ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλιοφαγικό mashup v91: Η επόμενη αγαπημένη σου σειρά φαντασίας έρχεται στο Amazon

Όλα τα λινκς, οι ειδήσεις, τα εξώφυλλα που χρειάζεται να ξέρεις αυτή τη βδομάδα από τον χώρο του βιβλίου.

Με τηλεοπτικές σειρές, εναλλακτικούς τρόπους να επιλέξουμε τα κατάλληλα βιβλία, podcast για τον Harry Potter και ένα ιδιαίτερο βραβείο θα ασχοληθούμε σήμερα στο Βιβλιοφαγικό mashup, αφού βέβαια πρώτα μιλήσουμε για, τι άλλο, βιβλία.

Η ΡΟΔΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΓΥΡΙΖΕΙ ΣΤΗΝ AMAZON

Μπορεί να ξέραμε μεν πως η Sony ετοιμάζει την τηλεοπτική μεταφορά της εμβληματικής σειράς βιβλίων του φανταστικού ‘The Wheel of Time’ του Robert Jordan, αλλά δεν ξέρω τίποτα παραπάνω για αυτό. Μάλιστα, χωρίς νεότερα για το πρότζεκτ, πολλοί πίστεψαν πως η μεταφορά που περιμένουν ανυπόμονα οι φανς των βιβλίων δε θα συμβεί τελικά.

Τώρα όμως ξέρουμε κάτι παραπάνω και αυτό που ξέρουμε είναι μια πολύ σημαντική πληροφορία: Η Amazon είναι αυτή που εμπλέκεται στη σειρά και το πρότζεκτ προχωρά κανονικά. Ναι, θα δούμε τους Rand al’Thor και Dark One στις οθόνες μας, είναι αλήθεια. Και μάλιστα η Amazon έχει ένα σούπερ fantasy line-up για μέσα στα επόμενα χρόνια, με τα ‘Lord of the Rings’, ‘Conan the Barbarian’ και ‘The Dark Tower’ να βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης.

Το ‘Wheel of Time’ είναι η σειρά 15 βιβλίων που ξεκίνησε το 1990 ο Robert Jordan με το ‘The Eye of the World’ και ολοκληρώθηκε το 2013 με το ‘A Memory of Light’ που έγραψε ο Brandon Sanderson, μετά το θάνατο του Jordan το 2007. Είχαμε μιλήσει για τη σειρά παλιότερα, στα 5 fantasy βιβλία για να διαβάσετε μέχρι να βγει (επιτέλους!) το 6o ‘Game of Thrones’.

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ

Όσο προχωράμε προς το τέλος της φετινής εκδοτικής σεζόν, λίγες εβδομάδες πριν τη θερινή ραστώνη του Αυγούστου, οι wishlists μας συνεχίζουν να παίρνουν φωτιά με τις νέες κυκλοφορίες. Την περασμένη εβδομάδα 6 ενδιαφέροντα νέα αναγνώσματα βρέθηκαν στα ράφια των βιβλιοπωλείων και ας τα δούμε εδώ μαζί ένα-ένα.

Φρέσκος Maurice Attia μας έρχεται από τις Εκδόσεις Πόλις, με τον συγγραφέα να επιστρέφει 8 χρόνια μετά το ‘Παρίσι μπλουζ’ στον Πάκο Μαρτίνεζ. Στο νέο ‘Η λευκή Καραϊβική’ (‘La Blanche Caraïbe’, 2017) ο Πάκο έχει φύγει από το αστυνομικό σώμα και εργάζεται ως δικαστικός συντάκτης και κριτικός κινηματογράφου σε μια εφημερίδα, όταν δέχεται το τηλεφώνημα ενός παλιού του συνεργάτη, του Κουπί. Ο Κουπί βρίσκεται στην Καραϊβική, όπου γίνεται μάρτυρας μιας δολοφονίας σε ένα μέρος γεμάτο δολοπλοκίες, λαθρεμπόριο, φόνους, μαύρη μαγεία και την απειλή μιας επικείμενης ηφαιστειακής έκρηξης.

Από τον ίδιο εκδοτικό μας έρχεται και το νουάρ ‘Gravesend’ (2013) του William Boyle, ένα βιβλίο που μιλά για μια γειτονιά της Νέας Υόρκης, εκεί που αποφυλακίζεται ο αρχηγός της συμμορίας που 16 χρόνια έγινε η αιτία του θανάτου του Ντάνκαν. Τώρα ο Κόνγουεϊ, ο αδερφός του Ντάνκαν, περιμένει αυτή την αποφυλάκιση για να πάρει εκδίκηση, αν και τίποτα δε θα πάει όπως πρέπει. Ένα μυθιστόρημα για την τραγωδία μέσα στην καθημερινή ζωή των ηρώων της, με τον τόπο της να γίνεται ένας ξεχωριστός χαρακτήρας.

Στο ‘Η χαμένη αναγνώστρια’ του Fabio Stassi, που μας φέρνουν οι Εκδόσεις Ίκαρος, πρωταγωνιστεί ο Βίντσε Κόρσο, ένας άνεργος καθηγητής που ανοίγει ένα γραφείο βιβλιοθεραπείας, αφού το μόνο που γνωρίζει καλά είναι να διαβάζει βιβλία. Σύντομα ο Βίντσε ανακαλύπτει πως η γειτόνισσά του εξαφανίζεται και ξεκινά τη μελέτη των βιβλίων που διάβαζε η γυναίκα ώστε να ανακαλύψει τι της συνέβη, σε αυτή την ιστορία που μιλά για τα βιβλία, τη λογοτεχνία και τη σχέση της με την πραγματικότητα.

Από τις Εκδόσεις Αντίποδες μας έρχεται άλλο ένα βιβλίο της Clarice Lispector, το σύντομο μυθιστόρημα ‘Τα κατά Α.Γ. πάθη’, με μια γλύπτρια που συναντά σε ένα καθαρό δωμάτιο μια κατσαρίδα, προσπαθεί να τη σκοτώσει καταφέρνοντας απλά να την τραυματίσει, παρατείνοντας έτσι το θάνατό της και, όσο την παρακολουθεί να πεθαίνει αργά αργά, ξεκινά έναν εσωτερικό μονόλογο για το νόημα της ζωής και τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος.

Επίκαιρο, μιας και χτες ήταν η Ημέρα του Πατέρα, το ‘Μια οδύσσεια: Ένας πατέρας, ένας γιος, ένα έπος’ είναι το πρώτο από τα 2 βιβλία που είχαν για εμάς οι Εκδόσεις Πατάκη μέσα στην περασμένη εβδομάδα, ένα κείμενο του Daniel Mendelsohn που μιλά για την προσπάθεια του πατέρα του να γνωρίσει τη σπουδαία λογοτεχνία του κόσμου και τον ίδιο του το γιο, όταν σε ηλικία 81 ετών αποφασίζει να παρακολουθήσει το σεμινάριο του Daniel στο Κολέγιο Μπαρντ που έχει θέμα την ‘Οδύσσεια’.

Τέλος για σήμερα με το ‘Κρούζο’ του Lutz Seiler, όπου ο Έντγκαρ Μπέντλερ φεύγει για το νησί Χιντενζέε της Βαλτικής, εκεί όπου διαφεύγουν πολλοί από τους αντιρρησίες του καθεστώτος της Ανατολικής Γερμανίας και πιάνει δουλειά στην κουζίνα του πιο γνωστού εστιατορίου του νησιού, του Κλάουζνερ, και γνωρίζει τον χαρισματικό Κρούζο, τον άτυπο ηγέτη των εποχικών υπαλλήλων. Η φιλία τους είναι αυτή που θα οδηγήσει τον Έντ όλο και πιο κοντά στις συνήθειες του νησιού, καθώς αυτό συγκλονίζεται από τα γεγονότα του ‘89.

ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Αφού είχαμε 6 ελληνικά βιβλία, ας δούμε και 4 από την Αμερική, έτσι για να το κάνουμε στρόγγυλο το νούμερο δηλαδή.

Convenience Store Woman’ της Sayaka Murata, όπου μια 36χρονη γυναίκα στο Τόκιο του σήμερα έχει εργαστεί σε ένα παντοπωλείο τα μισά χρόνια της ζωής της, βλέπει φίλους και οικογένεια να ζευγαρώνουν, να κάνουν παιδιά ή να ανέρχονται επαγγελματικά και αποφασίζει να μπει σε έναν προσποιητό γάμο με έναν συνάδελφό της ώστε να αισθανθεί ενήλικας, με το σχέδιό της όμως να αποτυγχάνει.

Starless’ της Jacqueline Carey, με πρωταγωνιστή τον Khai, έναν πολεμιστή που έχει εκπαιδευτεί στην έρημο από τη γέννησή του με σκοπό να προστατεύει την πριγκίπισσα, που θα αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη πρόκληση που θα μπορούσε να φανταστεί, όταν ο σκοτεινός θεός Miasmus ανέρχεται στη δύση και απειλεί το βασίλειο και ολόκληρο τον κόσμο.

Who Is Vera Kelly?’ της Rosalie Knecht, που μας συστήνει τη Vera Kelly, μια γυναίκα που προσπαθεί να ζήσει τη ζωή της στη Νέα Υόρκη του 1962 μέχρι που στρατολογείται από τη CIA και βρίσκεται στην Αργεντινή, όπου παγιδεύει τηλεφωνικά ένα μέλος του Κογκρέσου και εισχωρεί σε μια ομάδα ακτιβιστών φοιτητών στο Μπουένος Άιρες, όμως σύντομα μια προδοσία θα την αφήσει αποκλεισμένη την ώρα ενός ακόμη πραξικοπήματος.

A Place for Us’ της Fatima Farheen Mirza, όπου σε έναν γάμο Ινδών στην Αμερική, μια εδώ και καιρό διασπασμένη οικογένεια βρίσκεται και πάλι μαζί και αντιμετωπίζει τις διαφορές της και τους λόγους της απομάκρυνσής της, με το γάμο της Hadia να είναι όχι παράδοσης αλλά αγάπης, με τους γονείς της να πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτό το γεγονός, ενώ ο αδερφός της Amad βρίσκεται μαζί τους για πρώτη φορά μετά από 3 χρόνια.

Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ STEPHEN KING

Προσέξτε το εξής σενάριο: Κάθεστε στον καναπέ σας. Τελειώνετε το βιβλίο σας. Σκέφτεστε “πω, τώρα θα ήθελα να διαβάσω έναν Stephen King” αλλά δεν ξέρετε ποιο από τα έργα του να πιάσετε. Είναι και πολλά, καταλαβαίνω, σας νιώθω.

Τι θα κάνετε; Θα ανοίξετε το Ίντερνετ για να ψάξετε τα βιβλία του συγγραφέα να δείτε ποιο σας κάνει κλικ ή θα σηκωθείτε να πάτε μέχρι το βιβλιοπωλείο να ρωτήσετε τη γνώμη τους; Σας παρακαλώ, αποκλείεται, αυτά είναι τόσο Μάιος 2018, ο κόσμος έχει προχωρήσει από τότε.

Τώρα λοιπόν, αν βρίσκεστε σε Αμερική και Καναδά τουλάχιστον, υπάρχει μια νέα λύση στο πολύ συγκεκριμένο μη-πρόβλημα που μόλις σκέφτηκα και που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα: Ο Simon & Schuster, ο εκδοτικός του King, ξεκίνησε τη Stephen King Library, ένα app που μέσα από ερωτήσεις θα προτείνει βιβλία του συγγραφέα στους αναγνώστες ανάλογα με τα γούστα τους.

Για να καταλάβετε πώς λειτουργεί ακριβώς μπορείτε να δείτε το βίντεο, αλλά να σας πω πως η Stephen King Library έρχεται μέσα από την Alexa της Amazon και το Google Assistant, οπότε θα λέτε, ας πούμε, “Alexa, open Stephen King Library” και τσακ, θα πέφτουν ερωτήσεις για να ανακαλύψετε το κατάλληλο για εσάς βιβλίο του Άρχοντα του Τρόμου.

Δείγματα ερωτήσεων που υποθέτω εντελώς αβάσιμα πως θα σας δίνει η Stephen King Library:

  • Πόσους ανθρώπους έχετε σκοτώσει μέχρι σήμερα;

  • Επιλέξτε το αγαπημένο σας φονικό όπλο: Τσεκούρι, φονικός ιός, τηλεκίνηση, κλόουν

  • Έχετε αισθανθεί ποτέ πως το αυτοκίνητό σας σας μιλάει;

  • Ποιο είναι το αγαπημένο σας γουέστερν;

  • Αν ήσασταν ζώο τι ζώο θα ήσασταν: Απέθαντη γάτα, λυσσασμένο σκυλί, αναστημένο ποντίκι, ηρωικό billy-bumbler

  • Πώς τα πάτε γενικά με τις μικρές πόλεις; Σας τρομάζουν και σας πολύ ε;

AND NOW, THIS

Εδώ το The Onion μας λέει να διαβάσουμε και κανένα γαμημένο βιβλίο αν θέλουμε να αυξήσουμε τις γνωστικές μας ικανότητες και εγώ δε θα διαφωνήσω καθόλου με αυτό το συναίσθημα.

Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΟ #INSTAVIVLIO

Βιβλία με θέα λιβάδια, βιβλία με θέα γέφυρες και βιβλία στο νερό έχουμε σήμερα, σε μια ακόμη εβδομάδα που διαλέγουμε τις αγαπημένες μας φωτογραφίες από το χασταγκ #instavivlio, το χάσταγκ των ελλήνων αναγνωστών του Instagram.

ΕΝΑ ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΥΤΟΕΚΔΟΣΕΙΣ

Θέλω τώρα να σας μιλήσω για το Self-Published Fantasy Blog-Off, ένα ετήσιο λογοτεχνικό βραβείο που απονέμεται στην καλύτερη αυτοέκδοση αγγλόφωνου βιβλίου του φανταστικού, γιατί πολύ μου αρέσει η ιδέα του και η διαδικασία του.

Το βραβείο ήταν μια ιδεα του Mark Lawrence, συγγραφέα των αρκετά δημοφιλών σειρών φανταστικού ‘The Broken Empire’, ‘The Red Queen’s War’ και ‘Book of the Ancestor’, στις αρχές του 2015: 10 από τα γνωστότερα blogs που ασχολούνται με το είδος του φανταστικού μοιράζονται τα βιβλία που δηλώνουν συμμετοχή, τα διαβάζουν και φτάνουν σταδιακά σε μια τελική επιλογή το καθένα. Τα 10 βιβλία τίθενται στην κρίση και των 10 blogs, έτσι ώστε να επιλεγεί ο τελικός νικητής που κερδίζει το βραβείο.

Σκοπός του Self-Published Fantasy Blog-Off είναι η προώθηση των αυτοεκδόσεων και των πολλών καλών βιβλίων που κυκλοφορούν στο χώρο του φανταστικού με μόνο τους όπλο το word-of-mouth.

Η διαδικασία, που συμπεριλαμβάνει και μια επιλογή για τα καλύτερα εξώφυλλα, κρατά σχεδόν έναν ολόκληρο χρόνο, έτσι ώστε η ανακοίνωση της διαδικασίας για το 2018 έγινε την επόμενη ημέρα της ανακοίνωσης του νικητή για το 2017! Φέτος, ανάμεσα στα 300 βιβλία που διαγωνίστηκαν στην 3η χρονιά του βραβείου, νικητής βγήκε το ‘Where Loyalties Lie’ του Rob J. Hayes, ενώ ο περσινός νικητής Jonathan French είδε πρόσφατα το ‘The Grey Bastards’ του να εκδίδεται από μεγάλο mainstream εκδοτικό. Είμαι περίεργος να διαβάσω κάποιο από τα 3 βιβλία που έχουν κερδίσει μέχρι τώρα και περιμένω να δω τι θα γίνει στο φετινό SPFBO.

ΕΝΑ PODCAST ΓΙΑ ΤΟΝ HARRY POTTER

Στο The Ringer αγαπούν την ποπ κουλτούρα και μας το δείχνουν ακόμα μια φορά με ένα podcast που ασχολείται με τον Harry Potter. Οι Mallory Rubin και Jason Concepcion διαβάζουν όλα τα βιβλία, βλέπουν όλες τις ταινίες και καταπιάνονται με όλο το extended universe του κόσμου του μαγικού ήρωα, μιλώντας για όλα αυτά στο ‘Binge Mode’ τους.

Προς το παρόν έχουν μιλήσει για το πρώτο βιβλίο, το ‘Harry Potter and the Sorcerer’s Stone’, σπάζοντάς το ανάλογα με τα κεφάλαιά του σε 4 διαφορετικά επεισόδια, αλλά και την κινηματογραφική του μεταφορά σε ένα 5ο. Μπορείτε να βρείτε όλα τα επεισόδια του ‘Binge Mode’ στο YouTube αλλά και όπου ακούτε τα podcasts σας. Είναι και μια καλή ευκαιρία να ξαναδιαβάσετε μαζί τους τα βιβλία, γιατί όχι, καλοκαιράκι έχουμε κιόλας, τη σηκώνει η εποχή την επανανάγνωση.

RANDOM LINKS

Το ‘Wyrd Sisters’ είναι μια μεγαλειώδης, ξεκαρδιστική ωδή στο θέατρο, πρίκουελ βιβλίο ‘Stranger Things’ θα πει την ιστορία της μαμάς της Eleven, ένα σπουδαίο βιβλίο για κάθε χώρα που συμμετέχει στο Μουντιάλ και ακόμα ένα αστυνομικό βιβλίο για κάθε μια από αυτές, οι έφηβοι της Αμερικής γράφουν πλέον λογοτεχνία που ασχολείται με τις επιθέσεις με όπλα στα σχολεία, η λογοτεχνική κληρονομιά του Anthony Bourdain σε 13 βιβλία, ένα timeline με τις φορές που ο George R.R. Martin είπε πως επικεντρώνεται στο να γράψει το ‘The Winds of Winter’, για τον Ngũgĩ wa Thiong’o και τον αγώνα για μια ανεξάρτητη Αφρικανική λογοτεχνία, για την ιστορία των LGBTQ+ βιβλιοπωλείων στην Αμερική, 10 queer ζευγάρια στη λογοτεχνία του φανταστικού, αναζητώντας παρηγοριά σε στενάχωρα βιβλία, οι 40 καλύτεροι κακοί της λογοτεχνίας, γιατί σας ενοχλεί όταν ένα βιβλίο που αγαπάτε δεν μπαίνει στη λίστα, η μυστηριώδης εξαφάνιση ενός ακαδημαϊκού του James Joyce που είχε στόχο να παραδώσει μια τέλεια εκδοχή του ‘Ulysses’, ο περιοδικός πίνακας των βιβλίων, οι Bill Clinton και James Patterson είναι μια εκδοτική dream team, για το πρόβλημα του σεξισμού στη λογοτεχνική κριτική, πώς ο Καναδάς δημιούργησε τις καλύτερες βιβλιοθήκες του κόσμου, η shortlist του φετινού Arthur C. Clarke Award, τι συνέβη όταν προσπάθησα να διαβάσω 30 βιβλία σε 30 ημέρες, πώς η υπερβολική έρευνα μπορεί να καταστρέψει το βιβλίο σας, γιατί ο ‘Frankenstein’ είναι η ιστορία που ορίζει τους φόβους μας, μετά το “cocky” τώρα κάποιος προσπαθεί να απαγορεύσει τη χρήση στους τίτλους βιβλίων και να βάλει trademark στο “dragon slayer”, πως η ιατροδικαστική επιστήμη, ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης και ο Μάκβεθ επηρέασαν το αριστούργημα του Bram Stoker, για το πώς ο Stephen King κατάφερε να κυριαρχήσει σε πολλά διαφορετικά λογοτεχνικά είδη, μερικοί κανόνες για να διαλέξετε ένα βιβλίο να διαβάσετε μαζί με το ταίρι σας, όλες οι μεταφορές βιβλίων του Stephen King σε τηλεόραση και κινηματογράφο που περιμένουμε, γιατί υπάρχουν τόσα λίγα βιβλία για το ζήτημα της μείωσης του πληθυσμού, υπάρχουν 2 τρόποι να διαβάσει κανείς και ο ένας είναι άχρηστος, πώς οι γυναίκες των αρχών του 19ου αιώνα βρίσκανε τα βιβλία που διαβάζανε, 10 συγγραφείς που αλλάζουν τη συζήτηση στην Αμερική, ένα κείμενο για τότε που ο Arthur Conan Doyle έγινε πραγματικός ντετέκτιβ, γιατί 2 βιβλιοθήκες της Πορτογαλίας υποδέχονται τις νυχτερίδες.

ΟΛΑ ΤΑ ΒΙΒΛΙΟΦΑΓΙΚΑ MASHUPS