MR. ROBOT

Ο χακτιβιστής δημιουργός του ‘Mr. Robot’ είναι πολύ κακός χάκερ

Σε ένα αποκλειστικό Q&A, ο δημιουργός του ‘Mr. Robot’, Sam Esmail, μας μιλά για το πώς ο Rami Malek έσωσε τον Elliot, το φορμάτ του δεύτερου κύκλου, την πολιτική διάσταση της σειράς και το πόσο κακός χάκερ είναι.

Δύσκολο να περιμένεις από έναν σεναριογράφο με ελάχιστα bullet points στο βιογραφικό του και μηδενική τηλεοπτική εμπειρία να σου παραδώσει ένα από τα μεγαλύτερα χιτ του 2015, αλλά αυτό συνέβη με τον Sam Esmail. Αυτό συνέβη και στον Sam Esmail, για να είμαστε ακριβείς.

Ο χακτιβιστής δημιουργός, όπως τον αποκαλούν συχνά, φαίνεται ακόμα έκπληκτος με την εμπιστοσύνη που του έδειξε το USA Network με το ‘Mr. Robot’, αλλά κάτι μας λέει ότι εάν ρωτούσαμε τους υψηλά ιστάμενους του δικτύου για τον Esmail, θα μας έλεγαν πόσο τυχεροί στάθηκαν με τη σειρά. Όχι γιατί πρέπει να βλογάνε παρέα τα γένια τους μπροστά στα Μέσα, αλλά γιατί όσο απρόσμενη ήταν η εμπιστοσύνη τους για τον Esmail, άλλο τόσο αναπάντεχη ήταν και μια τέτοια μεγάλη επιτυχία για το συγκεκριμένο δίκτυο, που κάνει συνήθως ντόρο με ανάλαφρες σειρές σε στυλ πιο κοντινό σε procedural.

Πέρα από τον breakout σταρ και πρωταγωνιστή λοιπόν, Rami Malek, το άλλο αστέρι που αναδείχθηκε μέσα από τη σειρά ήταν ο ίδιος ο showrunner της, που σε χρόνο μηδέν κατόρθωσε να υπογράψει αποκλειστικό συμβόλαιο με τη Universal και ό,τι ήθελε προκύψει.

Το PopCode κατάφερε να εξασφαλίσει ένα αποκλειστικό Q&A, όπου ο σεναριογράφος/σκηνοθέτης/παραγωγός/τα πάντα όλα μας, πήγε βήμα-βήμα από τη δημιουργία του ‘Mr. Robot’ στη σήμερον ημέρα.

***

Πες μας για τη γέννηση της σειράς – πώς προέκυψε το ‘Mr. Robot’;

Ήταν σίγουρα η κλιμάκωση πολλών πραγμάτων. Ξέρετε, όσο μεγάλωνα, ήμουν τεράστιο geek και πολύ μέσα στην τεχνολογία. Γοητευόμουν πάντοτε από αυτή την κουλτούρα. Οπότε ως σκηνοθέτης και αφηγητής, ήθελα πάρα πολύ να εξερευνήσω το θέμα αυτό μέσα από μία ταινία ή σειρά. Ήταν ένας τέλειος συνδυασμός timing και της επιθυμίας μου να πω μία ιστορία για μία κουλτούρα που δεν έχουν γράψει πολλοί γι’ αυτήν.

Αρχικά οραματίστηκες το ‘Mr. Robot’ ως ταινία. Γιατί θεώρησες ότι ταιριάζει καλύτερα στην τηλεόραση;

Επειδή είμαι πολυλογάς (γελάει)… Ξεκίνησα να το γράφω σαν ταινία και όταν έφτασα στη σελίδα 90 συνειδητοποίησα ότι δεν είχα καν τελειώσει με τα μισά της πρώτης πράξης. Ο μάνατζέρ μου εκείνο τον καιρό, ο Chad Hamilton από την Anonymous Content… Είχαν μόλις κυκλοφορήσει το ‘True Detective’. Ήμουν τεράστιος φαν της σειράς, κι έτσι σκέφτηκα ότι θα είχε νόημα να μετατρέψω το ‘Mr Robot’ σε σειρά.

Πόσο δύσκολο ήταν να βγει στον αέρα;

Ξέρετε, δεν είχα καμία προηγούμενη εμπειρία με τηλεόραση. Δεν ήξερα τίποτα από τηλεόραση. Οπότε φέρθηκα στη σειρά σαν μία μεγάλη ταινία στο γράψιμό της και σίγουρα στον τρόπο που τη γυρίσαμε. Είναι και ο λόγος που, προχωρώντας για τη 2η σεζόν, αποφάσισα να σκηνοθετήσω όλα τα επεισόδια – απλά γιατί η διαδικασία ταιριάζει στην κινηματογραφική πλευρά του μυαλού μου. Νομίζω ότι το USA [Network] το εκτίμησε κατά έναν περίεργο τρόπο. Ακόμα και μέχρι σήμερα δεν ξέρω γιατί με εμπιστεύτηκαν για showrunner, έναν τύπο με μηδέν εμπειρία στην τηλεόραση να γυρίσει τρία επεισόδια και να γράψει πέντε – σε μία παράξενη, ασυνήθιστη, αντισυμβατική σειρά κι από πάνω. Ειλικρινά, νομίζω ότι απλά ανταποκρίθηκαν στο υλικό και ήθελαν να το στηρίξουν. Και ήταν αρκετά θαραλλέοι για να το κάνουν. Τους είμαι ευγνώμων γι’ αυτό.

Πες μας για το κάστινγκ των δύο κεντρικών χαρακτήρων, του Rami Malek και του Christian Slater.

Έκανα οντισιόν με αρκετά άτομα για τον ρόλο του Elliot. Πολύ καλούς ηθοποιούς. Και άρχισαν να βγαίνουν πολλά ελαττώματα στο σενάριο για να είμαι ειλικρινής, ο χαρακτήρας φαινόταν πολύ κρύος και ηθικολόγος. Έβγαινε εκνευριστικός. Αυτό που έκανε ο Rami όταν έκανε την οντισιόν του… Προσέθεσε αυτή την ευάλωτη πλευρά. Ακόμα κι όταν έλεγε αλλόκοτα πράγματα, έβγαιναν μέσα από πόνο και μοναξιά. Αυτό ήταν το κλικ για μένα… Τον έκανε πιο ανθρώπινο μ’ έναν τρόπο που δε νομίζω ότι είδα σε κανενός άλλου την απόδοση. Ο Elliot δε θα ήταν αυτός που είναι χωρίς τον Rami.

Και ο Christian Slater;

Όσον αφορά τον Christian, πάντα έκανα πλάκα ότι ήταν κάποιου είδους υποσυνείδητη επιθυμία ότι ήθελα να τον έχω σε καστ μου. Ήμουν μεγάλος φαν του ‘Pump Up the Volume’ και του ‘Heathers’. Όταν έγραψα το ‘Mr. Robot’, δεν είχα απαραίτητα τον Christian Slater στο κεφάλι μου. Αλλά πρέπει να ήταν κάπου στο βάθος του μυαλού μου, γιατί νομίζω έχει παίξει τον χαρακτήρα σ’ εκείνες τις ταινίες… Για μένα, ήταν τέλειος για τον ρόλο.

Γυρνώντας στον Elliot – πόσο υπάρχεις εσύ μέσα στον χαρακτήρα;

Γράφω αυτά που ξέρω. Δεν είμαι σε καμία περίπτωση φοβερός χάκερ. Αλλά όσον αφορά τα ανθρώπινα στοιχεία του Elliot, υπάρχουν σίγουρα πολλές ομοιότητες.

Για σένα, η ιστορία έχει να κάνει πιο πολύ με τον αγώνα που δίνει ο Elliot με τους εσωτερικούς του δαίμονες ή για τη σύγκρουσή του με τον κόσμο σε μεγαλύτερο πλαίσιο;

Για μένα πρόκειται για μία προσωπική ιστορία. Στο κέντρο είναι πάντα το συναισθηματικό του ταξίδι. Η πλοκή για το μαγειρεμένο σύστημα και την πολιτική του σκέψη δεν είναι καν το θέμα της σειράς πραγματικά, πόσω μάλλον η κεντρική ιστορία. Για μένα, μία τέτοια σειρά θα κατέληγε περισσότερο ηθικολογική και λιγότερο συναισθηματική. Οπότε κιοιτάω πάντα να λέω ότι η σειρά αφορά στην πραγματικότητα αυτά που περνάει εσωτερικά και όχι η λογική που έχει ενάντια στο κατεστημένο.

Η σειρά εκτυλίσσεται στον κόσμο των χάκερ. Πόσο καλός χάκερ είσαι ο ίδιος; Ξέρω ότι είχες μπλεξίματα όταν ήσουν φοιτητής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

Είμαι πολύ κακός χάκερ.  Προσπάθησα. Ήμουν και πολύ κακός coder. Απλά δεν έχω την υπομονή γι’ αυτά. Όταν ήμουν στο NYU, δούλευα part-time στο εργαστήριο πληροφορικής. Χάκαρα το e-mail system της τότε κοπέλας μου… Προσπαθούσα προφανώς να την εντυπωσιάσω και με πιάσανε πολύ εύκολα, γιατί εντόπισαν το IP μου. Με έβαλαν σε ακαδημαϊκή επιτήρηση και απολύθηκα από τη δουλειά μου (γελάει).

Τι μπορεί να περιμένει το κοινό από την καινούρια σεζόν του ‘Mr. Robot’;

Αυτός ο κύκλος είναι πολύ διαφορετικός από τον προηγούμενο. Αυτό που μπορώ να πω είναι να μην περιμένετε το ίδιο πράγμα. Περνάμε σε διαφορετική φάση της ιστορίας. Ξανά, αν σκεφτόμασταν σε όρους κινηματογραφικούς, είναι σα να συγκρίνεις το δεύτερο μισάωρο μίας ταινίας με το πρώτο. Δε μπορείς να τα συγκρίνεις αυτά τα δύο. Αλλά αυτό που είναι πολύ διαφορετικό αυτή τη σεζόν είναι ότι το μεγάλο σετ χαρακτήρων. Ξέρετε τους χαρακτήρες μας… Έσκασε η βόμβα στο τέλος της πρώτης σεζόν με το χακάρισμα της Evil Corp και τώρα βλέπουμε τους χαρακτήρες να διασκορπίζονται και να είναι μόνοι τους. Οπότε δε μένουμε τόσο έντονα στην οπτική του Elliot φέτος. Απλωνόμαστε σε διαφορετικές ιστορίες και βλέπουμε πώς συνδέονται και συγκρούονται η μία με την άλλη.

Αποφάσισες να σκηνοθετήσεις ο ίδιος όλα τα επεισόδια φέτος. Γιατί το αποφάσισες και πώς ήταν σαν εμπειρία;

Είμαι πολύ συγκεκριμένος για το πώς πρέπει να παρουσιάζεται η ιστορία από οπτικής άποψης. Έτσι σε καθαρά δημιουργικό επίπεδο, πιστεύω θα ταίριαζε καλύτερα να γυρίσω όλα τα επεισόδια. Επίσης πιστεύω ότι σε επίπεδο παραγωγής, βελτίωσε πολλά. Από τη στιγμή που η ιστορία μας έχει μία πιο κινηματογραφική αίσθηση, δεν είμαστε συνεχώς σε διαφορετικές τοποθεσίες, από επεισόδιο σε επεισόδιο. Από άποψη παραγωγής λοιπόν, μου φάνηκε πιο λογικό να κάνω γυρίσματα σε μία μοναδική τοποθεσία για τρία επεισόδια, με ορίζοντα μία ολόκληρη σεζόν, απ’ ότι είναι να το κάνεις με τον παραδοσιακό, τηλεοπτικό τρόπο.

Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση του 2ου κύκλου;

Τα στάδια γυρισμάτων μίας ταινίας είναι πολύ διαχωρισμένα. Γράφεις το ένα, ετοιμάζεις το άλλο, τα γυρίζεις και μετά τα μοντάρεις. Στην τηλεόραση δεν υπάρχει χρόνος για να τα κάνεις όλα αυτά χωριστά. Πέφτει συνεχώς το ένα πάνω στο άλλο. Οπότε αυτό είναι πραγματική πρόκληση για μένα. Όσο κάνω γυρίσματα, προσπαθώ να ετοιμάσω τις τοποθεσίες που θα βρεθούμε δύο εβδομάδες μετά. Και μετά, τα σαββατοκύριακα, πρέπει να γίνει το μοντάζ ώστε να τελειώσω κάποια επεισόδια όσο σκηνοθετώ τα υπόλοιπα. Αυτό ήταν πρόκληση και κατά τη διάρκεια της πρώτης σεζόν, ακόμα κι όταν δε γύριζα όλα τα επεισόδια. Προφανώς έγινε μεγαλύτερη φέτος.

Το φινάλε του πρώτου κύκλου είχε ένα time jump, προσπέρασε το χακάρισμα της fsociety και πήγε κατευθείαν στα επακόλουθα. Θα καλύψετε τα γεγονότα που χάσαμε στον δεύτερο κύκλο;

Ναι (γελάει).

Γιατί αποφάσισες να αρχίσει η δεύτερη σεζόν με διπλό επεισόδιο;

Όπως με κάθε σειρά ή ταινία, φτάνεις στο μοντάζ και αρχίζεις να συναρμολογείς και να συνειδητοποιείς την ουσία αυτού που χρειάζεσαι. Νομίζω καταλάβαμε για την πρεμιέρα ότι υπήρχαν πολλά για να στηθούν, πολλά κομμάτια σε κίνηση που θα χρειάζονταν κατευθείαν μεγάλες ταχύτητες. Και δεν θα μπορούσαμε να το κάνουμε μέσα σ’ ένα επεισόδιο. Υπήρχαν, επίσης, δύο διαφορετικές ιστορίες που συμβαίνουν σ’ αυτό το ένα επεισόδιο. Και κάπως έτσι ήρθε η απόφαση να το χωρίσουμε στα δύο. Είχε περισσότερο νόημα.

Πες μας λίγα πράγματα για το πώς η σχέση του Elliot με τους τηλεθεατές αλλάζει στη δεύτερη σεζόν.

Δε μας εμπιστεύεται όσο πέρσι και είναι πολύ ωμός πάνω ως προς αυτό. Έχει αυτή την αίσθηση ότι ξέραμε κάτι που εκείνος δεν ήξερε στην πρώτη σεζόν – σχετικά με τη φύση του Mr. Robot. Κι έτσι δε θέλει να το ακούσει από εμάς. Και να διαφωνούμε, δεν τον νοιάζει. Αυτή είναι η σκέψη του. Οπότε υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης και προχωράμε με αυτήν στην πορεία της σεζόν.

Ποιοι είναι οι καινούριοι χαρακτήρες που μας συστήνονται;

Ας ξεκινήσουμε με τη Grace Gummer. Στο τέλος του προηγούμενου κύκλου, οι χάκερ της fsociety έχουν πετύχει τον στόχο τους. Έχουν κατεβάσει το σύστημα της Evil Corp. Συνέβη το έγκλημα της χιλιετίας και ήταν ώρα να εισάγουμε την πλευρά της επιβολής του νόμου. Η Grace Gummer υποδύεται μία πράκτορα του Τμήματος Ηλεκτρονικού Εγκλήματος που ονομάζεται Dominique Dipierro και βρίσκει τον εαυτό της μπλεγμένο με τους χαρακτήρες μας πολύ σύντομα.

Έχετε επίσης τον Craig Robinson και τον Joey Badas$$ στο καστ;

Ναι. Ο Craig Robinson παίζει έναν μυστηριώδη ντόπιο, τον Ray, που γίνεται φίλος με τον Elliot και τον συμπονά. Όσο για την πραγματική του φύση, αυτή τη στιγμή είναι μυστήριο. Ο Joey Bada$$ παίζει τον Leon, είναι κάτι σαν buddy comedy όταν μοιράζονται σκηνές. Είναι κοντινός σύντροφος του Elliot. Στο ξεκίνημα της δεύτερης σεζόν, ο Elliot έχει κατά κάποιον τρόπο εξοστρακίσει τον εαυτό του από την κοινωνία και ο Leon είναι το μοναδικό πρόσωπο που επικοινωνεί μαζί του όσο βρίσκεται “εξόριστος”.

Έκανες Χιτσκοκικό cameo στην πρώτη σεζόν; Κι αν ναι, θα σε δούμε ξανά και στη δεύτερη;

Κανένα σπόιλερ για τη δεύτερη σεζόν. Αλλά ναι, είχα ένα Χιτσκοκικό πέρασμα στην πρώτη σεζόν.

Που σε βρίσκουμε στην πρώτη σεζόν, εάν θέλαμε να σε ψάξουμε;

Θα σας έλεγα να δείτε τον πιλότο (γελάει).

Πόσους κύκλους έχεις πλανάρει για το ‘Mr. Robot’; Έχεις ήδη το τέλος;

Ναι. Όταν άρχισα να το γράφω σαν ταινία, είχα ένα τέλος στο μυαλό μου και εμμένω σ’ αυτό ακόμα και τώρα που έγινε σειρά. Θα είναι πιθανόν ή τέσσερις ή πέντε σεζόν. Έχω σκεφτεί το κάθε επεισόδιο; Σίγουρα όχι. Γι’ αυτό δουλεύω με τρομερούς σεναριογράφους και βρίσκουμε όλες τις λεπτομέρειες. Αλλά θα έλεγα ότι οι στιγμές-ορόσημα είναι ξεκάθαρες στο μυαλό μου.

Ποια είναι συνολικά η μεγαλύτερη ικανοποίηση για σένα με τη μεταφορά του ‘Mr Robot’ στην οθόνη;

Η μεγαλύτερη ικανοποίηση πραγματικά είναι ότι έχω διαβάσει σχόλια από πραγματικούς χάκερ και άτομα που σέβομαι στον χώρο της τεχνολογίας, να λένε όχι μόνο πόσο τους αρέσει η σειρά, αλλά και πόσο εκτιμούν την ακρίβειά μας στις λεπτομέρειες. Αυτό με γεμίζει φοβερή ικανοποίηση. Όταν μεγαλώνεις βλέποντας σειρές και ταινίες για χάκερ και τεχνολογία υπολογιστών, είναι εκνευριστικό (γελάει)… Πολλές από αυτές τις ταινίες γίνονται πολύ σαχλές και το διαχειρίζονται πολύ πρόχειρα. Έτσι είναι πολύ ωραίο να βλέπω τί πέτυχα με το Mr. Robot όσον αφορά την αυθεντικότητα και τον τρόπο που εκπροσωπούμε τον κόσμο της τεχνολογίας.

Το ‘Mr. Robot’ είναι μία πολύ επίκαιρη σειρά εάν λάβουμε υπόψη όλες τις κατηγορίες και τις μεγάλες αποκαλύψεις για πολυεθνικές και για το 1% γενικότερα τα τελευταία χρόνια, πιο πρόσφατα με τα Panama Papers. Ένιωσες ποτέ άβολα που μία αντισυστημική σειρά λειτουργεί σε mainstream συνθήκες;

Αυτή είναι μια πολύ καλή ερώτηση. Έχω να πω το εξής πάνω σ’ αυτό. Πρέπει να θυμόμαστε ότι η σειρά έχει να κάνει με πολλούς χαρακτήρες και στο κέντρο της έχει έναν χαρακτήρα με πολύ δυνατά πολιτικά πιστεύω. Ο στόχος μου ήταν να γίνει μία συζήτηση και καλώς εχόντων των πραγμάτων να έρθει σε ένα δημόσιο forum, όπως είναι μία τηλεοπτική σειρά. Αλλά δε διαλέγεις ποτέ πλευρά. Αυτό είναι κάτι που δε θα μπορούσα να τονίσω περισσότερο.

Νομίζω πολλές φορές ο κόσμος μπερδεύει το μήνυμα της σειράς με την οπτική γωνία του Elliot. Και νομίζω ότι η σειρά – ελπίζουμε, αν έχουμε κάνει καλά τη δουλειά μας – θα είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτό. Είναι πιο πολύ ένα έναυσμα συζήτησης και λιγότερο μία μονοδιάστατη αντιμετώπιση του θέματος σε αυστηρά αντισυστημικούς όρους. Αν όλα πηγαίνουν καλά, προσθέτουμε περισσότερα επίπεδα με πιο πολλές στρώσεις και μεγαλύτερο βάθος στον διάλογο, κοιτάζοντάς τα από διαφορετικές οπτικές γωνίες.

*Η 2η σεζόν ‘Mr. Robot’ έρχεται στον OTE TV στις 14 Ιουλίου, αμέσως μετά την Αμερική.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ‘MR. ROBOT’

Είδαμε τη διπλή πρεμιέρα του 2ου κύκλου
Θυμήσου την 1η σεζόν με ένα 6λεπτο video recap
To πρώτο review μας για τη σειρά
Συνέντευξη με τον κακό του ‘Mr. Robot’
Νέα πόστερ για τη 2η σεζόν
Μέχρι κι ο Obama ανησυχεί για την fsociety
Revolution needs a leader: Νέο τρέιλερ