REVIEWS

Το ‘Man Seeking Woman’ βιάστηκε να ωριμάσει

Ένας αποχαιρετισμός σε μια αγαπημένη σειρά που είχε ακόμη να δώσει πολλά.

Μου είναι πολύ δύσκολο να περιγράψω τη χαρά που αισθάνθηκα όταν είδα το πρώτο επεισόδιο του ‘Man Seeking Woman’. Ειλικρινά, δεν μπορούσα να διαχειριστώ αυτό που έβλεπα, κοιτούσα δεξιά κι αριστερά για να δω αν κάποιος με κοροϊδεύει και ταυτόχρονα κουνούσα τα ποδαράκια μου από ενθουσιασμό.

Είχα ήδη ακούσει και διαβάσει τα καλύτερα για τη σειρά, όμως και πάλι, δεν ήμουν έτοιμος για όλα αυτά που συνέβησαν στα πρώτα κιόλας λεπτά της. Μια γυναίκα troll, κυριολεκτικά troll, χωρίς κανένα εισαγωγικό, αλλά κι η παρουσία του Χίτλερ, με έκαναν να καταλάβω ότι εδώ μιλάμε για μια σειρά-διαμάντι, με χιούμορ όπως ακριβώς μου αρέσει: τραβηγμένο μέχρι εκεί που δεν πάει.

Στην πορεία βέβαια, το ‘Man Seeking Woman’ απέδειξε ότι είχε να προσφέρει απείρως περισσότερα από μερικά καμμένα αστεία. Πίσω από κάθε σουρεάλ προσπάθεια του πρωταγωνιστή της σειράς, Josh, αρχικά να ξεπεράσει την πρώην του και στη συνέχεια να βρει τον έρωτα, έβλεπες σίγουρα τον εαυτό σου, σε κάποια φάση της ζωής σου.

Πίσω από κάθε υπερβολή της σειράς, κρυβόταν μια τεράστια αλήθεια, την οποία μετά το αρχικό βροντερό σου γέλιο, υποδεχόσουν με τεράστια ανακούφιση και παρηγοριά. Ο Josh ήταν εσύ κι εγώ κι οι ρομαντικές του περιπέτειες έχουν ζηστεί από όλους μας.

Απλώς, οι δημιουργοί της σειράς βρήκαν τους πιο πρωτότυπους τρόπους να παρουσιάσουν αυτές τις καθημερινές ιστορίες, κάτι που βοήθησε τη σειρά να ξεχωρίσει και να αποκτήσει φανατικό κοινό. 

Όλοι έχουμε κάνει συμβούλιο με τους φίλους μας για το τι μήνυμα θα στείλουμε σε μια κοπέλα που γνωρίσαμε. Στο ‘Man Seeking Woman’ αυτό το συμβούλιο έγινε σε συνθήκες προετοιμασίας πολέμου, κάπως έτσι:

Όλοι έχουμε κάνει παράπονα στους κολλητούς μας ότι μόλις βρήκαν κοπέλα μάς έφτυσαν κι έχουμε ανησυχήσει ότι δεν θα κάνουμε πια την ίδια παρέα. Στο ‘Man Seeking Woman’ τα νέα ότι ο Josh βρήκε κοπέλα και δεν θα αράζει πια μαζί του έφτασαν στον κολλητό του, Mike, έτσι:

Και τέλος, όλοι έχουμε υποστεί ανάκριση από τη μητέρα μας για την ερωτική μας ζωή και τη νέα μας σχέση. Στο ‘Man Seeking Woman’, η ανάκριση ήταν λίγο πιο αληθινή απ’ τη δική σου:

Αυτό ήταν το ‘Man Seeking Woman’, σε κάθε επεισόδιο σού σέρβιρε τεράστιες αλήθειες μακιγιαρισμένες με καμμένο, πολλές φορές προκλητικό χιούμορ, χωρίς όμως ποτέ να χάνεται το νόημα. Σου έδινε κάτι να πιαστείς, σε έκανε να βάλεις τον εαυτό σου στη θέση του Josh και να αισθανθείς ότι δεν είσαι μόνος.

Αλλά σήμερα δεν είμαι εδώ για να εξυμνήσω για ακόμη μια φορά τη σειρά και την ανάσα φρεσκάδας που προσέφερε σε όλες τις κωμωδίες εκεί έξω, ούτε για να απαριθμήσω τις αρετές της. Δυστυχώς, σήμερα είμαι εδώ για να προσπαθήσω να εξηγήσω γιατί έπειτα από 3 σεζόν, το ‘Man Seeking Woman’ αποτελεί πια παρελθόν, όπως όλα τα ωραία πράγματα στη ζωή.

Επειδή δεν είμαι ούτε έμπειρος κριτικός τηλεόρασης, ούτε έχω απόλυτα εξακριβωμένες πηγές μέσα στο FXX, θα προσπαθήσω να εξηγήσω τα χαμηλά φετινά νούμερα της σειράς που οδήγησαν στην ακύρωσή της, από τη σκοπιά του φανατικού τηλεθεατή, ο οποίος πράγματι απογοητεύτηκε από την στροφή της κατά τη διάρκεια της τρίτης σεζόν.

Μετά από 2 σεζόν που δικαιολόγησαν απόλυτα τον τίτλο της, η σειρά αποφάσισε να ακολουθήσει άλλο δρόμο, κι από ‘Man Seeking Woman’, μετατράπηκε σε ‘Man Marrying Woman’. Η ένστασή μου, δεν αφορά την εξέλιξη αυτή καθεαυτή, αλλά τον τρόπο με τον οποίο αυτή έγινε. Όλα έγιναν πολύ γρήγορα, πολύ απότομα, ξενίζοντας τους σκληροπυρηνικούς φίλους της σειράς, που ένιωθαν ότι δεν βλέπουν αυτό ακριβώς που λάτρεψαν στις δύο πρώτες σεζόν.

Προφανώς και κάποια στιγμή θα γινόταν κι αυτό, δεν περιμέναμε ο Josh να είναι ρεμάλι και να ψάχνει το ταίρι του μέχρι τα 50, όμως η μετάβαση απ’ τον εργένη Josh στον έτοιμο για γάμο, έγινε ανεξήγητα γρήγορα και στην ουσία βιαστικά. Ακόμη και για την τηλεόραση, μία σεζόν είναι πολύ λίγος χρόνος σχέσης για να οδηγήσει σε γάμο, Josh τι πήγες κι έκανες;

Οι αλήθειες σχετικά με τις σοβαρές σχέσεις, τη συγκατοίκηση, τη δέσμευση, την μεγάλη πρόταση, ακόμη και τις ίδιες τις προετοιμασίες του γάμου υπήρξαν για ακόμη μια φορά τεράστιες και πιο εύστοχες κι από ελεύθερο τρίποντο του Curry, όμως μπορούσαν να περιμένουν.

Η επιτυχία και η αγάπη που γνώρισε η σειρά στις 2 πρώτες σεζόν, νομίζω ότι βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στα απανωτά fail του Josh να βρει αυτή τη μία και μοναδική, αλλά και στο bromance του πρωταγωνιστή με τον Mike, οι οποίοι είχαν πάντα ο ένας τον άλλο, όσο θεαματικά κι αν ναυαγούσε η ερωτική τους ζωή.

Ειλικρινά, πιστεύω ότι πολλοί περισσότεροι άντρες ταυτίστηκαν με τον Josh όταν δεν μπορούσε να βρει το θάρρος να παραδεχτεί στην καψούρα του ότι τη γουστάρει, παρότι η γη θα καταστρεφόταν σε μερικά δευτερόλεπτα και ο παρουσιαστής στην τηλεόραση έλεγε “αν έχετε να πείτε κάτι στην κοπέλα που γουστάρετε, πείτε το τώρα”, παρά με τον Josh που προσπαθούσε να σχεδιάσει τον τέλειο γάμο. 

Όλοι λάτρεψαν παθολογικά τις αλληγορίες του ‘Man Seeking Woman’, επειδή κατέληγαν σε ένα κοινό τόπο: τη μιζέρια. Ο Josh ξεκίνησε τη σειρά φρεσκοχωρισμένος, πάλεψε μέσα από κακές σχέσεις, είδε αυτή που γουστάρει να τα φτιάχνει με τον κολλητό του και μέσα απ’ όλες αυτές τις κακουχίες, έδινε δύναμη στους άντρες που είχαν κολλήσει με τη σειρά.

Όλοι αυτοί οι άντρες λοιπόν, ένιωσαν περισσότεροι προδομένοι κι απ’ τον Mike όταν εμφανίστηκε η πανέμορφη Lucy κι έκλεψε απ’ αυτούς τον Josh. Ελάχιστοι ήταν έτοιμοι να ταυτιστούν με το ποιον θα διαλέξει ο Josh για κουμπάρο και το πόσο βαρετό είναι ένα ζευγάρι που βλέπει συνέχεια τηλεόραση. Αυτοί οι άνθρωποι δεν χρειάζονται μία σειρά για παρηγοριά, έτσι κι αλλιώς, ή τουλάχιστον οι υπόλοιποι την χρειάζονται περισσότερο.

Μεταξύ μας, κανείς δε θέλει να βλέπει ευτυχισμένους ανθρώπους σε σειρές. Η αγάπη που έχει γνωρίσει το ‘Louie’ είναι η καλύτερη απόδειξη. Ειλικρίνεια και αληθινά προβλήματα θέλει να βλέπει ο κόσμος, για να νιώσει ότι δεν είναι μόνος του.

Δεν μπορώ να ξέρω τι είχε στο μυαλό του ο δαιμόνιος Simon Rich για τις επόμενες σεζόν. Λογικά, θα ξεφτίλιζε με τον τρόπο του προβλήματα σχετικά με το γάμο, τον ερχομό των παιδιών, την πατρότητα. Είμαστε μαζί του 100%, όμως θέλαμε μερικές σεζόν καφρίλας ακόμη, πριν ασχοληθούμε με όλα αυτά.

Ο Josh ωρίμασε απότομα κι έγινε βαρετός. Πώς να μην πάθει το ίδιο κι η σειρά που δείχνει τη ζωή του; ‘Man Seeking Woman’, θα έχουμε για πάντα τις 2 πρώτες σεζόν. Θα μου λείψεις.