REVIEWS

Η σειρά Harley and the Davidsons θα σε πάει στις ρίζες ενός θρύλου

Τρία επεισόδια, 6 ώρες, πολλοί αγώνες και άπειρο πάθος αρκούν για να καταλάβεις πως ξεκίνησε η ιστορία των πιο ιστορικών μηχανών.

Κάθε δράμα θέλει μέσα του και μια ιστορία αγάπης. Θέλει ένα αντικείμενο του πόθου και του πάθους. Σε αυτή την σειρά αυτό το αντικείμενο δεν είναι κάποια γυναίκα αλλά μερικές μηχανές. Βασικά όχι μερικές μηχανές. ΟΙ μηχανές. Η σειρά Harley and the Davidsons καταπιάνεται με την ιστορία των θρυλικότερων μηχανών του πλανήτη και μας δείχνουν πτυχές που δεν γνωρίζαμε.

Η mini σειρά του Discovery αποφάσισε να μας ταξιδέψει πίσω στον χρόνο, στις αρχές του 20ου αιώνα και συγκεκριμένα στο 1903. Τότε που οι μοτοσυκλέτες ήταν ποδήλατα με ενσωματωμένες μηχανές και η λέξη “σκοτώστρα” είχε κυριολεκτική σημασία. Τότε ήταν και η χρονιά που τα αδέρφια Davidson αποφάσισαν στο Milwaukee του Wisconsin να κατασκευάσουν την δικιά τους μοτοσυκλέτα. Βασικό τους χαρακτηριστικό ήταν η μηχανή, την οποία είχε σχεδιάσει ο Bill Harley και είχαν κατασκευάσει στην αποθήκη του σπιτιού τους. Κάπως έτσι ξεκίνησε η ιστορία των πιο γνωστών μηχανών στον κόσμο.

“Like an explosion between your legs

Όταν η γυναίκα που έμελλε να παντρευτεί ο Bill Harley τον ρώτησε πως είναι να καβαλάς μια Harley Davidson εκείνος απάντησε με τεράστιο ενθουσιασμό “Σαν έκρηξη ανάμεσα στα πόδια σου”. Αυτό το πάθος προσπαθεί -και τα καταφέρνει- να βγάλει η σειρά σε κάθε ένα της επεισόδιο, αποκαλύπτοντας και τα προβλήματα που αντιμετώπισε η εταιρεία στα πρώτα της βήματα. Από την μια είχε απέναντι της έναν κολοσσό, την εταιρεία Indian, από την άλλη ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος αλλά και μερικοί λάθος χειρισμοί οδήγησαν την εταιρεία σε κακή οικονομική κατάσταση. Πάντα όμως έβλεπαν την μοτοσυκλέτα διαφορετικά από όλους τους άλλους. Και αυτό ήταν που τους έκανε να ξεχωρίζουν.

This is more than an industry. This is culture

Η Harley Davidson σήμερα είναι κουλτούρα. Τότε τα δύο αδέρφια και ο Bill Harley φιλοδοξούσαν να την κάνουν τέτοια. O Walter Davidson που τον υποδύεται ο Michiel Huisman (τον ξέρεις γιατί παίζει και τον Daario στο Game of Thrones) είναι το “κεφάλι” αλλά και ο πιο παθιασμένος από τους τρεις. Βάζει την ζωή του σε κίνδυνο τρέχοντας σε αγώνες μόνο και μόνο για να αποδείξει σε όλους ότι οι Harley Davidson είναι οι καλύτερες μηχανές. Και το καταφέρνει σε κάθε έναν αγώνα. Και αν γοητευτείς από τις vintage μοτοσυκλέτες που εμφανίζονται στην σειρά τότε θα λατρέψεις την ένταση που βγάζουν οι flat track αγώνες και εκείνοι σε motordrome. Ίσως και να σου φανεί απίστευτο ότι οι ίδιοι οι ιδρυτές της εταιρείας έτρεχαν, μάτωναν και πάλευαν στους αγώνες για τις μηχανές που έφερναν το όνομά τους.

Δίπλα στον Walter ο πιο συνετός Arthur Davidson. Πιο μαρκετινίστικο μυαλό αλλά και εκείνος που παραλίγο να “σκοτώσει” την εταιρεία αφού ήταν υπέρ μιας συμφωνίας που θα την χρεοκοπούσε. Τέτοιες ιστορίες αλλά και άλλες όπως και η γέννηση της V-Twin μηχανής, το πως οι γυναίκες άρχισαν να καβαλάνε μηχανές  αλλά και το πως ο William ‘Wild Bill’ Johnson έγινε ο πρώτος αφροαμερικανός έμπορος Harley είναι ιστορίες που ξεδιπλώνονται στην σειρά.

Μεγάλος πρωταγωνιστής είναι ο Bill Harley ο οποίος αποτελούσε  και το μυαλό της εταιρείας. Τον υποδύεται ο Ray Aramayo (και αυτόν τον ξέρεις από το Game of Thrones αφού έχει παίξει τον νεαρό Ned Stark στα flashbacks) και καταφέρνει να βγάλει όλο το πάθος του για την σχεδίαση, για την μηχανική και για τους αγώνες. Το ξεκίνημα ήταν γεμάτο λάθη, φωτιές, διαρροές λαδιών αλλά ήταν και γεμάτο από την θέληση να φτιάξει τις καλύτερες μηχανικά μοτοσυκλέτες που είχε δει ο άνθρωπος. Και τα κατάφερε με πάνω από 90 πατέντες και μερικά από τα μεγαλύτερα τεχνικά επιτεύγματα. Ανάμεσά τους ο σκελετός χωρίς κάθετο στήριγμα, η V-Twin μηχανή και φυσικά το αριστούργημά του, η μηχανή 36 EL Knucklehead.

Πάθος, ένταση, ιστορία. Αυτά τα τρία είναι η ραχοκοκκαλιά της σειράς τα οποία όμως περιτριγυρίζονται από τις αξίες με τις οποίες αυτοί οι τρεις άνθρωποι έχτισαν την εταιρεία τους. Μια εταιρεία που έγινε ολόκληρη κουλτούρα. Όπως ακριβώς το είχαν ονειρευτεί.

Η σειρά ήταν μόνο 3 επεισόδια και διαρκούσαν 2 ώρες το καθένα. Το καλό είναι ότι μπορεί και να τα πετύχεις στην ελληνική, συνδρομητική τηλεόραση αφού το Discovery παίζει τις επαναλήψεις του.