να αφηγηθούν, φυσικά σε μη-κερδοσκοπική βάση. Τα γυρίσματα έχουν ολοκληρωθεί και η ταινία αναμένεται να κυκλοφορήσει πριν το τέλος της χρονιάς στο YouTube. Μέσα στην περασμένη εβδομάδα κυκλοφόρησε το πρώτο teaser της ταινίας και έχει μέχρι σήμερα συγκεντρώσει σχεδόν 3,000,000 προβολές, προκαλώντας το ενδιαφέρον όλων των ΧαριΠοτεράδων του κόσμου.

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ

6 πολύ ενδιαφέροντα και διαφορετικά μεταξύ τους βιβλία έχουμε σήμερα, καθώς προχωράμε σιγά σιγά προς την τελευταία φουρνιά φρέσκων τίτλων πριν από την παύση των νέων εκδόσεων που συμβαίνει παραδοσιακά μέσα στο καλοκαίρι.

Διπλό χτύπημα από τις Εκδόσεις Ίκαρος αυτή την εβδομάδα. Πρώτα, μας έρχεται με ένα βιβλίο του πολυγραφότατου Ισπανού Enrique Vila-Matas. Το μυθιστόρημα ‘Στο Κάσελ δεν υπάρχει λογική’ (‘The Illogic of Kassel’, 2014) έχει στο επίκεντρο του ένα συγγραφέα που προσκαλείται, μέσα από ένα παράξενο τηλεφώνημα όπου μια γυναικεία φωνή τον καλεί σε δείπνο, να πάρει μέρος στην έκθεση σύγχρονης τέχνης της Ντοκουμέντα στο Κάσελ, με τον ίδιο να αποτελεί ένα ζωντανό έκθεμα που θα κάθεται κάθε πρωί σε ένα κινέζικο εστιατόριο και θα γράφει.

Στη ‘Χαρά του πολεμιστή’ συγκεντρώνονται 10 διηγήματα του σπουδαίου διηγηματογράφου Tobias Wolff, σε μια ανθολογία από το σύνολο του έργου του, αντιπροσωπευτική των θεμάτων και του ύφους του. Αστεία και στενάχωρα, τα διηγήματα του Wolff προκαλούν μια γκάμα συναισθημάτων αφού οι πρωταγωνιστές του είναι ήρωες καθημερινοί, που η εις βάθος σκιαγράφηση τους δείχνει στον αναγνώστη την προσοχή και τη δεξιοτεχνία του συγγραφέα. Ένας από τους μεγάλους της παγκόσμιας διηγηματογραφίας, με διηγήματα του να μεταφράζονται για πρώτη φορά στα ελληνικά (έχουν προηγηθεί πριν μερικά χρόνια ένα μυθιστόρημα και μια νουβέλα του).

Συνεχίζουμε με το πιο πρόσφατο μυθιστόρημα του Jean-Michel Guenassia, συγγραφέα που πρωτοαγαπήσαμε με το ‘Η λέσχη των αθεράπευτα αισιόδοξων’ πριν μερικά χρόνια. ‘Το βαλς των δέντρων και του ουρανού’ (‘La Valse des arbres et du ciel’, 2016) μας έρχεται και πάλι από τις Εκδόσεις Πόλις, ένα βιβλίο για τις τελευταίες ημέρες του Βίνσεντ Βαν Γκογκ όπως τις φαντάστηκε ο Guenassia. Στο χωριό Ωβέρ-συρ-Ουάζ ο Βαν Γκογκ διαμένει σε μια πανσιόν και συναναστρέφεται τον φιλότεχνο γιατρό Γκασέ και ξεκινά μια ερωτική σχέση με την κόρη του Μαργκερίτ.

Και από τον Guenassia πάμε στην επιστημονική φαντασία του John Scalzi, με τις Εκδόσεις Anubis να μας φέρνουν το βιβλίο ‘Διαστρικός Πόλεμος’ (‘Old Man’s War’, 2005), ένα από τα γνωστότερα έργα του είδους για την τελευταία 15ετία. Η ανθρωπότητα έχει φτάσει στα άστρα, αλλά οι πλανήτες που είναι φιλόξενοι για τους ανθρώπους είναι λίγοι και διεκδικούνται από εξωγήινους. Έτσι, μακριά από τη Γη, ένας πόλεμος μαίνεται επί χρόνια. Ένας πόλεμος στον οποίο μπορούν να καταταγούν μόνο οι ηλικιωμένοι, άνθρωποι με εμπειρία και γνώσεις. Ο Τζον Πέρι είναι 75 χρονών και κατατάγεται στις Αποικιακές Δυνάμεις Άμυνας νομίζοντας πως ξέρει τι να περιμένει, αλλά ο πόλεμος που θα αντιμετωπίσει και το τι θα συμβεί στον ίδιο είναι πέρα από τη φαντασία του. Γεμάτο δράση, με έναν καταπληκτικό πρωταγωνιστή που αφηγείται όσα συμβαίνουν και με τον Scalzi να πλάθει τον δικό του κόσμο, το βιβλίο αξίζει να δοκιμαστεί από όσους ψάχνουν τη δυνατή επιστημονική φαντασία.

Μετά το περσινό ‘Βαθιά στο σκοτεινό δάσος’ της, οι Εκδόσεις Κλειδάριθμος ξαναφέρνουν τη Ruth Ware στα ελληνικά, αυτή τη φορά με το ‘Η γυναίκα στην καμπίνα 10’ (‘The Woman in Cabin 10’, 2016). Η Λο Μπλάκλοκ κάνει το ταξίδι των ονείρων της με το κρουαζιερόπλοιο Aurora Borealis, μέχρι που αυτό θα μετατραπεί σε εφιάλτης όταν θα δει ένα σώμα να πέφτει στη θάλασσα από τη διπλανή της καμπίνα. Όμως κανείς δε λείπει από το πλοίο και κανείς δε μένει σε αυτή την καμπίνα. Και χωρίς να υπάρχει εξαφάνιση, πτώμα ή οποιοδήποτε στοιχείο πως η Λο είδε πραγματικά αυτό που νομίζει πως είδε, σίγουρα δεν υπάρχει και δολοφόνος. Σωστά;

Φως σε μια από τις ιστορίες της τηλεοπτικής σειράς ‘The Walking Dead’, έρχεται να δώσει το πρώτο μέρος μιας τριλογίας με τίτλο ‘The Walking Dead: Η άνοδος του κυβερνήτη’ (‘Rise of the Governor’, 2011) των Robert Kirkman και Jay Bonansinga, που ήρθε από τις Εκδόσεις Bell. Το βιβλίο ασχολείται με το χαρακτήρα του Κυβερνήτη, ηγέτη της κοινότητας του Γούντμπερι και έναν από τους πιο δημοφιλείς villains της σειράς. Πιάνει από την αρχή την ιστορία του, στην προσπάθεια του να προστατέψει τον εαυτό του και τη μικρή κόρη του, Πένι.

Η ΚΙΝΗΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Είναι καιρός να μιλήσουμε για την ECHO Refugee Library, μια κινητή βιβλιοθήκη για τους πρόσφυγες που έχει δημιουργηθεί και εξυπηρετεί τα κέντρα διαμονής προσφύγων στην Αθήνα.

Η βιβλιοθήκη είναι ένας ήρεμος χώρος ανάγνωσης γεμάτος με βιβλία, tablets, πρόσβαση στο ίντερνετ και προγράμματα εκμάθησης γλωσσών, ενώ προσφέρει πολλά workshops και συμβουλές για την πρόσβαση στην εκπαίδευση και την αγορά εργασίας.

Το βανάκι της κινητής βιβλιοθήκης κυκλοφορεί από τον περασμένο Οκτώβριο, 2 μήνες μετά την έναρξη του αρχικού πρότζεκτ της ECHO, τη σταθερή βιβλιοθήκη του κέντρου διαμονής στα Βασιλικά. Ξεκίνησε εξυπηρετώντας 7 διαφορετικά κέντρα διαμονής γύρω από τη Θεσσαλονίκη και έφερε τα εργαλεία της σε επαφή με όσο περισσότερους πρόσφυγες ήταν δυνατό, προσφέροντας πρόσβαση σε βιβλία και εκπαίδευση στο 10% των προσφύγων στην Ελλάδα εκείνο τον καιρό. Λειτουργεί από μια μικρή ομάδα εθελοντών που προέρχονται από διάφορα μέρη του κόσμου και, με το κλείσιμο πολλών από τα κέντρα προσφύγων της Βόρειας Ελλάδας, μετέφερε τις υπηρεσίες της στην Αθήνα.

Μπορείτε να βοηθήσετε κι εσείς την ECHO Refugee Library να συνεχίσει την προσφορά της, συμβάλλοντας οικονομικά στην καμπάνια που τρέχει αυτές τις μέρες ή να συμβάλετε αγοράζοντας ένα από τα ξενόγλωσσα βιβλία που χρειάζεται η βιβλιοθήκη.

AND NOW, THIS

Το New Yorker αυτής της εβδομάδας, το fiction τεύχος του περιοδικού, έχει τίτλο Enchanted Forest, είναι δημιουργία του Christopher Niemann και είπα να σας δείξω το εξώφυλλο του. Όπως είχαμε κάνει δηλαδή και στο 1ο Βιβλιοφαγικό mashup, 1 χρόνο πριν.

Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΟ #INSTAVIVLIO

Νομίζω πως σήμερα έχουμε την τελευταία τριάδα φωτογραφιών από το instagramικό hashtag #instavivlio που δε θα έχει φωτογραφία με θάλασσα/μαγιό/άμμο, αφού προβλέπεται το Instagram να γεμίσει με βιβλία σε παραλίες μέσα στο επόμενο διάστημα. Αν θέλετε και η δική σας φωτογραφία να βρεθεί στο Βιβλιοφαγικό mashup, απλά προσθέστε το #instavivlio στις δημιουργίες σας.

Tutto 1 euro in Napoli #instavivlio #napoli

A post shared by @zizeloni on

Murder & Mayhem #miniature #bookstore #hayonwye #hayfestival #books #instavivlio #wales

A post shared by @silver_gr on

ΒΙΒΛΙΟΦΙΛΙΚΑ EVENTS

Ένα φεστιβάλ, ένας συγγραφέας της αστυνομικής λογοτεχνίας και μια εκδήλωση για το φαγητό στη λογοτεχνία έχουμε αυτή την εβδομάδα, οπότε μαζί με τη Γιορτή Βιβλίου της Αθήνας και το Φεστιβάλ Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη, τουλάχιστον όσοι μένετε στις 2 πόλεις δε θα βαρεθείτε αυτή την εβδομάδα που πατά ολόκληρη μέσα στο καλοκαίρι.

Το 9ο Φεστιβάλ Λογοτεχνία Εν Αθήναις συνεχίζει την παράδοση των τελευταίων χρόνων και φέρνει την Ιβηροαμερικανική λογοτεχνία, αλλά και τις υπόλοιπες τέχνες, από τις 7 ως τις 19 Ιουνίου στην Αθήνα (και από τις 16 ως τις 19 Ιουνίου στη Λευκάδα). Οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ, που σκοπό έχει τη διάδοση της λογοτεχνίας και της κουλτούρας της Ιβηρικής Χερσονήσου και της Λατινικής Αμερικής στην Ελλάδα, θα γίνουν σε πολλά σημεία της πόλης και θα καλύψουν εκτός από τα βιβλία και τη ζωγραφική, τη μουσική, τη φωτογραφία, τη γαστρονομία.

Οι José Luís Peixoto και Santiago Gamboa αποτελούν τα δυνατότερα ονόματα των καλεσμένων συγγραφέων που έρχονται από την Αργεντινή, το Μεξικό, την Ισπανία, τη Χιλή, την Κολομβία, την Πορτογαλία, το Ελ Σαλβαδόρ και αλλού και θα παρευρεθούν τις ημέρες του φεστιβάλ. Για την πλήρη λίστα των συγγραφέων και το αναλυτικό πρόγραμμα του ΛΕΑ, κάντε μια επίσκεψη στο site της διοργάνωσης.

Για τους φανς της αστυνομικής λογοτεχνίας, καλεσμένος των Εκδόσεων Διόπτρα έρχεται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη στις 7 και 8 Ιουνίου ο M.J. Arlidge. Ο Βρετανός συγγραφέας θα μιλήσει για τα μυθιστορήματα του, για την ηρωίδα του, την επιθεωρήτρια Έλεν Γκρέις, και θα υπογράψει τα 5 βιβλία του που έχουν κυκλοφορήσει στα ελληνικά την τελευταία 2ετία.

Με μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση θα γιορτάσει τα 6 της χρόνια η Λέσχη Ανάγνωσης του τμήματος Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ του ΑΠΘ αυτή την Παρασκευή και ανοίγει τις πόρτες της σε όλους τους αναγνώστες της Θεσσαλονίκης. Αφιερωμένη στο φαγητό, τη σχέση του με τη λογοτεχνία και τίτλο BookEat now!, η εκδήλωση καλεί τους αναγνώστες να συμμετέχουν διαβάζοντας αποσπάσματα βιβλίων που περιστρέφονται γύρω από το φαγητό, την κουζίνα και τη γαστρονομία ή να γράψουν οι ίδιοι σύντομα κείμενα και να τα μοιραστούν στο BookEat now!

ΒΙΒΛΙΟΦΑΓΙΚΑ TRAILERS

Έχουμε ξαναμιλήσει λίγο καιρό πριν για το ‘Murder on the Orient Express’ του Kenneth Branagh, που ξαναφέρνει το κλασικό μυθιστόρημα της θείας Agatha στον κινηματογράφο, με το all-star cast. Οπότε δε θα πω κάτι παραπάνω, απλά θα σας δείξω το teaser που κυκλοφόρησε την 1η Ιουνίου και θα θυμίσω πως το περιμένουμε μέσα στον Νοέμβριο. Ερκιούλ Πουαγό δώστα όλα.

Αξίζει να πούμε και μια κουβέντα για τον αξιαγάπητο αρκούδο του Michael Bond που αγαπά τη μαρμελάδα και θα βρεθεί ξανά στα σινεμά (επίσης τον προσεχή Νοέμβριο), 3 χρόνια μετά την πρώτη ταινία του. Ένας από τους πιο αγαπημένους παιδικούς λογοτεχνικούς  ήρωες της Βρετανίας, ο Paddington έκανε ένα πολύ έξυπνο και αστείο κινηματογραφικό ντεμπούτο το 2014 που, αν δεν το έχετε κάνει ήδη, θα πρέπει να του δώσετε μια ευκαιρία. Είναι νομίζω μια κατάλληλη ταινία “Κυριακή μεσημέρι”. Εγώ συγκινήθηκα κιόλας.

Σε αυτό το sequel ο Paddington επιστρέφει με τη φωνή του Ben Whishaw και έχει μαζί του ένα καστ που περιλαμβάνει τους Hugh Grant, Brendan Gleeson, Hugh Bonneville, Sally Hawkins, Julie Walters, Jim Broadbent, Peter Capaldi, Madeleine Harris και Samuel Joslin. Εξαιρετικά.

Και αφού είπαμε “Brendan Gleeson”, αφήνω εδώ και το teaser του ‘Mr. Mercedes’, σειρά που προέρχεται από το ομώνυμο αστυνομικό βιβλίο του Stephen King και βρίσκει τον Gleeson στο ρόλο του ντετέκτιβ Bill Hodges. Κάνει πρεμιέρα τον Αύγουστο.

RANDOM LINKS

Τρόμος, φανταστικό και επιστημονική φαντασία: Η αναγέννηση της ελληνικής speculative λογοτεχνίας, σπουδαία μυθιστορήματα και διηγήματα για τον πόλεμο από συγγραφείς που τον έζησαν, μια 18χρονη κοπέλα από τη Συρία γράφει για τα βιβλία που τη βοήθησαν να αντιμετωπίσει τον τρόμο του πολέμου, για τις queer λογοτεχνικές καταγωγές της Wonder Woman, τα πραγματικά γεγονότα από όλο τον κόσμο που ενέπνευσαν το ‘The Handmaid’s Tale’ ή μοιάζουν βγαλμένα μέσα από αυτό, η προφορική ιστορία της τηλεοπτικής εκπομπής ‘Reading Rainbow’, στην Τράπεζα της Αγγλίας μελετήσανε τα βιβλία του Dr. Seuss για να μάθουν πως να γράφουν κείμενα πιο προσβάσιμα στο κοινό, το New York Review of Books για τον Proust της Πορτογαλίας José Maria de Eça de Queirósμια μίνι βιβλιοθήκη ταξιδεύει στα χωριά της Γαλλίας που τη χρειάζονται, τι είναι η “Ασημένια Εποχή” των κόμικς, μια βόλτα στο Μουσείο Τσαρλς Ντίκενς του Λονδίνου, 13 audiobooks διαβασμένα από διάσημους ηθοποιούς, για τη χρυσή εποχή της δυστοπικής λογοτεχνίας, illustration εμπνευσμένο από ποίημα του Allen Ginsbergφωτογραφίες βιβλιοθηκάριων πίσω από τα στερεότυπα, τα 50 αγαπημένα παιδικά βιβλία του Hayao Miyazaki, οι 10 καλύτερες πόλεις για τους λογοτεχνικούς ταξιδιώτες, το ‘Today Will Be Different’ της Maria Semple έρχεται στο HBO με τη Julia Robertsσυγγραφείς επιστημονικής φαντασίας ενώνουν τις δυνάμεις τους για να γράψουν το σχέδιο δράσης του μέλλοντος μας, ένα animation που συνοψίζει 20 βιβλία μέσα σε λιγότερο από 2 λεπτά, μια playlist για τη ‘Lolita’ του Vladimir Nabokov, οι νικητές των φετινών Australian Book Design Awardsένα προφίλ του Jeff VanderMeer στο The Ringer,για το μύθο πως ο F. Scott Fitzgerald έπεσε θύμα της ίδιας του της επιτυχίας.