ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Το ‘This Is Us’ είναι τόσο αληθινό όσο η ζωή σου

Λίγα λόγια ακόμα για τη σειρά που σε κάνει να κλαις πριν καν πατήσεις το ‘play’.

Παρακολούθησα ολόκληρο τον πιλότο του ‘This Ιs Us’ νομίζοντας πως η σειρά αποτελείται από αυτοτελή επεισόδια και σε κάθε ένα από αυτά, θα βλέπουμε και μια διαφορετική σπαραξικάρδια ιστορία.

Πίστεψα λοιπόν πως το theme του πιλότου ήταν ‘άνθρωποι που έχουν γενέθλια την ίδια ημέρα’ και πως απλά κάθε φορά το theme θα αλλάζει. Και ήμουν απολύτως έτοιμος να αποχωριστώ την οικογένεια των Pearsons μόλις έπεσαν οι πρώτοι τίτλοι τέλους. Για την ακρίβεια -μέσα μου- την αποχωρίστηκα, κι όταν είδα ότι παίζουν όλοι και στο δεύτερο επεισόδιο ξαφνιάστηκα.

Αυτό δεν το λέω για κακό, ούτε σημαίνει ότι δεν δέθηκα μαζί τους. Ίσα-ίσα. Το πρώτο επεισόδιο μου φάνηκε τόσο γεμάτο, πρόλαβε να μου προκαλέσει τόσα πολλά και έντονα συναισθήματα που ειλικρινά, θα ήμουν ΟΚ αν τελείωνε εκεί και στη συνέχεια βλέπαμε την ιστορία της ζωής μιας άλλης οικογένειας. Ευτυχώς για όλους όμως, οι πρωταγωνιστές της σειράς δεν άλλαξαν και μιάμιση σεζόν αργότερα, συνεχίζουν να μας κάνουν να κλαίμε σαν να μην υπάρχει αύριο.

Πραγματικά, είναι τρομερό αυτό που συμβαίνει με τη συγκεκριμένη σειρά. Σε όποια ψυχολογική κατάσταση κι αν είμαι, δεν υπάρχει περίπτωση να μην με πάρουν τα δάκρυα σε κάποια στιγμή του επεισοδίου. Δάκρυα που έρχονται αβίαστα, χωρίς η σειρά να προσπαθεί να στα προκαλέσει με φτηνά κόλπα και κλισέ ατάκες.

Είναι κάτι στον τρόπο που παίζουν οι ηθοποιοί, στη φυσικότητά τους, που σε κάνει να τους νιώθεις δικούς σου ανθρώπους. ‘Η αν προτιμάς, γιατί στην πραγματικότητα όλοι μας αυτό κάνουμε, βλέπεις σε εκείνους τη δική σου ζωή, τη δική σου οικογένεια, τις δικές σου σχέσεις.

Γιατί αυτό που κάνει το ‘This Is Us’ δεν είναι δα και πυρηνική φυσική. Παρουσιάζει τη ζωή και τις σχέσεις των μελών της οικογένειας Pearson, σε διαφορετικά timelines. Από την εποχή που ο Jack, ο πατέρας, γνώριζε την σύζυγό του Rebecca και αποκτούσαν μαζί τρία παιδιά μέχρι το σήμερα, όπου παρακολουθούμε τα παιδιά αυτά να φτιάχνουν, ή τουλάχιστον να προσπαθούν να φτιάξουν, τις δικές τους ζωές και οικογένειες.

Τα ζόρια που αντιμετωπίζουν οι νέοι γονείς, οι δυσκολίες που περνάει κάθε γάμος όσο τα χρόνια περνάνε, οι σχέσεις ανάμεσα σε αδέρφια και γονείς, ο χαμός ενός γονιού, η υιοθεσία. Θέματα που τα έχουμε δει σε δεκάδες άλλες σειρές. Σειρές που μπορεί να ήταν μέτριες ή κακές. Κι όμως στο ‘This Is Us’, όλα αυτά μόνα τους κι όλα αυτά μαζί, βρίσκουν τον τρόπο να σκάψουν βαθιά μέσα στη ψυχή σου και να αδειάσουν από εκεί μέσα ό,τι μπορεί να υπάρχει. Οδυνηρά αλλά και καθαρτικά.

Το ‘This Is Us’ είναι η ζωή. Είναι η δική σου ζωή. Το αγαπημένο πρόσωπο που έχασες, το ζόρι σου στη δουλειά, η σχέση που δεν κράτησε, ο τσακωμός με τους γονείς σου, οι ανασφάλειές σου, οι στόχοι που δεν πιάνεις όσο τα χρόνια προχωράνε. Και μπορεί να μην έχει κυνηγητά, πυροβολισμούς, εκρήξεις και μπέρτες, αλλά είναι αληθινή. Όσο αληθινή είναι κι η ζωή σου.

Η οποία έχει φυσικά και τις καλές της στιγμές. Τα οικογενειακά τραπέζια, τους φίλους, τον έρωτα, όλα αυτά που σε κάνουν να χαμογελάς και να νιώθεις λίγο πιο δυνατός. Και βλέποντας το ‘This Is Us’ τα εκτιμάς όλα αυτά λιγάκι παραπάνω.

Θα μπορούσε να είναι μια τρομερά cheesy (όπως η παραπάνω πρόταση), μελοδραματική σειρά που επαναλαμβάνει χιλιοειπωμένα κλισέ και πίσω από τις γραμμές ακούγεται απλά ένα “κλάψε, πρέπει να συγκινηθείς, κλάψε γαμώτο”. Αλλά καταφέρνει να μένει απλή και αξιοπρεπέστατη, πείθοντάς σε πως αυτό που βλέπεις, θα μπορούσε να είναι η ιστορία μιας αληθινής οικογένειας, ακόμα και της δικής σου.

Δεν ξέρω αν το ‘This Is Us’ θα σε κάνει καλύτερο άνθρωπο. Δεν ξέρω αν θα σε μαλακώσει, αν θα σε βοηθήσει να πάρεις αποφάσεις ή να βρεις λύσεις στα προβλήματά σου. Δεν νομίζω ότι μια σειρά μπορεί να τα κάνει έτσι κι αλλιώς αυτά. Ξέρω όμως ότι θα σε συγκινήσει, θα σε κάνει να θυμηθείς τις καλύτερες και τις χειρότερες μέρες της ζωής σου και στο τέλος θα σε κάνει λίγο πιο αισιόδοξο.

Η ζωή σου δεν χρειάζεται υπερπαραγωγές και μάχες με κακοποιούς και τέρατα για να είναι συναρπαστική. Καλώς ή κακώς, μπορεί να έχει συγκλονιστικές στιγμές και χωρίς να θυμίζει ταινία επιστημονικής φαντασίας ή ακριβή περιπέτεια. Και το ‘This is Us’ έχει έρθει για να μας δείξει ακριβώς αυτό: η προσωπική ιστορία του καθενός μας μπορεί να γράψει το πιο συγκινητικό σενάριο που γράφτηκε ποτέ.

Πριν πατήσεις το play λοιπόν, να είσαι προετοιμασμένος για πάρα πολύ κλάμα. Μισό κλάμα για αυτό που βλέπεις στην οθόνη και μισό για τα κουμπάκια που πατήθηκαν στη δική σου ψυχοσύνθεση.

Αλλά ποιος είπε ότι το κλάμα είναι κακό πράγμα; Είναι ειλικρινές, αληθινό και λυτρωτικό. Όπως είναι και το ‘This Is Us’.

Η δεύτερη σεζόν του ‘This Is Us’ προβάλλεται κάθε Τρίτη στις 21.00 στο FOX Life.