PRISON BREAK

Prison Break S05E06: Μόνος και έρημος

Όλα όσα είδαμε στο έκτο επεισόδιο της πέμπτης σεζόν του Prison Break.

Μετά από ένα πραγματικά ενδιαφέρον πέμπτο επεισόδιο, αυτή τη φορά το πόδι βγήκε για λίγο από το γκάζι. Το έκτο επεισόδιο της πέμπτης σεζόν του Prison Break λειτουργεί κυρίως σαν την ηρεμία πριν την καταιγίδα. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι μένουν τρία ακόμη επεισόδια μέχρι το φινάλε.

Το όνομα του επεισοδίου είναι ‘Phaecia’. Στα ελληνικά θα λέγαμε ‘Το νησί των Φαιάκων’. Αν σκεφτούμε ότι η σεζόν ξεκίνησε από τις φυλακές της ‘Ogygia’, ελληνιστί ‘Ωγυγία’, το μυθολογικό νησί της Καλυψώς, τότε πραγματικά ο Μάικλ Σκόφιλντ είναι σαν να ακολουθεί τα βήματα του Οδυσσέα στην Οδύσσεια μέχρι να φτάσει στη δική του Ιθάκη.

Η σειρά ξεκινάει με τους βασικούς χαρακτήρες, Μάικλ, Λινκ, Γουίπ και Τζα να βρίσκουν τον φίλο της Σίμπα, τον Όμαρ προκειμένου να τους οδηγήσει εκτός πόλης. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι τους κυνηγούν όλοι οι τρομοκράτες της Υεμένης, μετά το θάνατο του Αμπού Ραμάλ.

Ο Όμαρ προσπαθεί να τους παγιδεύσει, όμως οι ‘δικοί μας’ καταφέρνουν να ξεφύγουν και κατευθύνονται προς την έρημο. Το κακό με το συγκεκριμένο επεισόδιο ήταν το γεγονός ότι αυτό το σκηνικό έγινε άλλες δύο τρεις φορές. Οι τρομοκράτες έφταναν στην παρέα του Σκόφιλντ κι αυτή τους ξέφευγε. Είπαμε όμως ήταν ένα επεισόδιο χωρίς πολλές ανατροπές, το οποίο λειτουργεί έτσι ώστε να μας ‘φτιάξει’ για τη συνέχεια.

Το διαφορετικό από όσα έχουμε δει μέχρι σήμερα στο Prison Break ήταν η έρημος. Σχεδόν κάθε φορά που τα αδέρφια προσπαθούσαν να ξεφύγουν από αστυνομία, ειδικούς πράκτορες, δολοφόνους, είχαν μέρη να κρυφτούν. Ακόμη και σε αυτή τη σεζόν, στα πρώτα επεισόδια. Τώρα το μόνο που είχαν μπροστά τους ήταν η έρημος. Ένα αχανές τοπίο, στο οποίο θα μπορούσε κανείς να τους επιτεθεί από οπουδήποτε.

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ;

Από τα δυνατά σημεία ήταν η στάση τους στο βενζινάδικο. Ενώ νόμιζαν πως έχουν ξεφύγει από το στρατό του ISIL, έσκασε τηλέφωνο από την άλλη άκρη του Ατλαντικού, το οποίο ενημέρωσε τους τρομοκράτες. Τη δουλειά την έκανε ο αχώνευτος πράκτορας που δουλεύει για τον Poseidon και σε προηγούμενο επεισόδιο σκότωσε τον Πολ Κέλερμαν.

Ο ‘Βαν Γκογκ’, όπως είναι το κωδικό του όνομα, είχε επισκεφτεί μαζί με την συνεργάτη του, την Α&W (σοβαρά τώρα, αυτό είναι το κωδικό όνομα), την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA) και εντόπισαν μέσω δορυφόρου τον Σκόφιλντ στη Μέση Ανατολή. Για να καταφέρει η ξανθιά πράκτορας να μπει στα άδυτα της Υπηρεσίας, έταξε στην προϊστάμενη ένα ακόμη ‘καυτό’ Σαββατοκύριακο στο Κονέκτικατ. Οι δυο τους λοιπόν είχαν παρελθόν και μετά τον Σιντ (που μάλλον πέθανε μάταια), ανακαλύψαμε τον δεύτερο ομοφυλόφιλο (ή bisexual) χαρακτήρα της σεζόν.

Παρένθεση. Λίγο πριν μπουν στα γραφεία της NSA, η A&W μίλησε στο τηλέφωνο με τον πράκτορα Κισίντα, τον Ασιάτη που αρκετοί σκεφτήκαμε πως ίσως και να είναι ο Poseidon. Από τον τρόπο που του μίλησε πάντως στο τηλέφωνο δεν φάνηκε να είναι αυτός. Προσωπικά δεν με έχει πείσει ο Τζέικομπ με όλο αυτό το παραμύθι που σκαρφίστηκε στο προηγούμενο επεισόδιο. Ούτε τη Σάρα. Είναι η μόνη λογική επιλογή λοιπόν να είναι αυτός που κινεί τα νήματα. Πότε όμως θα το μάθουμε;

ΞΑΝΑΓΥΡΙΣΕΣ Ε;

Πίσω στην έρημο ο Γουίπ καταφέρνει να εξολοθρεύσει καμιά 20αρια τρομοκράτες με μία μόνο σφαίρα. Κι ενώ έξω γινόταν χαλασμός, ο Σκόφιλντ είχε μπει μέσα στο βενζινάδικο για να μιλήσει μέσω ίντερνετ με κάποιον. Του ζήτησε μάλιστα να βγάλει φωτογραφία τα τατουάζ που έχει στις παλάμες του, τα οποία είπαμε εξαρχής πως θα παίξουν ρόλο.

Η παρέα κατευθύνεται στην έρημο, αλλά δυστυχώς για αυτούς, ο χάρτης τους -πέστον Όμαρ- δέχθηκε σφαίρες στην πλάτη και τελικά πεθαίνει. Και δεν είναι μόνο αυτό. Ακόμα δεν έχουν ξεμπερδέψει με τους τρομοκράτες. Για την ακρίβεια τους ακολουθεί ξανά ο μονόφθαλμος, ο οποίος δεν λέει να πεθάνει με τίποτα.

Μετά από μια τυχαία (;) επιλογή, ο Σκόφιλντ μένει πίσω με το ένα τζιπ, την ώρα που οι υπόλοιποι ψάχνουν έναν τρόπο προκειμένου να φτάσουν στην  ‘Phaecia’, αφήνοντας ίχνη για να τους βρει στη συνέχεια ο Μάικλ. Δεν περίμενα να τον αφήσει ο Λινκ, αλλά ο μικρός αδερφός δεν του έδωσε άλλη επιλογή. Για μια ακόμη φορά, αποφασίζει να πάρει όλο το βάρος πάνω του για να σώσει τους άλλους. Κλασσικός Σκόφιλντ.

Και κάπου εδώ ήταν ίσως η καλύτερη σκηνή του επεισοδίου, η μάχη δηλαδή με τον μονόφθαλμο τρομοκράτη. Ο Σκόφιλντ καταφέρνει να τον εξουδετερώσει καρφώνοντάς του ένα κατσαβίδι στο άλλο μάτι, αλλά δέχεται ένα χτύπημα στην κοιλιά με ένα αιχμηρό αντικείμενο, ποτισμένο με αντιψυκτικό. Τίποτα δεν πηγαίνει καλά για τον Μάικλ σε αυτό το επεισόδιο.

ELVIS HAS LEFT THE BUILDING

Οι υπόλοιποι έχουν ήδη φτάσει στην πόλη και τον περιμένουν, όμως η νύχτα πέφτει και ο Λινκ είναι έτοιμος να βγει στην έρημο να τον βρει. Μετά από μια τρομερή ιδέα του Τζα (όσο περισσότερο τον βλέπω τόσο τον συμπαθώ) αποφασίζουν να πετάξουν πυροτεχνήματα, τα οποία δείχνουν το δρόμο στον Σκόφιλντ που ναι μεν φτάνει, αλλά χρειάζεται γιατρό καθώς πεθαίνει. Εντάξει αποκλείεται να πεθάνει (τουλάχιστον όχι τώρα), όμως θα έχει ενδιαφέρον το πώς θα γίνει καλά.

Στα θετικά του επεισοδίου ήταν το γεγονός πως το love story του Λινκ και της Σίμπα συνεχίζεται με τους δυο τους να κανονίζουν ραντεβού όταν όλα τελειώσουν. Στα αρνητικά το ότι ξανά δεν είδαμε καθόλου Τ-Bag.

Παρεμπιπτόντως, αυτός που φαντάζομαι έκανε σε όλους εντύπωση ήταν ο τύπος στον οποίο ο Σκόφιλντ έστειλε τη φωτογραφία. Ένας σωσίας του Έλβις Πρίσλεϊ; Σοβαρά; Ούτε οι πράκτορας δεν κατάλαβαν τι παίζει εδώ. Θα το μάθουμε.

 

Όσον αφορά το επόμενο επεισόδιο, όπως αποκάλυψε το τρέιλερ, θα δούμε αυτό που περιμέναμε από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η επιστροφή της σειράς! Τον Μάικλ και τη Σάρα ξανά μαζί.

*To ‘Prison Break’ προβάλλεται κάθε Τετάρτη στις 21.50 στο FOX.

ΚΙ ΑΛΛΟ PRISON BREAK

Οι 10 πιο συγκλονιστικές στιγμές της σειράς