ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλιοφαγικό mashup v93: Θα είναι σαν να είναι Νόμπελ (αλλά θα είναι καλύτερο)

Όλα τα λινκς, οι ειδήσεις, τα εξώφυλλα που χρειάζεται να ξέρεις αυτή τη βδομάδα από τον χώρο του βιβλίου.

Δεν σταματάμε ούτε τον Ιούλιο να βλέπουμε τα φρέσκα αναγνώσματα της αγοράς, μετά μάλιστα από 2 εβδομάδες που μας έδωσαν μπόλικα ενδιαφέροντα βιβλία.

Ας δούμε όμως έναν-έναν τους νέους τίτλους κι ας αυξήσουμε ακόμη παραπάνω τον αριθμό των αναγνωσμάτων της wishlist μας, τι λέτε;

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΝΟΜΠΕΛ

Θυμάστε που 2 μήνες πριν λέγαμε πως φέτος δε θα υπάρχει απονομή του Νόμπελ Λογοτεχνίας, μιας και η Σουηδική Ακαδημία βρίσκεται σε αναταραχή μετά τα γεγονότα και τις μαζικές παραιτήσεις του Απριλίου; Αν δεν το θυμόσαστε, κάντε μια βόλτα από το σχετικό Βιβλιοφαγικό mashup.

Τώρα όμως έχουμε άλλη μια, σπουδαία, εξέλιξη στο θέμα Νόμπελ Λογοτεχνίας. 109 λογοτέχνες, δημοσιογράφοι, ηθοποιοί και άλλες προσωπικότητες του πολιτισμού της Σουηδίας έστησαν τη Nya Akademien, τη Νέα Ακαδημία δηλαδή, που σκοπός της είναι να απονείμει το δικό της λογοτεχνικό βραβείο αυτό το φθινόπωρο, στη θέση δηλαδή του Νόμπελ.

“Δημιουργήσαμε τη Νέα Ακαδημία για να υπενθυμίσουμε στον κόσμο πως η λογοτεχνία και ο πολιτισμός γενικότερα θα πρέπει να προάγουν τη δημοκρατία, τη διαφάνεια, την κατανόηση και το σεβασμό, χωρίς εύνοια, προκατάληψη, έπαρση ή σεξισμό”, λέει η ανακοίνωση των ανθρώπων της νέας προσπάθειας.

Πώς θα γίνει η διαδικασία της βράβευσης; Η Νέα Ακαδημία θέλει να βραβεύσει ένα συγγραφέα που “έχει πει την ιστορία των ανθρώπων του κόσμου” και γι’ αυτό το σκοπό προσκάλεσε τις βιβλιοθήκες της Σουηδίας να προτείνουν συγγραφείς από όλο τον κόσμο, οι οποίοι να έχουν γράψει τουλάχιστον 2 βιβλία, το ένα εκ των οποίων μέσα στην τελευταία δεκαετία. Μια ψηφοφορία στην οποία θα μπορεί να συμμετάσχει το αναγνωστικό κοινό θα μειώσει τις υποψηφιότητες σε μια λίστα 4 ονομάτων, η οποία θα τεθεί στην κρίση της κριτικής επιτροπής που έχει συσταθεί. Ο νικητής θα ανακοινωθεί τον Οκτώβριο.

Είμαι περίεργος πώς θα λειτουργήσει η διαδικασία της Νέας Ακαδημίας (και αν όντως θα μπορούμε κι εμείς να ψηφίσουμε συγγραφείς), αλλά και ποιος θα είναι ο νικητής αυτής της, διαφορετικής, αντίδρασης στις πολιτικές της Σουηδικής Ακαδημίας και του δεινόσαυρου που ονομάζεται Νόμπελ Λογοτεχνίας. Θα παρακολουθούμε την εξέλιξη της Νέας Ακαδημίας και θα μαθαίνετε όλα τα νεότερα σχετικά με αυτό, που αλλού, στο Βιβλιοφαγικό mashup.

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ

Επιτέλους: Οι Εκδόσεις Μεταίχμιο μας φέρνουν στα ελληνικά το ‘Να με φωνάζεις με τ’ όνομά σου’ (‘Call Me By Your Name’, 2007) του André Aciman, το βιβλίο που παρακολουθεί τον έρωτα του έφηβου Έλιο με τον νεαρό ερευνητή Όλιβερ, στην Ιταλία της δεκαετίας του ‘80. Το μυθιστόρημα έλειπε από τα ελληνικά αλλά η δημοφιλία του τον τελευταίο χρόνο το έφερε ευτυχώς τελικά και στη χώρα μας.

Το βιβλίο του Aciman έγινε ταινία από τον Luca Guadagnino, με πρωταγωνιστές τους Armie Hammer και Timothee Chalamet, φτάνοντας μέχρι τα Όσκαρ όπου κέρδισε το βραβείο διασκευασμένου σεναρίου και άλλες 3 υποψηφιότητες.

Κι από την καλοκαιρινή Ιταλία του ‘Να με φωνάζεις με τ’ όνομά σου’, στη μαγεία του ‘Η σκοτεινή καρδιά του δάσους’ (‘Uprooted’, 2015) της Naomi Novik που έχουν για εμάς οι Εκδόσεις SEΛΙΝΙ. Σε αυτό γνωρίζουμε την Ανιέσκα, που ζει στο χωριό της όπου βρίσκεται δίπλα στο μαγεμένο Δάσος, ένα μέρος γεμάτο κακόβουλη μαγεία. Τους χωρικούς προστατεύει από αυτή τη μαγεία ένας μάγος με το όνομα Δράκος, ο οποίος όμως απαιτεί από το χωριό ένα ακριβό τίμημα: Μια γυναίκα του χωριού να τον υπηρετεί για 10 χρόνια

Όσο η επόμενη επιλογή πλησιάζει, η Ανιέσκα φοβάται πως η όμορφη, γενναία Κάσια, η κολλητή της φίλη, θα είναι η νέα κοπέλα που θα υπηρετήσει τον Δράκο, αλλά τα πράγματα δεν κυλούν όπως ακριβώς περιμένουν όλοι στο χωριό.

Ένα ακόμη πολύ ενδιαφέρον ανάγνωσμα μας φέρνουν οι Εκδόσεις Αντίποδες, που μας δίνουν το ‘Να τελειώνουμε με τον Εντύ Μπελγκέλ’ (‘The End of Eddy’, 2014) του Édouard Louis, ένα μυθιστόρημα που συζητήθηκε ανά τον κόσμο. Ο Έντυ μεγαλώνει σε ένα φτωχό χωριό της βόρειας Γαλλίας, ανάμεσα σε βία και συνεχή εκφοβισμό, αφού ο ίδιος είναι από την παιδική του ηλικία περισσότερο θηλυπρεπής από τα υπόλοιπα αγόρια και έλκεται από τους άλλους άντρες, σε ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα που αποτυπώνει τον αποκλεισμό που βίωσε ο ίδιος ο συγγραφέας του.

Ένα από τα κλασικότερα έργα της λογοτεχνίας του φανταστικού από τη δεκαετία του ‘80 επανεκδίδουν οι Εκδόσεις Anubis, που επαναφέρουν στα βιβλιοπωλεία το μυθιστόρημα ‘Το δέντρο του καλοκαιριού’ (‘The Summer Tree’, 1984) του Guy Gavriel Kay.

Σε αυτό, το πρώτο κομμάτι της ‘Fionavar Tapestry’ τριλογίας, 5 άντρες και γυναίκες ταξιδεύουν στη μαγική γη του Φιόναβαρ, του Πρώτου ανάμεσα σε όλους τους κόσμους. Τους έχει καλέσει ο μάγος Ασημόχλαινος Λορίν και βρίσκονται εκεί για να συμμετέχουν σε μια γιορτή για τα 50 χρόνια της βασιλείας του Μεγάλου Βασιλέα της Μπρενίν, αλλά οι 5 τους έχουν πολύ σημαντικούς ρόλους να παίξουν σε μια μεγάλη μάχη που βρίσκεται κοντά, τη μάχη για το μέλλον ολόκληρου του κόσμου απέναντι σε έναν έκπτωτο θεό.

Με το ‘Ο παράδεισος των ζώων’ (‘The Heaven of Animals’, 2010) του David James Poissant, οι Εκδόσεις Opera μας δίνουν μια συλλογή διηγημάτων που ασχολείται με τα σαθρά δεσμά της οικογένειας, σχέσεις ανάμεσα σε γιους και πατεράδες ή ανάμεσα σε συζύγους, με ιστορίες όπως αυτή 2 φίλων που προσπαθούν να σώσουν τη ζωή ενός αλιγάτορα, ενός κοριτσιού που βοηθά το αγόρι της να αντιμετωπίσει τους μεγαλύτερους φόβους του, ενός άντρα που παρακολουθεί το θάνατο σε μια γωνιά του δρόμου στην Ατλάντα και ενός αδελφού που έκπληκτος συναντά ένα λύκο.

Μέχρι τη λογοτεχνία της Δανίας μας πηγαίνουν οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος, που μας δίνουν το μυθιστόρημα ‘Η σφαγή των χοίρων’ (‘Forbandede yngel’, 2013) της Anne-Cathrine Riebnitzsky, όπου η Λίζα, στρατιωτικός στο στρατό της Δανίας, αποφασίζει να μιλήσει για τη ζωή της στον γιατρό Αντρέας, δίπλα στον οποίο κάθεται στην πτήση που τη γυρίζει από το Αφγανιστάν στη χώρα της. Του μιλά για την απόπειρα δολοφονίας της αδερφής της, την κατάθλιψη της μητέρας της, τη βία του πατέρα της, ένα θάνατο, μια ληστεία και 4 αδέρφια που προσπαθούν να επιβιώσουν.

Ένα από τα πιο πρόσφατα βιβλία της Danielle Steel, με τον τίτλο ‘Μαγεία’ (‘Magic’, 2016) μας φέρνουν οι Εκδόσεις Φανταστικός Κόσμος, που παρακολουθεί το μυστικό Δείπνο στα Λευκά, ένα υπερπολυτελές γεύμα που γίνεται στο Παρίσι, με τους καλεσμένους να φορούν λευκά ρούχα. Σε αυτό θα βρεθούν 3 ξεχωριστά ζευγάρια, με τους δρόμους όλων να μπλέκονται αυτό το βράδυ, να οδηγούν σε νέες φιλίες, νέους έρωτες και μαγικές πιθανότητες.

Πριν κλείσουμε για σήμερα, να αναφέρουμε και την επανέκδοση του ‘Τα πάντα γίνονται κομμάτια’ (‘Things Fall Apart’, 1958) του Chinua Achebe από τις Εκδόσεις Λιβάνης, το μοναδικό βιβλίο του σημαντικού Νιγηριανού συγγραφέα που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή στα ελληνικά. Το μυθιστόρημα ακολουθεί την ιστορία του Οκόνκουο, που εξορίζεται από τη φυλή του και όταν έρχεται η στιγμή να επιστρέψει έρχεται αντιμέτωπος με τη νέα πραγματικότητα που έχουν φέρει μαζί τους οι Ευρωπαίοι ιεραπόστολοι που έχουν φτάσει στο χωριό.

Από τον ίδιο εκδοτικό μας έρχεται και το ‘Η αδερφή’ (‘The Sister’, 2016) της Louise Jensen, ένα ψυχολογικό θρίλερ με πρωταγωνίστρια την Γκρέις, που προσπαθεί να αντιμετωπίσει το θάνατο της καλύτερής της φίλης, της Τσάρλι. Σύντομα, αφού η Γκρέις αναζητά το αν θα μπορούσε να κάνει κάτι για να αποτρέψει το θάνατο της φίλης της, η αδερφή της Τσάρλι, η Άννα, εμφανίζεται και εγκαθίσταται στο σπίτι της Γκρέις. Σύντομα πολλά περίεργα γεγονότα αρχίζουν να συμβαίνουν και η Γκρέις βρίσκεται σε κίνδυνο.

ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Έτοιμοι για άλλα 6 νέα βιβλία από την πλευρά της Αμερικής; Για πάμε να τα δούμε, έχουμε μπόλικη speculative λογοτεχνία σήμερα, αλλά και 2 ιστορικά μυθιστορήματα ανάμεσά τους.

Black Chamber’ του S.M. Stirling, ένα βιβλίο εναλλακτικής ιστορίας, που ξεκινά με τον Πρόεδρο Τέντυ Ρούζβελτ να στρέφεται στο κρυφό δίκτυο κατασκοπείας της Αμερικής, το Black Chamber, καθώς η χώρα μπαίνει στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ο πράκτορας της υπηρεσίας Luz O’Malley Aróstegui πρέπει να ανακαλύψει το πρόγραμμα μυστικών όπλων που δουλεύει ο εχθρός.

Confessions of the Fox’ του Jordy Rosenberg, ένα βιβλίο που εξερευνά queer και trans ιστορίες, μέσα από μια υπόθεση που παρακολουθεί τους περιβόητους ληστές του Λονδίνου στο 19ο αιώνα, Jack Sheppard και Edgeworth Bess και την εύρεση στο σήμερα ενός χειρόγραφου που μιλά για την ιστορία του Jack.

The Calculating Stars’ της Mary Robinette Kowal, όπου το 1952 ένας μετεωρίτης αποδεκατίζει την Ανατολική Ακτή και επιταχύνει την κλιματική αλλαγή, με την αποίκηση του διαστήματος να είναι η μόνη ελπίδα για την ανθρωπότητα, αλλά η Διεθνής Αεροδιαστημική Συμμαχία δε δίνει τον τίτλο του αστροναύτη σε καμία από τις γυναίκες, μέχρι που μια αποφασισμένη πιλότος και μαθηματικός αποφασίζει να γίνει εκείνη η πρώτη “Γυναίκα Αστροναύτης”.

The Cabin at the End of the World’ του Paul Tremblay, όπου το σπίτι των διακοπών μιας οικογένειας στο New Hampshire παίρνει μια τρομακτική τροπή όταν εμφανίζονται ξαφνικά υπερφυσικοί επισκέπτες ζητώντας βοήθεια, με τη μοίρα ολόκληρου του κόσμου να βρίσκεται σε κίνδυνο.

Eagle & Crane’ της Suzanne Rindell, με πρωταγωνιστές τους Louis Thorn and Harry Yamada, νεαρούς πιλότους που πετούν για το τσίρκο του Earl Shaw στην Καλιφόρνια της Μεγάλης Οικονομικής Ύφεσης, με τον Harry να βρίσκεται νεκρός μαζί με τον πατέρα του μετά από την πτώση ενός από τα αεροπλάνα του τσίρκου και ένας πράκτορας του FBI να προσπαθεί να λύσει το μυστήριο του τι έχει συμβεί.

Summerland’ του Hannu Rajaniemi, όπου το έτος 1938 η μετά θάνατον ζωή όχι μόνο υπάρχει αλλά και είναι εύκολα προσβάσιμη από τη γη των ζωντανών, με τη Βρετανική Αυτοκρατορία και τη Σοβιετική Ένωση να προσπαθούν να κυβερνήσουν τη γη των νεκρών, με αποτέλεσμα κατάσκοποι και ίντριγκα να μεταφέρονται πια και σε αυτή.

Η ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΤΟΥ JIMMY FALLON

Ο παλιότερα κυρίαρχος της late night τηλεόρασης στην Αμερική, ο Jimmy Fallon με το Tonight Show του, έχει δει εδώ και αρκετό καιρό τα νούμερά του να μειώνονται. Ο Stephen Colbert του ρίχνει κεφάλι πια, αφού από την εκλογή του Donald Trump στην προεδρία της Αμερικής το κοινό έχει στραφεί σε περισσότερο πολιτικές και highbrow εκπομπές από τα γελάκια και τα παιχνίδια του Fallon.

Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αντιστρέψει το κλίμα και να αλλάξει την πορεία του Tonight Show, ο Fallon δοκιμάζει διάφορες ιδέες, με μια από τις τελευταίες να είναι η δημιουργία του δικού του book club, τουλάχιστον για το καλοκαίρι. Ο παρουσιαστής διάλεξε 5 βιβλία για το Tonight Show Summer Reads, μίλησε για αυτά στην εκπομπή και ο κόσμος με την ψήφο του επέλεξε αυτό που θα διαβάσει ο Fallon και το κοινό του.

Ανάμεσα στα βιβλία που θα δείτε στο βίντεο (όλες καλές επιλογές, τουλάχιστον αυτό το πέτυχαν οι άνθρωποι του Fallon) επικράτησε με 47% όλων των ψήφων το ‘Children of Blood & Bone’ της Tomi Adeyemi, ένα βιβλίο για το οποίο φυσικά έχουμε μιλήσει κι εμείς εδώ στο mashup.

Στο ίδιο πλαίσιο, για να βρει απόκριση σε ένα κομμάτι του τηλεοπτικού κοινού που δεν είχε επαφή μέχρι τώρα, ο Fallon λίγες μέρες αργότερα κάλεσε στην εκπομπή τη Rupi Kaur, την πιο δημοφιλή ποιήτρια του κόσμου τα τελευταία χρόνια, η οποία του διάβασε και ένα από τα ποιήματά της. Προσπαθεί ο καημένος, τι να κάνει, ίσως του βγει, ποτέ δεν ξέρεις.

AND NOW, THIS

Ο δημιουργός Antonio Maria Da Silva έφτιαξε ένα 30λεπτο sequel για το ‘The Shining’ του Stanley Kubrick και του Stephen King, χρησιμοποιώντας κομμάτια από την ταινία, αλλά και από πολλές ταινίες τρόμου, ανάμεσα στις οποίες θα δείτε και τα ‘Ψυχώ’, ‘Η Έκτη Αίσθηση’, ‘Ο Εξορκιστής‘, ‘Η Σιωπή των Αμνών’ και πολλές άλλες. Ένας φόρος τιμής στον συγγραφέα, στην ταινία του Kubrick αλλά και σε ολόκληρο το είδος του τρόμου.

Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΟ #INSTAVIVLIO

Επιτέλους μύρισε καλοκαιράκι και στο ελληνικό bookstagram, με την ανάγνωση στην παραλία, την ανάγνωση στην πόλη και τα ταξίδια να εκπροσωπούνται στις σημερινές μας επιλογές από τις φωτογραφίες του #instavivlio της προηγούμενης εβδομάδας.

"κορίτσια στον ήλιο": the city edition. #instavivlio

A post shared by Φωτεινή Δαϊλά (@foteini_dl) on

ΤΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ

Αρκετά χρόνια μετά την τελευταία φορά που συνέβη και πολλά από τότε που η συνήθης πρακτική των βιβλίων ήταν να εκδίδονται αρχικά μέσω εφημερίδων, καθημερινά σε συνέχειες, ένα νέο έργο εμφανίστηκε στον ελληνικό τύπο.

Το ‘Εγκλήματα στο Αιγαίο’ είναι το ανέκδοτο μυθιστόρημα που είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας των συγγραφέων Φίλιππου Φιλίππου, Χρύσας Σπυροπούλου και Γιώργου Γλυκοφρύδη και τυπώνεται κάθε μέρα στην εφημερίδα Φιλελεύθερος, ξεκινώντας από την περασμένη Παρασκευή. Το πρώτο κεφάλαιο έχει τίτλο ‘Το εκτροφείο των κουνελιών’ και συγγραφέας του ο Φίλιππος Φιλίππου, με τα επόμενα να ακολουθούν μέσα στις επόμενες ημέρες.

Ωραίο, νοσταλγικό το να διαβάζεις εφημερίδα για ένα μυθιστόρημα.

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ YOUNG ADULT ΒΙΒΛΙΩΝ

Σε αυτό το βίντεο του PBS μπορείτε να δείτε μέσα σε 5 λεπτά τη σύντομη ιστορία των Young Adult βιβλίων, που θα απαντήσει σε ερωτήματα όπως το από που ήρθε αυτό το είδος και γιατί έγινε ένα τόσο σημαντικό και μεγάλο κομμάτι της σύγχρονης λογοτεχνίας.

Το μικρό βίντεο είναι κομμάτι μιας νέας σειρά βίντεο που ξεκίνησε από το PBS μέσα στον Ιούνιο και έχει παρουσιάστρια/αφηγήτρια την Lindsay Ellis, μια φανταστική τύπισσα που ασχολείται με την ποπ κουλτούρα. Αξίζει να δείτε το παραπάνω, όπως και το πρώτο βίντεο της σειράς που έχει τίτλο “Πότε το βιβλίο είναι καλύτερο από την ταινία”.

ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΑΛΛΗΛΟΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ, ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ

Ναι, μπορεί να έχουμε ξαναμιλήσει παλιότερα για το Mollat του Μπορντό και τις φωτογραφίες του που αντιστοιχούν τους αναγνώστες τους με βιβλία που έχουν πρόσωπα στο εξώφυλλο, αλλά αφού έχει περάσει καιρός από τότε ας δούμε τι νεότερο έχει να μας δείξει το βιβλιοπωλείο. Εκτός από τις παρακάτω, μπορείτε να δείτε όλες τις φωτογραφίες του Mollat στο Instagram τους.

RANDOM LINKS

Τα καλύτερα βιβλία του 2018 (ως τώρα), ο Μίκαελ Κατς Κρέφελ μας λέει να προσέχουμε τους γείτονες μας, τα βιβλία που έχουν λάβει τις περισσότερες καλές κριτικές μέσα στο 2018, πέθανε ο συγγραφέας Harlan Ellison, όλες οι κινηματογραφικές και τηλεοπτικές μεταφορές βιβλίων επιστημονικής φαντασίας και φανταστικού που ετοιμάζονται, οι δεσμοί μεταξύ σεξ και βιβλίων, συγγράφοντας μαζί και μέσα από το πόνο, το προφίλ ενός βιβλιοπωλείου της Σκωτίας που λειτουργεί μέσα από το Airbnb, μια ζωή με ανάγνωση δεν είναι ποτέ μοναχική, για τις άυπνες ζωές των συγγραφέων, για πρώτη φορά εδώ και 15 χρόνια μια γυναίκα κερδίζει το μεγαλύτερο λογοτεχνικό βραβείο της Ιταλίας, πώς η ποιήτρια Emtithal Mahmoud συγκλόνησε τον κόσμο, ο Pablo Neruda ως πολιτικός ποιητής, ποια βιβλία προτείνουν περισσότερο οι διάσημοι συγγραφείς, βραβεία για τις λογοτεχνικές φράσεις της χρονιάς, ο λόγος για τον οποίο το ιστορικό μυθιστόρημα και τα αντισυμβατικά φορμάτ πάνε πολλές φορές μαζί, για τους συγγραφείς που έχουν δηλώσει πως αποσύρονται από το γράψιμο, ένα αφιέρωμα στους Έλληνες booktubers, πράγματα που ο κόσμος δεν καταλαβαίνει για το πώς είναι να γράφεις επαγγελματικά, για τους Αμερικανούς συγγραφείς που γράφουν για την τηλεόραση, σχολείο βάζει βιβλία που μιλούν για την αστυνομική βία σε λίστα με προτεινόμενα προς τους μαθητές και η ένωση αστυνομικών θέλει να αφαιρεθούν, πώς να ζείτε σε μια από τις δυστοπικές κοινωνίες της λογοτεχνίας, γιατί τα ποντίκια ήταν τόσο δημοφιλή στα παιδικά βιβλία της δεκαετίας του ’90, είναι άραγε ο Holden Caulfield ένας εγωκεντρικός γκρινιάρης ή ένα μελαγχολικό αγόρι-διάνοια, σπουδαίοι συγγραφείς μιλούν για το πώς βίωσαν τη νίκη τους στο The Man Booker Prize, γιατί παρότι ο Machado de Assis είναι από τους σπουδαιότερους συγγραφείς της Βραζιλίας δε διαβάζεται περισσότερο, ανακαλύφθηκε ένας τόμος με σημειώσεις του Jose Saramago, πώς τα paperbacks κέρδισαν τα αμερικανικά στρατεύματα στον Β’ΠΠ, 8 συγγραφείς αστυνομικών βιβλίων που πέρασαν χρόνο στη φυλακή, γιατί όλο και περισσότεροι συγγραφείς έχουν σταματήσει να δημιουργούν τις δικές τους πλοκές, ο κόσμος των εκδοτικών των celebrities, Saoirse Ronan: η βασίλισσα των κινηματογραφικών μεταφορών βιβλίων, οι δυνατές γυναίκες πρωταγωνίστριες των αστυνομικών θρίλερ.

ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟΦΑΓΙΚΑ MASHUPS