ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Ποιος είσαι στα αλήθεια, Jimmy Smits;

Ο βετεράνος ηθοποιός του ‘24: Legacy’ απαντάει στις ερωτήσεις μιας για την πολιτική, για την τηλεόραση, και για την πολιτική στην τηλεόραση.

Τον έχεις δει τον Jimmy Smits. Ακόμα κι αν δεν τον ξέρεις σαν όνομα, ξέρεις σίγουρα τη φάτσα του. Είναι ένας από εκείνους τους ηθοποιούς. Έχει παίξει σε ‘NYPD Blue’, ‘The Get Down’, ‘Star Wars’, ‘Sons of Anarchy’, ‘Dexter’, ‘The West Wing’, και είναι πάντα αξιομνημόνευτος. Τώρα ήρθε η σειρά του ‘24’.

Ο Smits, ένας από τους σπουδαίους καρατερίστες της τηλεόρασης, παίζει στο ‘24: Legacy’ τον ρόλο του John Donovan, του γερουσιαστή σε προεδρική διαδρομή, που βρίσκεται μπλεγμένος (μέσω καταγγελιών για την υπεύθυνη της καμπάνιας του) σε υποθέσεις διαφθοράς και τρομοκρατίας.

H εμπλοκή του όμως με τα εκρηκτικά γεγονότα αυτής της νέας εφιαλτικής μέρας, δεν σταματούν εκεί. Η γυναίκα του είναι η Rebecca Ingram (Miranda Otto, άλλη μια γνωστή φάτσα), πρώην επικεφαλής της CTU, η οποία προσπαθεί να βοηθήσει τον πράκτορα Eric Carter (ο Jack Bauer στη θέση του Jack Bauer) να φτάσει στην καρδιά μιας πλεκτάνης που απειλεί για μια ακόμα φορά τις ΗΠΑ.

Το ‘24: Legacy’ προβάλλεται κάθε Τρίτη στις 21.50 από το FOX και, καθώς η 1η σεζόν φτάνει στα μισά της διαδρομής της, θέσαμε μερικές ερωτήσεις στον Jimmy Smits. Τόσο για το ρόλο του στο νέο ‘24’, όσο και για όλα όσα τον απασχολούν, στην τηλεόραση και στην πολιτική αυτή τη στιγμή.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο JOHN DONOVAN

Τι μπορείς να μας πεις για τα κίνητρα του χαρακτήρα σου σε σχέση με τα επερχόμενα επεισόδια;

Θέλαμε να εξερευνήσουμε πολύ την ιδέα του power couple, επειδή ο χαρακτήρας μου είναι διαρκώς μαζί με τον χαρακτήρα της Miranda Otto. Η πραγματικότητα με την οποία ασχολούμαστε στη σειρά έχει να κάνει με πολιτική, αλλά οι συζητήσεις μεταξύ μας και με τους σεναριογράφους αφορούσαν πολύ και το πώς άνθρωποι που είναι στην ίδια βιομηχανία σε υψηλά κλιμάκια, πώς διαπραγματεύονται τη δουλειά και το είδος των συμφωνιών που πρέπει να κάνουν, τις θυσίες για το άλλο πρόσωπο, ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν μαζί.

Αυτό αποτελεί και την εκκίνηση της ιστορίας μας στο ‘24’, βλέπουμε τις αναφορές για το πόσο πετυχημένη είναι η ηρωίδα της Miranda σε αυτή την επιχείρηση και τώρα πρέπει να κάνει ένα βήμα πίσω ώστε να επιτρέψει στον Donovan και την καμπάνια του να αναπτυχθούν, και μετά συμβαίνει αυτό το πράγμα που τραβάει τους πάντες σα δίνη.

Αλλά έχει πολύ να κάνει και με τη δυναμική μεταξύ τους, και με το πόσο ο καθένας αφοσιώνεται σε οτιδήποτε είναι αυτό που κάνουν, στη δουλειά τους, και μια εξερεύνηση αυτού του τύπου της δουλειάς όπου είναι αναγκασμένοι να κρατάνε ο ένας μυστικά από τον άλλον, μικρά μυστικά μεταξύ τους. Και αυτό είναι κάτι που θα γίνει πολύ εμφανές στην πορεία των 12 επεισοδίων που κάνουμε και είναι κάτι που θα παίξει πολύ σε σχέση με τη σχέση τους.

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΤΟΥ ΤΩΡΑ

Πώς άλλαξε αυτός ο ρόλος την αντίληψή σου όσο αφορά τα πολιτικά ζητήματα;

Αυτός ο συγκεκριμένος ρόλος;

Ναι, αυτός ο συγκεκριμένος.

Νομίζω πως περισσότερο από οτιδήποτε, είναι μια επαναβεβαίωση για μένα πώς ακόμα κι όταν έρχεσαι με πολύ ιδεαλιστικές ιδέες ως προς το πώς θες να κάνεις κάτι καλό ή το πώς θες να υπηρετήσεις τη χώρα, στην πορεία των διαπραγματεύσεων και του να είσαι διπλωματικός καθώς κινείσαι σε όλη την πολιτική μηχανή, πρέπει να είσαι προσεκτικός. Τον ιδεαλισμό… πρέπει κάποιες φορές να τον προστατέψεις από τον κίνδυνο να εκτεθεί.

Αλλά την ίδια στιγμή όσο υπηρετείς υπάρχει όλη αυτή η ιδέα των διαπραγματεύσεων, και εύχομαι αυτό το μικρό κομμάτι γνώσης να μπορούσε να γίνει περισσότερο κατανοητό σε σχέση με το τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην παρούσα κατάστασή μας. Στην τελική, αυτό που οφείλουμε είναι να κάνουμε πράγματα που είναι καλά για τη χώρα, αυτό περνάνε οι χαρακτήρες, και υπάρχει πάντα υποθέτω ο παραλληλισμός με το τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή.

TI ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΣΤΟΝ ΡΟΛΟ

Αναρωτιόμουν αν πρόσθεσες κάτι στον χαρακτήρα σε σχέση με την πρώτη περιγραφή που σου δόθηκε.

Όπως είδες κι από τον πιλότο, οι αρχικές πληροφορίες ήταν πολύ σκιώδεις οπότε εκ των πραγμάτων προσθέτω πολλά απλά και μόνο για τον ρυθμό, σε σχέση με το τι συμβαίνει σε αυτές τις 12 ώρες. Οπότε ναι, έπρεπε να γίνουν κάποιες εσωτερικές ρυθμίσεις σε σχέση με το τι αρχικά πίστευα πως ήθελα να κάνω και το τι συνέβη τελικά.

Αλλά αυτό είναι μέρος του να δουλεύεις στην τηλεόραση. Αν δουλεύεις σε μια ταινία ή ένα θεατρικό υπάρχει αρχή, μέση και τέλος και ως ερμηνευτής θες να πετυχαίνεις τα πράγματα με τέτοιο τρόπο ώστε το πώς θα παίξεις μια σκηνή να προϊδεάζει το τι θα ακολουθήσει. Και στην τηλεόραση πολλές πρέπει να μπορείς να είσαι έτοιμος να προσαρμοστείς. Οπότε αυτό που για μένα είναι το πιο σημαντικό είναι να παραμένω ειλικρινής ερμηνευτικά και να μην φτάνω ποτέ στο επίπεδο του να είμαι τόσο αινιγματικός, όπως βλέπεις ας πούμε συχνά σε καθημερινές σαπουνόπερες. Αυτό είναι ένα διαφορετικός είδος και είναι διαφορετική η ερμηνευτική ταχύτητα, πρέπει να είσαι αινιγματικός γιατί πραγματικά δεν ξέρουν τι θα κάνουν την επόμενη μέρα. Οπότε είναι σημαντικός για μένα ως ηθοποιός να μπορώ να κάνω τη δουλειά μου σωστά και να μη λέω απλά ατάκες. Και ήταν πραγματικά ενδιαφέρουσα αυτή η σεζόν ως προς τις συνεχείς προσαρμογές.

O ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΜATT SANTOS ΤΟΥ ‘WEST WING’

Αγαπώ την ερμηνεία σου ως Matthew Santos στο ‘West Wing’. Πώς νομίζεις πως θα ένιωθε στο τωρινό πολιτικό κλίμα;

Ο Matthew Santos;

Ναι.

Ο Matthew Santos, παρόλο που ήταν κεντρώος, θα είχε τρελαθεί αυτή τη στιγμή. Αλλά αυτός ήταν ο Santos.

Ήταν ένας φοβερός χαρακτήρος και εύχομαι σύντομα να μπορούσαμε να δούμε κάποιον σαν αυτόν στην πραγματικότητα.

Ευχαριστώ πολύ που το λες αυτό. Και ξέρεις, κι ο Vinick δεν ήταν κακός επίσης.

Όχι, δεν ήταν.

Ήταν κεντρώος ρεπουμπλικάνος.

Όχι στο τέλος.

Όχι στο τέλος.

Αυτή ήταν η επίδραση του Matthew πάνω του όμως, νομίζω. Στο τέλος κατέληξαν φοβερό ζευγάρι.

Απολύτως.

H ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ DIVERSITY

Το καστ είναι εξαιρετικό και είναι καλό να βλέπουμε diversity σε πολλές σειρές, όπως και στο ‘24: Legacy’, με έναν μαύρο ηθοποιό για πρωταγωνιστή, και με εσένα και πολλές γυναίκες στο κεντρικό καστ. Εσύ έχεις παλέψει για την εκπροσώπηση των λατίνων στο σινεμά και την τηλεόραση, και τα πράγματα σίγουρα αλλάζουν πια. Πώς βλέπεις την εξέλιξη αυτή;

Νομίζω είναι κάτι πολύ σημαντικό. Και ναι, όσο αφορά τη δική μας σειρά, αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος γιατί ήμουν τόσο θετικός στο να συμμετάσχω, σε σχέση και με το κάστινγκ του Corey [σσ. Hawkins, ο πρωταγωνιστής] αλλά και το πού θέλουν πάνε όσο αφορά στην ιστορία. Μου αρέσει που οι γυναικείοι χαρακτήρες είναι τόσο ενεργοί και πάνε την ιστορία μπροστά, και πως όταν είναι σε θέσης ισχύος τότε χρησιμοποιούν όντως αυτή τους τη δύναμη. Ναι, αυτό είναι κάτι που αγκαλιάζω απολύτως.

Και όσο αφορά γενικότερα, νομίζω πως είναι όλα μια διαδικασία. Και βλέπεις φυσικά τα νούμερα των μειονοτήτων σε μεγάλα μητροπολιτικά κέντρα να αυξάνονται, και νομίζω οι λατίνοι έχουμε πολλά να μάθουμε από το τι απολαμβάνει αυτή τη στιγμή η αφροαμερικανική κοινότητα αυτή τη στιγμή όσο αφορά την ποιότητα των ιστοριών και των χαρακτήρων. Και δεν είναι μόνο μπροστά από τις κάμερες, έχει αξία να βρίσκεσαι σε μια θέση όπου γράφεις, κάνεις παραγωγή και σκηνοθετείς, να έχεις ανθρώπους σε αυτό το επίπεδο. Αυτό οχυρώνει τις πιθανότητες αυτών των ιστοριών να ειπωθούν.

Είσαι φαν άλλων μη-λευκών ηθοποιών αυτή τη στιγμή που νιώθεις ότι σας εκπροσωπούν αυτή τη στιγμή και που πρέπει να έχουμε στο νου μας;

Λατρεύω τη δουλειά που κάνει ο Dev Patel αυτή τη στιγμή. Παίζει και στην ταινία που ήταν υποψήφια για τόσα Όσκαρ.

Το ‘Lion’.

Ναι, το ‘Lion’. Οπωσδήποτε.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΣΑΙ ΣΤΑ ΑΛΗΘΕΙΑ, JIMMY SMITS;

Πολλοί ηθοποιοί συνδέονται με τους ρόλους που παίζουν. “Α, αυτός είναι ο Jimmy Smits από την τάδε ή τη δείνα σειρά.” Αλλά όταν κοιτάζεις τον καθρέφτη, ποιος είναι ο Jimmy Smits για σένα; Είμαι περίεργος πώς βλέπεις τον εαυτό σου.

Είναι ενδιαφέρον που το ρωτάς αυτό. Έχω ταξιδέψει πολύ κι έχω καθοριστεί από διαφορετικούς ρόλους σε διαφορετικές δεκαετίες σε όλο το σύνολο της δουλειάς μου. Οπότε κάθε πιθανή μέρα, μπορεί να έρθει κάποιος και να μου πει, “μου αρέσει αυτό που κάνεις στο ‘24’, είναι συναρπαστική αυτή η σειρά.” Αλλά κάποιες φορές θα έρθεις κάποιος άλλος και θα πει, ας πούμε, “ξέρεις, είμαι δικηγόρος τώρα επειδή με επηρέασες στη δουλειά μου, στις αποφάσεις μου,” ή θα έρθει ένα παιδί και θα μου πει, “είσαι στα αλήθεια στο ‘Star Wars’;”. Οπότε είμαι χαρούμενος που είχα ένα τέτοιο πανοραμικό εφέ σχετικά με τις διαφορετικές δεκαετίες δουλειάς.

Αλλά στο τέλος της μέρας, προσπαθείς να παίζεις διαφορετικούς χαρακτήρες, να διατηρείς αυτή την αινιγματική ποιότητα επειδή αυτό είναι καύσιμο για μένα ως ηθοποιό. Εσείς δεν ξέρετε ποιος είναι ο αληθινός χαρακτήρας Jimmy στην καθημερινή μου ζωή, που είναι πολύ, πολύ διαφορετικός από οποιονδήποτε από τους χαρακτήρες που έχω παίξει ποτέ.

*Το ‘24: Legacy’ προβάλλεται κάθε Τρίτη στις 21.50 από το FOX.