DISNEY

Ποιοι ήταν και πού βρίσκονται σήμερα οι έφηβοι από τα ’90s κινούμενα της Disney

Μια ακόμα χρονιά γεμάτη Disney μπλοκμπάστερς φτάνει στο τέλος της. Αλλά οι παιδικοί ήρωες των τηλεοπτικών animation της εφηβείας μας, πού είναι σήμερα;

Μπορεί τα ’80s να κίνησαν το ενδιαφέρον του κοινού για τους  εφήβους και τη ζωή τους στο σινεμά, τα ’90s όμως τους καθιέρωσαν στις σειρές (και μπορείτε να κατηγορήσετε το ‘Beverly Hills’ γι αυτό). Η Disney δεν άργησε να καταλάβει (άργησε λίγο– η Nickelodeon το κατάλαβε πρώτη) ότι τα παιδιά και οι έφηβοι διψούσαν για να δουν σε μια σειρά τους ήρωες να ζουν την απλή καθημερινότητα, να πηγαίνουν σχολείο, να παίζουν videogames, να έχουν χωρισμένους γονείς, να κάνουν γενικά ό,τι κάνουν και ό,τι θα ήθελαν να κάνουν και οι ίδιοι.

Όταν το κατάλαβε, κάπου στα μέσα των ’90s και σε συνδυασμό με τη γενικότερα ντισνεϊκή αναγέννηση της εποχής που δεν συνέβη μόνο στον κινηματογράφο αλλά και στην τηλεόραση, μας χάρισε άψογες σειρές με χαρακτήρες που είτε ξέραμε είτε δεν ξέραμε από το σύμπαν της.

Doug

Δύο από τους μεγαλύτερους rivals στις παιδικές και εφηβικές σειρές ήταν η Disney και η Nickelodeon. Το “Doug” ξεκίνησε το 1991 και ήταν η μία από τις πρώτες σειρές κινουμένων σχεδίων της Nickelodeon, στην οποία παιζόταν μέχρι το 1994. Από το 1996 ως το 1999 που ολοκληρώθηκε, το πήρε η Disney και οι φαν τσακώνονταν για το ποια ήταν η καλύτερη εκδοχή (με τους περισσότερους να είναι team Nickelodeon). Σε κάθε περίπτωση αν και εμείς εδώ γνωρίσαμε καλύτερα την Disney βερσιόν, τα βασικά παρέμειναν τα ίδια. Ο 11χρονος αγχώδης και ανασφαλής  Doug Funnie μετακομίζει μαζί με τους γονείς του, την beatnik αδερφή του και το σκύλο του σε μία νέα πόλη, όταν ο πατέρας του παίρνει προαγωγή. Εκεί γνωρίζει τον καλύτερό του φίλο τον Skeeter, ερωτεύεται την Patti και έχει κόντρες με τον Roger που είναι ο bully του σχολείου. Οι περισσότεροι χαρακτήρες της σειράς βασίζονται σε αληθινά πρόσωπα από την ζωή του δημιουργού της, Jim Jinkins.

Πού είναι τώρα: Σε ερώτηση δημοσιογράφου τον περασμένο Αύγουστο στον Jinkins για τι κάνουν σήμερα οι ήρωες τις σειράς, η απάντηση ήταν εύκολη. Ο Doug είναι καλλιτέχνης και συγκατοικεί με τον Skeeter, η αδερφή του κάνει καριέρα στο Broadway και ο σκύλος του εννοείται είναι ακόμη ζωντανός και μια χαρά. Στην ερώτηση αν τελικά ο Doug και η Patti κατέληξαν μαζί, εκείνος προσγειώνει το κοινό του. Στον Doug θα συμβεί όπως πάντα ό,τι περίπου συνέβη και στον ίδιο τον Jinkins. Όταν ήταν στη Νέα Υόρκη και δούλευε σαν τρελός, προσπαθώντας να πετύχει στον καλλιτεχνικό χώρο, έγινε το σχολικό reunion για τα 10 χρόνια αποφοίτησης και δεν πρόλαβε να πάει. Τον πήρε όμως η πραγματική Patti τηλέφωνο, με την οποία είχαν χαθεί, στεναχωρημένη δεν τον είδε και εν τέλει τον κάλεσε σπίτι της για φαϊ. Ο Jinkins σοκαρισμένος και αγχωμένος πήγε σπίτι της όλο ελπίδες. Έφτασε στην πόρτα και εκείνη ανοίγει λαμπερή και χαρούμενη και τον αγκαλιάζει. Και ενώ όλα ήταν πολύ ωραία γυρνάει και λέει, “Α! Jimmy, από δω να σου γνωρίσω τον άνδρα μου”.

PEPPER ANN

Η «Pepper Ann» ξεκίνησε να παίζεται το 1997 και ήταν η πρώτη σειρά κινουμένων σχεδίων της Disney που δημιουργήθηκε από γυναίκα, την  Sue Rose (η οποία είναι η μία εκ των δύο εμπνευστών του Fido Dido –makes sense). Η Pepper Ann είναι 12 χρονών και είναι ένα καθαρό κορίτσι των 90s. Είναι παιδί χωρισμένων γονιών και μένει με την μητέρα της και την αδερφή της. Κυκλοφορεί με rollerblades και της αρέσει να παίζει σε ουφάδικα. Πολλές φορές μιλάει μόνη της και παίρνει συμβουλές από την αντανάκλασή της, κάνει παρέα μόνο με τον Milo και την Nicky και δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής αλλά νιώθει κουλ –εκτός από τις φορές που συναντά τον Craig που της αρέσει πολύ.

Που είναι τωρα: Το τελευταίο επεισόδιο της σειράς παίχτηκε το 2000 αλλά ήταν τοποθετημένο 15 χρόνια μετά και είναι το πιο θλιβερό της σειράς (κατάρα, γιατί να συμβαίνει αυτό πάντα με όλα τα μελλοντικά επεισόδια;) . Η Pepper Ann, η Nicky και ο Milo δεν είναι πια φίλοι. Η Pepper Ann σχεδιάζει video games, η Nicky είναι πετυχημένη ρεπόρτερ και o Milo είναι καλλιτέχνης και έχει μια νεογέννητη κόρη. Το reunion της τάξης θα τους φέρει και πάλι κοντά, όταν θα προσπαθήσουν να κλέψουν, ώστε να μην διαβαστεί μπροστά σε όλους, το ντροπιαστικό γράμμα που είχε γράψει η Pepper Ann στον μελλοντικό εαυτό της, την τελευταία μέρα του σχολείου.

RECESS

Σε ένα σχολικό προαύλιο που έμοιαζε με βασίλειο και που το κάθε παιδί είχε ένα συγκεκριμένο, αναγνωριστικό χαρακτηριστικό, η παρέα του «Recess» μπλεκόταν σε διάφορες περιπέτειες που εστίαζαν και σε κάποιον διαφορετικό ήρωα κάθε φορά. Ο Τ.J ήταν ο αρχηγός της παρέας, η Spinelli ήταν το αγοροκόριτσο (της οποίας την original φωνή έδωσε η Pamela Adlon -γνωστή μας πλέον από τις συνεργασίες της με τον Louis CK- και στα ελληνικά η Βαλέρια Κουρούπη, γνωστή εκείνη την εποχή από το ρόλο της ως αντιδραστική ανιψιά του Ζάχου Δόγκανου –πολύ πετυχημένα τα καστ), o Vince ήταν ο αθλητής, ο Mikey ήταν ποιητική φύση, η Gretchen το φυτό (με την καλή την έννοια) και ο Gus ο ντροπαλός, αδύναμος γιος ενός στρατιωτικού.

Πού είναι σήμερα: Για το «Διάλειμμα» έχουμε μια ολόκληρη ταινία, το «All growed down», για το παρελθόν και για το πώς γνωρίστηκαν και έγιναν φίλοι στο νηπιαγωγείο, δεν έχουμε όμως από τους δημιουργούς της σειράς καμία εικόνα από το μέλλον. Αν και μόλις 10 χρονών, οι χαρακτήρες ήταν τόσο , ανεπιτήδευτα σοφοί όσο και ενήλικοι στη συμπεριφορά, που είναι δύσκολο να τους φανταστείς πολύ διαφορετικούς στο μέλλον. Ο T.J θα δουλεύει σε κάποιο diner, η Spinelli θα είναι κάπως έτσι (οι δυο τους θα τα έφτιαξαν κάποια στιγμή στο Λύκειο, αλλά θα χώρισαν και θα έμειναν φίλοι), η Gretchen θα πήγε στο MIT και τώρα θα κάνει διδακτορικό, ο Vince θα πήρε αθλητική υποτροφία και θα σπούδασε Οικονομικά, o Mikey θα είναι δάσκαλος ρέικι και ο Gus θα έχει μπει στο στρατό αλλά δεν θα του αρέσει καθόλου. Και μια φορά το χρόνο τουλάχιστον θα βρίσκονται όλοι μαζί και θα έχουν ακόμη την ίδια χημεία που είχαν παλιά.

SABRINA THE ANIMATED SERIES

Η «Sabrina», η σειρά κινουμένων της Disney, βασίστηκε στην live action σειρά με την Melissa Joan Hart που ήταν επίσης της Disney, η οποία βεβαίως είχε βασιστεί στο ομώνυμο κόμικ. Η κινούμενη σειρά ξεφεύγει αρκετά και από τα δύο, και για πρώτη φορά τοποθετεί την Sabrina στο Γυμνάσιο σε ηλικία 12 χρονών. Μένει με τις δύο θείες της, τη Hilda και την Zelda, με το γάτο της Σάλεμ, ο οποίος είναι ένας πανίσχυρος μάγος καταδικασμένος σε σώμα γάτας και με τον θείο της Quigley. Είναι ερωτευμένη με τον Harvey ο οποίος δεν ξέρει ότι είναι μάγισσα. Σε κάθε επεισόδιο χρησιμοποιεί τα μάγια της με λάθος τρόπο, τελευταία στιγμή σώζει την κατάσταση και το πάθημα της γίνεται μάθημα.

Που είναι σήμερα: Στο επεισόδιο ‘Anywhere but here’, που θυμίζει το «13 going on 30», η Σαμπρίνα βαριέται που είναι παιδί και δεν την αφήνουν να κάνει ό,τι θέλει και ο Σάλεμ τη βοηθά κάνοντας ένα ξόρκι που την μεγαλώνει. Έτσι βρίσκεται παντρεμένη με τον Χάρβι, ο οποίος δεν είναι πια κουλ και δουλεύει πλασιέ, έχει τρία ενοχλητικά παιδιά,  μικρό σπίτι, πολλή δουλειά και λίγα λεφτά. Δεν αντέχει και αποφασίζει να ξαναγίνει 12. Μόνο που σε αντίθεση με το «13 going on 30», η σειρά δεν μας αφήνει την υπόνοια ότι αν κάνει άλλες επιλογές, θα είναι αλλιώς η ζωή της. Άρα κάπως έτσι θα είναι σήμερα η “Sabrina, the adult witch”. <Sigh>

ΗΡΑΚΛΗΣ

Ο «Ηρακλής» ξεφεύγει από το ηλικιακό κλισέ των 11-12, αφού τον βλέπουμε μαθητή στην Ακαδημία του Προμηθέα προς το τέλος της εφηβείας του σε ένα σχολείο που είναι γεμάτο με καρτουνίστικες εκδοχές ηρώων της ιστορίας και της μυθολογίας. Τον προπονεί και τον συμβουλεύει ο Φιλ, κάνει παρέα με τον αλλοπρόσαλλο Ίκαρο που του έχει καεί ο εγκέφαλος γιατί πέταξε κοντά στον ήλιο και την οξύθυμη Κασσάνδρα (την οποία ο Ίκαρος πολιορκεί συνεχώς χωρίς αποτέλεσμα), ενώ βρίσκεται σε αντιπαλότητα με τον Άδωνη και την ωραία Ελένη. Από άποψη ευρηματικότητας, ο «Ηρακλής» ίσως είναι η καλύτερη κωμωδία της Disney.

Που είναι τώρα: Στο επεισόδιο «Hercules and the Yearbook» βλέπουμε τον Ηρακλή παντρεμένο με τη Μεγάρα να μένουν μαζί και εκείνη να ανακαλύπτει το σχολικό του λεύκωμα. Έτσι μαθαίνουμε ότι ο Ίκαρος έγινε και αυτός εφευρέτης σαν τον πατέρα του, βγάζει άπειρα λεφτά και τον αποκαλούν «The Wax-Wing King», ενώ η Κασσάνδρα είναι πλέον διακεκριμένη μάντισσα, μέλος του «Δικτύου Φίλων Μαντείου». Στην μυθολογική πραγματικότητα βέβαια, ξέρουμε πως ο Ίκαρος δεν επέστρεψε ποτέ από τον ήλιο και η Κασσάνδρα τα έφτιαξε με τον Αγαμέμνονα αλλά δολοφονήθηκαν και οι δύο από την Κλυταιμνήστρα και τον Αίγισθο. Ο Ηρακλής από την άλλη, σε μία στιγμή τρέλας, σκότωσε τα παιδιά που έκανε με τη Μεγάρα και μετά την έδωσε στον ανιψιό του τον Ιόλαο για γυναίκα του, ενώ σύμφωνα με άλλη εκδοχή τη σκότωσε και αυτή. Στη συνέχεια παντρεύτηκε άλλες τρεις φορές, με πιο γνωστή την ιστορία με την Δηιάνειρα, η οποία τον σκότωσε καταλάθος από την ζήλεια της, αλλά και εκείνος αφού αναλήφθηκε στον Όλυμπο, παντρεύτηκε την Ήβη τη θεά της νιότης, και όλα καλά.

ΟΙ ΑΠΟΤΟΚΟΙ

Στην πραγματικότητα η εποχή των εφηβικών animated σειρών της Disney εκτίνεται και ως τις αρχές των 00s, πράγμα λογικό αφού καμία δεκαετία δεν αλλάζει πρόσωπο ακριβώς στην αλλαγή του χρόνου. Έτσι έχουμε:

THE WEEKENDERS

Οι «Weekenders» σηματοδοτούν αυτή μετάβαση από τις 90s animated σειρές στις 00s animated σειρές, αφού το πρώτο επεισόδιο μεταδόθηκε τον Φεβρουάριο του 2000. Ο Ιταλοαμερικάνος Toni, η Lor με την σκωτσέζικη καταγωγή, ο Αφροαμερικάνος Carver και η Tish, Εβραία από χώρα του πρώην Ανατολικού μπλοκ. Είναι όλοι 12 χρονών και είναι too cool for school και γι αυτό βλέπουμε τις περιπέτειες του Σαββατοκύριακου τους. Τα επεισόδια ξεκινάν πάντα Παρασκευή με τον Τόνι να σπάει τον τέταρτο τοίχο και να μας εξηγεί τι γίνεται και τελειώνουν Κυριακή.

Που είναι τώρα: Δεν έχουμε κάποια πληροφορία από τους δημιουργούς της σειράς, έτσι βάζουμε fanfiction. Ο Toni που του άρεσαν οι αφηγήσεις θα είναι σήμερα δημοσιογράφος, η Lor θα είναι γραφίστρια, ο Carver θα είναι στο LA προσπαθώντας να γίνει ηθοποιός και η Tish θα τελείωσε μόλις το μεταπτυχιακό της στη Νομική.

LLOYD IN SPACE

Ο Lloyd αν και γέννημα των έρλι 00s είναι όσο 90s γίνεται. Οι δημιουργοί του είναι οι δημιουργοί του «Recess» και είναι και  αυτό πολύ καλό. Κάπου μετά τον 9ο Παγκόσμιο Πόλεμο, βρισκόμαστε στο διάστημα και παρακολουθούμε τη ζωή του Lloyd, ενός 13χρονου ντροπαλού και εσωστρεφή εξωγήινου που μένει με τη μητέρα του και την τηλεκινητική μικρότερη αδερφή του. Το αίσθημα του είναι η Brittany και οι φίλοι του είναι ο Eddie που είναι άνθρωπος, o πανέξυπνος Douglas που μοιάζει με εγκέφαλο και φοράει γυαλιά και ο Kurt ένας τεράστιος αγαθούλης εξωγήινος.

Που είναι τώρα: Για ακόμη μία φορά, όπως και στο «Recess», οι δημιουργοί μας έδειξαν πως γνωρίστηκαν και έγιναν φίλοι η παρέα του Leonard, όμως δεν μας έδειξαν κάτι από το μέλλον. Σίγουρα θα είναι ακόμη φίλοι και ακόμα πιο σίγουρα θα είναι ακόμη geeks.

TEACHER’S PET

Παίζει να ναι το πιο sad καρτούν της Disney που χει βγει. Είναι τόσο blue, που και ο πρωταγωνιστής Leonard, είναι μπλε. Ξεχωρίζει επίσης –από την υπόλοιπη Disney- από το ιδιαίτερο στυλ του animation του (και αυτό καταθλιπτικό). Ο Leonard ζει με τη μητέρα του η οποία είναι και η δασκάλα του στο σχολείο και η μόνη του παρέα είναι ο σαν-τον-Brian σκύλος του, η τεμπέλικη σαν-τον-Garfield γάτα του και το αυταρχικό καναρίνι του. Ναι, βρισκόμαστε σε μία σειρά που ο πρωταγωνιστής τρώει μπούλιν, ακόμα και από ένα καναρίνι. Ο σκύλος του ντύνεται άνθρωπος, πάει στο σχολείο του και είναι πιο δημοφιλής από αυτόν. Σε ένα σίκουελ ταινιάκι μάλιστα, ο σκύλος τα φτιάχνει και με τη μητέρα του, αλλά επειδή ο Leonard δεν το αντέχει χωρίζουν.

Σήμερα αν ζει, ό,τι και να περνάει, θα είναι καλύτερο.