THE WALKING DEAD

The Walking Dead S7E04: Αυτό που ο φλύαρος κακός λύκος χτυπάει την πόρτα

Όλα όσα μας έκαναν εντύπωση στο 4ο επεισόδιο της 7ης σεζόν με τίτλο 'Service'. ΠΡΟΣΟΧΗ. Ακολουθεί ολόκληρο ναρκοπέδιο από spoilers.

Δεν ξέρω τι είδους οικονομική συμφωνία έχει κάνει ο -συμπαθέστατος- Jeffrey Dean Morgan για να παίξει τον Negan, δηλαδή τον Μεγάλο Κακό Λύκο της σεζόν (και από τους πιο εμβληματικούς χαρακτήρες του κόμικ), αλλά ελπίζω να πληρώνεται με τη λέξη.

Γιατί ο Negan, που βλέπουμε εδώ να χτυπάει πρόωρα (είχε πει στον Rick ότι θα τον επισκεφθεί μια εβδομάδα μετά για να πάρει το 50% όλων όσων έχουν) την πόρτα της Alexandria, δεν σταματάει να μιλάει από την αρχή ως το τέλος. Ειλικρινά το είχα άγχος να του φέρει κάποιος ένα ποτήρι νερό ή μια μπύρα γιατί ήταν δεδομένο ότι διψάει. Σχεδόν όσο και η Lucille, για να καταλάβεις το πόσο.

Σε αυτό το επεισόδιο, όπως το ψιλιάστηκες, η δράση μεταφέρεται ολοκληρωτικά εντός των τειχών της Alexandria.

Με την εξαίρεση της ‘πήρε πάλι τα άρματα’ Michonne (που μου είχε λείψει, το παραδέχομαι) η οποία ξυπνάει δίπλα στον Rick, παίρνει την κατάνα της από τον τοίχο, ένα όπλο μέσα από το τζάκι και πάει για σκοποβολή στο λιβάδι. Πάντα με τελικό στόχο να φυτέψει μια σφαίρα στο κεφάλι του Negan, κάτι που αργότερα ο Rick, όταν την βρίσκει να παραφυλάει, την πείθει να μην το κάνει. Οπότε απλώς δίνει το ελάφι που κατά λάθος σκότωσε στον Negan.

Την Maggie, που έχουμε αφήσει στο δρόμο για το Hilltop, και την οποία ο Negan ψάχνει να βρει με το που μπει, εξηγώντας γλαφυρά ότι έχει αδυναμία στις ευάλωτες καυτές χήρες και ότι σκόπευε να την πάρει πίσω μαζί του. Μάλιστα δεν ηρεμεί μέχρι που του δείχνουν τον -ψεύτικο- τάφο της (τον οποίο ο -χρήσιμος εδώ- παπα Gabriel πρόλαβε και έσκαψε).

Και την Rosita την οποία πετυχαίνει στην έξοδο (μαζί με τον δειλό Spencer) ο -ιδαίτερα καθίκης εδώ- Dwight. Ο οποίος, αφού τους παίρνει τα όπλα, το καπέλο της Rosita και το παγούρι με το νερό της, τους διατάσσει να πάνε να του βρουν και να του φέρουν πίσω την μηχανή του Daryl. Κάτι που κάνουν, αλλά όχι πριν η Rosita ξεπαστρέψει καμία 10αρια Walkers, οπλισμένη μόνο με το μαχαίρι, προκειμένου να βρει το (τελικά άδειο) όπλο της μακαρίτισσας Denise.

Τον οποίο -πειθήνιο- Daryl, by the way, έχει φέρει μαζί ο Negan ως σκλάβο, προκειμένου να τον βοηθήσει να μετακομίσει ότι δει και γουστάρει (ενώ παράλληλα του θυμίζει ότι για τον θάνατο του Glenn φταίει αυτός και ο Rick, ότι δηλαδή ήταν αχρείαστος). Συγκεκριμένα οι Saviors παίρνουν τα πάντα. Από φάρμακα (εκεί κάνει ένα ψιλο-τσαμπουκά ο Carl, αλλά τελικά ενδίδει), πολυθρόνες, στρώματα και κρεβάτια, μέχρι όπλα (αλλά όχι τρόφιμα, προκειμένου να μην λυσσάξουν οι Αλεξανδρινοί στην πείνα).

Πάντα στην λογική ότι το 50% που τους ζήτησε ο Negan, είναι το 50% αυτού που καθορίζει εκείνος. Με άλλα λόγια, καλός και χρυσός ο Negan ως π.χ. εφοριακός, αλλά για λογιστήριο δεν κάνει με τίποτα.

Όπως και να’χει, ο μεγάλος τσαμπουκάς από τον Negan έγινε για δυο όπλα που έλειπαν από την αποθήκη (όλα τα υπόλοιπα τους τα πήρε). Σου μιλάω για μέγα θέμα, με την Olivia (την ‘χοντρή’, όπως είπε ο Negan, που κακώς έχει ο Rick υπεύθυνη τροφίμων και όπλων) να είναι ένα βήμα από το να χάσει τη ζωή της. Παρότι ο άνθρωπος μας εξηγεί ότι δεν του αρέσει να σκοτώνει γυναίκες (αντιθέτως με τους άντρες δεν έχει κανένα πρόβλημα).

Και τον -επίσης εντελώς ‘δαμασμένο’- Rick να μαζεύει τους πάντες στην εκκλησία προκειμένου να τους ενημερώσει στα σοβαρά ότι δεν κάνει εκείνος πια κουμάντο, αλλά ο Negan. Και ότι δεν έχει κανένα απολύτως νόημα το να αντιστέκονται (Tελικά ο Rick ανακαλύπτει ότι ο Spencer ήταν που είχε καβατζώσει τα δυο όπλα, κάτω από μια σανίδα, μαζί με μισό μπουκάλι whiskey και κάτι κονσέρβες).

Σκοπός του Rick, που παίρνει τα εύσημα για τον Negan για το πόσο υπάκουος είναι, είναι να του ζητήσει να επιτρέψει στον Daryl να μείνει. Κάτι που δεν γίνεται αφού ο Daryl δεν βγάζει, όπως του ζητάει ο Negan, λέξη προκειμένου να εκλιπαρήσει την απελευθέρωσή του. Είπαμε, το παλικάρι αισθάνεται τύψεις, ότι το αξίζει αυτό που περνάει.

Όχι ότι όλη αυτή η υπακοή (με την εξαίρεση τη στιγμή που ο Rick σφίγγει λίγο παραπάνω ‘αγαπησιάρικα’ την Lucille και το σκέφτεται να την καρφώσει στην πλάτη του Negan) έχει ιδιαίτερο νόημα. Στο τέλος του επεισοδίου, αφού ο Dwight επιστρέψει το καπέλο στην Rosita, αφού ο Negan υποχρεώσει τον Rick να του πει δημόσια ευχαριστώ (και του εξηγήσει ότι μόλις του γλίστρησε το πέος του στον οισοφάγο και εκείνος τον ευχαρίστησε για αυτό), του επισημαίνει ότι, αν δεν έχει κάτι ενδιαφέρον για εκείνον την επόμενη φορά που επιστρέψει, το λόγο έχει η Lucille. Την οποία σαδιστικά τον έχει υποχρεώσει να την κρατάει όλη την ώρα.

Για τι άλλο οφείλουμε να σε ενημερώσουμε; Ότι η Michonne υπόσχεται με το ζόρι, στο τέλος, στον Rick ότι θα είναι καλό κορίτσι και θα μάθει να ζει με τους Saviors. Αφού εκείνος της αποκαλύψει κάτι που εκείνος αναγκάστηκε να ζήσει με αυτό, δηλαδή τη γνώση ότι η κόρη του δεν είναι δικιά του αλλά του Shane. Κάτι που δεν πρόκειται να κάνει με τίποτα η ‘παίζεις με την φλόγα’ Rosita που βρίσκει μια άδεια σφαίρα και ζητάει από τον Eugene να της την γεμίσει.

Επίσης ότι οι Saviors είναι ακόμη μεγαλύτεροι σαδιστές από ότι πιστεύαμε αφού, όπως ανακαλύπτει η Michonne όταν βλέπει μια στήλη καπνού, δεν χρειαζόταν τελικά τα στρώματα που πήραν από την Alexandria. Στα οποία και έβαλαν φωτιά στη μέση του δρόμου. Ήταν απλώς ένας ακόμη τρόπος να τους κάνουν να νοιώσουν ότι δεν έχουν στον ήλιο μοίρα.

Ένα επεισόδιο που δεν μας έδειξε κάτι ουσιαστικά καινούργιο, πέρα από το reboot της Michonne. Δεν πειράζει θα περιμένουμε το επόμενο για να δούμε τι σκοπεύει να κάνει η Maggie στο Hilltop και αν η όποια -αναπόφευκτη- συμμαχία (με αυτούς και τo Kingdom) λάβει χώρα αυτή τη σεζόν ή την επόμενη.

* Το ‘Walking Dead’ προβάλλεται κάθε Δευτέρα στις 22.40 μέσω του FOX.