REVIEWS

To ‘Sense8’ ήταν ένα τηλεοπτικό θαύμα – και έχει το φινάλε που αξίζει

Είδαμε το τελευταίο special επεισόδιο της σειράς των Lana και Lilly Wachowski, που κάνει πράξη το “αφιερωμένο στους φανς”.

Το ‘Sense8’, για μια ομάδα 8 ανθρώπων διασκορπισμένων στη Γη που μπορούν να βιώνουν την παρουσία και τις σκέψεις των υπολοίπων τους ανά πάσα στιγμή και βρίσκονται στο στόχαστρο μιας θανατηφόρας συνωμοσίας, δεν είναι μια τέλεια σειρά. Δεν είναι η καλύτερη σειρά του Netflix, δεν είναι η καλύτερη σειρά της εκάστοτε χρονιάς κυκλοφορίας της, δεν είναι το καλύτερο πράγμα που έχουν κάνει οι Wachowski.

Είναι όμως κάτι μοναδικό παρ’ όλα αυτά. Είναι, πιστεύω, η πρώτη σειρά της streaming τηλεοπτικής εποχής που δεν θα ήταν δυνατόν να έχει υπάρξει νωρίτερα σε αυτή τη μορφή. Πραγματοποιήθηκε επειδή οι δημιουργοί της (τα αδέρφια Wachowski και ο Joe Michael Straczynski του ‘Babylon 5’) είναι αρκετά μεγάλα κεφάλαια του σύγχρονου sci-fi, ώστε το Netflix να θέλει να τους μοιράσει εκατομμύρια και να τους δώσει λευκή επιταγή σε εκείνο το διάστημα 2-3 ετών που έμοιαζε να θέλει να χρηματοδοτήσει ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΕΙΡΕΣ.

Και, σε αντίθεση με κάθε άλλη δύσκολη, φιλόδοξη πρεστίζ σειρά που γεννήθηκε σε όλο αυτό το διάστημα (από το πανάκριβο ‘Get Down’ του Baz Luhrmann μέχρι το πιο πρόσφατο ‘Mindhunter’ του David Fincher), το ‘Sense8’ ήταν εκείνη που αποτέλεσε αγνότερη εξερεύνηση των νέων δυνατοτήτων του μέσου. Σε αυτή τη σειρά, οι Wachowski κι ο Straczynski δεν προσποιήθηκαν καν πως γυρίζουν μια παραδοσιακή σειρά με επεισόδια που αρχίζουν και τελειώνουν οργανικά. Παρά έστησαν ένα εξωφρενικά φιλόδοξο σχεδιασμό παραγωγής που ήθελε όλο το καστ και το crew να ταξιδεύουν σε όλες τις γωνιές του πλανήτη που διαδραματίζεται η ιστορία, να το γυρίζουν ανά πόλη παρά ανά επεισόδιο, και στο τέλος απλά να το κόβουν στα 12 σχεδόν τυχαία, γνωρίζοντας πως η πλατφόρμα του Netflix σε οδηγεί από το ένα επεισόδιο στο επόμενο χωρίς να χρειαστεί να κάνεις τίποτα.

Ουσιαστικά μιλάμε για longform streaming αφηγήσεις των 12 ωρών τη φορά. Το ‘Sense8’ είναι το πιο αγνό παιδί της Netflix era- κάτι που έκανε από πιο επίπονη την ανακοίνωση του κοψίματος του show πέρσι το καλοκαίρι, ύστερα από μια 2η σεζόν που επέκτεινε τη μυθολογία και έκλεισε με cliffhanger ζωής και θανάτου για έναν από τους κεντρικούς ήρωες.

Η αντίδραση των παθιασμένων φανς υπήρξε άμεση και το Netflix φάνηκε να υποχωρεί με ένα μικρό συμβιβασμό: Η σειρά θα αποκτούσε ένα δίωρο special επεισόδιο ως φινάλε. Προσωπικά πιστεύω πως το Netflix εξαρχής σκόπευε να παραγγείλει αυτό το κλείσιμο γιατί θα ήταν κάπως κακό για το brand του να έχει μια από τις εμβληματικές σειρές της πρώτης αυτής περιόδου του να μένει ξεκρέμαστη αιώνια στη βιβλιοθήκη του χωρίς φινάλε ύστερα από το ξόδεμα τόσων εκατοντάδων εκατομμυρίων, κι απλά η δημόσια ακύρωση ήταν διαπραγματευτικό βήμα. Τελοσπάντων, δεν έχει και πολλή σημασία, το Netflix την πλήρωσε εξαρχής τη σειρά, δική του είναι, της βάζει φωτιά και την καίει. Το ουσιαστικό της υπόθεσης είναι πως μετά από δύο σεζόν το ‘Sense8’ ολοκληρώνεται και -ευτυχώς- με τρόπο αντάξιο της όποιας κληρονομιάς του. Σε αυτό το σημείο το δημιουργικό τιμ έχει μόνο τους φανς να σκεφτεί, οι φανς είναι που πίστεψαν στη σειρά και απαίτησαν να ολοκληρωθεί, οπότε το όλο εγχείρημα είναι (και με έγραφη δήλωση) για τους φανς.

Μου αρέσει πολύ το πού καταλήγει και το πώς, αλλά εδώ δε θα μπούμε σε spoiler περιοχή. Αντιθέτως, μερικές συνοπτικές σημειώσεις για τις οποίες μπορούμε να μιλήσουμε.

1. Το επεισόδιο έχει σκηνοθετήσει η Lana Wachowski, που έτσι κι αλλιώς είχε πάρει τη σειρά πάνω της μετά την αποχώρηση της Lilly, η οποία υποθέτω χρειάζεται κάποιο προσωπικό χρόνο. Ελπίζω να είναι καλά- στο μεταξύ η Lana μοιάζει να μην έχει διασκεδάσει ποτέ κάποιο πρότζεκτ περισσότερο από αυτό. Είμαι πολύ χαρούμενος για αυτήν, και για το πόσο όμορφο είναι αυτό που έχει δημιουργήσει.

Το special συνυπογράφει στο σενάριο με τον David Mitchell, συγγραφέα του ‘Cloud Atlas’, κάτι που βρίσκω υπέροχο. Οι Wachowski διασκεύασαν το ‘Cloud Atlas’ στο σινεμά ως μια αγνή έκφραση όλων των πιστεύω τους (την λεπτή γραμμή που ενώνει όλους τους ανθρώπους μεταξύ μας, την ζωτικής σημασίας ανάγκη να φερόμαστε καλά ο ένας στον άλλον, μια αγνή αισιοδοξία που πηγάζει μέσα από τις μικρότερες δυνατές πράξεις ευγένειας και ανιδιοτέλειας) και τώρα έχουν τον συγγραφέα του βιβλίου να έρχεται για να συνεισφέρει στον επίλογο της δημιουργίας τους που περισσότερο από όλες μοιάζει εμπνευσμένη από το ‘Cloud Atlas’.

2. Μια σεζόν της σειράς είχε 12 επεισόδια και γυριζόταν κατά βάση σε 7-8 τοποθεσίες, ενώ το φινάλε διαρκεία δυόμιση ώρες και διαδραματίζεται κατά βάση σε 2, οπότε αναλογικά η παραγωγή μοιάζει συνεπής. Ωστόσο εκ των πραγμάτων η πρώτη πράξη αυτού του φινάλε μοιάζει με ‘Sense8’ on a budget περισσότερο από όσο έχει υπάρξει η σειρά ως τώρα, με τη δράση να λαμβάνει χώρα κατά κύριο λόγο μέσα σε ένα κλειστό χώρο, κάτι που απελευθερώνει την παραγωγή από το να πρέπει να κόβει βόλτες το συνεργείο και τους ηθοποιούς σε 5 διαφορετικά locations.

3. Θα πω ωστόσο χωρίς spoilers ότι ειδικά τη μία από αυτές τις δύο τοποθεσίες η Wachowski την έχει χρησιμοποιήσει όσο ακραία πολύ είναι δυνατόν να χρησιμοποιήσεις ένα εμβληματικό μνημείο χωρίς να φτάσεις στο σημείο, ας πούμε, να το πάρεις σπίτι σου.

4. Το κομμάτι με τη συγκέντρωση όλων των βασικών παιχτών σέρνεται κάπως αλλά τουλάχιστον οι αντιδράσεις των πάντων στις εκάστοτε αποκαλύψεις είναι πάντα απολαυστικές. Ξέρεις τι πρόκειται να συμβεί αλλά δε βαριέσαι.

5. Χωρίς την παραμικρή αποκάλυψη ή το παραμικρό hint: Η κλιμάκωση της κεντρικής πλοκής της σειράς, με τη συνωμοσία, τον Whispers και όλα τα τριγύρω, με ικανοποίησε. That is all.

6. Η τελευταία σεκάνς, τα τελευταία λόγια που ακούγονται, η τελευταία εικόνα που βλέπουμε: Τέλειο. Δε ξέρω αν θα μπορούσε να τελειώσει αλλιώς η σειρά, αλλά σίγουρα δεν έπρεπε να τελειώσει αλλιώς.

7. Η σειρά πάντα φλέρταρε με την ουτοπική φαντασίωση κάνοντάς την κεντρικό θεματικό στόχο (το όλο «πληζ, να φέρεστε καλά στους άλλους γιατί μόνο έτσι θα τα βγάλουμε πέρα στον παράλογο κόσμο μας» του πράγματος), οπότε αποδέχεσαι πολλά πράγματα. Θα πω όμως ότι ένα συγκεκριμένο στοιχείο αποδοχής προς το τέλος αυτού του φινάλε μου φάνηκε τόσο ανοιχτά «αγαπητέ άγιε βασίλη, για αυτά τα Χριστούγεννα θα ήθελα» ευχή-με-κλειστά-μάτια που δυσκολεύτηκα να το χωνέψω.

8. Κρυφή MVP του επεισοδίου και μη σας πω και της σειράς δηλαδή: Daniela. Ρίξε κι άλλο, Daniela!

Είναι πολλά ακόμα που μπορούν να ειπωθούν αλλά ας μείνουμε στα 8 points επειδή 8 είναι ο αριθμός για αυτή τη σειρά κι επειδή όπως είπαμε και  παραπάνω, σε γενικές γραμμές αυτό που κάνει αυτό το φινάλε είναι τόσο σαφές σε επίπεδο εκπλήρωσης των υποσχέσεων προς τους φανς, που δεν έχει και νόημα να το αποδομήσει κανείς ιδιαίτερα με λόγια.

Θα πω πάντως ξανά πως αυτή ήταν μια σειρά που λάτρεψα τόσο σε επίπεδο σύλληψης όσο και εκτέλεσης- μια σειρά που ακόμα δεν το πιστεύω πως υπήρξε, έστω και για δυόμιση-αντί-για-πέντε σεζόν. Μια σειρά-φαντασίωση-απόδραση που εκφράζει σε απόλυτο βαθμό της έγνοιες και τις ιδέες των Wachowski πάνω στην όλη τους «δεν υπάρχουν κανόνες και όρια» κοσμοθεωρία καλοσύνης και παγκόσμιας πανανθρώπινης ένωσης.

Ήρθε την ακριβώς κατάλληλη στιγμή που την είχαν ανάγκη, όταν μετά το ‘Jupiter Ascending’ η κινηματογραφική τους μπλοκμπάστερ καριέρα έμοιαζε νεκρή. Τη στιγμή που φάνηκε πως κανένα μεγάλο στούντιο δε θα τους έδινε ξανά ‘Matrix’-λεφτά, τους τα έδωσε το Netflix, η μυστικοπάθεια του οποίου προστάτεψε το ‘Sense8’ από το να ανακηρυθεί αποτυχία βάσει πραγμάτων άσχετων με το πανέμορφο περιεχόμενό του. (Θυμάστε μια εποχή που μιλάγαμε για ταινίες χωρίς να ασχολούμαστε με τα νούμερα που έκαναν στα ταμεία;)

Δεν ξέρω τι θα κάνουν τώρα, δεν ξέρω καν αν θα το κάνουν και μαζί, αλλά είμαι ευτυχής που το ‘Sense8’ υπήρξε- αυτή η περίεργη, ιδιοσυγκρασιακή, πειραματική μπάλα φωτός και ζεστασιάς στην οποία οι Wachowski κι ο Straczynski μετέτρεψαν τα λεφτά του Netflix. Πάντα τέτοια εύχομαι.

* Το φινάλε του ‘Sense8’ θα στριμάρει στο Netflix από την Παρασκευή 8 Ιουνίου.

Απολαύστε το ‘Sense8’ και ακόμα περισσότερο πρωτότυπο περιεχόμενο του Νetflix με έως και 6 μήνες δώρο ΜΟΝΟ με την WIND VISION.

|Η ποπ κουλτούρα μέσα από εικόνες| Ακολούθησε το Ιnstagram account του PopCode.