ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Ο Thomas Haden Church σηκώνει τα χέρια μπροστά στο Tinder

Μιλήσαμε με τον πρωταγωνιστή του 'Divorce' και κρυφό όπλο της κωμωδίας για τους σύγχρονους κανόνες του φλερτ, την τοξική αρρενωπότητα και την επόμενη μέρα ενός διαζυγίου.

Μπράβο σου αν τον θυμάσαι από το ‘Sideways’ του Payne που του έδωσε και μία υποψηφιότητα για Όσκαρ Β΄Ανδρικού. Μπράβο σου κι αν τον θυμάσαι κι απ’ το – πανμέτριο – ‘All About Steve’ ή από το ‘Spider-Man 3’ όπου χαραμίστηκε ως Sandman. Διπλό, όμως, μπράβο αν τον θυμάσαι από το αδικοχαμένο ‘Ned and Stacey’ που προβλήθηκε στην Ελλάδα στα τέλη των ‘90s. Από τότε θα έπρεπε το Χόλιγουντ να παρακαλάει τον Thomas Haden Church για να τους χαρίζει με κάθε ευκαιρία το απίστευτο κωμικό του timing.

Ευτυχώς το ΗΒΟ σοβαρεύτηκε και τον έκανε πρωταγωνιστή στο ‘Divorce’ που προβάλλεται από τα κανάλια της Nova κάθε Κυριακή και Δευτέρα, παρέα με τη βετεράνο του δικτύου, Sarah Jessica Parker. Το ‘Divorce’ ξεκίνησε σαν ένας ‘Πόλεμος των Rose’ με μπόλικη πραγματική ζωή από τη υποψήφια για Emmy Σεναρίου, Sharon Horgan (‘Catastrophe’), αλλά τώρα που το πρωταγωνιστικό ζευγάρι πήρε την απόφαση να χωρίσει μετά από μια 1η σεζόν γεμάτη αδέξια εκδικητικότητα και παθητικά ξεσπάσματα, ήρθε η ώρα για την επόμενη πίστα.

Μιλήσαμε γι’ αυτήν με τον πρωταγωνιστή σε ένα αποκλειστικό Q&A που θα διαβάσεις παρακάτω:

***

H σεζόν ξεκινά με τη Frances και τον Robert να υπογράφουν τα χαρτιά του διαζυγίου – πώς νιώθουν μ’ αυτό;

Είχε αποφασιστεί ότι έχουν περάσει έξι περίπου μήνες, και ότι ο χαρακτήρας μου και η Frances έχουν κατά κάποιον τρόπο λύσει σε απολογητική ατμόσφαιρα την ασχήμια των τελευταίων λεπτών της περασμένης σεζόν, όπου του είχε μπήξει το μαχαίρι στην πλάτη σε σχέση με τα οικονομικά τους, κι εκείνος είχε πάρει το αίμα του πίσω με αισχρό τρόπο. Οπότε η ερώτηση ήταν, πόσο σύντομα μπορούμε να προχωρήσουμε στο δια ταύτα; Και συμφώνησαν όλοι πάνω σ’ αυτό.

Γιατί να μην το κάνουμε στα πέντε πρώτα λεπτά του νέου κύκλου; Είπαμε να βγάλουμε το αποκρουστικό κομμάτι από τη μέση. Ο τόνος είναι πιο ελπιδοφόρος. Είναι αποφασισμένη να γίνει χαρούμενη και ο Robert είναι αποφασισμένος να γίνει χαρούμενος. Κανείς από τους δύο δεν θέλει να μείνει κολλημένος σ’ αυτά που τους καθόρισαν την τελευταία χρονιά, ή τα τελευταία δύο χρόνια, ή ακόμα και τα τελευταία πέντε χρόνια. Θέλαμε να το προσπεράσουμε.

Υπάρχει μεγάλη διαφορά στον τρόπο που τα παιδιά επικοινωνούν με τον Robert και τη Frances. Ειδικά η Lila φέρεται απαίσια στη μητέρα της. Γιατί είναι εκείνος ο ήρωας στα μάτια της μικρής;

Όπως γνωρίζει όποιος είναι γονιός, τα παιδιά παρατηρούν πολλά περισσότερα απ’ όσα περιμένουμε. Κατανοούν τα συναισθήματα με πολύ περίπλοκο τρόπο. Δεν υπήρχε ο παράγοντας του σοκ όταν το έμαθαν η Lila και ο Tom – το ήξεραν ήδη. Έτσι το είχαμε φανταστεί. Θέλαμε ο Tom να είναι λίγο πιο προστατευτικός με τη Frances και τη Lila να γέρνει περισσότερο στην πλευρά του Robert. Δεν έχω μεγάλες συγκρούσεις φέτος, αλλά σίγουρα υπάρχουν κάποιες περίεργες καταστάσεις που μου συμβαίνουν με τον Tom. Τα μπλέκει με ένα κορίτσι και δεν είναι καθόλου προσεκτικός μαζί μου. Μου το πετάει στα μούτρα, εκεί που μένω κιόλας, και έχουν περάσει απ’ όλες τις φάσεις στη σχέση τους για να το πω κομψά.

Στο μεταξύ ο Robert είναι ένας μεσήλικας που προσπαθεί να μπει ξανά στο παιχνίδι του φλερτ. Πώς τα πηγαίνει;

Κι αυτός και η Frances έχουν βγει από αυτή τη φάση εδώ και 25 χρόνια τουλάχιστον, μπορεί και 30. Ακόμα κι αν είχε την παράνομη σχέση με τον Julian κι εγώ φλέρταρα με εκείνη τη μαμά στο σχολείο, ή ακόμα και τη γυναίκα που είχα εκείνον τον συναισθηματικό δεσμό, στην πραγματικότητα έχουμε τεράστια αποχή. Εκείνη οδηγείται στη λύση του Tinder και αυτό θα καταλήξει ξεκαρδιστικά καταστροφικό γι’ αυτήν.

Ο Robert ψάχνει να βρει εκείνη τη μητέρα που είχε κάνει σεξ μαζί της, αλλά δεν μπορούν απλά να πουν “ας συναντηθούμε ένα απόγευμα κι κάνουμε ξανά σεξ”. Πρέπει να είναι λίγο πιο επιθετικός με τη συγκεκριμένη, ή σε πιο απελευθερωμένο πνεύμα απ’ ό,τι έχει συνηθίσει. Δεν έχουμε αναφέρει ποτέ πόσο χρονών ακριβώς είναι ο Robert ή η Frances, αλλά λέμε πάντα γύρω στα 50, και μιλάμε για έναν τελείως διαφορετικό κόσμο. Δεν έχεις ιδέα πώς έχουν διαμορφωθεί οι ρόλοι πια, τι είδους διπλωματία υπάρχει πια.

Κάποιοι από τους σεναριογράφους έχουν Tinder, και το χαζεύαμε πατώντας swipe, και πραγματικά, οι γυναίκες κι οι άντρες του Tinder μιλάνε για τα πάντα. Λένε “Ας προσπεράσουμε όλες τις βλακείες – τι σου αρέσει; Αν βρεθούμε, θα πέσει σεξ;”. Όντως τα ρωτάνε αυτά τα πράγματα! Αυτά ήταν ταμπού όταν ήμουν νέος. Μόνο οι πορνοστάρ τα έκαναν.

Η σειρά παρουσιάζει μια μοντέρνα εικόνα γάμου και διαζυγίου σε σχέση με την κοινωνικοοικονομική κατάσταση. Ο Robert τα ‘χε πάει καλά προφανώς κάποια στιγμή, αλλά όχι πρόσφατα. Πώς έχει επηρεάσει αυτό τον ανδρισμό του και πώς συνέβαλε στη διάλυση του γάμου του;

Το backstory του Robert είναι ότι δούλευε κάποτε στη Wall Street και κάποια στιγμή ανέβηκε σε θέση που του πρόσφερε διάφορες ανέσεις. Έχουν ένα πολύ όμορφο σπίτι σε πλούσια περιοχή – το Hastings που είναι δίπλα στον ποταμό Hudson – και πάντα πιστεύαμε ότι έβγαζε εξαψήφιο αριθμό μισθού, κι εκείνη το ίδιο, αν και όχι εξίσου. Και μετά κάποιος του πρότεινε να δοκιμάσει να αγοράσει ακίνητα και να χωθεί στις επενδύσεις. Οπότε ακόμα κι όταν ήταν στη δουλειά του, άρπαξε την ευκαιρία για κάνα δυο σπίτια, τα πήγε πολύ καλά, και νόμισε πως ήταν καλός στα μεσιτικά. Έτσι παρατάει τη Wall Street, βάζει τα πάντα εκεί, και έχει κάμποσες ιδιοκτησίες που χειρίζεται. Και εκεί γύρω στο 2008, 2009, αρχίζει η πτώση, αλλά η Frances δουλεύει και δείχνει κατανόηση γιατί ξέρει πόσο δύσκολος κατέληξε να είναι ο συγκεκριμένος τομέας. Μέχρι την περασμένη χρονιά οπότε και έμαθε τα πάντα και, φυσικά, ήταν συντετριμμένη.

Εξαιτίας της επιτυχίας του 15 χρόνια πίσω, ο Robert έχει πολύ μεγάλο εγωισμό και είναι αυτός ο εγωισμός που τον κρατούσε. Μετά όμως, όσο σταματούσε να λειτουργεί όλο αυτό και ο εγωισμός του συνέχισε να μεγαλώνει, στο τέλος αποκαλύφθηκε ότι ήταν όλο αέρας. Οι αποφάσεις του δεν μπορούν πια να προέλθουν μέσα από την ψυχική δύναμη που του έδινε η ιδέα ότι γνωρίζει ποιος είναι. Πρέπει να απογυμνωθεί και να ξεκινήσει από την αρχή. Κι αυτό κάνει.

Λόγω όλων όσων είπες, βλέπουμε την ευάλωτη πλευρά του αυτή τη σεζόν, αλλά και τα προσόντα του. Ειδικά στο επεισόδιο ‘Ohio’. Πώς σου φάνηκε αυτό;

Ναι! Νομίζω είναι το αγαπημένο μου επεισόδιο όταν επισκέπτεται τον πατέρα του στο Ohio. το έγραψε ο Adam Resnick, ο μοναδικός σεναριογράφος/παραγωγός που επέστρεψε για τη φετινή σεζόν. Πραγματικά καταλαβαίνει τη φωνή του χαρακτήρα με έναν υπερφυσικό σχεδόν τρόπο και είναι σημαντικό για μια σειρά όπου όλοι προσπαθούν να καταλάβουν ποιοι είναι. Μου τηλεφώνησε περίπου 1,5 μήνα πριν ξεκινήσουμε γυρίσματα για να με χαιρετήσει και μου είπε, “Έχω μια ιδέα, τους την πρότεινα, τους άρεσε, και ήθελα να σε ρωτήσω από πού νομίζεις ότι μπορεί να κατάγεται ο Robert”. Έτσι γεννήθηκε το επεισόδιο. Μου αρέσει γιατί βλέπεις φευγαλέα μια ιδέα για το πώς ήταν κάποτε μαζί ο Robert με τη Frances.

Και τον υπερασπίζεται ενάντια στην οικογένειά του. Μοιάζει αναπόφευκτο ότι τελικά κοιμούνται μαζί.

Ναι. Δεν είναι ότι είπαν έλα, είμαστε στο Ohio, ας κάνουμε ένα one-night stand, ας πέσουμε στο κρεβάτι προς τιμήν του παλιού, καλού καιρού. Ποτέ μου δεν ήθελα τέτοιου τύπου δυναμική. Υπήρχαν πολύ γλυκές στιγμές σ’ όλο αυτό, όπως το επόμενο πρωί που μαζεύουν κάπως τα κομμάτια τους και φεύγουν ήσυχα από το σπίτι του πατέρα του και επιστρέφουν στις ζωές τους στη Νέα Υόρκη.

Ο Robert όμως προχωράει πολύ σύντομα. Μήπως πάρα πολύ σύντομα;

Μου παρουσιάστηκε αφηγηματικά ως η σωτηρία του Robert. Μια νέα γυναίκα. Και είπα, ε, όχι τόσο σύντομα. Δεν ξέρω αν είναι έτοιμος. Αλλά ότι δεν είναι έτοιμος δεν σημαίνει ότι δεν θα το κάνει κιόλας.

Είναι αυτό κάτι που έχουν οι άντρες την τάση να κάνουν γρηγορότερα όταν βγαίνουν από έναν γάμο; Να μπαίνουν σε μια νέα δέσμευση σύντομα;

Απολύτως. Δεν είναι από τα χαρακτηριστικά του Αμερικανού άνδρα που με κάνουν περήφανο, αλλά νομίζω πως ο εγωισμός, οι απαιτήσεις της αρσενικής ταυτότητας, οδηγεί τους άντρες να πουν εντάξει, έζησαν την απόρριψη, πρέπει να προχωρήσω γρήγορα στην αποδοχή. Ενώ συνήθως οι γυναίκες που είναι πιο σκεπτόμενες συναισθηματικά θα πουν εντάξει, απορρίφθηκα, αλλά γιατί; Και πώς θα αποφύγω την επανάληψη; Οι άντρες πολλές φορές θα πέσουν στον επόμενο εφιάλτη.

Δεν μου έχει συμβεί απαραίτητα αυτό, είμαι στην ίδια σχέση εδώ και έξι χρόνια, αλλά ήθελα ο Robert να κινηθεί πιο προσεκτικά. Και ίσως το έκανε, λιγάκι. Μπορεί να είναι παρορμητικός και φουριόζος στις επαγγελματικές του αποφάσεις πολλές φορές, αλλά σε σχέση με το διαζύγιο κοντοστάθηκε. Όσο κι αν η προδοσία του τριβέλιζε στο μυαλό, όσο κι αν σκεφτόταν πόσες φορές σεξ μπορεί να είχε κάνει με τον Julian ή κι αν τον είχε ερωτευτεί, σκεφτόταν κάτσε. Δεν θέλω να προχωρήσω απαραίτητα σ’ αυτό ακόμα κι αν με πρόδωσες. Νομίζω ότι ο Robert απολαμβάνει τον ιονισμό, ας τον πούμε έτσι, που προσφέρει η Jackie, αλλά για πόσο θα τον χρειάζεται; Είναι η επόμενη μεγάλη αγάπη της ζωής του; Είναι τουλάχιστον η επόμενη σχέση που θέλει;

Με ανησυχεί σ’ αυτή τη σχέση.

Ωραία. Θα πρέπει να σ’ ανησυχεί.

***

Η Nova για ακόμη μία φορά πρωτοπορεί και διαθέτει δωρεάν σε όλους το 1ο επεισόδιο των σειρών ‘Divorce II’, ‘Crashing II’ και της νέας σειράς ‘Mosaic’, από την Τρίτη 23 Ιανουαρίου έως και την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου, αποκλειστικά στο novaguide.gr.

H πολυαγαπημένη σειρά της HBO, ‘Divorce’, με πρωταγωνίστρια την μοναδική Sarah Jessica Parker, προβάλλεται αποκλειστικά στα κινηματογραφικά κανάλια της Nova, κάθε Κυριακή, ταυτόχρονα με την Αμερική στις 4:00 μετά τα μεσάνυχτα και με ελληνικούς υπότιτλους, στο Novacinema4HD. Επιπλέον, η σειρά μεταδίδεται και σε Prime Time προβολή κάθε Δευτέρα στις 21.00 στο Novacinema4HD.

Η σειρά έρχεται σε High Definition και σε ήχο Dolby Digital Surround 5.1., ενώ τα επεισόδια μετά την προβολή τους διατίθενται σε Nova On Demand και Nova GO, ώστε οι συνδρομητές να μπορούν να τα απολαύσουν, όποτε εκείνοι θέλουν και όπου και αν βρίσκονται.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

6 λόγοι για να ξεκινήσεις το ‘Divorce’