ΛΙΣΤΕΣ

Box Officers: Πόσα λεφτά βγάζουν οι σταρ των μεγάλων σειρών της TV

Μια λίστα που αποδεικνύει ότι για να σπάσεις τα ταμεία πρέπει προηγουμένως να έχεις σπάσει τον κουμπαρά σου.

Διανύουμε τη χρυσή εποχή της μυθοπλαστικής τηλεόρασης. Ζούμε για να βλέπουμε σειρές και όταν δεν βλέπουμε σειρές συζητάμε για τις σειρές που είδαμε ή γι’ αυτές που περιμένουμε να δούμε. Το φετινό Αυγουστιάτικο Game of Thrones μας απασχόλησε περισσότερο από τις διακοπές μας. Το επόμενο Stranger Things το περιμένουμε με μεγαλύτερη λαχτάρα απ’ ό,τι τις αργίες των Χριστουγέννων (που φέτος βολεύουν κιόλας).

Εννοείται ότι οι νέες σειρές αξίζουν το ενδιαφέρον μας. Οι παραγωγές τους είναι κολοσσιαίες, οι άνθρωποι που τις στελεχώνουν είναι κορυφαίοι, όπως κορυφαίοι είναι και οι σκηνοθέτες και οι σεναριογράφοι που έχουν αναδείξει τη μακροσκελή και απλωμένη σε πολλά επεισόδια και κύκλους εξιστόρηση στο πιο ενδιαφέρον αφηγηματικό είδος της εποχής μας.

Φυσικά, στο κέντρο όλου αυτού του παγκόσμιου παντζουρλισμού βρίσκονται οι πρωταγωνιστές. Οι ηθοποιοί. Αυτοί είναι που δίνουν στην αφήγηση σάρκα, οστά και – τώρα τελευταία – μπόλικο αίμα και κάθε είδους σωματικά υγρά. Επιπλέον, αυτοί είναι που φέρνουν τα λεφτά – καμία σειρά δεν πρόκοψε με λάθος καστ. Λογικό, λοιπόν, είναι αυτοί να παίρνουν και τα περισσότερα λεφτά. Προσφάτως, μάθαμε και πόσα ακριβώς είναι αυτά τα λεφτά, χάρη στη λίστα που δημοσίευσε (και) φέτος το περιοδικό Variety με τους πιο καλοπληρωμένους της TV.

ΤΑ ΒΑΡΙΑ ΧΑΡΤΙΑ

Ε, ναι, Game of Thrones. Κερδίζει βραβεία, κερδίζει στις θεαματικότητες, λογικό είναι και οι πρωταγωνιστές του να κερδίζουν πολλά. Για την ακρίβεια, να κερδίζουν 500.000 δολάρια το επεισόδιο. Μισό εκατομμυριάκι. Όχι όλοι, οι βασικοί πρωταγωνιστές: η Emilia Clarke, ο Nikolaj Coster-Waldau, ο Peter Dinklage, ο Kit Harington και η φοβερή Lena Headey.

Αυτό που πραγματικά προκαλεί εντύπωση είναι ότι οι πρωταγωνιστές του GoT δεν είναι οι καλύτερα αμειβόμενοι ηθοποιοί της τηλεόρασης σήμερα. Στην πρώτη θέση της λίστας των χρυσοπληρωμένων φιγουράρει ο Robert De Niro, ο οποίος θα λάβει 775.000 δολάρια για κάθε επεισόδιο της σειράς του Amazon που ακόμα δεν έχει βγει στον αέρα (ούτε το όνομά της δεν γνωρίζουμε ακόμα).

Στη δεύτερη θέση, με 525.000 δολάρια ανά επεισόδιο συναντάμε τον γλυκό κύριο Mark Hamon. Ποιος είναι ο Mark Hamon, θα αναρωτηθείς και γιατί βγάζει τόσα πολλά λεφτά. Η απάντηση δεν θα σου αρέσει. ΑΥΤΟΣ:

Αυτός, ναι. Κανείς δεν τον ξέρει συνειδητά, αλλά όλοι έχουμε την εικόνα του στο μυαλό μας. Είναι ο αειθαλής και ισόβιος πρωταγωνιστής του NCIS. Αυτής της σειράς που κανένας μας δεν την έχει παρακολουθήσει με συνέπεια, αλλά όλοι κάποια στιγμή στη ζωή μας γυρίσαμε σπίτι μετά από άγριο ξενύχτι και χοντρό μεθύσι και ανάψαμε λίγο την τηλεόραση και μέσα από τη θολούρα ξεπρόβαλε η στοργική μορφή του Mark Hamon σε κάποια από τις αέναες επαναλήψεις της σειράς.

Κάτω απ’ αυτούς και δίπλα στα παιδιά του GoT, στο πεντακοσάρικο (500.000 δολάρια) βρίσκονται και ο Kevin Costner (για το Yellowstone) και o Kevin Spacey (για το House of Cards). Κοντά τους, στις 450.000 δολάρια ανά επεισόδια βρίσκονται δύο κορίτσια: η Claire Danes του Homeland και η Ellen Pompeo που κάνει ακόμα αφαιμάξεις στο Grey’s Anatomy.

Αδικημένη της λίστας η γλυκύτατη Claire Foy που κέρδισε βραβεία και εντυπώσεις με την καθηλωτική ερμηνεία της στο The Crown και ανταμείφθηκε για το masterclass της σε κάθε επεισόδιο με 40.000. Στη δεύτερη σεζόν της σειράς, είναι δεδομένο ότι θα προστεθεί ένα μηδενικάκι πίσω το 40.

ΤΑ ΠΙΟ ΒΑΡΙΑ ΧΑΡΤΙΑ

Επειδή, πάντως, μιλάμε για τηλεόραση, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τι πραγματικά εστί τηλεόραση. Όπως και στη δική μας χώρα, έτσι και παντού στον κόσμο, η TV είναι πρωτίστως ένα ψυχαγωγικό μέσο που απευθύνεται στους πολλούς – ιδανικά σε όλους. Οι πολλοί, λοιπόν, ή εν πάση περιπτώσει η πιο πολλοί, δεν ανοίγουν τον δέκτη τους για να παρακολουθήσουν δράκους, δολοπλοκίες και De Niro, αλλά για να χαζέψουν κωμωδίες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το CBS πληρώνει τους πρωταγωνιστές του The Bing Bang Theory 900.000 δολάρια και το ABC δίνει στα μέλη της Modern Family 500.000 ανά επεισόδιο. Στο ενδιάμεσο, ο ‘νέος’ στην TV Dwayne Johnson – ο Rock – παίρνει 600.000 για το Ballers του HBO.

Αν αντέχεις κι άλλο χτύπημα, μάθε ότι υπάρχουν και άνθρωποι στην τηλεόραση που παίρνουν πολλά περισσότερα χρήματα. Δεν είναι ηθοποιοί, είναι ‘αυτοί που κάνουν τηλεόραση’. Βασίλισσά τους αυτές τις μέρες είναι η Ellen DeGeneres που εισπράττει 50 εκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο για να παρουσιάζει το σόου της. Ο Jimmy Fallon, ο Stephen Colbert και ο Jimmy Kimmel παίρνουν 15 εκατομμύρια τη σεζόν για τις εκπομπές τους και – λογικά – ονειρεύονται όταν μεγαλώσουν να γίνουν Katy Perry και να παίρνουν 25 εκ. για τη συμμετοχή τους στο American Idol.