YOUR BARTENDER

Ο Γιώργος Μπάγκος έχει σχέση πάθους με την tequila και τα cocktail

ONEMAN.GR
18 ΦΕΒ. 2015 12:39

Τον συναντήσαμε πίσω από την μπάρα του Dos Agaves και μιλήσαμε για cocktails, bartending, διαγωνισμούς, ταξίδια και φυσικά τα δύο αγαπημένα του θέματα. Την tequila και το Μεξικό.

Για να βρεις αυτό που πραγματικά θα σε εμπνεύσει στην ζωή πρέπει να περάσεις από μια δύσκολη διαδικασία. Θέλει ψάξιμο και πολύ τύχη. Θέλει να ασχοληθείς με πολλά πράγματα μέχρι να σταματήσει η μπίλια σε ένα νούμερο και να σου κάνει το κλικ. Ο Γιώργος Μπάγκος όχι μόνο έχει κατασταλάξει στο bartending αλλά έχει βρει και ένα απόσταγμα που του “μιλάει”. Ένα απόσταγμα με το οποίο έχουν μια ιδιαίτερη σχέση. Αυτό το απόσταγμα είναι η tequila και γι αυτήν μπορεί να σου μιλάει ώρες ατελείωτες.

Για να βρεις αυτό που πραγματικά θα σε εμπνεύσει στην ζωή πρέπει να περάσεις από μια δύσκολη διαδικασία. Θέλει ψάξιμο και πολύ τύχη. Θέλει να ασχοληθείς με πολλά πράγματα μέχρι να σταματήσει η μπίλια σε ένα νούμερο και να σου κάνει το κλικ. Ο Γιώργος Μπάγκος όχι μόνο έχει κατασταλάξει στο bartending αλλά έχει βρει και ένα απόσταγμα που του “μιλάει”. Ένα απόσταγμα με το οποίο έχουν μια ιδιαίτερη σχέση. Αυτό το απόσταγμα είναι η tequila και γι αυτήν μπορεί να σου μιλάει ώρες ατελείωτες.

ADVERTISING

bagkos

Όλα ξεκίνησαν όταν 18 χρονών με έστειλε η μάνα μου να σπουδάσω στην Αθήνα από την Καρδίτσα και εγώ χάλαγα όλα τα λεφτά σε καφέδες και μπιλιάρδο. Έτσι αναγκάστηκα να πιάσω δουλειά σε καφετέρια. Από τους καφέδες πήγα στα ποτά όταν δούλεψα στα Friday’s. Πήγα και ένα καλοκαίρι στην Πάρο, στην Νάουσα συγκεκριμένα. Μετά γύρισα και δούλεψα Κολωνάκι στο Nouvelle Vague, στην Γλυφάδα στο Egomio και το Pere Ubu και ένα χρόνο στο Χαλάνδρι, στο Kitchen bar. Από το 2011 βρίσκομαι στο Dos Agaves. Στην αρχή ψαχνόμουν πολύ μόνος μου με τα cocktail, μετά έκανα και ταξίδια στο εξωτερικό. Σε ευρωπαϊκές πόλεις κυρίως αλλά πήγαμε και ένα μεγάλο ταξίδι Ιαπωνία με όλη την ομάδα του Pere Ubu τότε”.

ADVERTISING

Το bartending έχει γνωρίσει τρομερή άνθιση τα τελευταία χρόνια. Σε αυτό, μεγάλο ρόλο έχουν παίξει οι εταιρίες ποτού και οι διαγωνισμοί που όλο και πληθαίνουν με αποτέλεσμα να συμμετέχουν σε αυτούς πάρα πολλοί bartenders. Ο Γιώργος τους πέτυχε στην άνθισή τους και δηλώνει ευθαρσώς “μαϊντανός” των διαγωνισμών. “Tο 2008 ήταν η πρώτη χρονιά που κατέβηκα σε έναν διαγωνισμό best bartender και κέρδισα. Είμαι ο Νο1 μαϊντανός των διαγωνισμών. 3 φορές βγήκα δεύτερος στο ελληνικό world class, από το 2010 μέχρι το 2012. Κέρδισα και τον διαγωνισμό του Disaronno. Και τον ελληνικό και τον παγκόσμιο. Είχα κερδίσει και έναν διαγωνισμό κοκτέιλ ελληνικού ούζου και είχα πάει Νέα Ορλεάνη. Γενικά όπου υπήρχε διαγωνισμός πήγαινα. Τώρα οι διαγωνισμοί έχουν γίνει κάπως περίεργοι. Άλλο προωθούν οι εταιρίες στους διαγωνισμούς άλλο ισχύει πίσω από την μπάρα”.

Μόλις άρχισε να μου μιλάει για διαγωνισμούς θυμήθηκα ότι είχε παίξει σε ένα επεισόδιο του HIMYM (how i met your mother). Ναι, ναι στην αμερικάνικη σειρά με τον Μπάρνει, την Ρόμπιν και τα άλλα παιδιά. “Το δώρο για την νίκη μου στον παγκόσμιο διαγωνισμό του Disaronno με τίτλο “The mixing star”, ήταν ένα ταξίδι στο Λος Άντζελες όπου θα έκανα την ζωή του σταρ. Κάπως έτσι μπήκα και πίσω από την μπάρα του MacLarens σε ένα επεισόδιο του How i met your mother. Μονίμως λιμουζίνες, κόκκινα χαλιά, 5στερο ξενοδοχείο. Κυκλοφορούσα στον δρόμο με κάμερες και ρωτούσε ο κόσμος ποιος είμαι και οι άνθρωποι που με συνόδευαν έλεγαν “Είναι διάσημος ηθοποιός στην Ελλάδα”. Είδα πολλά. Ήταν και μια εβδομάδα πριν τα oscar. Δεν θα έμενα όμως με τίποτα εκεί. Μεξικό και πάλι Μεξικό. Αλλά ήταν μια μοναδική εμπειρία”

Την κουβέντα την πήγε πάλι μόνος του στο Μεξικό και την tequila, οπότε το συνεχίσαμε “Στην αρχή ούτε εγώ την κατάλαβα την αγάπη μου με την tequila. Ξεκίνησε όταν κέρδισα ένα διαγωνισμό με gin (ο μαϊντανός που λέγαμε) και το βραβείο ήταν ένα ταξίδι στο Μεξικό. Η tequila είναι μαγικό πράγμα. Είναι το πιο χρονοβόρο απόσταγμα για να γίνει και το ποτό που έχει τόσο μεγάλη και βαθιά σχέση με την πρώτη ύλη. Η tequila φτιάχνεται σε μια μικρή περιοχή νομοθετικά, από μια συγκεκριμένη πρώτη ύλη, με μια συγκεκριμένη διαδικασία παραγωγής. Είναι μαγικό φυτό η αγαύη”.

Τον ρωτάω πόσες φορές έχει πάει Μεξικό και συνεχίζει να μου μιλάει για την tequila “4 φορές. Τώρα πήγα νότια. Μας μοιάζει πολύ σαν χώρα, σαν νοοτροπία. Χαλαρά, ζαμάν φου. Η χώρα είναι συνδεδεμένη με την tequila και έχει παράδοση χρόνια. Η αγαύη συμβολίζεται με μια θεότητα, την Μαγιαχουέλ, η οποία έχει 400 παιδιά και 400 στήθη για να τα ταΐζει. Γενικά με την αγαύη έφτιαχναν στο Μεξικό τα πάντα. Φαγητό, φάρμακα, όπλα, ότι μπορείς να φανταστείς. Χρησιμοποιούν όλο το φυτό. Στην αρχή έκαναν κάτι σαν μπύρα και η ιστορία λέει ότι πήγαν οι Ισπανοί και τους έμαθαν την απόσταξη. Βέβαια έχουν βρεθεί αποστακτήρια πολύ πριν έρθουν οι Ισπανοί”.

Γενικά στο Μεξικό αποστάζουν πολλά πράγματα και ανάλογα με το που είσαι λέγεται αλλιώς. Υπάρχει το μεσκάλ, το σοτόλ. Όλα είναι από αγαύες, όμως αλλάζει λίγο η διαδικασία. Όπως εμείς εδώ το λέμε αλλού τσίπουρο και αλλού ρακή. Αλλά έχει διαφορετική γεύση, εγώ τώρα πήγα για το μεσκάλ που παράγεται στα νότια και φτιάχνεται πολύ διαφορετικά. Έχει γίνει εύκολο το Μεξικό για μένα. Υπάρχουν φίλοι εκεί και το μόνο που χρειάζεται είναι να πάρω το αεροπλάνο και να πάω”.

Όταν μου μιλάει για την tequila και για τα ταξίδια κάτι αλλάζει στην φωνή του και στην ματιά του. Είναι σαν να ενεργοποιείται το πάθος μέσα του “Είναι ωραίο το lifestyle του barman, φεύγεις την Δευτέρα, πας ταξίδι. Ότι λεφτά είχαμε τα χαλάγαμε στα ταξίδια”. Παρ’ όλα αυτά, δεν του αρέσουν καθόλου οι φωτογραφίες “Ο Anthony Bourdais είχε πει “οι φωτογραφίες είναι για αυτούς που δεν θυμούνται”. Δεν είμαι από αυτούς που κάθονται και βγάζουν συνέχεια φωτογραφίες και μετά τις κοιτάνε. Είναι λίγο μίζερο να λέω ότι δεν θα ξαναπάω Μεξικό, ας τραβήξω φωτογραφίες”.

Λίγο πριν μπει να μας φτιάξει ένα cocktail με tequila -φυσικά- τον ρωτάω για τα αγαπημένα του υλικά, αυτά που του αρέσει να χρησιμοποιεί στο shaker του “Αγαπημένα μου υλικά είναι τα εσπεριδοειδή: μανταρίνια, περγαμόντο, μάνγκο, φράουλα. Εξαρτάται φυσικά και από το τι tequila θα χρησιμοποιήσω κάθε φορά σε κάθε κοκτέιλ”. Μέσα μου σκεφτόμουν ότι δεν έχω ξαναδεί bartender να έχει τόσο πάθος με ένα απόσταγμα και γιαυτό τον ρωτάω και για τα άλλα ποτά. Η απάντησή του αναμενόμενη “έχω αποκτήσει μια δυσανεξία στο ρούμι. Η tequila μου μιλάει, το ρούμι καταλαβαίνω τι βγάζει αλλά δεν μπορώ να φτιάξω κοκτέιλ μαζί του. Δεν μπορεί το ρούμι να κάνει το μυαλό μου να ταξιδέψει. Μου μιλάει άλλη γλώσσα. Η tequila και εγώ έχουμε πιο καλή σχέση”. Κάπως έτσι η κουβέντα πάλι έφτασε στην tequila.

2

Όσο ανακατεύει σε ένα mixing glass 1 μέρος καμπάρι, 2 μέρη tequila για το cocktail που μας φτιάχνει, αρχίζουμε να μιλάμε για το φαινόμενο Dos Agaves. Ένα μαγαζί τόσο ιδιαίτερο σε όλα του που δεν έχει μόνο φανατικούς της tequila αλλά ανθρώπους που λατρεύουν το καλό ποτό. “Προς το παρόν συνέχεια εξελισσόμαστε. Είμαστε σαν οικογένεια εδώ μέσα. Θέλουμε να μπορέσουμε να φέρουμε τον κόσμο πιο κοντά στην tequila και το προσπαθούμε με fun τρόπο. Συνήθως κάθονται στο μπαρ και δεν βλέπουν ούτε ουίσκι ούτε βότκα. Αλλά ο κόσμος έρχεται συνειδητοποιημένος στο dos agaves. Αν κάποιος ζητήσει tequila κίτρινη, και του σερβίρεις μια παλαιωμένη σε ποτήρι γευσιγνωσίας, τότε θα αρχίσει μόνος του να αναρωτιέται και θα μπει σε αυτή την διαδικασία αναζήτησης”.

Μία συμβουλή θα σου δώσω. Αν πας στο μαγαζί και σε σερβίρει ο Γιώργος μην ζητήσεις σφηνάκι κρύα tequila. Ίσως νιώσεις την οργή του “Κρύα tequila μας έχουν ζητήσει ελάχιστες φορές. Δεν νομίζω ότι υπάρχει άλλο μαγαζί που να μην έχει καθόλου. Δεν είναι κακό να έχεις (γελάει. Το σκέφτεται). Κακό είναι βασικά, δεν μυρίζει, τη σκότωσες. Αν την παγώσεις , δεν μυρίζει τίποτα και καταλαβαίνεις μόνο το αλκοόλ που είναι πικρό. Η ζεστή βγάζει τις βανίλιες, τα ξύλα, τα εσπεριδοειδή που μπορεί να σου δώσει”. Συμβουλή νο2: Ούτε κίτρινη να ζητήσεις “Δεν υπάρχει tequila κίτρινη, υπάρχει παλαιωμένη”. Εγώ σε προειδοποίησα. Ακόμα κι αυτό στο λέει με χαμόγελο και καλή διάθεση βέβαια. Όπως ακριβώς οφείλει ένας άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από την μπάρα και σε σερβίρει.

Φεύγοντας, τον ρωτάω αν έχει σκεφτεί το μέλλον. Αν θέλει να βρίσκεται για πάντα πίσω από την μπάρα. Όσο δελεαστικό κι αν είναι να είσαι bartender, είναι λογικό κάποια στιγμή να κουράζεσαι. “Θα ήθελα πάντα να είμαι πάντα στο χώρο. Έχει όμως αρχίσει και με κουράζει το πολύ βράδυ. Συνήθως όσο περνάει η ώρα ο κόσμος δεν συνεργάζεται”. Ο Γιώργος ήδη έχει κάνει το επόμενο βήμα και μαζί με τον Δημήτρη Νταφόπουλο και τον Γιώργο Τσιρίκο έχουν δημιουργήσει την πρώτη σειρά ελληνικών premium αναψυκτικών με την ονομασία “3 cents”. Ένα από αυτά (το grapefruit soda) έβαλε και στο cocktail που μας έφτιαξε το οποίο, δεν σου είπα, ήταν τρομερό. Και στο λέει αυτό κάποιος που δεν προτιμά την tequila.

Μόλις βγήκα από το Dos Agaves και περπατάω στην Αβραμιώτου σκέφτομαι πόσο αλλάζει ο άνθρωπος όταν βρει πραγματικά το πάθος του. Πως αλλάζει όχι μόνο ο τρόπος που σου μιλάει αλλά η πορεία ολόκληρης της ζωής του. Και ο Γιώργος το έχει βρει. Είναι η tequila.

* Στο κείμενο που μόλις διάβασες η λέξη tequila εμφανίστηκε 25 φορές*

Τip no1: Άκου να μαθαίνεις “Η reposado είναι παλαιωμένη τουλάχιστον 60 μέρες, η anejo είναι 1 χρόνο και η extra anejo είναι τρία χρόνια. Στην blanco από την νομοθεσία δεν μπορείς να βάλεις τίποτα άλλο εκτός από νερό. Σε αντίθεση με άλλα spirits”.

Τip no2: Αν σου αρέσουν οι μεξικάνικες γεύσεις τότε στο Dos Agaves έχει τις Κυριακές mexican brunch “Είναι ένα τύπου πρωινό, που έχει για παράδειγμα κανελόνια με τορτίγια και άλλες παρόμοιες γεύσεις. Μας αρέσει το νωρίς γιαυτό το κάνουμε 12 με 5 και επειδή στο Μεξικό δεν έχουν καφέ προσφέρουμε έναν φίλτρου μεξικάνικο. Μέχρι πρόσφατα δεν είχαμε καν wifi για να είμαστε εντελώς μεξικάνοι”

Tip no3: Εκτός από το Dos Agaves τον Γιώργο Μπάγκο μπορείς να τον βρεις και πίσω από την μπάρα του Theory bar & more στο Χαλάνδρι.

Φωτογραφίες και βίντεο: Θοδωρής Μάρκου

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ