ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλιοφαγικό mashup v8: Η λογοτεχνία στο Comic Con του Σαν Ντιέγκο

Όλα τα λινκς, οι ειδήσεις, τα εξώφυλλα που χρειάζεται να ξέρεις αυτή τη βδομάδα από το χώρο του βιβλίου.

Όσο πιο βαθιά προχωράμε στο καλοκαίρι, τόσο περισσότερο μας χρειάζεται κάτι χαλαρό για να διαβάζουμε. Οπότε εμείς σήμερα, πιστοί στο ραντεβού μας με την επικαιρότητα (πάντα ήθελα να το γράψω αυτό), θα μιλήσουμε για όσα συνέβησαν την περασμένη εβδομάδα και έχουν σχέση με οποιονδήποτε τρόπο με τα βιβλία.

Η συγκεκριμένη εβδομάδα ήταν εβδομάδα Comic Con, οπότε καταλαβαίνετε, θα ασχοληθούμε και με το San Diego, είμαστε international εμείς. Κλασικά θα έχουμε νέες κυκλοφορίες, λινκς, τα πάντα.

Ξεκινάμε δυνατά.

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ

Δυο οι πιο σημαντικές κυκλοφορίες αυτή τη φορά και προέρχονται και οι 2 από τη Χιλή. ‘Το Παγοδρόμιο‘ (‘The Skating Rink‘, 1993) του Roberto Bolaño είναι η νέα μετάφραση βιβλίου του που φτάνει στη χώρα μας από τις Εκδόσεις Άγρα και το πρώτο μυθιστόρημα που εξέδωσε ο γνωστός Χιλιανός δημιουργός. Στις ακτές της Καταλωνίας 3 άντρες αφηγητές μας διηγούνται μια ιστορία που γυρνά γύρω από μια αθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ και ένα φόνο. Σεξ, ποπ κουλτούρα, ποίηση, αυτό το ντεμπούτο οδήγησε στον Bolaño των ‘Άγριων Ντετέκτιβ’ και ‘2666’. Αν τον αγαπάτε ήδη, ‘Το Παγοδρόμιο’ σας χρειάζεται. Αν θέλετε να τον γνωρίστε, αυτό είναι μια εξαιρετική εκκίνηση.

Ο Luis Sepúlveda είναι από τους συγγραφείς που έχουν αγαπηθεί όσο λίγοι από το ελληνικοί κοινό και το νέο του βιβλίο ‘Η Ιστορία Ενός Σκύλου Που τον Έλεγαν Πιστό‘ (‘Historia de Un Perro Llamado Leal‘, 2016) ήρθε σε χρόνο dt από τις Εκδόσεις Opera. Σύντομο όπως όλα τα έργα του, ετούτο εδώ ακολουθεί έναν Γερμανικό ποιμενικό, τον Πιστό, που δεν ξεχνά και μαρτυρά πως ζει η φυλή των ινδιάνων Μαπούτσε στη Χιλή του σήμερα. Μια ακόμη ιστορία για παιδιά που θα μείνει στη μνήμη και των μεγάλων.

Στα γρήγορα και 3 επανεκδόσεις: ‘Το Βιβλίο των Φανταστικών Όντων‘ (‘The Book of Imaginary Beings‘, 1957) του Jorge Luis Borges που δεν υπήρχε στα ελληνικά βιβλιοπωλεία εδώ και μερικά χρόνια και νέα έκδοση του ‘Το Τέρας Έρχεται‘ (‘A Monster Calls‘, 2011) του Patrick Ness, φτηνότερη αλλά χωρίς την εικονογράφηση, με αφορμή την ταινία που θα βγει σύντομα στα σινεμά. Εγώ πάντως αυτό με την εικονογράφηση θα πάρω. Και τα 2 από τις Εκδόσεις Πατάκη. Επίσης, για όσους θέλουν να διαβάσουν τη Σανάρα του Terry Brooks στα ελληνικά, το 2ο μερος της αρχικής τριλογίας ξανακυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Anubis: ‘Οι Μαγικές Πέτρες των Σανάρα‘ (‘The Elfstones of Shannara‘, 1982).

COMIC CON SAN DIEGO

Τις προηγούμενες ημέρες την επικαιρότητα στην ποπ κουλτούρα μονοπώλησε το φετινό Comic Con και είπα να σας κάνω μια σούμα των πραγμάτων που μας ενδιαφέρουν από το San Diego.

 

Έχουμε πρώτο τρέηλερ από ‘American Gods’ και θα το πω όπως το αισθάνομαι: Ω ΜΠΩ ΜΠΩ ΤΙ ΕΧΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ. Δηλαδή δείτε και πείτε μου πως όχι, δεν είμαστε ενθουσιασμένοι με όλο αυτό, σας προκαλώ.

 

Την ίδια στιγμή το καστ γίνεται, αν είναι δυνατόν, όλο και καλύτερο. Εμφανίστηκε ας πούμε εντελώς από το πουθενά η Kristin Chenoweth που θα παίξει την Easter, ενώ είδαμε για πρώτη φορά και την Gillian Anderson (που έλειπε από το πάνελ του Con) σαν Media/Marilyn Monroe. Τι άλλο θα ζήσουμε ακόμη παιδιά.

 

Το άλλο δυνατό τρέηλερ έφτασε από το πάνελ του ‘Fantastic Beasts and Where to Find Them’. Το “I wanna be a wizard” είναι σίγουρα η πιο δυνατή ατάκα ενός φανταστικού 2λεπτου, που με έκανε να σημειώσω την ημερομηνία με highlighter στο ημερολόγιο μου. Δεν έχω ημερολόγιο ή highlighter, αλλά καταλάβατε τέλος πάντων.

 

Επίσης ρίξαμε μια ματιά στη νέα σειρά του BBC America, ‘Dirk Gently’s Holistic Detective Agency’, μεταφορά από το βιβλίο του αγαπημένου Douglas Adams με τον ίδιο τίτλο (1987). Πρωταγωνιστούν οι Samuel Barnett και Elijah Wood και την περιμένουμε τον Οκτώβριο για μια πρώτη σεζόν 8 επεισοδίων. Αν έχει τη μισή τρέλα από το βιβλίο και τον ίδιο τον Adams, είμαι on board.

 

Μέσα από το παραπάνω βίντεο του executive producer Ridley Scott μάθαμε πως το ‘The Man in the High Castle’ επιστρέφει για τη 2η σεζόν του. Το βιβλίοτου Philip K. Dick (1962) είχε μια πολύ επιτυχημένη πρώτη σεζόν τον περασμένο Νοέμβριο κι έγινε η πιο πολυστριμαρισμένη σειρά του Amazon. Η εναλλακτική ιστορία του Dick, εκεί όπου ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος έχει κερδηθεί από τις δυνάμεις του Άξονα, έχει κυκλοφορήσει και στα ελληνικά (‘Ο Άνθρωπος στο Ψηλό Κάστρο‘, 2008, Εκδόσεις Τόπος) κι αξίζει να τη διαβάσετε. Αναμένουμε τα 10 επεισόδια της καινούριας σεζόν πριν το τέλος του 2016.

ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟΚΑΦΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Πολύ μας αρέσουν αυτά τα μαγαζιά και τώρα το κέντρο της Αθήνας έχει ένα ακόμη: Το Little Tree Books & Coffee είναι ένα βιβλιοπωλείο και καφέ μαζί, ένα προσεγμένο, όμορφο μαγαζί δίπλα ακριβώς στο Μουσείο της Ακρόπολης. Μπορείτε να χαζέψετε νέες κυκλοφορίες, να επιλέξετε το επόμενο σας ανάγνωσμα, να πιείτε τον καφέ ή το κρασί σας και, κυρίως, να διαβάσετε το βιβλίο σας στο κατάλληλο περιβάλλον.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Είχαμε πολλά νέα τις προηγούμενες μέρες για adaptations σε κινηματογράφο και τηλεόραση, οπότε ας τα δούμε ξεχωριστά ένα-ένα.

Η 7η σεζόν του ‘Game of Thrones’ θα έρθει αργότερα και θα έχει λιγότερα επεισόδια (κι αφού το 6ο βιβλίο δε φαίνεται πουθενά στον ορίζοντα, καλό θα ήταν να ξαναδείτε τη λίστα μας με προτάσεις για το τι να διαβάσετε μέχρι να ξαναφανεί κάτι ‘GoT’ στον ορίζοντα). Ο John Crowley που σκηνοθέτησε το ‘Brooklyn’ θα ηγηθεί της μεταφοράς του ‘The Goldfinch’ της Donna Tartt. Ετοιμάζεται σειρά ανθολογίας εμπνευσμένη από τα έργα του Lovecraft, χαμός. Όλα όσα ξέρουμε μέχρι στιγμής για το νέο ‘It’ του Stephen King που επίσης ποθώ να είναι καλό. Το ‘Bell Jar’ της Sylvia Plath θα σκηνοθετήσει η Kirsten Danst και την Esther θα παίξει η Dakota Fanning. Η 10λογία φαντασίας του Roger Zelazny ‘Chronicles of Amber’ μεταφέρεται στην τηλεόραση. Το ‘Wee Free Men’ του Terry Pratchett γίνεται ταινία και πραγματικά περιμένω πότε κάποιος θα σκεφτεί επιτέλους το Discworld Universe.

Η FEEL GOOD ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Τον Νοέμβριο του 2012 η Victoria έγραψε σε ένα tweet πως έχει ερωτευτεί αυτόν που χειρίζεται το λογαριασμό του βιβλιοπωλείου Waterstones στο twitter (που μεταξύ μας, έχουν από τα καλύτερα βιβλιοφιλικά accounts, στηρίζω, ακολουθήστε το κατάστημα της Oxford ή του Tottenham Court Road). Tο περασμένο Σαββατοκύριο, οι 2 τους παντρεύτηκαν και φυσικά έγιναν θέμα παντού. Είδατε; Τα βιβλία φέρνουν τον κόσμο κοντά. *κλείνει μάτι*

 

RANDOM LINKS

Ορίστε μερικά βιβλία να διαβάσετε αν σας άρεσε το ‘Stranger Things’, το νέο trailer του ‘The Girl on the Train‘, ένα MuggleMob στη Νέα Υόρκη πριν την έκδοση του ‘Harry Potter and the Cursed Child’, 5 από τις πιο σέξι σκηνές της λογοτεχνίας, αν το Snapchat είχε βιβλιοφιλικά φίλτρα, ο 16χρονος George R. R. Martin έστειλε γράμμα στους Stan Lee και Jack Kirby για να τους διορθώσει, το Pokemon Go μπήκε και στις βιβλιοθήκες, ο Ian McKellen διαβάζει 2 γράμματα του Roald Dahl σε ένα μικρό κοριτσάκι, 11 από τους πιο creepy λογοτεχνικούς χαρακτήρες, ένα αφιέρωμα στη βιβλιοφαγική ζωή της Florence Welch, μινιμαλιστικά πόστερ βιβλιοθηκών από όλο τον κόσμο, ένα κείμενο για τις ενήλικες ιστορίες του Roald Dahl, 13 βιβλία με δυνατούς γυναικείους χαρακτήρες, ας παίξουμε ένα λογοτεχνικό “kill, marry, shag”, 6 βιβλία στα οποία πρωταγωνιστούν συγγραφείς σε ρόλο ντετέκτιβ, να και ένα παιδικό δωμάτιοHarry Potter, 5 βιβλία για το design των εξωφύλλων, ένας βιβλιοθηκάριος μοίρασε δωρεάν βιβλία στο συνέδριο των Ρεπουμπλικανών, αυτά είναι τα best-sellers του Amazon τα τελευταία 15 χρόνια, το Μπέρμιγχαμ γέμισε παντού βιβλιοπαγκάκια, 10 συγγραφείς με τατουάζ εμπνευσμένα από τα βιβλία τους, ένα ντοκιμαντέρ για τη βιομηχανία της ερωτικής λογοτεχνίας, μέσα στον επόμενο χρόνο θα κυκλοφορήσουν 3 βιβλία για τον He-Man και τον κόσμο του, νέα διηγήματα από Emma Cline και Alice Sola Kim.

ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟΦΑΓΙΚΑ MASHUPS