GAME OF THRONES

Βάλαμε τον ίδιο άσχετο με το ‘Game of Thrones’ να γράψει review για το φινάλε

Ηρώδειο, Φιλιώ και Κώστας Μακέδος σ’ έναν σχολιασμό όλων των καταιγιστικών εξελίξεων στο 'The Dragon and the Wolf'.

Πότε πέρασε (περισσότερος από) ένας χρόνος ρε παιδιά; Σαν χθες θυμάμαι που παρακολουθούσα το ‘The Winds Of Winter’ και έγραφα γι’ αυτό. Τέλος πάντων, πέρασε κι αυτή η σεζόν, τι ζήσαμε, χαμούλης, δράκοι, αιμομιξίες, γκρίνια για spoilers, πάμε γι’ άλλα. 

Επειδή το παν ωστόσο είναι η συνέπεια (μην το πείτε αυτό στους υπεύθυνους της σειράς βέβαια που είπαν το 2018 να πάρουν ένα ρεπάκι), δεν γινόταν να μην δω και πάλι το season finale και να κάνω και το σχετικό review. Όπως ο Δημητρόπουλος είναι εκεί, κάθε εβδομάδα, με το που τελειώσει το επεισόδιο με το review του ετοιμοπόλεμο, έτσι κι εγώ, είμαι εδώ, μία φορά το χρόνο, με το δικό μου. Αμέ. Στρατιώτης.

Πριν πιάσουμε τα φετινά όμως, ας δούμε τι θυμόμουν απ’ όσα είχα δει κι είχα γράψει πέρσι:

  • Η Cersei είχε κάψει πολύ κόσμο με το υγρό πυρ και γενικά καλύτερα να μην έμπλεκες.
  • Η Daenerys είχε πάρει τους δράκους της και τα καράβια της και ετοιμαζόταν για πόλεμο.
  • Ο χειμώνας είχε φτάσει.
  • Ένας γλυκούλης ψηλός είχε μπλεξίματα με την εφορία.
  • Πολύς κόσμος είχε πεθάνει.

Σε γενικές γραμμές, αυτά. Επειδή προφανώς δεν ζω σε γυάλα, από τις συζητήσεις στο γραφείο και στα social media, είχα καταλάβει κάποια επιπλέον πράγματα για τη φετινή σεζόν:

  • Όλα πλέον γίνονται πολύ πιο γρήγορα.
  • Ξαφνικά υπάρχουν και ζόμπι στην υπόθεση, επειδή το να πολεμάνε 35 βασίλεια για ένα θρόνο μάλλον δεν ήταν αρκετό.
  • Ο Ανδρέας Παπανδρέου των ζόμπι έριξε ένα ακόντιο.
  • Ένας ευνούχος στρατιώτης έκανε σεξ, γιατί σε αυτή τη σειρά μόνο οι κορμοί των δέντρων δεν κάνουν σεξ, που και γι’ αυτούς δεν ορκίζομαι.
  • Παίζει φασούλα μεταξύ Daenerys και Jon Snow, τους οποίους είχα αφήσει να είναι πιθανώς αδέρφια. 

Δεν χρειαζόμουν κάτι άλλο. Πάτησα play, αναφώνησα “αμάν πια με τους τίτλους αρχής” σαν να βλέπω GoT κάθε μέρα και ετοιμάστηκα για τις καταιγιστικές εξελίξεις.

Ο ΔΡΑΚΟΣ ΚΙ Ο ΛΥΚΟΣ: ΖΩΝΤΑΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΗΡΩΔΕΙΟ

Αρχικά θέλω να χειροκροτήσω δυνατά τον τίτλο του επεισοδίου και να εκφράσω την απογοήτευσή μου που δεν εμφανίστηκε καθόλου ο Πέτρος Φιλιππίδης. Στο πρώτο πλάνο βλέπουμε τα χαρούμενα ερωτευμένα αδερφάκια, την Cersei και τον Jamie, να χαζεύουν τον στρατό ευνούχων που έχει παραταχθεί έξω από τα τείχη τους και να σχολιάζουν σαρκαστικά το γεγονός πως δεν έχουν γεννητικά όργανα. “Χαχα, πώς να είναι να μην έχεις πουλί, αυτοί πώς κάνουν σεξ με τα αδέρφια τους, ε τους ανώμαλους”.

Την ίδια στιγμή, ο Jon Snow με τον Tyrion ταξιδεύουν με το καράβι και η Cersei τους παρακολουθεί από μακριά να φτάνουν και δίνει εντολές σ’ έναν γίγαντα για τη σειρά που θα τους σκοτώσει. Το ταξίδι πρέπει να ήταν κάτι αντίστοιχο του Ρίο-Αντίρριο, αφού στο επόμενο πλάνο έχουν φτάσει στη στεριά και με μια κομπανία περπατάνε αργά κρατώντας ένα μπαούλο, σε ένα σχηματισμό που θυμίζει έντονα επιτάφιο τη Μεγάλη Παρασκευή. Τελικός προορισμός του επιταφίου, το Ηρώδειο.

Εκεί, παίρνουν τις θέσεις τους στη σκηνή για να τα πούνε και ο γίγαντας δεν σκοτώνει κανέναν απολύτως, θυμίζοντας Έλληνα οπαδό που από μακριά κάνει χειρονομίες αλλά μόλις έρθει μια ανάσα από τον αντίπαλο οπαδό, δεν γυρίζει καν να τον κοιτάξει. Και ξαφνικά, εμφανίζεται η Daenerys πάνω σε έναν δράκο, στην πιο εντυπωσιακή είσοδο που έχω δει ποτέ στα δύο επεισόδια που έχω παρακολουθήσει.

Στηρίζω προφανώς που σνόμπαρε το καράβι και αποφάσισε να πάει πετώντας, κι εγώ φέτος έκανα 11 ώρες σε πλοίο για τη Μυτιλήνη και το έχω σκυλομετανιώσει, την επόμενη φορά προφανώς και θα πάρω αεροπλάνο. Με την άφιξη της Daenerys ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις στο συνέδριο της Βόλβης, το οποίο θα παίξει καθοριστικό ρόλο στις μελλοντικές εξελίξεις. Κοινός εχθρός όλων, ο στρατός των νεκρών, απέναντι στον οποίο πρέπει όλα τα βασίλεια να ενωθούν, σαν τα ελληνικά κόμματα απέναντι στα μνημόνια.

Η Cersei τηρεί στάση ΚΚΕ λέγοντας όχι σε όλα, ο μουσάτος τύπος απλά προκαλεί τον Tyrion και μπροστά στο αδιέξοδο, έρχεται η ώρα για τα μεγάλα μέσα. Θα μάθουμε τι κρύβει μέσα το μπαούλο. Όπως συμβαίνει σχεδόν με όλα τα μπαούλα που βρίσκουμε στις αποθήκες μας, έτσι κι αυτό περιέχει μπόλικη σκόνη κι έναν αλυσοδεμένο ζωντανό νεκρό, ο οποίος όπως μας ενημερώνει ο Jon Snow, πεθαίνει μόνο με φωτιά και dragonglass. Ναι, δεν έχω κάποιο αστείο γι’ αυτό, πράγματι έτσι σκοτώνεις ένα ζόμπι.  

Ο νταής με τα μούσια πετάει ένα “πολλά έχουν δει τα μάτια μου, μ’ αυτό μου φέρνει τρόμο” και φεύγει για το νησάκι του, τυπικός Έλληνας που τα βρήκε σκούρα κι επέστρεψε στο νησί και ο Jon Snow αρνείται να υποταχθεί στην Cersei δηλώνοντας πιστός στην Daenerys, η οποία του ρίχνει το πιο “aawww σε ερωτεύτηκα άλλες δέκα φορές τώρα” βλέμμα που έχω δει ποτέ στη ζωή μου.

Οι διαπραγματεύσεις κολλάνε κι ο Tyrion αναλαμβάνει να τις ξεκολλήσει, πιάνοντας την αδερφή του με μερικά πολύ δυνατά επιχειρήματα. “Μπορεί να έχω σκοτώσει τον πατέρα μας, μπορεί να έχουμε πάει να σκοτώσουμε ο ένας τον άλλον τόσες φορές, αλλά δεν θέλω να καταστρέψω την οικογένεια”. Πραγματικά, συγκινητικό, ίσως το καλύτερο επεισόδιο οικογενειακών ιστοριών ever.

Κι εκεί που ούτε ο Tyrion δείχνει να βγάζει άκρη, καταλαβαίνει ότι η αδερφή του είναι έγκυος επειδή έτριψε την κοιλιά της! Παιδιά κι εγώ τρίβω την κοιλιά μου συνέχεια, ειδικά μόλις φάω, θα έπρεπε να έχω κάνει τουλάχιστον είκοσι παιδιά. Ό,τι νάνε (συγγνώμη, ήθελα κάπου να το πετάξω αυτό). Σημασία έχει πάντως ότι τα βρήκαν και πως όλοι μαζί θα συμμαχήσουν ενάντια στα ζόμπι. Την έκανε τη δουλίτσα του ο Tyrion.

ΤΟ ΕΦΑΓΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΤΗΣ Η ΦΙΛΙΩ

Κι απ’ το Ηρώδειο, περνάμε στον οίκο των Stark, εκεί όπου μετά από μερικά κουτσομπολιά για τον Jon Snow από την Arya και την Sansa, υποκλινόμαστε στον Littlefinger, ο οποίος σαν άλλη Φιλιώ, την νονά του Κατακουζηνού που υποδυόταν η Κατερίνα Γιουλάκη στο Κωνσταντίνου και Ελένης, πραγματικά βάζει φιτιλιές σε όλους. Τελικά, δεν του περνάει, αφού η Sansa καταλαβαίνει τα παιχνίδια του και διατάζει να του ανοίξουν το λαιμό, κάτι που ομολογουμένως θα ήταν πολύ gore για επεισόδιο Κωνσταντίνου και Ελένης. Έχω μπερδευτεί πάντως, όλοι έχουν σκοτώσει τουλάχιστον έναν συγγενή τους στη σειρά, πότε αυτό αρχίζει να είναι κακό;

Και ξαφνικά, επιτέλους λίγο ξύλο. Ο Theon πλακώνεται στην παραλία κι εκεί που δείχνει να τις τρώει για τα καλά, με τρελή ανατροπή επιπέδου Ολυμπιακού απέναντι στην ΤΣΣΚΑ, το γυρίζει και καταφέρνει να πάρει και τους υπόλοιπους με το μέρος του, φωνάζοντας ένα “for Yara”. Αν ήταν τόσο απλό γιατί δεν το έκανε από την αρχή να γλιτώσουμε και τη βία; 

Ο Jamie προσπαθεί να καταστρώσει τα πλάνα για τον μεγάλο πόλεμο με τα ζόμπι και η Cersei του φωνάζει. Αρχικά νόμιζα ότι του φωνάζει επειδή στέκεται κυριολεκτικά πάνω στο χάρτη, όμως τελικά δεν έφταιγε αυτό. Πάντως κάτι σοβαρό πρέπει να έκανε γιατί απειλεί ότι θα τον σκοτώσει, παρ’ ότι περιμένουν κι άλλο παιδί που θα είναι ταυτόχρονα και ανίψι τους. Πάντως ο Κώστας Μακέδος του Game of Thrones δεν τον σκοτώνει.

Προς το τέλος, εμφανίζεται κι ο αγαπημένος μου χαρακτήρας, ο δημόσιος υπάλληλος. Θα ήταν απόλυτα δίκαιο να μην εμφανιστεί καθόλου πάντως, αφού ως γνωστόν δημόσιο υπάλληλο Αύγουστο δεν βρίσκεις πουθενά. Από τη συζήτηση που πιάνει, μαθαίνουμε ότι ο Jon Snow είναι τελικά ανιψιός της Daenerys, κάτι που συγγνώμη, αλλά κανέναν δεν θα έπρεπε να σοκάρει. Οι άλλοι είναι αδέρφια και έχουν παιδιά, το σεξ ανάμεσα σε θεία και ανιψιό μας ενοχλεί;

Σατανικό πάντως ότι τα πάντα αποκαλύπτονται δευτερόλεπτα πριν το κάνουν, μην δούμε λίγο φυσιολογικό σεξ σε αυτή τη σειρά. Κι εκεί που λες ότι η σειρά θα κλείσει με τον επικό τίτλο τσόντας ‘Σεξ με τη θεία όσο ένας νάνος παίρνει μάτι’, βλέπουμε και τις δύο αδερφούλες να κάνουν bonding μετά τη δολοφονία της Φιλιώς για να φτάσουμε στο μεγάλο φινάλε.

Ο στρατός των ζόμπι, αγριεμένος, κι ο Παπανδρέου καβαλάει τον δράκο που έγινε ζόμπι κι εκτοξεύει μπλε φωτιές, διαλύοντας τα τείχη. ΟΚ, αυτό ήταν εντυπωσιακό, δεν ξέρω πώς ακριβώς θα καταφέρουν να κερδίσουν το στρατό των νεκρών τα Ηνωμένα Βασίλεια. 

Αν έπρεπε να μαντέψω με βάση τα όσα έχω δει, μάλλον κάνοντας σεξ μαζί τους μέχρι θανάτου. Άντε, ραντεβού το 2019.