ΘΕΑΤΡΟ

Ο Στρατής Πανούριος είναι ο νέος ομιλητής του TEDxAthens 2017

Αυτός είναι ο νέος ομιλητής του TEDxAthens 2017. Διάβασε όλα όσα πρέπει να ξέρεις.

Το πρώτο θεατρικό εργαστήρι εντός φυλακών, το πρότζεκτ που καταχειροκροτήσαμε το 2016 και ανυπόμονα αναμένουμε και φέτος, φέρει την υπογραφή του. Με την στήριξη του Εθνικού Θεάτρου και το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων, ο Στρατής Πανούριος, προσπαθεί εντός των τειχών της φυλακής να διευρύνει τους πολιτισμικούς ορίζοντες των ανθρώπων με μία σειρά από ενέργειες σχετικές με το θέατρο. Από παραστάσεις μέχρι μαθήματα.

Φέτος, στη θεατρική ομάδα που δημιουργήθηκε από τη συνεργασία αυτή μέσα στη Φυλακή Κορυδαλλού οι συμμετέχοντες είναι 20 και η ηθοποιός Ασημίνα Αναστασοπούλου, με εμψυχωτή τον σκηνοθέτη, θα παρουσιάσουν μια διασκευή της «Τρικυμίας» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, με σκοπό να δοθεί σειρά παραστάσεων μέσα στους χώρους του σωφρονιστικού ιδρύματος, στα τέλη του Ιουνίου 2017.

Κάπου εδώ στριμώχνεται ένα χειροκρότημα. Και συνεχίζουμε.

Ο Στρατής Πανούριος σκηνοθέτης, ηθοποιός και συγγραφέας από τη Λέσβο, θα φέρει την εμπειρία και τη δική του μοναδική οπτική στο φετινό TEDxAthens ως ομιλητής. Σπούδασε σκηνοθεσία Θεάτρου στο Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας και σκηνοθεσία Κινηματογράφου στο New York College στην Αθήνα, συγγραφή στην Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων και Υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου.

Σαν σκηνοθέτης έχει συνεργαστεί με το Εθνικό Θέατρο, Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα Πάτρας, Κέρκυρας, Αγρινίου ενώ σκηνοθετεί παραστάσεις στην Αθήνα, Λέσβο και Ιταλία. Τα θεατρικά έργα του έχουν παιχτεί στην Ελλάδα και Κύπρο. Είναι μέλος του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και συνεργάτης του Σουηδικού Ινστιτούτου Αθηνών.

Τον τελευταίο χρόνο συνεργάζεται με το Μουσείο Μπενάκη και το Εθνικό Θέατρο υλοποιώντας μαζί με ηθοποιούς και τους επιμελητές του Μουσείου, μια πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα δράση, ένα ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο «Από τη σιωπή της Προθήκης στο Θεατρικό Λόγο». Πρόκειται για μια διαφορετική μουσειακή περιήγηση στην οποία δραματοποιημένα κείμενα φωτίζουν πτυχές της ιστορίας που τα ίδια αντικείμενα αφηγούνται.

Από τον Ιανουάριο του 2016 συνεργάζεται με τις Φυλακές Κορυδαλλού, το Εθνικό Θέατρο και Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων, δημιουργώντας το 1ο Εργαστήριο Θεάτρου μέσα στις φυλακές, υπό τη αιγίδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ιδρυτικό μέλος του Καλλιτεχνικού Οργανισμού «Κοχύλι», συνεχίζει να διδάσκει υποκριτική και σκηνοθεσία, ενώ έχει γράψει και ίδιες μεθόδους όπως: «Ο Παίκτης της Στιγμής» και «Σκηνοθετώντας το Θαυμαστό». 

Στο φετινό TEDxAthens, ο Στρατής Πανούριος θα φέρει τη μοναδική του εμπειρία και την πολυεπίπεδη γνώση του πάνω στο αντικείμενό του. Σε μια ομιλία που αναμένεται άκρως ενδιαφέρουσα.

*Το TEDxAthens επιστρέφει δυναμικά για όγδοη συνεχή χρονιά το Σάββατο, 13 Μάϊου, στη νέα Εθνική Λυρική Σκηνή στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) και σας προσκαλεί να εξερευνήσετε τα όρια.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Το TEDxAthens ξέρει μέχρι και τι ακούγεται ως βροχή στις ταινίες