THE WALKING DEAD

The Walking Dead S8E13: Η μεγάλη σφαγή των κομπάρσων

Όλα όσα έχουν συμβεί στο 13ο επεισόδιο της 8ης σεζόν με τίτλο 'Do Not Send Us Astray'. Προσοχή, ακολουθούν ένα μάτσο spoilers.

‘Ρε Simon, ρε παλικάρι μου, που να το χαίρεσαι το μουστάκι σου που είναι και χάρμα τσιγκελωτό. Τι κόλημμα είναι αυτό και επιτίθεσαι στο Hilltop μέσα στα μαύρα μεσάνυχτα; Γιατί δεν περιμένεις μπας και o Eugene σου φέρει καμία σφαίρα από αυτές που υποτίθεται ότι φτιάχνει ASAP στο εργαστήρι μαζί με τις ‘παλλακίδες’ του; Πιστεύεις, πραγματικά, ότι με βέλη και τσεκούρια, έστω ‘δηλητηριασμένα’ από το αίμα των Walkers, θα καταφέρεις να έχεις σοβαρό αποτέλεσμα;’.

Αυτή είναι η εντελώς πρώτη σκέψη που μου πέρασε από το μυαλό παρακολουθώντας την ‘απεγνωσμένη’ μεταμεσονύκτια επίθεση των Saviοrs στο ‘μαντρί’ της Maggie που έχει οργανώσει το δικό της σχέδιο για να την βγάλει καθαρή. Το οποίο περιλαμβάνει και τους 38 αιχμάλωτους Saviors (ως ασπίδα) που ακούν τον ‘δεν τον λες και αισθηματία’ Simon να της λέει ξεκάθαρα ότι τους έχει ξεγράψει και ότι δεν του καίγεται καρφάκι αν τους πυροβολήσει.

Και να πεις ότι ο ‘το παίζω σε δυο ταμπλό’ Dwight δεν τον προειδοποίησε. Του είπε ξεκάθαρα ότι ο Negan, αν ποτέ εμφανιστεί ξανά, που προφανώς και θα συμβεί στο φινάλε της σεζόν (με ή χωρίς την Janis που τον κρατά αιχμάλωτο), δεν το θέλει να τους ξεκληρίσουν. Αλλά ο Simon το έχει πάρει πατριωτικά. Είναι στη φάση ‘καλύτερα να ζητάς συγνώμη για κάτι που έκανες, παρά για να μετανιώνεις για κάτι που δεν έκανες’. Ίσως γιατί ξέρει ότι οι μέρες του είναι μετρημένες.

Ε, λοιπόν, ύστερα από τη σημερινή επίθεση, το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Simon θα έχει πολλά για τα οποία θα πρέπει να ζητήσει συγνώμη. Ξεκινώντας από το πόσο εύκολα έχαψε το σχέδιο της Maggie που περίμενε πρώτα να μπουν όλοι οι εισβολές στο προαύλιο του Hilltop και μετά ‘κατέβασε τον διακόπτη’ ώστε να επέλθει η πλήρης συσκότιση. Μιλάμε για εντελώς νέκρα φάση. Και από άποψη φωτός και από άποψη ήχου, αφού μέχρι και τα τζιτζίκια άκουγες να κελαηδούν.

Και, καπάκι, καθώς ο Simon άρχισε να σφυρίζει πηγαίνοντας προς το κυρίως σπίτι πιστεύοντας ότι τους έχει εξολοθρεύσει όλους (κάτι προφανώς εντελώς παράλογο), άρχισε να τα ανοίγει ξανά τα φώτα παγιδεύοντάς τους ανάμεσα σε δυο πυρά (από την μια εκείνη, ο Daryl, η Michonne και από την άλλη ο Rick).

Είναι πραγματικά ντροπή ότι αυτό το παραπάνω θεωρείται από τους ‘βαριούνται που ζουν’ σεναριογράφους σχέδιο μάχης για μια τέτοιου βεληνεκούς σειρά. Είναι πραγματικά σαν να το έχουν καταστρώσει πεντάχρονα που παίζουν κρυφτό το καλοκαίρι στην πλατεία κάποιου χωριού.

Από την άλλη ο Simon μπορεί να ισχυριστεί ότι το σχεδιό του Negan (που ήθελε απλώς να τους τραυματίσει με ‘μολυσμένα’ όπλα, ώστε στην πορεία να γίνουν Walkers) πέτυχε μια χαρά. Ξεκινώντας από εκείνο το νταβραντισμένο τραυματισμένο παλικάρι που παρηγορεί η Carol και τον οποίο δεν θυμόμουν με τίποτα ποιος είναι (βλέπε Tobin), που ήταν ο πρώτος που ξύπνησε ‘πεινασμένος’ γύρω στις 3.30 το πρωί.

Ευτυχώς που είχαν φροντίσει να του στρώσουν κανονικά ‘μπουφέ’ στο σαλόνι του κυρίως σπιτιού, με τους πρόσφυγες να κοιμούνται βολικά ο ένας δίπλα στον άλλο. Κρίμα δηλαδή που σχεδόν όλοι βιάστηκαν να πουν στην Maggie τι φοβερή και τρομερή αρχηγός είναι.

Εντάξει, μην τρελαίνεσαι, στο επεισόδιο αυτό πεθαίνουν μόνο ένα μάτσο κομπάρσοι που δεν είχες πάρει καν χαμπάρι ότι υπάρχουν. Κανένας βασικός. Παρότι και ο Rick με γρατζουνιά έφυγε από όλη την ιστορία. Το μόνο ‘ευχάριστο’ είναι ότι ανάμεσα στους τραυματίες είναι και η Tara. Συγκεκριμένα της έριξε ένα βέλος ο Dwight (που θα δείξει αν ήταν μολυσμένο ή όχι) προκειμένου να μην την αποτελειώσει ο Simon.

Τέλος κεντρικό ρόλο σε αυτή την ιστορία έχει και ο μικρός ‘ακοντιστής’ Henry από το Kingdom που βρίσκει ένα όπλο και πηγαίνει -μέσα στα μαύρα τα μεσάνυχτα- στους μαντρωμένους Saviors, ανοίγει την πύλη και τους ρωτάει ποιος σκότωσε τον αδελφό του. Τι εννοείς που βρήκε το κλειδί; Tι εννοείς ότι είναι εντελώς ηλίθιο να θεωρεί ότι μπορεί να τα βάλει με 38 άτομα; Αυτά δεν έχουν σημασία. Σημασία έχει ότι στο τέλος καταλήγει νεκρός. Ότι βλέπουμε να σκάβουν και το δικό του τάφο.

Κάτι που περιμέναμε από την στιγμή που εδώ και κάποια επεισόδια τον είχαν πάρει υπό την προστασία τους η Carol και ο Morgan.

Μην ξεχάσω να σου πω για τον Morgan που αρχίζει και βλέπει φαντάσματα (συγκεκριμένα τον τμηματάρχη των Saviors από το Kingdom που του λέει ξανά και ξανά ‘Ξέρεις τι είναι’), τον σοκολατί γιατρό-pet του Carl που προσπαθεί να βοηθήσει αλλά κανένας δεν τον γουστάρει, τον Jesus που εμφανίζεται ξαφνικά (πότε είπαμε ότι γύρισε;) το βράδυ στο σπίτι και εκείνους από τους Saviors που επέλεξαν, αντί να αποδράσουν, να βοηθήσουν την Maggie. Κάτι που υποτίθεται ότι μας δείχνει ότι υπάρχει ελπίδα για την ανθρωπότητα.

Ένα απολύτως απογοητευτικό επεισόδιο, παρά τις σκηνές μάχης, που αποδεικνύει ότι η φετινή σεζόν, χωρίς Negan δεν φτουράει με τίποτα. Μα με τίποτα σου λέω.

Y.Γ. Ο ρόλος του Daryl είναι και πάλι μικρός και αμελητέος. Αλλά η στιγμή που μπουκάρει στο Hilltop πάνω στη μηχανή, με ένα πυροβόλο στο χέρι, παραμένει η πιο κουλ. Εξού και την βάλαμε κεντρική φωτό.

* Το ‘Walking Dead’ προβάλλεται κάθε Δευτέρα στις 22.45 μέσω του FOX.

|Η ποπ κουλτούρα μέσα από εικόνες| Ακολούθησε το Ιnstagram account του PopCode.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Η εμπειρία μου ως κομπάρσος
Η χειρότερη κομπάρσος του πλανήτη έπαιζε στα Φιλαράκια