REVIEWS

Jessica Biel, η αιματοβαμμένη νοικοκυρά του ‘The Sinner’

Ποιος να το περίμενε ότι η επιστροφή της κας Timberlake, μετά από 21 χρόνια, στην τηλεόραση θα ήταν τόσο απρόσμενα επιτυχημένη.

Μια ‘χαρούμενη’ νοικοκυρά κάθεται στην γεμάτη κόσμο παραλία και καθαρίζει ένα μήλο για το γιο της. Ξαφνικά σηκώνεται, πλησιάζει την διπλανή παρέα εφήβων που παίζει δυνατά ένα τραγούδι, παίρνει το μαχαίρι και καρφώνει με μανία έναν από αυτούς επτά φορές.

Ο τύπος ξεψυχά επιτόπου. Ο σύζυγος δεν πιστεύει αυτό που βλέπει στα μάτια του. Και η ίδια βρίσκεται λουσμένη,  από σαγιονάρα ως γυαλιά ηλίου, με το αίμα ενός αγνώστου. Μια πραγματικά πολύ δυνατή σκηνή (ξαφνικής και εντελώς απρόσμενης βίας), γυρισμένη με τέτοιο ‘επιδέξιο’ τρόπο ώστε να σε κάνει να θέλεις να τραβήξεις το βλέμμα σου από την οθόνη.

Ιδανικός πρόλογος σε αυτό που ακολουθεί. Ένα καλογυρισμένο δηλαδή θρίλερ μυστηρίου, εξίσου high profile με το ‘Big Little Lies‘ της προηγούμενης σεζόν (ένεκα του ότι, πέρα από την Biel, εδώ παίζει και ο Bill Pullman, στο ρόλο του εμμονικού ντετέκτιβ που αναζητά την αλήθεια.

Εννοείται ότι το μυστήριο εδώ δεν είναι στο ποιος το έκανε (η πρωταγωνίστρια δηλώνει αμέσως ένοχη και ετοιμάζεται να περάσει στωικά τα επόμενα 30 χρόνια στη φυλακή). Αλλά στο γιατί.

Κάτι που βλέπουμε σταδιακά να ξεδιπλώνεται μέσα στα επόμενα επτά μόλις επεισόδια. Βλέπεις η συγκεκριμένη νοικοκυρά, η Cora Tanneti, που δουλεύει ως λογίστρια στην οικογενειακή επιχείρηση, ζει δίπλα στα πεθερικά της και γενικώς φαίνεται ήσυχη και πειθήνια ως πρόβατο, κρύβει πολλά, πάρα πολλά μυστικά.

Ένα σύνθετο ρόλο τον οποίο η 35χρονη πλέον Jessica φέρνει μια χαρά εις πέρας. Σημειωτέον, την Biel υποκριτικά δεν την έχω καθόλου σε υπόληψη, κι επίσης θεωρώ ότι κατέφυγε, με την ουρά κάτω από τα σκέλια, στην τηλεόραση αφού έφαγε πολλαπλώς και μεγαλοπρεπώς τα μούτρα της κινηματογραφικά (ακόμη και όταν τα έδωσε όλα για όλα, όπως ως στρίπερ στο ‘Powder Blue’).

Το βλέμμα της δηλαδή, όταν δεν είναι του τρελού (κάτι που συμβαίνει -SPOILER- όταν ακούει το συγκεκριμένο τραγούδι), είναι επαρκώς αποστασιοποιημένο. 

Σε πείθει πλήρως ότι η συγκεκριμένη γυναίκα έχει περάσει κάτι βαρύ και ασήκωτο στο παρελθόν. Κάτι που ποτέ δεν κατάφερε να ξεπεράσει. Όσες πάνες και αν ξεσκάτισε, όσα πιάτα στο νεροχύτη και αν έπλυνε, όσες φορές και αν προσποιήθηκε ότι το σεξ με τον working class hero/ μαμάκια σύζυγό της (τον -απλώς ΟΚ- Chris Abbott του ‘Girls’) ήταν κάτι πέρα από υποχρέωση.

Μιλάμε στην καλύτερη περίπτωση για μετατραυματικό στρες τύπου βετεράνου του πολέμου και στη χειρότερη κανονική πλύση εγκεφάλου στους 60 βαθμούς.

Ενώ φυσικά και βοήθησε στον αχταρμά που είναι η Cora το γεγονός ότι η μάνα της -SPOILER- είναι μια σούπερ φανατική καθολική που την θεωρούσε αποκλειστικά υπεύθυνη για την χάλια υγεία της αδελφής της.

Η Biel, παρόλο που παραμένει τόσο εκθαμβωτική (και γυμνασμένη) όσο ποτέ, ένα εξαιρετικό δείγμα Καλιφορνέζικης  αισθητικής, σε πείθει ότι θα μπορούσε να είναι μια άχρωμη και άοσμη νοικοκυρά. Κάποια που αποδέχεται υπερβολικά γρήγορα την μοίρα της.

Ίσως γιατί η ζωή πίσω από τα σίδερα δεν έχει καμία ουσιαστική διαφορά (πέρα από τον γιο της, τον οποίο ο πατέρας του δεν της επιτρέπει να τον δει) με εκείνη -την εξίσου σιωπηλά καταπιεσμένη- ζούσε ως τότε.

Σημαντικό ρόλο στην αποτελεσματική ατμόσφαιρα του ‘The Sinner’ παίζει και η γερμανική καταγωγή του, το ότι δηλαδή βασίζεται σε ένα best seller μυθιστόρημα της Petra Hammesfahr. Κάτι που ανεβάζει αρκετά επίπεδα (τύπου ‘Funny Games’, στο πιο soft φαντάσου) το βαθμό συγκεκαλυμένης διαστροφής που ανακαλύπτουμε ξεφλουδίζοντας το συγκεκριμένο σάπιο μήλο, με την μεγάλη συνεισφορά και από τον ταλαντούχο ανεξάρτητο σκηνοθέτη Antonio Campos που έχει γυρίσει όλα τα επεισόδια.

Μοναδικό ψιλο-φάουλ που εντοπίζω, όλη η φασούλα με τη διπλή ζωή του έτερου πρωταγωνιστή, του Detective Harry Ambrose. Εκείνου δηλαδή με τον οποίο καλούμαστε ως κοινό να ταυτιστούμε. Δεν θα σου πω τι είναι, αυτό θα ήταν κρίμα, απλώς αναρωτήσου γιατί τα νύχια των χεριών του είναι κατάμαυρα.

Κατά τα άλλα οφείλουμε να πούμε ένα πολύ καλό λόγο για τον ρυθμό των αποκαλύψεων, που είναι τόσος όσος πρέπει. Ούτε δηλαδή βεβιασμένος, ούτε αργόσυρτος σαν τον θάνατο, με -SPOILER- την πιθανή σύνδεση ανάμεσα στην Cora και τον νεκρό να προκύπτει ήδη από το τέλος του πρώτου επεισοδίου.

Ένας ακόμη λόγος που το ‘The Sinner’ ξεφεύγει από τη συνηθισμένη φόρμουλα του είδους του, καθώς δεν μιλάμε απλώς για την μεθοδική λύση ενός μυστηρίου, αλλά για ένα θαρραλέο μακροβούτι σε ένα υπέροχα ταραγμένο μυαλό.

*To ‘The Sinner’ προβάλλεται κάθε Πέμπτη στις 23.00 στο COSMOTE CINEMA 4HD.

KI ΑΛΛΕΣ ΣΕΙΡΕΣ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ

Episodes: Το 1ο επεισόδιο του ‘Sinner’, ‘Comrade Detective’, What Would Diplo Do?’ και άλλα
‘Ozark’, το ‘Breaking Bad’ των λιμνίσιων βλάχων
Τα πάντα για το ‘Game of Thrones’
Ranking: Όλες οι υπερηρωικές σειρές της σεζόν
Η 13η ‘Doctor Who’ είναι γυναίκα
Οι υποψηφιότητες Emmy