HOMELAND

Homeland S07E04: Συγκάτοικοι είμαστε όλοι στην τρέλα

Όσα εκστατικά είδαμε στο τέταρτο επεισόδιο της έβδομης σεζόν της σειράς, με τίτλο “Like Bad at Things”.

Επιτέλους Homeland! Με γρήγορη δράση, εξέλιξη στην πλοκή, εναλλαγές στην αφήγηση και καταιγιστική δράση για όσα λεπτά αντέχει η σειρά και το όποιο budget της. Το συγκεκριμένο επεισόδιο θα αφήσει σίγουρα το στίγμα του στο Homeland μιας και είναι εκείνο που αποδεικνύει ότι ο φανατισμός και οι προσωπικές φιλοδοξίες οιουδήποτε μπορούν να αλλάξουν ριζικά τον κόσμο γύρω μας. Κι αυτή τη φορά το μακελειό δεν έγινε σε κάποια απομακρυσμένη έρημο της Μέσης Ανατολής ανάμεσα σε φανατικούς και υπερασπιστές του δυτικού επεκτατισμού αλλά εντός των τειχών της Δύσης, σε μια επαρχία της Αμερικής.

Η τροπή που παίρνουν τα γεγονότα, για να λέμε και την αλήθεια, παίζει στα όρια του ρεαλισμού και της μυθοπλασίας μιας και το λογικό είναι να μείνουμε στο σημείο που το cockfight λήγει με κάποιον να κάνει πίσω. Στην Αμερική του σήμερα ο O’Keefe δεν θα είχε φτάσει να έχει έναν τέτοιο στρατό στο πλευρό του και το FBI δεν θα έκανε τέτοια επιχείρηση εκκαθάρισης επειδή έφαγαν έναν δικό τους. Αλλά όλη αυτή η αφήγηση είναι ενδεικτική του πού μπορεί να οδηγήσει ένας μανιακός με λαϊκό έρεισμα, πόσο επικίνδυνα είναι τα fake news και πόσα πράγματα μπορούν να συμβαίνουν γύρω μας από εκείνους που υπηρετούν μία διαφορετική ατζέντα.

Αλλά ας πάμε να δούμε λίγο τι έγινε σε αυτή την επεισοδιάρα.

Αδέρφια να χτυπάνε αδέρφια μωρέ;

 

Η κατάσταση μύριζε μπαρούτι από την πρώτη στιγμή στο επεισόδιο. Με τον Brett να είναι ανήσυχος και να εκφράζει ακόμα και στον Saul την έγνοια ότι δεν έχει πλέον εκείνος τον έλεγχο της κατάστασης. Κάτι που φάνηκε ξεκάθαρα στην συνέχεια του επεισοδίου. Το οπλοστάσιο που συγκεντρώνεται από την μεριά των φεντς είναι πέρα για πέρα λογικό. Το οπλοστάσιο όμως που στήνεται από την άλλη μεριά σε κάνει να ανησυχείς για το πόσο εύκολα μπορεί κάποιος στην Αμερική να βρεθεί με πολεμοφόδια στην κατοχή του.

Η σειρά των γεγονότων είναι πράγματι κακή και ατυχέστατη. Ξεκινώντας και πάλι από ένα ηλιθιοδέστατο σκηνικό όπως αυτό με τον σκύλο που ξεφεύγει από τον γιο ο οποίος τρέχει στο κατόπι του. Ο πράκτορας που πυροβόλησε μπαίνει στη θέση του ομήρου και πλέον ο Saul έχει στα χέρια του μια χειροβομβίδα απασφαλισμένη. Το FBI θέλει να μπουκάρει ή να αφήσει το αγόρι να αιμορραγεί. Ο Saul βάζει τα μεγάλα μέσα για να σώσει την κατάσταση και φαίνεται να τα καταφέρνει.

Μικρό διάλειμμα για έναν ύμνο

Είναι ο δεύτερος cop ρόλος στον οποίο βλέπω τον Matt Servitto και διάολε του ταιριάζουν γάντι. Από τη μία ο Σερίφης Lotus στο Banshee και τώρα ο επικεφαλής του FBI στο περιστατικό. Ή τουλάχιστον μέχρι το περιστατικό γιατί δεν τους λες και φοβερούς τους χειρισμούς του. Κι όσο κι αν με εκνεύριζε στο Banshee που έμπαινε εμπόδιο στον Hood, δεν μπορώ παρά να του βγάλω το καπέλο.

Τέλος μικρού διαλείμματος

Τα πράγματα λοιπόν δεν πήγαν όπως τα ήθελε ο Saul. Ο όμηρος παραμένει όμηρος αλλά έχουμε κι έναν κοριό ο οποίος θα μας χρησιμεύσει πολύ αργότερα. Το αγόρι μεταφέρεται στο νοσοκομείο και οι γιατροί τον κρατούν στη ζωή, όμως ένας μουσάτος δολοπλόκος που ανάθεμα κι αν ξέρουμε ποιος τον παρακίνησε, φέρνει στη δημοσιότητα το μεγαλύτερο fake new μέχρι το επόμενο. Από την στιγμή που είδαμε το email του να φεύγει, το στομάχι σφίγγεται γιατί ξέρεις ότι θα γίνει ξεκάθαρα το ώπα πίσω στο αγροτόσπιτο. Πάνω που η μητέρα φαίνεται έτοιμη να κατηγορήσει τον O’ Keefe δημόσια, πάνω που η οικογένεια μοιάζει ασφαλής, το νέο κάνει τη δουλειά του παρά την επιμονή του Saul να μάθουν όλοι ότι το παιδί δεν είναι νεκρό. Ο πράκτορας του FBI χάνει τη ζωή του εν θερμώ και η γιορτή της σφαίρας δεν αργεί να ξεκινήσει.

Διασωθέντες; Ο O’ Keefe και αν δεν κάνω λάθος τα γυναικόπαιδα. Θα ήταν σκληρό για την Αμερική να έχουν χτυπηθεί και τα γυναικόπαιδα από το FBI, δεν παίζουμε με αυτά. Το βλέμμα απόγνωσης του Saul είναι ενδεικτικό όχι απλά της κατάστασης αλλά και της ζωής του Saul όσο τον έχουμε δει. Πάντα να προσπαθεί να αποσοβήσει τη διαμάχη και πάντα η ωμή αλήθεια να τον φέρνει προ πτωμάτων.

 

Σίγουρα δεν θέλουμε η πολωμένη Αμερική και κάθε χώρα να φτάνει σε αυτό το σημείο του αντάρτικου. Και όσο κι αν οι δημιουργοί έχουν πιάσει το θέμα της πόλωσης και των fake news, δεν είμαι σίγουρος ότι είναι αντιληπτό στην σειρά ποιοι πολεμούν με ποιους. Όπως έχω ξαναπεί, μου φαίνεται ότι δείχνουμε μία Πρόεδρο που Trumpίζει και έναν εξαγριωμένο όχλο που είναι οπαδοί του Trump. Δηλαδή η μόνη αλήθεια στην Αμερική είναι η Carrie Mathison;

Κάτι από Carrie

 

Δεν είναι απόλυτα σπαστικό να βλέπεις την Carrie να ξετυλίγει τα νήματα ένα ένα και να έχει την αδερφή της για μπάτσο; Από το κύκλωμα που έχει εγκαταστήσει ο Θεός MAX στο σπίτι του Wellington ξεκινά μία έρευνα που ενώνει σημεία στο χάρτη και η Carrie ανακαλύπτει ότι η κοπέλα του / ερωμενη του / whatever του, έχει δώσει πολλά χρήματα σε κάποιον την ημέρα της δολοφονίας του στρατηγού στη φυλακή. Στο ενδιάμεσο έχει εφαρμόσει την τέχνη του κατασκόπου σε έναν δύσμοιρο υπάλληλο τον οποίο απειλεί με μηνύσεις.

Σε γενικές γραμμές η σειρά φέτος έχει επιλέξει να μας δείχνει την Carrie πιο επισταμένα στις έρευνές της. Για να ανακαλύψουμε ότι τα κάνει όλα λίγο ατσούμπαλα. Και δεν θέλω να κακολογήσω την σειρά ή την Carrie αλλά στα μάτια του θεατή της μειώνουν και σίγουρα όχι λόγω ασθένειας. Θα μπορούσε δηλαδή η σειρά να το κάνει αυτό για να μας πει πόσο αρνητικές είναι οι επιπτώσεις της ασθένειάς της αλλά τόσες σεζόν δεν την βλέπαμε να κάνει παιδαριώδη λάθη ακόμα κι όταν δεν έπαιρνε καν τα φάρμακά της.

Η Carrie λοιπόν έχει μπει σε επιτήρηση φαρμάκων, βρήκε κι άλλα φάρμακα για να μην πιάνουν αυτά που θα παίρνει παρουσία κηδεμόνα κι έτσι νομίζω ετοιμαζόμαστε για μία Carrie που θα πέσει σε κώμα στο τέλος της σεζόν. Πλάι της όμως είναι ο ιππότης με την πανοπλία να την προστατεύσει από όλα τα δεινά. Το ρομάντζο χτίζεται για τα καλά και πλέον ο προστάτης άγγελός της δηλώνει έτοιμος να κάνει κάτι πολύ παράνομο για χάρη της. Ας πει παρακαλώ κάποιος του κυρίου πού κατέληξαν οι προηγούμενοι που την πάτησαν μαζί της.

Το θετικό είναι ότι πλέον έχουν στοιχεία που ενοχοποιούν εν μέρει την πλευρά του Wellington και η Carrie δεν θα το αφήσει ήσυχο μέχρι να τον φέρει ενώπιον των ευθυνών του. Το θέμα είναι πώς θα αντιδράσει η Keane όταν ακούσει για δεύτερη φορά τι είναι ικανός ο “δικός της” να κάνει στο όνομά της. Ήδη με το πρώτο δεν ήταν και πολύ χαρούμενη.

Οι περιπέτειες του MAX S01E04

 

Μάξαρος. Έδωσε πάλι τη λύση ο μπαγάσας, τα βρήκε όλα, τα χάκεψε όλα. Και τα έδωσε στο πιάτο στην Carrie για να λύσει και καλά μόνη της την υπόθεση.

Αλλά ας απευθυνθούμε λίγο στον ίδιο τον MAX.

Μην ανησυχείς Μάξαρε, εμείς ξέρουμε ποιος είναι ο πραγματικά ικανός σε αυτή τη σειρά. Θες βέβαια λίγη βοήθεια με τα communication skills, γιατί με την αδερφή της δεν σε είδαμε να τα πηγαίνεις και πολύ καλά. Α ναι. Και να πεις στην Carrie να μην σου μιλάει άσχημα γιατί μόνο εσένα έχει πραγματικά στο πλευρό της όλα αυτά τα χρόνια.

Ραντεβού την άλλη εβδομάδα αγαπητοί λάτρεις της σειράς. Το Homeland, να τα λέμε κι αυτά, παίζει κάθε Δευτέρα αποκλειστικά στο FOX.

|Η ποπ κουλτούρα μέσα από εικόνες| Ακολούθησε το Ιnstagram account του Popcode.