ΘΕΑΤΡΟ

Γενικός Γραμματεύς: Πόσο ‘πειραματικό’ μπορεί να είναι ένα έργο του 1893;

Η σκηνοθέτιδα της παράστασης, Σοφία Μαραθάκη μας απαντά και μας εξηγεί την απόφαση να ανεβάσει το έργο του Ηλία Καπετανάκη στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου.

*Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι καθόλου ‘μπανάλ’ που θα έλεγαν και οι φίλοι μας οι Γάλλοι.

Η ομάδα ΑΤΟΝΑλ (εξού και το γαλλικό από πάνω) μετά την μεγάλη περσινή επιτυχία του έργου με τον περίεργο τίτλο ‘Ο Φιλιπ Γκλας αγοράζει μία φραντζόλα ψωμί’ αποφάσισαν μαζί με τη σκηνοθέτιδα Σοφία Μαραθάκη να βρεθούν για πρώτη φορά στα χωράφια του Εθνικού Θεάτρου και να ανεβάσουν στην Πειραματική Σκηνή -1 την διαχρονική κωμωδία του Ηλία Καπετανάκη, ‘Ο Γενικός Γραμματεύς‘. Την ίδια ώρα, η απορία του πώς μπορεί κάποιος να ‘παντρέψει’ ή μάλλον να ‘πειράξει’ το τότε και το τώρα και να βγάλει ένα έργο άξιο χειροκροτήματος δεν μπορούσε να μην διατυπωθεί. Και να απαντηθεί. 

 

Η σκηνοθέτις της παράστασης, πήρε το λόγο και μας εξήγησε.

Ο Γενικός Γραμματεύς , έργο γραμμένο το 1893, είναι μια γλαφυρή αποτύπωση της ελληνικής νοοτροπίας που εδραιώθηκε από τις απαρχές του νέου ελληνικού κράτους. Ουσιαστικά είναι μια πινακοθήκη ηλιθίων, κλόουν, γελοιογραφιών που συμπυκνώνουν όλες τις παθογένειες του νεοέλληνα. Ο ραγιαδισμός είναι ο κεντρικός άξονας του έργου κι αυτό είναι που με ώθησε να ασχοληθώ μαζί του. Η νοοτροπία αυτή είναι τόσο ισχυρή, κατακλυσμιαία που σε ισοπεδώνει, σε αφήνει άναυδο. Επειδή συχνά έρχομαι αντιμέτωπη με το συναίσθημα της έκπληξης απέναντι στο αδιανόητο κι επειδή το έργο κινείται πολύ γλαφυρά στη σφαίρα του αδιανόητου μεν πραγματικού δε, μου κίνησε το ενδιαφέρον.

(Φωτογραφία: Andrea Bonetti)

Σε γενικές γραμμές στο θέατρο μου αρέσει η έννοια του μεγεθυντικού φακού, του παραμορφωτικού καθρέφτη, της μη ρεαλιστικής αποτύπωσης. Με ενδιαφέρει πολύ η καταγραφή της εντύπωσης ενός φαινομένου κι όχι το ίδιο το φαινόμενο. Ο Καπετανάκης έχει μια σαφή σατιρική ματιά απέναντι στη λειτουργία του πολίτη και του κράτους κι αυτή η ματιά νομίζω έδωσε αφορμή σε όλους μας ως συνεργάτες  να γίνουμε περιπαίκτες, συνωμότες, να φωτίσουμε τη γελοιότητα, να αναμετρηθούμε με το γκροτέσκο. Ο κόσμος του Καπετανάκη είναι ένας κωμικός και κανιβαλιστικός κόσμος που αναδεικνύει με κωμικό και τρυφερό τρόπο την πιο άγρια, ακατέργαστη κι ανήλικη πλευρά μας“.

Ο Γενικός Γραμματεύς

Από Τετάρτη μέχρι Κυριακή στις 21.00 στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου.