ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Damian Lewis: Ο γκάνγκστερ της Γουόλ Στριτ

Ο Ντέιμιεν Λιούις μάς μίλησε αποκλειστικά για το πώς είναι να παίζεις έναν αντιήρωα την εποχή του Ντόναλντ Τραμπ.

Στο «Billions», που αυτόν τον χειμώνα θα μπει αισίως στην 3η σεζόν του από τη συχνότητα του COSMOTE CINEMA 4HD, ο Ντέιμιεν Λιούις (που γνωρίσαμε καλύτερα ως Μπρόντι στο «Homeland») παίζει τον Μπόμπι «Αξ» Αξελροντ, έναν διαχειριστή κεφαλαίου γεμάτο ένοχα μυστικά. Ο εισαγγελέας Τσακ Ρόουντς (Πολ Τζιαμάτι) τον κυνηγά μανιασμένα 2 σεζόν τώρα, σε μια κόντρα διαφθοράς και τεράστιων εγωισμών, που δημιουργεί απολαυστική τηλεόραση.

Συναντήσαμε τους πρωταγωνιστές της σειράς στη Νέα Υόρκη και μιλήσαμε για τη γοητεία των παρανόμων, τον φετιχισμό του πλούτου, και τη σημασία της σειράς στην εποχή του προέδρου Τραμπ.

Γιατί ήθελες τον ρόλο του Αξ εξαρχής;

Οι θεματικές της σειράς είναι πολύ σχετικές με την εποχή και σύγχρονες. Δεν θέλω να ακουστώ επαρμένος, αλλά προσπαθώ να διαλέγω πρότζεκτ που ίσως έχουν λίγα πράγματα να πουν για το πού είμαστε όλοι στον κόσμο, σε τι στάδιο. Υπάρχει όλο και πιο δυσανάλογο κενό ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς εδώ και κάποιο καιρό, και όταν ξεκινούσαμε ένας δισεκατομμυριούχος κατέβαινε υποψήφιος για πρόεδρος. Τώρα είναι στον Λευκό Οίκο. Αυτό κάνει τη σειρά πιο σχετική με το σήμερα, νομίζω, αυτή η ένωση πολιτικής και χρήματος.

Βρίσκεις κοινά στοιχεία σύνδεσης με τον χαρακτήρα σου;

Δεν έχω καμία σχέση με τον Μπόμπι Αξελροντ στην πραγματικότητα, εκτός από ένα κομμάτι μου που έχει. Ενα μικρό μου κομμάτι είναι σαν τον Μπρόντι, ένα μικρό μου κομμάτι είναι σαν τον Ερρίκο τον Η’, ή οποιονδήποτε άλλον. Ενα μικρό σου κομμάτι πάντα ταυτίζεται με όλους τους.

Πιστεύεις πως αυτός ο φετιχισμός του πλούτου είναι ιδιαίτερα αμερικάνικο χαρακτηριστικό;

Συμβαίνει κι αλλού, αλλά η Αμερική ίσως ηγείται παγκοσμίως σε αυτό. Αυτό είναι το μέρος όπου οποιοσδήποτε άνθρωπος μπορεί να γίνει βασιλιάς. Γι’ αυτό ο Μπόμπι παραμένει συμπαθής παρότι κάνει ανείπωτα πράγματα, ο κόσμος καταλαβαίνει τις εργατικές καταβολές του, έφτιαξε κάτι για τον εαυτό του. Σε κάθε Αμερικανό υπάρχει λίγος Μπόμπι, ελπίζουν ότι θα τους τύχει κάτι αντίστοιχο.

«Υπάρχει φρικτή σύγχυση και σύγκρουση εδώ αυτήν τη στιγμή. Ο δισεκατομμυριούχους που εκμεταλλεύτηκε τους λιγότερο τυχερούς για πολλά χρόνια, έπεισε πολύ κόσμο ότι θα είναι ο σωτήρας τους.»

Στην πρόσφατη κρίση εμφανίστηκε το ερώτημα του πώς γίνονται όλα αυτά τα λεφτά και σε βάρος ποιου. Οι Αμερικανοί άρχισαν να αμφισβητούν τι σημαίνει να είσαι ζάπλουτος, αλλά την ίδια στιγμή πείστηκαν να βάλουν έναν δισεκατομμυριούχο στον Λευκό Οίκο. Υπάρχει φρικτή σύγχυση και σύγκρουση εδώ αυτή τη στιγμή. Ο δισεκατομμυριούχος που εκμεταλλεύτηκε τους λιγότερο τυχερούς για πολλά χρόνια, έπεισε πολύ κόσμο ότι θα είναι ο σωτήρας τους. Τρέχα γύρευε.

Ομως στη μυθολογία της Αμερικής και στη μυθολογία του «Billions», έχουμε έναν σερίφη κι έχουμε έναν καουμπόη, έχουμε έναν πράκτορα του FBI κι έχουμε έναν γκάνγκστερ. Ο Μπόμπι είναι ο γκάνγκστερ. Οσους κι αν σκότωνε ο Τζίμι Κάγκνεϊ στη διάρκεια μιας ταινίας, πάντα ήθελες να πετύχει στο τέλος. Ετσι θες να ξεφύγει κι ο Μπόμπι, είναι μέρος της μυθολογίας των συνόρων, της Αγριας Δύσης.

Γι’ αυτό ο κόσμος υποστηρίζει τον χαρακτήρα σου;

Είναι πάντα διασκεδαστικό να υποστηρίζεις τον γκάνγκστερ. Υποστήριζες τον Τόνι Σοπράνο που σκότωνε κόσμο, υποστήριζες τον Ντέξτερ. Επίσης είναι σημαντικό να ξέρεις ως ηθοποιός τον χώρο σου στην ιστορία. Αν ο χαρακτήρας που θα παίξεις είναι σκατό, μην προσπαθείς να αρέσεις, γιατί αυτό φανερώνει ματαιοδοξία.

Αλλά αυτό που μπορείς να κάνεις, είναι να κάνεις τον κόσμο να σε καταλάβει. Να δείξει ενσυναίσθηση. Αυτό είναι διαφορετικό από το να σε συμπαθούν. Αυτό που προσπαθώ να κάνω όποιον κι αν παίζω, είναι να κάνω τις πράξεις του κατανοητές, πιστευτές, να καταλάβει κάποιος γιατί συμπεριφέρεται αυτός ο άνθρωπος έτσι, να το πιστέψει.

Οι δυσκολότερες στιγμές να παίξεις ποιες είναι;

Οταν οι χαρακτήρες γίνονται τρωτοί. Πρέπει να επισκεφθείς αυτό το μέρος μέσα σου για να το κάνεις πιστευτό. Γιατί αυτή η σειρά είναι στην ουσία ένα show για υπερήρωες, είναι λίγο σαν τους Avengers στη Γουόλ Στριτ. Δέχονται χτυπήματα και πέφτουν στο έδαφος, αλλά σηκώνονται ξανά πολύ γρήγορα με κάποια έξυπνη και πνευματώδη ατάκα.

Βλέπεις ακόμα το «Homeland»;

Ναι! Είμαι 2 σεζόν πίσω όμως. Που είναι καλό για τα δεδομένα μου, συνήθως είμαι 5 σεζόν πίσω στα πάντα.

*Η 3η σεζόν του «Billions» θα προβληθεί το 2018 στο COSMOTE CINEMA 4HD.

Δες όλο το ένθετο όπως δημοσιεύτηκε στο Έθνος της Κυριακής: