ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Ακούσαμε κάθε τραγούδι που βρέθηκε στο δρόμο για τη φετινή Eurovision

Ένας ηρωικός ρεπόρτερ παρακολούθησε όλες τις προκριματικές διαδικασίες όλων των χωρών που συμμετέχουν στη φετινή Eurovision κι αυτή είναι η ανταπόκρισή του. Εντυπώσεις, εικόνες, τραγούδια, και τα δικά μας βραβεία.

Σελίδα 1 | Σελίδα 2 | Σελίδα 3 | Σελίδα 4

***

Το Krajowe Eliminacje 2018 της Πολωνίας είχε 10 τραγούδια, το φαβορί Light Me Up των DJ Gromee και Lukas Meijer κέρδισε, απολύτως τίποτα ενδιαφέρον δε συνέβη, την αναφέρω τη χώρα απλά για να βγω από την υποχρέωση και να μη λείπει ανάμεσα στις υπόλοιπες.

Στην Πορτογαλία πάντως, πριν βγει νικήτρια του Festival da Canção 2018 ανάμεσα σε 26 τραγούδια (σε 2 ημιτελικούς με 14 από αυτά να προχωράνε στον τελικό) η Cláudia Pascoal με το O jardim, είχαμε λίγο #DramaAlert. Το μεγαλύτερο φαβορί του Πορτογαλικού προκριματικού αποσύρθηκε αμέσως μετά τη νίκη του στο 2ο ημιτελικό της διοργάνωσης, μετά από κατηγορίες για λογοκλοπή. Ο Diogo Piçarra απέσυρε το ‘Canção do fim’ του μετά από τα σχόλια που ξεσήκωσε στα social media για το πόσο μοιάζει με ένα θρησκευτικό τραγούδι του 1986.

Στα δικά μας τώρα, λίγα πράγματα κι εδώ, πέρα δηλαδή από τον Πορτογάλο Elton John που τραγούδησε τον σιδηρόδρομο O Som da Guitarra é a Alma de um Povo, αλλά κι ένα κομμάτι χωρίς τίτλο που πολύ θα ήθελα να πήγαινε στη Eurovision, θα διασκεδάζαμε πάρα πολύ. Και δεν πήγε κι άσχημα, 4ο βγήκε, θα μπορούσε. Δικό μου αγαπημένο πάντως το 3ο του τελικού, το ‘Só Por Ela’ του Peu Madureira.

60 τραγούδια διαγωνίστηκαν μοιρασμένα στις 5 προκριματικές σειρές του Selecţia Naţională 2018 της Ρουμανίας, για να επικρατήσει τελικά από τον τελικό των 15 κομματιών το Goodbye των The Humans.

Εδώ όμως δεν είμαστε για τον βαρετό νικητή αλλά για το Me Som Romales και τις αλυσίδες του, ένα τραγούδι που αλλάζει 7 μουσικά είδη μέσα σε 3 λεπτά, για την τσιρίδα της Claudia Andas στο The One και φυσικά για τους στίχους του Safari:

Come on boy

Move that body

‘Cuz tonight

I’m naughty naughty

Dance with me like it’s my party

We go wild

We’re in safari

Στο Σαν Μαρίνο αξίζει το επόμενο βραβείο μου:

Χειρότερη Εθνική Διαδικασία

Σαν Μαρίνο

Στο Σαν Μαρίνο στήσανε φέτος το 1 in 360, ένα online talent show με 11 συμμετέχοντες από 9 διαφορετικές χώρες του κόσμου, που διάλεξε τον νικητή του μέσα από ένα συνδυασμό κριτικής επιτροπής και χρημάτων.

Χρημάτων, ναι. Ο κάθε διαγωνιζόμενος έπρεπε να πείσει το κοινό του να μπει στο site του 1 in 360 και να αγοράσει ένα ελάχιστο ποσοστό των μελλοντικών δικαιωμάτων του τραγουδιού με 2€ (αρχικά είχε ανακοινωθεί στα €20, χαχαχα). Αν το 100% των δικαιωμάτων ενός τραγουδιού πωλούνταν, τότε το τραγούδι έπαιρνε τους μάξιμουμ 12 πόντους στο τελικό. Αυτό είναι κάτι που συνέβη στη φετινή Eurovision, μάλιστα.

Νικήτρια αναδείχθηκε η Jessika που μαζί με τη Jenifer Brening και 2 ρομποτάκια-χορευτές τραγούδησαν το Who We Are, τίποτα, πάμε παρακάτω.

Στο Beovizija 2018 της Σερβίας είχαμε 17 τραγούδια να διαγωνίζονται απευθείας στον τελικό και νικητές τους Sanja Ilić & Balkanika με το Nova deca, που κέρδισαν δίκαια αν και δεν μπορώ να πω πως τα ‘Vila’ του Boris Režak και Samo nek se okreće του Lord με αφήσανε αδιάφορο. Εδώ όμως βρίσκεται και η Lana, που αξίζει ένα βραβείο για την παρέα της στη σκηνή:

Καλύτερος Γυμνόστηθος Βιολιστής

Jača od svih / Lana & Aldo

Η Σλοβενία επέλεξε το Hvala, ne! της Lea Sirk ως εκπρόσωπό της στη Eurovision, μέσα από το Evrovizijska Melodija 2018 στο οποίο συμμετείχαν 16 κομμάτια. Εγώ ήμουν με το Ukraden cvet των Proper, που δεν κατάφερε κάτι περισσότερο από την 5η θέση.

Παρότι η ακριβής σειρά που θα τραγουδηθούν τα κομμάτια στους 2 ημιτελικούς δεν είναι ακόμη γνωστή, το τραγούδι της Σλοβενίας θα βρίσκεται κάπου στο 2ο μισό του 2ου ημιτελικού και αυτό σας το λέω για να ξέρετε πως αυτή θα είναι η κατάλληλη στιγμή για να κάνετε διάλειμμα για κατούρημα. Δε θα χάσετε κάτι σημαντικό.

Η συμμετοχή της Σουηδίας κάθε χρονιά στη Eurovision είναι σαν να παίζεις Final Four της Euroleague στο δικό σου γήπεδο. Ναι μεν θεωρείται “ουδέτερο γήπεδο” αλλά μη γελιόμαστε, παίζεις εντός έδρας.

Οπότε και κάτι χλιαρές συμμετοχές όπως το φετινό Dance You Off του Benjamin Ingrosso είναι προορισμένα να βρεθούν στα ψηλά του διαγωνισμού. Θυμίζω άλλωστε πως από τα τελευταία 7 χρόνια η Σουηδία βρέθηκε εκτός πρώτης 5άδας 1 μόνο φορά.

Εγώ ήμουν για ακόμη μια φορά με τον χαμένο, το 2ο Every Single Day του Felix Sandman, αλλά και με τον 5η LIAMOO και το Last Breath του.

Εδώ είχαμε πολλά βραβεία, πάμε να τα δούμε ένα-ένα χωρίς καθυστέρηση, έχετε διαβάσει και κάπου 5,000 λέξεις μέχρι τώρα, έχω αρχίσει να σας λυπάμαι.

Καλύτεροι Ροζ Μονόκεροι

Solen lever kvar hos dig / Kamferdrops

Μαγεία. Α και κάτι ακόμα:

Μαγεία x2.

Καλύτεροι Backup Χορευτές

Livet på en pinne / Edward Blom

Ναι, είναι ένα σταφύλι, ένα τυρί, μια τάρτα κι ένας αστακός.

Καλύτερος Ύμνος στο Dirty Dancing

Patrick Swayze / Sigrid Bernson

I’m gonna lift you up

Just like Patrick Swayze

Love you right

Just like John and Baby

Lift you up

With all my lovin’ tonight

(Having the time of her life)

Το Melodifestivalen 2018 όμως, ο μόνος Γιοροβιζιονικός προκριματικός που δίνει 2η ευκαιρία για πρόκριση στον τελικό σε κάποια από τα τραγούδια του, είχε ανάμεσα στους 28 καλλιτέχνες του και τον DJ Mendez με το φανταστικό ‘Everyday’. Απολαύστε.

Ο σωσίας του Vinnie Jones το ζει στη σκηνή, δεν έχω καλύτερο σε ολόκληρα τα Γιουροβιζιονικά προκριματικά. Του άξιζε καλύτερη τύχη όμως, μιας και στον τελικό (όπου μπήκε αντιμετωπίζοντας στην κόντρα της Δεύτερης Ευκαιρίας το ‘Patrick Swayze’ για το οποίο είπαμε παραπάνω) η κριτική επιτροπή έσφαξε το κομμάτι, αφήνοντάς το στην τελευταία θέση, πολύ μακριά από το αμέσως παραπάνω. Βέβαια ο κόσμος αγάπησε τον Mendez, δίνοντάς του την 3η θέση στο televoting, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για να τον ανεβάσει ψηλότερα.

Δεν πειράζει, εμείς θα έχουμε πάντα αυτό:

Σελίδα 6: Τα τελευταία μας βραβεία